Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niezapowiedziana wizyta kominiarza

wert

Recommended Posts

Gość ZW
jesli własciciel budynku...wymiecie sadze - to pożar nie nastapi ...

Pożary zdarzają się z różnych powodów.

Brak przeglądu komina jest dobrym pretekstem żeby na tym zakończyć dochodzenie przyczyny pożaru przez przedstawiciela ubezpieczalni.

Oczywiście będziesz mógł powołać swojego biegłego i kontestować ich decyzję...

pozdrawiam

PS: Dlaczego przyczyną większości wypadków drogowych jest "nadmierna prędkość" ?

Nie czytasz uważnie Wciornastek. Nie Art. 68 tylko Art. 62 to po pierwsze.

Po drugie pkt 1 ma a) b) i c). Obowiązek kontroli nie dotyczy tylko litery a).

O instalacjach gazowych i przewodach kominowych jest w lit. c).

pzdr.

Tez mówie ze dla mnie to zbyt skomplikowane :o :wink: :oops: :wink: :oops:

No to przeczytałam stosowny art 68. I rzeczywiscie w punkcie pierwszym jest że kominy podlegaja obowiazkowi kontroli po czym w punkcie drugim ze nie dotyczy to domów jednorodzinnych, sieliskowych.

Mam nadzieje ze dobrze to interpretuję :oops: :oops: bo hmm jezyk ustaw i praw jest dla mnie zawsze zagadką :oops:

Nie bardzo. Art. 62 a nie 68. Odstępstwo od zasady dotyczy nie całego ust. 1 a jedynie punktu1) i podpunktu a). Niemniej większość ludzi czyta dość szybko i żyje w przeświadczeniu że cały ten art. nie dotyczy domków jednorodzinnych a tak nie jest.

Tak więc PRZEGLĄDY PRZEWODÓW KOMINOWYCH są obowiazkowe ale tak samo jak obowiązkowe sa przeglady instalacji elektrycznych. Obowiązkowe ale nie znaczy to ,że kominiarz ma jakieś prawo nas do tego przymusić tak samo jak elektryk. Jedynie inspektor nadzor budowlanego ma prawo ukarać delikwenta nie wywiazujacego się z obowiazków wynikajacych z prawa budowlanego.

Specjalnie wytłuściłem PRZEGLĄDY PRZEWODÓW KOMINOWYCH bo to nie to samo co czyszczenie przewodów kominowych. Czyścić może każdy czyli kominiarz bez uprawnień, sasiad lub sam właściciel. W innych przepisach gdzieś pisze ,że przy piecach na paliwa stałe taki komin trzeba czyścic co najmniej 2 razy w roku.

Tak wiec patrzcie na papier jaki zostawia wam kominiarz. Bo zamiast przegladu możecie mieć tylko zyszczenie komina.

Niewiedza w tym zakresie jest ogromna. U mojej znajomej na wsi od lat chodzi jakiś lokalny mistrz, ze znajomą i jej kominem nie widzięli sie nigdy od lat bo zawsze jest w pracy wtedy a ten mistrz idzie do sąsiada tam wypisuje jakis kwitek , sasiad musi złożyc za znajomą , znajoma musi zwrócic pieniądze za niby czyszczenie komina a to wszystko niby jest obowiązkiem jej jako obywatela.

Następną praktyką kominiarzy jest sprzedwanie pzed świetami szczęścia. Korporacyjni twierdzą ,że tylko oni mają doi tego prawo. Pytałem kiedyś na ich forum czym groxi kupienie takiego kalendarza od nie kominiarza czyli przebierańca. Nie potrafili mi tego wyjasnic ale nadal twierdzili ,że tylko od korporacyjnych trzeba kupować.

Kominy trzeba czyścić i przeglądać ale z domokrążcami ostrożnie. Lepiej świadomie zamówic taką usłuę wtedy gdy jest potrzebna.

No to przeczytałam stosowny art 68. I rzeczywiscie w punkcie pierwszym jest że kominy podlegaja obowiazkowi kontroli po czym w punkcie drugim ze nie dotyczy to domów jednorodzinnych, sieliskowych.

Mam nadzieje ze dobrze to interpretuję :oops: :oops: bo hmm jezyk ustaw i praw jest dla mnie zawsze zagadką :oops:

"nie dotyczenie" nie dotyczy ani kominów, ani np. przeglądów inst elektrycznej, a dotyczy jedynie podpunktu a), czyli:

a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe

wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących

podczas użytkowania obiektu,

Sposób zapisu Art. 62. faktycznie jest nizbyt szczęśliwy.

kominy wentylacyjne sa zakryte od gory, maja wylot na boki (na obie strony), wloty sa zabezpieczone kratkami. prosze mi wytlumaczyc jak ptak (czy cokolwiek innego) moze zatkac mi wyloty kominow wentylacyjnych.

pozdrawiam

wert

Kawki doskonale trafiają zeschłymi gałązkami w te dziurki kratek

... Właściciel budynku takich uprawnień nie posiada.

nic mi po kwicie, jesli sadze się zapalą (aby dostac odszkodowanie trzeba sie niestety ubezpieczyc ... :-? machanie kwitem od kominiarza nie wystarczy ...)

natomiast jesli własciciel budynku (który nie posiada uprawnień do czyszczenia sadzy ale równiez nikt nie moze mu tej czynnosci zabronic - bo to wolny kraj) wymiecie sadze - to pożar nie nastapi ...

A spowodowanie zagrożenia dla życia i zdrowia?

Grozi za to odpowiedzialność karna.

... Brak przeglądu komina jest dobrym pretekstem żeby na tym zakończyć dochodzenie przyczyny pożaru przez przedstawiciela ubezpieczalni. ...

owszem oni szukają pretekstów ...

tych ciężko przestraszonych wystawiają do wiatru - to prawda

(trzeba żądać podstawy prawnej)

kominy wentylacyjne sa zakryte od gory, maja wylot na boki (na obie strony), wloty sa zabezpieczone kratkami. prosze mi wytlumaczyc jak ptak (czy cokolwiek innego) moze zatkac mi wyloty kominow wentylacyjnych.

pozdrawiam

wert

kratki (na ogół plastikowe) z upływem paru lat sie krusza i wypadają (mróz, promienie UV, upał)

przyzwyczajenia ludzkie są takie, ze jesli założono kratke - to ona tam zawsze musi być ...

na tym sie można naciąć ...

... A spowodowanie zagrożenia dla życia i zdrowia?

Grozi za to odpowiedzialność karna.

owszem

nawet jak zawieje wiatr i strąci liść z Twojego drzewa, którego paproch wpadnie w moje oko, strace wzrok, mogę Cię zaskarżyć ... i bekniesz ...(jak sie od tego nie ubezpieczyłeś)

jak nie odmieciesz sniegu sprzed posesji, a ja złamie noge tamże ...

mogę Cie zniszczyć

w takim kraju żyjemy ...

Nie bardzo. Art. 62 a nie 68. Odstępstwo od zasady dotyczy nie całego ust. 1 a jedynie punktu1) i podpunktu a). Niemniej większość ludzi czyta dość szybko i żyje w przeświadczeniu że cały ten art. nie dotyczy domków jednorodzinnych a tak nie jest.

Tak więc PRZEGLĄDY PRZEWODÓW KOMINOWYCH są obowiazkowe ale tak samo jak obowiązkowe sa przeglady instalacji elektrycznych. Obowiązkowe ale nie znaczy to ,że kominiarz ma jakieś prawo nas do tego przymusić tak samo jak elektryk. Jedynie inspektor nadzor budowlanego ma prawo ukaradelikwenta nie wywiazujacego się z obowiazków wynikajacych z prawa budowlanego.

Specjalnie wytłuściłem PRZEGLĄDY PRZEWODÓW KOMINOWYCH bo to nie to samo co czyszczenie przewodów kominowych. Czyścić może każdy czyli kominiarz bez uprawnień, sasiad lub sam właściciel. W innych przepisach gdzieś pisze ,że przy piecach na paliwa stałe taki komin trzeba czyścic co najmniej 2 razy w roku.

Tak wiec patrzcie na papier jaki zostawia wam kominiarz. Bo zamiast przegladu możecie mieć tylko zyszczenie komina.

Niewiedza w tym zakresie jest ogromna. U mojej znajomej na wsi od lat chodzi jakiś lokalny mistrz, ze znajomą i jej kominem nie widzięli sie nigdy od lat bo zawsze jest w pracy wtedy a ten mistrz idzie do sąsiada tam wypisuje jakis kwitek , sasiad musi złożyc za znajomą , znajoma musi zwrócic pieniądze za niby czyszczenie komina a to wszystko niby jest obowiązkiem jej jako obywatela.

Następną praktyką kominiarzy jest sprzedwanie pzed świetami szczęścia. Korporacyjni twierdzą ,że tylko oni mają doi tego prawo. Pytałem kiedyś na ich forum czym groxi kupienie takiego kalendarza od nie kominiarza czyli przebierańca. Nie potrafili mi tego wyjasnic ale nadal twierdzili ,że tylko od korporacyjnych trzeba kupować.

Kominy trzeba czyścić i przeglądać ale z domokrążcami ostrożnie. Lepiej świadomie zamówic taką usłuę wtedy gdy jest potrzebna.

O to, to to jest dla mnie jasne :D :D

Powinno sie oprawić w ramke i pamietać.

PS. Jakies 10 lat temu gdy wprowadzalismy się do obecnego domu trzeba było posiadać Ksiązke domu. Był to zeszycik gdzie na pierwszej stronie (na okładce) były wypisane wszelkie "przeglądy" domu ( zupełnie jak przeglad techniczny samochodu), po kilku latach sprawa upadła. Osobiscie uważam ze to źle bo ta książeczka była bardzo przydatna bo powodowała pewną samokontrole. A przeciez nie chodzi o nic innego jak o własne bezpieczeństwo.

... PS. Jakies 10 lat temu gdy wprowadzalismy się do obecnego domu trzeba było posiadać Ksiązke domu. Był to zeszycik gdzie na pierwszej stronie (na okładce) były wypisane wszelkie "przeglądy" domu ...

dokładniej to Książka Obiektu Budowlanego

Wciornastek, ponieważ widzę że jesteś najlepszym ogrodnikiem doradcą na tym forum to mam pytanie, przepraszam ale ściśle związane z tym wątkiem kominiarskim do Ciebie. Dlaczego żywopłot Liguster ni cholery nie rośnie mi na działce od kilku lat pomimo, że jest przycinany od czasu do czasu. Jak sku...la zmusić aby poszedł w końcu w górę.

pzdr

Gość ZW
... Brak przeglądu komina jest dobrym pretekstem żeby na tym zakończyć dochodzenie przyczyny pożaru przez przedstawiciela ubezpieczalni. ...

owszem oni szukają pretekstów ...

tych ciężko przestraszonych wystawiają do wiatru - to prawda

(trzeba żądać podstawy prawnej) ...

Podstawą jest tzw. OWU czyli część umowy ubezpieczenia na którą się dobrowolnie zgodziłeś.

Oczywiście w razie draki możesz (w zasadzie - musisz) powołać biegłego, który wykaże że przyczyną pożaru nie było zapalenie sadzy.... powodzenia. Ale to nie będzie taniej niż 2 wizyty kominiarza w roku.

pozdrawiam