Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom pasywny - próg drzwi balkonowych

fido

Recommended Posts

buduje dom pasywny

mam następujący problem

ściana fundamentowa ocieplona jest z obu stron (wewnętrznej i zewnętrznej)

podbetoknę ustawiłem 24 cm poniżej poziomu zero

tak że 10 cm styrodur okalający z zewnątrz pociągnąłem wraz ze ścianą fundamentową do poziomu zero

a od wewnątrz ocielpenie i podbetonkę do poziomu minus 24 cm

na 24 cm daje 16 cm styro EPS100 na podłogę + 7 wylewki z podłogówką

okna mam podobnie jak drzwi balkonowe od poziomu podłogi

pytanie brzmi czy nie będzie mostku lub szronienia w miejscu progów/parapetó posadowionych na moziomie podłogi

myśle ze nic nie powinno się dziać i jest to pomijalne bo wszystkie ściany rónieź miałyby mostek - przecież on łączą się s fundamentem

czy mam racje?

ps

okna mam 3 szybowe ocieplone ramy stryrodurem czyli okna pasywne

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym?

jak coś się sp... to i tu, gdzie piszesz będzie bryndza, chociaż niewiele z opisu wynika, nawet nie biorąc pod uwagę, że to dom pasywny

okna pasywne - wątek do rozwinięcia

może bez sensu, nie przeczę

buduje dom pasywny

mam następujący problem

ściana fundamentowa ocieplona jest z obu stron (wewnętrznej i zewnętrznej)

podbetoknę ustawiłem 24 cm poniżej poziomu zero

tak że 10 cm styrodur okalający z zewnątrz pociągnąłem wraz ze ścianą fundamentową do poziomu zero

a od wewnątrz ocielpenie i podbetonkę do poziomu minus 24 cm

na 24 cm daje 16 cm styro EPS100 na podłogę + 7 wylewki z podłogówką

okna mam podobnie jak drzwi balkonowe od poziomu podłogi

pytanie brzmi czy nie będzie mostku lub szronienia w miejscu progów/parapetó posadowionych na moziomie podłogi

myśle ze nic nie powinno się dziać i jest to pomijalne bo wszystkie ściany rónieź miałyby mostek - przecież on łączą się s fundamentem

czy mam racje?

ps

okna mam 3 szybowe ocieplone ramy stryrodurem czyli okna pasywne

Ja chcę ociplić fundament 16 cm styroduru, na 'podbetonkę' 20 cm styropianu EPS 100 i nawet nie marzę, że będę miał dom pasywny?

TY przy tych grubościach chcesz mieć pasywny?

Nie wiem już o co chodzi....

Pozdrawiam

dom pasywny, przewody z miedzi wychodzą na zewnątrz, do zasilenia lampki nad drzwiami, czy ktoś walczył z takim wlk mostem termicznym?

Nie można zapomnieć o klamce i zamkach w drzwiach wejściowych - to też mostki :)

No i o dziurce od klucza - to olbrzymi mooost... :)

Znalezione w internecie:

http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art20.shtml

"Nie będziemy tutaj analizować parametrów przenikalności okien ani wyższości jednego typu izolacji nad drugim. Skupmy się na parametrach dotyczących wentylacji. Jak określił to bardzo obrazowo jeden z niemieckich specjalistów: dom przestaje być pasywny w momencie, gdy posiada otwór, a raczej sumę nieszczelności większą niż starego typu dziurka od klucza. Dlatego standardowa wentylacja grawitacyjna połączona z jakimikolwiek nawiewnikami czy rozszczelniaczami okien dyskwalifikuje dom jako pasywny. Dotyczy to również rekuperatorów czyli central wentylacyjnych z odzyskiem ciepła nie spełniających parametrów szczelności, a jednocześnie sprawności wymaganych dla budownictwa pasywnego. Cała instalacja wentylacyjna musi zostać niezwykle dokładnie uszczelniona, jeśli budynek ma uzyskać certyfikat pasywności."

:D

MCB

Trochę ciepła przez fundament do gruntu Ci ucieknie i praktycznie nie da się tego uniknąć.

Lepiej gdybyś poziom gotowej podłogi miała na wysokości poziom zero + 15 do 20 cm. Pod ościeżnice można by było wtedy podłożyć materiał izolacyjny i uniknąć mostka termicznego.

Ten, jak go nazywasz, "podbeton" powinien być dociągniety do poziomu zero i dopiero wtedy układane warstwy podłogowe.

W Muratorze 8/2007 był artykuł o termomodernizacji budynku. Wytknięto w nim parę "cienkich" miejsc, m.in. okno tarasowe na betonowym progu. Jako rozwiązanie zaproponowano dać pod okno "twardy materiał izolacyjny, np. szkło spienione".

Tak się tym przejęłam, że nawet próbowałam zamówić. Rzeczywistość okazała się bardzo prozaiczna - owszem, jest firma, która tym handluje na zasadzie sprowadzania z Belgii. Materiał nie jest tani. Bloczki szkła spienionego są grubości od 30 do 160 mm. Klei się je lepikiem asfaltowym, przycina piłą do drewna.