Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za ścianę G-K z półkami ???

Agnees

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odpowiedź brzmi zero - i nie ma w tym nic dziwnego bo się tym nie zajmuję - potrafię pewnie parę innych rzeczy których ty nie potrafisz ale nie śmiałbym nazwać tego sztuką.

i proszę nawet nie próbuj za mną dyskutować ze położenie nawet najbardziej falistego regipsu jest sztuką, bo nawet się o nią nie ociera

...chodzi o to by nie porównywać się do laików tylko do ludzi po fachu! ...czyli mam rozumieć że w swoim fachu już nie ma lepszych od Ciebie i nie patrzysz na nich z podziwem... że jak oni coś zrobią nie powiesz że to fachura najwyższych lotów... nie zastanawiasz się - czy bym podołał... nie masz wątpliwości typu - jak on to zrobił... szczęśliwy z Ciebie człowiek! Ja niestety muszę jeszcze chylić czoła przed lepszymi ode mnie - i to nisko... w pokorze ... jeśli już razi Ciebie pojęcie "artysta w rzemiośle" to mam inne "człowiek o złotych rękach". A dla mnie i tak pozostanie artystą człowiek który w swoją pracę wkłada swoją duszę i umie robić coś więcej niż niby mu równi ludzie i nie musi mieć skończonej ASP czy innej uczelni...

...a co do falistych "regipsów"... to weź zadzwoń do powiedzmy 10 firm które się tym zajmują i wykonują dobrze zabudowy typu poddasze... ścianki itp. i powiedz że masz do zrobienia falisty sufit... wielopoziomowy... z kurtyną świetlną... w jednym miejscu mają się przenikać bryły a w innym ma być sklepienie ...takie półokrągłe... i w dodatku to wszystko będzie obniżone o 3m od stropu! Ciekawe ile firm znajdziesz i ile z tych co jednak się podejmą zrobi to tak że będziesz zadowolony! Koszta w tym przypadku nie grają roli... Czy ja bym podołał? Nie wiem... nigdy nie robiłem sklepienia...

...a teraz napiszę jak to wygląda we wykonaniu... przychodzi (albo i nie) projektant z rysunkami jak to ma wyglądać... podane wymiary może i nawet się zgadzają (oj bywało że ściany stały za blisko :lol: ) wszystko ładnie wyrysowane i wymierzone w paru rzutach... kolory opisane w S-NCS... i to wszystko... nic więcej! Na tym się kończy rola architekta-projektanta wnętrz! Żadnych rozwiązań konstrukcyjnych! No bo niby po co? Przecież to nie maszyna która przez konstruktora ma zaprojektowaną najmniejszą szajbkę! Dostajemy zdjęcie samochodu - karoserii i musimy wymyślić co on ma mieć pod tą blachą by jakoś jeździł! W tym przypadku by wisiało i się trzymało i do tego wyglądało...aaaa i jeszcze świeciło! Bo oczywiście już na elektryka nie wystarczyło pieniędzy a nieraz instalacja powstaje razem z tym ustrojstwem więc i elektryk parę razy by musiał przyjść... takie są realia naszej pracy... a chciałbym by ten nawiedzony artysta po ASP czy innej uczelni wyrysował mi jak ja mam to zrobić! Bym mógł z miarą w ręku i szczegółowym rysunkiem technicznym wyklepać tą robotę! Tak jak tokarz czy murarz dostaje rysunek i wystarczy jak wie jak go czytać tak ja też chcę takiego rysunku! Ale niestety nam nie jest dane takie coś... niestety...

...oj z tą godziną pisania postu to chyba przegięcie... :wink:

...a teraz napiszę jak to wygląda we wykonaniu... przychodzi (albo i nie) projektant z rysunkami jak to ma wyglądać... podane wymiary może i nawet się zgadzają (oj bywało że ściany stały za blisko :lol: ) wszystko ładnie wyrysowane i wymierzone w paru rzutach... kolory opisane w S-NCS... i to wszystko... nic więcej! Na tym się kończy rola architekta-projektanta wnętrz! Żadnych rozwiązań konstrukcyjnych! No bo niby po co?

:wink:

Brawo piękne stwierdzenie. Jak to mówi moja 6 letnia znajoma "ŻYCIE"

Nic nowego oni nawet za bardzo nie mają pojęcia co rysują a ty w tym momencie stajesz się tego konstruktorem. Jako wykonawca powinienes dostac pełną dokumentację jak to zrobić.

A co do sztuki to ostatnio zdejmowałem i poprawiałem to :

http://www.saczel.pl/jpg042.jpg

Majki przy nich to nic ! Esy pchełkami do drewna ! Profile cięte kątówką (bo kontówka + tarcza to 26 zł a nożyce które tną to ok 50-70 zł) ! acha zpomniałem dodać profile 50 słupek !

No było troszkę śmiechu ale wykonawcy byli tani :D

Rom-Kon

jak o jednym ty o drugim. Zaskakujący wniosek wciągnąłeś w mojej wypowiedzi. Ta personalna wycieczka była strasznie nietrafiona :) Przecież najwyższej klasy specjalista w swojej dziedzinie nie jest artystą.

Mam wrażenie że słowo rzemieślnik budzi u Was odrazę - a to przecież potwierdzenie kompetencji. Nie chcę się rozpisywać ale artystami nie jesteście i wykonując nawet bardzo skomplikowany podwieszany sufit się nim nie staniecie. No przepraszam Panowie za szczerość :) Wśród Was są specjaliści najwyższej klasy,

Chociaż z drugiej strony: "Sztuką jest nie spieprzyć roboty ale chyba nie o taką sztukę ci chodziło[/b]

Esy pchełkami do drewna ! Profile cięte kątówką (bo kontówka + tarcza to 26 zł a nożyce które tną to ok 50-70 zł) ! acha zpomniałem dodać profile 50 słupek !

To też jest sztuka! Bo sztuką jest zamocować ES-a pchełkami do krokwi!!! Chylę nisko czoło przed tymi wykonawcami! Ja tego nie potrafię! A że CW50... profil jak profil... tylko o 10mm węższy od CD :wink: ale za to stabilniejszy! :D

...a co do cięcia kątówką... może nie popadajmy w przesadyzm? Ile lat mają wisieć te profile? Jeśli 300-500lat to się zgodzę ale jeśli tylko 100lat to chyba przez te krawędzie nie zdąży skorodować by profil spadł lub też stało się coś innego przez korozję... a dziurki po wkrętach to nie będą korodować? ...wiem nie są przegrzane :wink: Za to zgodzę się że szlifierka to niebezpieczne narzędzie! Można spalić jeszcze nie wykończoną chałupę lub np. spieprzyć okna! Nie wspomnę o latających kawałkach tarczy!... oj bywało czasem straszno...

Słowo "sztuka" pochodzi od niemieckiego Meisterstück, które oznacza pracę wykonywaną przez ucznia warsztatu cechowego przy jego wyzwoleniu się na mistrza. W innych językach europejskich, szczególnie romańskich, słowo "sztuka" pochodzi od łacińskiego ars (włoskie i hiszpańskie arte, francuskie i angielskie art), oznaczającego zręczność, biegłość. W starożytności sztukę pojmowano bowiem jako umiejętność wszelkiej wytwórczości. W antycznej Grecji określano ją słowem techne. Do sztuk zaliczano również nauki (astronomię, geometrię) i rzemiosło.

...dalej będziemy udowadniać wyższość Świąt Wielkanocnych... czy zawartości cukru w cukrze? :wink:

:D :D :D

Jaka mniej więcej będzie cena?? Liczyć "normalnie" czyli jak za zabudowę g-k 1m2 ?

Chciałabym zabudować ścianę o powierzchni ok 8m2 gips-kartonem ale tak aby możliwe było zrobienie w niej 3 półek "wpuszczonych" - takie zagłębione. Chodzi o takie wpuszczane w ścianę półki jak często są robione wykorzystując w łazience zabudowę "geberitu" i powstałą przestrzeń nad przyciskiem. Półki o dł 130cm, wysokość 30 cm i głębokość 15 cm.

Pan fachowiec od tygodnia - pomimo wyjaśnień, rysunków i zdjęc - nie może określić ceny.

Pan fachowiec za częściowe podwieszenie sufitu - ok 5m2 - i umieszczenie tam światła policzył sobie 600 zł. Czy to nie przesada?

no niezle policzył, przesada kompletna

moment, moment jezeli 5m2 sufitu policzył 600....i koniec dyskusji.

moment, moment! Jeśli nie widzisz rysunku tego sufitu nie sądź o cenie! Metraż jeszcze niczego nie mówi! Taki sufit może być warty 300zł ale i powyżej 1000zł!!! A jeśli będzie to z kompletną zmianą instalacji elektrycznej bo np. kabel 2-żyłowy a mają być 3 sekwencje świetlne! A może to taki sufit do którego trzeba kopyto do gięcia płyt zrobić? A jeśli najwyższy poziom halogenów musi być wpuszczony w betonowy strop? Ja nie podejmuje się wyceny bez konkretnego rysunku lub choćby opisu.

moment, moment jezeli 5m2 sufitu policzył 600....i koniec dyskusji.

I jeszcze raz!

Taki sufit to:

1 dzień wykonanie stelażu i opłytowanie

2 dzień narożniki i szpachlowanie

3 dzień szlifowanie, gruntowanie i malowanie

...ciekawe czy po materiały też sami muszą jechać...

- praca dla 2 ludzi - w pojedynkę nie wygodnie...

- faktycznie może nie pełne dni pracy ale trzeba czasem poczekać aż wyschnie

podsumowanie:

dwoje ludzi "na czarno" (bo taniej) stawka 100zł/dzień

w tym koszty paliwa amortyzacja samochodu i narzędzi

po odjęciu kosztów zostaje z łapy do papy!

A tego posłuchajcie ze zrozumieniem... to jest o nas - obojętnie czy masz "sztywny kark i podniesioną głowę" czy "jesteś w ogonie"

...a jeśli koniecznie chcecie Szanowni Inwestorzy mieć taniej to weźcie takich z baru.... za jabola to zrobią!!! A że będzie to wyglądać jak po jabolu? ...ale zawsze taniej! :wink:

sugeruję ze sufit prosty inaczej chyba było warto o takich np zmianach napisac juz przy pierwszym pytaniu i tu się zgadzam, ale jezeli to plaska płaskość....

...może i płaski ale:

1. Pan fachowiec za częściowe podwieszenie sufitu - ok 5m2

2. i umieszczenie tam światła

...więc nawet jeśli płaski to już nie sufit tylko panel oświetleniowy! Już nie prosta obrysówka z UD poprzeczki z CD i parę dziurek pod światełka! Mogą byś uskoki, półkola, łuki, no i elektryka... a może kurtyna na wężu świetlnym? A wszystko to płaskie tyle że w trzech poziomach :wink:

Dziękuję za odpowiedzi....

Nie wiem co to jest kurtyna świetlna. U mnie ma po prostu "wychodzić" światełko zza tej płyty na suficie. Zatem chyba to to samo. Ale nadal jest mi trudno się pogodzić z tym że ktoś to liczy jako "sztukę"...

No i wystarczyło troszkę poczytać dokładniej a nie lać wody na temat sztuki... moja wina... moja bardzo wielka wina...

Czyli jednak kurtyna ...wyjście światła na sufit więc jeszcze dochodzi "idealność" sufitu więc cena w normie.... ciekawe jakie inne rozwiązania mają być... ciekawe czy światło na wężu, świetlówkach, halogenach czy zimnej katodzie...

... ciekawe czy Michał Anioł też przenosił jakieś prawa.... no fakt on był tylko rzemieślnikiem bo to pomalować sufit żadna sztuka... a za fuszerkę to o mało co nie spalili by go na stosie! ...chodzi o słynny pępek Adamowy...

.

ale żeś pojechał na całego,równać się z Michałem Aniołem,do czego to doszło :roll:

bo to jest tak nikt nie bierze pod uwagę i niepotrafi sobie uświadomić że my z tego żyjemy :D

żyjecie i to na świetnym poziomie ządajac takich stawek

ojej prawie Wam współczuję, szkoda tylko,że nie bierzecie pod uwagę,że Wasi inwestorzy nie raz niestety zarabiają mniej niż Wy obecnie...korzystajcie poki możecie nic nie trwa wiecznie :wink[/url]

Trochę się przewartościowało znaczenie słowa rzemieślnik i artysta.

Jeśli "robisz" płyty i umiesz je zrobić, nawet skomplikowane kształty, to jesteś rzemieślnikiem. Jeśli przy tym myślisz, to dobrze, choć tu się czają pewne pułapki - często nie jest wskazane, by rzemieślnik myślał. Jeśli nie umiesz, to nie jesteś rzemieślnikiem, tylko uzurpatorem. Tutaj nie ma miejsca na bycie artysta:) Po prostu przesunąłeś środek ciężkości z umie - rzemieślnik, nie umie-partacz na umie-artysta, nie umie - rzemieślnik.

I tu na koniec mały apel - nie mylmy pojęć. rzemieślnik to rzemieślnik, a jego dzieło to po prostu zlecona robota, ze wszech miar możliwa do wycenienia. Tych dzieł nie sprzedaje się na aukcjach:)) - choć pewnie niektórych po wizycie takiego "artysty" zlicytowano :))))) (taki joke na koniec:))

sad ripper

i to się nazywa zdrowe podejście , popieram całym inwestorskim sercem :wink: