zakreconaelfa 16.01.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, już wiele dobrego słyszałam o tym forum - niemniej dopiero teraz dopada mnie potrzeba skorzystania z życzliwej pomocy osób korzystających z tego forum. Mam na imie Ola i mieszkam z rodziną w łodzi. Decyzja zapadła: budujemy dom! ))) juhhhu naszym głównym motorem są dzieci, które non stop chorują (mieszkamy w łodzi). Działkę mamy leśną 30km od łodzi. Bardzo nam zależy na czasie, a zdajemy sobie sprawę że metodą tradycyjną musimy liczyć te 1,5 lat do zamieszkania minimum. Sa na rynku różne oferty domów budowanych z modułów: unibud, haas i podobne, obiecyjące dom pod klucz w 3 miesiące. Czy ktoś może ma doświadczenie jak to wygląda w rzeczywistości? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam serdecznie Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie potrafie odpowiedzieć, ale mam pytanie. Tytuł wątka, treść postu i profil (nick) ...to kwestia przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 16.01.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 tytuł postu: moje marzenie - dom w 3 miesiące nick: wciąż taki sam od 95 roku a treść, no coż - krótko nakreśliłam sytuację! A to że zakręcona, chce dom w 3 miesiące i znalazłam męża który się zgodził mieć zemną dzieci - sama jestem zdziwiona ))) Pozdrawiam Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 16.01.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Do 3 miesięcy to bym podszedł sceptycznie. Taki jakiś nieufny jestem. Od wbicia symbolicznej pierwszej łopaty do zamieszkania. Że nie wspomnę od pierwszej wizyty u architekta do odbioru domu. Czasu może wystarczy aby znaleść gotowy i sfinalizować transakcję kupna. No, ale działkę już masz. / Na forum można znaleźć informacje o szybkich budowach w pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 w 3 mce to nawet pozwolenie na budowę będzie ciężko zdobyć a co dopiero wybudować dom... budując metodą tradycyjną w 3mce ekipa jest w stanie postawić SSZ - są domy prefabrykowane które dźwig "stawia" jednego dnia + więźba następnego ale nie jest to chyba takie tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 16.01.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jasne że tak! 3 miesiące - mam na myśli okres od wbicia pierwszego szpadla a zamieszkania. Naprawde nie wiem co robić. Jakie są korzyści a jakie wady różnych technologii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.01.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 proponuje najpierw sporo poczytac o zaletach/wadach domow modulowycha dopiero gdy juz zdecydujecie sie na technologie to albo upierac sie przy budowie w 3 miesiace albo tradycyjnie jesli dopuszczacie 30 km dojazdu do Lodzito zamiast bawic sie w budowe mozna kupic juz cos wybudowanegood paru miesiecy coraz wiecej ofert sprzedazy domow w stanie surowym i za coraz ciekawsze pieniadzea jak jeszcze uda sie sprzedac dzialke za dobra kase to juz pelen sukces trzeba tylko odrzucic oferty "inwestorow" co chca 450.000 za domek w stanie surowym i skoncentrowac sie na domkach ktore ludzie faktycznie chca sprzedac po kosztach czyli za 220.000-250.000 zl z działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.01.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 dom prefabrykowany i tak musi stanąć na fundamencie - beton osiąga pełną moc w 28dni więc i tak 1 mc ucieka Ci na fundament - zakładając że dom postawią z dachem w 3 dni to w 2mce chyba nie da się go wykończyć - no chyba, że ściany będą stawiane już z wstawionymi oknami, parapetami i przyczepionymi karniszami z zawieszoną firanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 16.01.2008 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 pierwek )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Po pierwsze - idz na grupę łódzką i poczytaj dziennik Anisi. Ona stawiała dom prefabrykowany. Tutaj czas budowy trwa tydzień a przygotowania do budowy - rok Droższa o jakieś 30-40% od tradycyjnej. Ja wybudowałam przez pół roku. Metodą tradycyjną. Ale media podłączaliśmy od roku, na działce był prąd i wod-kan. I miałam zgromadzonych większość materiałów. No i kupa jest jeszcze do zrobienia, choć mieszkać można. 3 msc - może w technologii drewnianej? Znaczy kanadyjczyk. Tu nie trzeba robić przerw technologicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakreconaelfa 16.01.2008 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ..a może keramzyt? Ma podobno bardzo dobre właściwości a nie wymaga okresu "ostania" sie domu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 I co z niego? Usypiesz sobie kopczyk? Jak użyjesz pustaki, to trzeba je wymurować. Dom osiada znacznie dłużej, nie trzeba specjalnie czekać, aż skończy. Ważne, zeby wysechł (miesiąc po tynkach, jeżeli grzejesz). W technologii murowanej problemem czasowym są przerwy technologiczne. Samego murowania jest łącznie ze 2 tygodnie. Ale dochodzi oczekiwanie na związanie fundamentów (na palach go postawisz?), potem związanie stropu (można parterowy bez stropu - patrz dziennik MAteuszaCCS, lub drewniany), no i najważniejsze - oczekiwanie aż ekipa łaskawie się pojawi Zamiast biadolić zacznij korzystać z doświadczeń innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 16.01.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mi też się spieszy. Wynajmujemy mieszkanie i spłacamy kredyt, ale powoli wierzę w to, co tu przeczytałam. NIE DA SIĘ wybudować domu w trzy miesiące, nawet kanadyjskiego. Może ściany i dach postawią w jeden dzień, ale instalacje i cała wykonczeniówka pochłania dużo czasu - przerwy technologiczne i zgranie ekip w czasie oraz nieprzewidziane obsuwy - to wydłuża czas budowy. My chcieliśmy wybudować w pół roku. Na pozwolenie czekaliśmy tyleż, bo ciągle się czepiali i czegoś chcieli, a teraz pół roku od pierwszej łopaty w grudniu minęło, a przeprowadzka przy dobrych wiatrach w marcu będzie. Budowaliśmy z bk na zaprawę.Reasumując: dom buduje się na całe życie - życzę jak najdłuższego, by to 3 czy 6 miesięcy po latach już nic nie znaczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jasne że tak! 3 miesiące - mam na myśli okres od wbicia pierwszego szpadla a zamieszkania. Naprawde nie wiem co robić. Jakie są korzyści a jakie wady różnych technologii! problem logistyki, nie fizyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 16.01.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Według mnie niemozliwe nawet przy sprawnej logistyce. 3 miesiące za mało czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 16.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 w trzy miesiące stan surowy zamknięty i to również przy sprawnych ekipach, które będą pracowały kiedy będzie ich kolej. Lista "rzeczy" koniecznych do wykonania przy budowie jest tak długa, że trzy miesiące na to nie wystarczą ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.01.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 w trzy miesiące stan surowy zamknięty i to również przy sprawnych ekipach, które będą pracowały kiedy będzie ich kolej. Lista "rzeczy" koniecznych do wykonania przy budowie jest tak długa, że trzy miesiące na to nie wystarczą ;/ W moim przypadku działka została kupiona na początku maja. Pozwolenie na budowę na koniec maja. Z końcem lipca był SSO. Tylko że zajmowali się tym ludzie, którzy z tego żyją Gdyby okna były stosunkowo wcześniej zamówione (po postawieniu ścian), to w 3 miesiące tak jak piszesz SSZ jest osiągalny. Więcej chyba się nie da osiągnąć. Wykończeniówka zajmuje za dużo czasu. Tynki muszą wyschnąć. Wylewka również. Do tego kafelki, malowanie, podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliku 16.01.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Moja ekipa tj. 4 osoby (włącznie ze mną) stawia stan surowy z dachem w 3 miesiące. Potem kolejne 3 miesiące i można mieszkać. Oczywiście mamy wszystko dograne już wcześniej , a chodzi mi o wejście hydraulika,elektryka, tynkarze i posadzkarzy no a reszta jużnależy do nas. Z doświadczenia wiem, że 3 miesiące to chyba troszkę zamało (mam na myśli dom tradycyjny, tj. murowany a nie jakieś tam niby domki "drewniaki") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 17.01.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Moja znajoma stawiała kanadyjczyka. Nie licząc pozwolenia zamknęła się w 3 miesiącach. Cenowo wyszło trochę mniej niż za tradycyjny dom. Mówię o stawianiu domu, instalacjach i wykończeniach. Miała ona w dodatku małe obsuwy ze względu na opóźnienia w przelewach transz kredytu. Ale trzeba być świadomym, że taki dom mocno pracuje i po kilku latach trzeba robić remont, ponieważ pękają tynki. Poza tym może być problem ze sprzedażą, ponieważ ta technologia nie jest u nas zbyt popularna. No ale przecież z drugiej strony jak się buduje dom dla siebie to nie po to żeby go sprzedać, tylko po to żeby w nim zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 17.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Elfa dlaczego sie tak śpieszysz? jaka sprawia ci roznicę czy wprowadzisz sie za trzy czy sześc miesięcy,w te trzy miesiace i tak nie uwierzę ponieważ dom można postawić nawet w 1.5 miesiaca jednak wykończyć go do zamieszkania w takim samym czasie sie nie da uwierz mi,oszczędności w technologi stawiania domów są tylko na etapie stanu surowego zamkniętego natomiast przy wykończeniówce już nie,ja stawiam dom metodą tradycyjną i zaczynałem 12 września i 12 grudnia miałem SS z oknami czyli rowne trzy miechy,robie bez przerwy i niekiedy na budowie mam 12 osób aktualnie mam już ocieplony dom z zewnątrz zrobiona instalację elektryczną ocieplone poddasze,centralny odkurzacz,od poniedzialku tynki ,później wodkangaz i wylewki,jakby mi zależało w ciągu 6 miesięcy mópgłbym sie wprowadzić jednak zostało by mi zagospodarowanie podwórka,dlatego nie kombinuj z jakimis wynalazkami tylko buduj tradycyjnie a jak będziesz miała dobrze skoordynowana robotę to w sześc miesiecy się wprowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts