Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
Witam,

już wiele dobrego słyszałam o tym forum - niemniej dopiero teraz dopada mnie potrzeba skorzystania z życzliwej pomocy osób korzystających z tego forum. Mam na imie Ola i mieszkam z rodziną w łodzi.

Decyzja zapadła: budujemy dom! :-)))) juhhhu

naszym głównym motorem są dzieci, które non stop chorują (mieszkamy w łodzi). Działkę mamy leśną 30km od łodzi.

Bardzo nam zależy na czasie, a zdajemy sobie sprawę że metodą tradycyjną musimy liczyć te 1,5 lat do zamieszkania minimum.

Sa na rynku różne oferty domów budowanych z modułów: unibud, haas i podobne, obiecyjące dom pod klucz w 3 miesiące.

Czy ktoś może ma doświadczenie jak to wygląda w rzeczywistości?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie Ola

prosze wejśc na http://www.domiz.pl

Niestety to prawda. Obawiam się że nawet krócej niż 3 miesiące. Załatwcie tylko pozwolenia na budowę. Widziałem fabrykę Unibudu w Bielsku Podlaskim i takiej ich konkurncji Unibep też w ty mieście. Są też tam domy wzorcowe - rewelacja.

Niestety nie zgodzę się z przedmówcami, że ten dom jest gorszy od domu budowanego metodami tradycyjnymi. Unibud i Unibep budują w Szwecji, Anglii, Irlandii i Niemczech - czy myslicie, że tam mieszkają ludzie mniej wymagający od Polaków.

Jeżeli Cię tylko na to stać kupuj taki dom w jakiej chcesz firmie i się nie zastanawiaj.

a mi postawiono dom w 3 tygodnie w konstrukcji szkieletowej, razem z pokryciem dachu, oknami, izolacja i tynkami zew.,

ale mialem juz przygotowany wcześniej fundament,

super sprawa, takie domy w Szwecji to ok 90 % budownictwa mieszkaniowego, a klimat maja bardziej surowy od nas,

służą latami i wiekami, miałem okazję dłuższy czas podziwiać architekturę w Szwecji, starych i małych miasteczek z domami zachowanymi w super stanie

m.in Eksjo, ok, ale nie o tym chcialem pisac ;-)

Im krócej trwa budowa i im mniej ekip trzeba zatrudniać tym taniej,

a do tego dom szkieletowy jest tani w ogrzaniu i zdrowy, polecamy

Zainteresowanych szybką budową w technologii suchej (nie trzeba czekać miesiącami, aż odparuje woda zanim się wprowadzimy), zapraszam na stronę gdzie można zobaczyć zdjecia jak nasz domek rośnie w oczach,

[/url]http://www.pewnydom.dzs.pl

dom szkieletowy jest tani w ogrzaniu i zdrowy, polecamy

[/url]

tani w ogrzaniu to on może jest ale w Szwecji czy Norwegii (tani gaz, drzewo). U nas wątpię. Z jednego powodu - nie ma w nim elementów kumulujących ciepło. Jak palisz - jest ciepło, jak przestajesz - jest zimno. A do tego dodać ewentualne błędy budowlane, a nie wierzę, że ich nie ma...

wiec może przy pompie ciepła (ciągła dostawa ciepła), tanim ekogroszku się sprawdzi. U mnie, niestety, obowiązkowy jest gaz i jedyny kanadyjczyk w sąsiedztwie w swojej 5 letniej karierze ma już trzeciego właściciela. Poprzedni sprzedawali po 1-2 zimach ze względu na koszty utrzymania.

Co do zdrowego.. od kiedy wełna, folia i gipskarton jest specjalnie zdrowy? Przecież drzewa tam jak na lekarstwo. Co innego 40 cm bale!!!

Acha jeszcze jedno. U nas na Julianowie wybudowali kilka kanadyjczyków tak z 10 lat temu. Widziałam jak budują (przechodzę tam co dzień) po wykończeniu nikt nie powie, że to szkielet- wygląda, jak murowany, owszem, ale ... szybciej się starzeje. Nie wiem, co w tym jest, chyba to,że drzewo faktycznie pracuje i gdzieś to wychodzi. Po prostu widać.. szpary, nierówne powierzchnie, nawet nie umiem powiedzieć co, ale widać. Jedynie ten mój sąsiad opakowany w drzewo z zewnątrz starzeje się dość ładnie, ale muszą go często impregnować...

Jesli chcesz postawić dom, w tak krótkim czasie to murowanego na pewno nie postawisz. Pod tym linkiem poczytaj o domach szkieletowych http://www.unibud.com.pl/pl/city/index.htm u nas nie są popularne, ale ta firma sprzedaje mnóstwo domów na zachód - Niemcy i Wielka Brytania - tam cieszą sie ogromna popularnością. W 3 miesiące masz dom.

[/url]

tani w ogrzaniu to on może jest ale w Szwecji czy Norwegii (tani gaz, drzewo). U nas wątpię. Z jednego powodu - nie ma w nim elementów kumulujących ciepło. Jak palisz - jest ciepło, jak przestajesz - jest zimno. A do tego dodać ewentualne błędy budowlane, a nie wierzę, że ich nie ma...

...

ok nie ma w nim elementu kumulujacego i dzieki temu jest taniej,

szybko robi sie cieplo i nie ma strat na grzanie i kumulowanie ciepla przez sciany, dom bardzo dlugo trzyma cieplo bo jest super izolowany przez co straty sa nieporównywalnie mniejsze anizeli w tradycyjnym budownictwie,

trwalosc domu szkieletowego w duzej mierze zalezy od rzetelnosci firmy i zastosowanych materiałów, musi być drewno suszone komorowo, strugane, z atestami drewna kontrukcyjnego,

i dodam, że w Polsce 95% więzby dachowej to drewno mokre które pracuje przez długi okres, a do tego nie jest selekcjonowanym drewnem konstrukcyjnym, nie wspomnę już o tym ze nie jest strugane,

zato drewno stosowane w budownictwie szkieletowym (pod warunkiem, że firma robi to zgodnie ze sztuką i założeniami tej technologii) jest drewnem jak wspomniałem suszonym komorowo w wys. temp. dzięki czemu poza zabiciem wszelkich żyjątek w nim, po suszeniu staje się ono mało atrakcyjne jeśli chodzi o wartość odżywczą dla szkodników drewna. Do tego opadające na wiosnę szkodniki (motylki) poszukują na powierzchni drewnianych elementów wystających na zewnątrz struktury porowatej do złożenia jaj - skąd dalej po wylęgnieciu się larwa dalej czyni swoje spustoszenia - warto tu wspomnieć, że drewno stos. do budownictwa szkieletowego jest strugane czterostronnie, z fazowaniem krawędzi (pozbywamy się też w ten sposób pozostałości kory pod którą często kryją się larwy bądź jaja szkodników drewna) dlatego trudniej też jest osiąść na takim drewnie i złożyć jaja przez szkodnika.

Co do trwałości domów szkieletowych - jasne, że drewno pracuje i będzie pracować (to suszone komorowo oczywiscie mniej), jeśli konstrukcja drewniana zostanie rzetelnie obita płyta OSB z obu stron od wew. zanim położymy gipsową oraz od zew. na co przychodzi np. styropian tynk, etc - to przeciwdziałamy widocznym sladom pracy drewna, do czego serdecznie wszystkich namawiam,

pozdr

S