fido 16.01.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 buduje dom pasywnymam następujący problemściana fundamentowa ocieplona jest z obu stron (wewnętrznej i zewnętrznej)podbetoknę ustawiłem 24 cm poniżej poziomu zerotak że 10 cm styrodur okalający z zewnątrz pociągnąłem wraz ze ścianą fundamentową do poziomu zeroa od wewnątrz ocielpenie i podbetonkę do poziomu minus 24 cmna 24 cm daje 16 cm styro EPS100 na podłogę + 7 wylewki z podłogówką okna mam podobnie jak drzwi balkonowe od poziomu podłogi pytanie brzmi czy nie będzie mostku lub szronienia w miejscu progów/parapetó posadowionych na moziomie podłogi myśle ze nic nie powinno się dziać i jest to pomijalne bo wszystkie ściany rónieź miałyby mostek - przecież on łączą się s fundamentem czy mam racje? psokna mam 3 szybowe ocieplone ramy stryrodurem czyli okna pasywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym? jak coś się sp... to i tu, gdzie piszesz będzie bryndza, chociaż niewiele z opisu wynika, nawet nie biorąc pod uwagę, że to dom pasywny okna pasywne - wątek do rozwinięcia może bez sensu, nie przeczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.01.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Co to jest "podbetokna" vel "podbetonka"? Do tego okna pasywne? Fido, jeden dobry rysunek więcej wyjaśni niż chaotyczne słowa. Wklej jakiś przekrój żeby było wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 16.01.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 buduje dom pasywny mam następujący problem ściana fundamentowa ocieplona jest z obu stron (wewnętrznej i zewnętrznej) podbetoknę ustawiłem 24 cm poniżej poziomu zero tak że 10 cm styrodur okalający z zewnątrz pociągnąłem wraz ze ścianą fundamentową do poziomu zero a od wewnątrz ocielpenie i podbetonkę do poziomu minus 24 cm na 24 cm daje 16 cm styro EPS100 na podłogę + 7 wylewki z podłogówką okna mam podobnie jak drzwi balkonowe od poziomu podłogi pytanie brzmi czy nie będzie mostku lub szronienia w miejscu progów/parapetó posadowionych na moziomie podłogi myśle ze nic nie powinno się dziać i jest to pomijalne bo wszystkie ściany rónieź miałyby mostek - przecież on łączą się s fundamentem czy mam racje? ps okna mam 3 szybowe ocieplone ramy stryrodurem czyli okna pasywne Ja chcę ociplić fundament 16 cm styroduru, na 'podbetonkę' 20 cm styropianu EPS 100 i nawet nie marzę, że będę miał dom pasywny? TY przy tych grubościach chcesz mieć pasywny? Nie wiem już o co chodzi.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 16.01.2008 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 mam audyt energetycznyocieplam dach 45 cmściane 30podłoge 16brak mostków - jedyne to krokwie z murłatą okna u=0,7reku i gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.01.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym? Nie można zapomnieć o klamce i zamkach w drzwiach wejściowych - to też mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 17.01.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym? Nie można zapomnieć o klamce i zamkach w drzwiach wejściowych - to też mostki No i o dziurce od klucza - to olbrzymi mooost... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.01.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dolicytuję jeszcze okna. W porównaniu z trzydziestoma centymetrami styropianu czy wełny mineralnej na ścianie ich marne k=0,7 prezentuje się mizernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 17.01.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym? Nie można zapomnieć o klamce i zamkach w drzwiach wejściowych - to też mostki No i o dziurce od klucza - to olbrzymi mooost... Znalezione w internecie: http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art20.shtml "Nie będziemy tutaj analizować parametrów przenikalności okien ani wyższości jednego typu izolacji nad drugim. Skupmy się na parametrach dotyczących wentylacji. Jak określił to bardzo obrazowo jeden z niemieckich specjalistów: dom przestaje być pasywny w momencie, gdy posiada otwór, a raczej sumę nieszczelności większą niż starego typu dziurka od klucza. Dlatego standardowa wentylacja grawitacyjna połączona z jakimikolwiek nawiewnikami czy rozszczelniaczami okien dyskwalifikuje dom jako pasywny. Dotyczy to również rekuperatorów czyli central wentylacyjnych z odzyskiem ciepła nie spełniających parametrów szczelności, a jednocześnie sprawności wymaganych dla budownictwa pasywnego. Cała instalacja wentylacyjna musi zostać niezwykle dokładnie uszczelniona, jeśli budynek ma uzyskać certyfikat pasywności." MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 17.01.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 założyłem ten wątek na poważnie - pytając o próg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 17.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Skoro dom pasywny to bez okien balkonowych, tylko normalne, maksymalnie o pow. 1 m kw... a na poważnie... to sa przecież progi z izolacją termiczną np. G.U.-thermostep... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.01.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Trochę ciepła przez fundament do gruntu Ci ucieknie i praktycznie nie da się tego uniknąć.Lepiej gdybyś poziom gotowej podłogi miała na wysokości poziom zero + 15 do 20 cm. Pod ościeżnice można by było wtedy podłożyć materiał izolacyjny i uniknąć mostka termicznego.Ten, jak go nazywasz, "podbeton" powinien być dociągniety do poziomu zero i dopiero wtedy układane warstwy podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 17.01.2008 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 pytanie brzmi czy skuwać progi czy nie?bo obecnie planuje dać okna do ziemigdybym nie dawał okien do ziemi to ciągnąłbym ściankę wyżej i nie martwił się wtedy o mostek więc czy mam się martwić teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wrzuć rysunek bo ja nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 17.01.2008 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jak się dodaje rysunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.01.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 jak się dodaje rysunek? Skorzystaj np. z tego wątku : http://forum.muratordom.pl/post2215061.htm#2215061 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.01.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 założyłem ten wątek na poważnie - pytając o próg Ale my też odpowiadamy poważnie. Dom pasywny z ociepleniem 16 cm pod wylewką to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 W Muratorze 8/2007 był artykuł o termomodernizacji budynku. Wytknięto w nim parę "cienkich" miejsc, m.in. okno tarasowe na betonowym progu. Jako rozwiązanie zaproponowano dać pod okno "twardy materiał izolacyjny, np. szkło spienione". Tak się tym przejęłam, że nawet próbowałam zamówić. Rzeczywistość okazała się bardzo prozaiczna - owszem, jest firma, która tym handluje na zasadzie sprowadzania z Belgii. Materiał nie jest tani. Bloczki szkła spienionego są grubości od 30 do 160 mm. Klei się je lepikiem asfaltowym, przycina piłą do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 18.01.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja i schody i taras będę robił ze szkłem, zostało mi tak oszczędzałem przy ścianach fund. , wystarczy mi akurat. Zdjęcia szkła mam tu: http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1260.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 18.01.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ile można zaoszczędzić na ogrzewaniu domu pasywnego takiej zimy, jak tegoroczna? Czy nakłady na zmasowaną pasywność zwrócą się po 100 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts