j-j 18.01.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ile można zaoszczędzić na ogrzewaniu domu pasywnego takiej zimy, jak tegoroczna? Czy nakłady na zmasowaną pasywność zwrócą się po 100 latach? Pasywny nie jest liczony dla temp. obloiczeniowej -18 C. Pasywny jest liczony dla średniej temp. m.in. w grudniu ok.=0,1 C, lub ok. -1,9 C w styczniu więc 100 lat to nie będzie, choć faktycznie w grudniu lub styczniu średnia w tym roku jest wyższa niż 0,1 C lub -1,9 C. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 O, j-j, stosowałeś FOAMGLASS! Paczka dla nas utknęła w Poznaniu.Wyczytałam, że materiał delikatny. Zaintrygowało mnie, że posmarowałeś całe bloczki FOAMGLASS lepikiem i łączyłeś na zaprawę. Świadomie nie używałeś lepiku na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 18.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 O, j-j, stosowałeś FOAMGLASS! Paczka dla nas utknęła w Poznaniu. Wyczytałam, że materiał delikatny. Zaintrygowało mnie, że posmarowałeś całe bloczki FOAMGLASS lepikiem i łączyłeś na zaprawę. Świadomie nie używałeś lepiku na gorąco? Lepik na gorąco to staroć teraz idzie się z nowoczesnością i można na zimno . Ale zaprawa spływała po nich jak woda takie po lepiku były ślizgie, jakoś jednak poszo . Biorąc pod uwagę ich delikatność i to że jednak namakają, czułem się bezpieczniej mając je zabezpieczone "przeciwwodnie" i też ten lepik trochę zabezpieczał mechanicznie ale tylko trochę, jednak zawsze to coś. Dzięki temu mam 4 izolacje poziome przeciwilgociowe . Jeszcze co do delikatności to jak z jajkiem- naprawdę. Jak mi parę razy nadkruszyli, nakrzyczałem, to potem bali się nad nimi przechodzić . Sam też raz nadkruszyłem i kląłem na siebie jak diabli. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.01.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedź.Mam nadzieję, że jak już uporamy się z przycięciem i przyklejeniem będą działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 18.01.2008 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 przepraszam ale tu jest wątek o progu czy musimy zbaczać? myślałem że prościej się dodaje crysunek ... wklej i po sprawie nie wiem jak ma opisać próg? -------------! ! !! S ! F !! ! !_______poziom chudziaka czyli betonu na gruncie! ! ! S ! ! ! ! ! S to styrodur ułożony od wewnątrz i zenątrzjak widać od węwnątrz niżej ... o 23 cm czyli o grubość styro i wylewki jak wyleje wylewk to zrównam się ze ścianką fundamentową F dlaczego ktoś twirdzi że 16 cm to nieporozumienie . a widziałeś audyt? ma być poniżej 15 i jest ... nie ważne ile gdzie ciepła ucieka ... ważne jest 15w/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.01.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A pozioma izolacja przeciwwilgociowa gdzie jest? ma ją symbolizować ta przerywana pozioma kreseczka? pytanie brzmi czy skuwać progi czy nie? bo obecnie planuje dać okna do ziemi gdybym nie dawał okien do ziemi to ciągnąłbym ściankę wyżej i nie martwił się wtedy o mostek więc czy mam się martwić teraz? jak juz tak sie uparłeś na walke z tym mostkiem proponuję: skuć fundament pod oknami o 12-17 cm, wyrównać zaprawą wyrównawczą, przylepić poziomą izolację przeciwwilgociową, na to połozyć bloczki betonu komórkowego odm 400 wysokości 10-15 cm tak aby po wmurowaniu tworzyły jedną płaszczyznę z pozostałą częścią fundamentu. Lepiej jednak, jak już wcześniej pisałem, podnieś poziom podbetonu do poziomu zero i dopiero ułóż wartwy podłogowe czyli ocieplenie, wylewkę i wykończenie. Progi pod okna tarasowe zrobisz z typowych bloczków betonu komórkowego odm 400 o wysokości 24 cm. Tym sposobem będziesz mógł dociagnąć poziomą izolację termiczną podłogi aż do okien tarasowych nasuwając częściowo styropian na wierzch fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 19.01.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 dlaczego ktoś twirdzi że 16 cm to nieporozumienie . a widziałeś audyt? ma być poniżej 15 i jest ... nie ważne ile gdzie ciepła ucieka ... ważne jest 15w/m2 Audytujacy nie bedzie placil twoich rachunkow. Gdybym budowal bez piwnicy to dalbym ze 30 cm na podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 19.01.2008 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 chciałbym uniknąć skuwaniainaczej... moge skuwać jak ktoś mi powie ile przez ten mostek ucieknie rocznie ciepła kW skoro ociepliłem ściankę od wewnątrz i zewnątrz 10 cm styrodurem aż do poziomu ławy to dopiero na głebokości 1 m będzie się ulatniać ciepło w głąbna dloe mam glinę - a więc materiał troche ciepłochronny dodatkowo chce ocieplić granymowanym kermazytem ściankę od zewnżtrz na grubości około 20 cm i głębokość 20-30 cm tak aby wyrównać ocielenie elewacyjne z tym co idzie w głąb ile kW tracę przez taki prógmoże na miala dla zainteresowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 19.01.2008 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 !... !.. ! ! S ! F !Styro16cm ! ...!.. !_______poziom chudziaka czyli betonu na gruncie ! ...!.. ! ! ...!...!--------------------------------------stopa.......!.............. !---------------- S styrodur 10 cmF fundament 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 19.01.2008 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 a tak się zapytam... czy dom pasywny to nie przypadkiem taki który nie wymaga ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 19.01.2008 23:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 prawie nie wymagatak przy okazjiile kW zużywa 3 osobowa rodzina latem a ile zim.a na ciepłą wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.01.2008 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 prawie nie wymaga tak przy okazji ile kW zużywa 3 osobowa rodzina latem a ile zim.a na ciepłą wode pisałeś że dom ma być pasywny i pisałeś jednocześnie o podłogówce wiec się zapytałem, a ciepła woda to nie wiem... solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 20.01.2008 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 włanie nat tym pracujemam dobre ocieplenie i okna + wentylacje z reku już wybranebędę miał kominek bez rozprowadzńpodłogówke. i bufor 500 lpozostaje mi wybór co do niego podpiąć czy solar czy pompe ciepła czy wystarczy sama grzałka właśnie wyliczyłem że zużywa moja rodzina 370L wody dziennie + do podgrzania jej 580 m3 gazu rocznieterz pytanie ile to kW prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.01.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 chciałbym uniknąć skuwania ... to nie skuwaj, zrób tak jak Ci już dwa razy pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.01.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 włanie nat tym pracuje mam dobre ocieplenie i okna + wentylacje z reku już wybrane będę miał kominek bez rozprowadzń podłogówke. i bufor 500 l pozostaje mi wybór co do niego podpiąć czy solar czy pompe ciepła czy wystarczy sama grzałka właśnie wyliczyłem że zużywa moja rodzina 370L wody dziennie + do podgrzania jej 580 m3 gazu rocznie terz pytanie ile to kW prądu Jeżeli jesteś pewien ze twój domek generalnie nie będzie potrzebował ogrzewania a jedynie cwu to kupiłbym PC na powietrze. Rozwiązanie relatywnie tanie i do cwu w zupełności wystarczy. Co więcej możesz grzać nią bufor do któego będzie podłączona podłogówka i w razie sytuacji awaryjnej możesz ją odpalić zmieniając dom pasywny w energooszczędny solary w naszym klimacie nie mają racji bytu - ale to moja subiektywna opinia - zastanawiałem się nad tym u siebie i tak mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 20.01.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 podnieść poziom podbetonki... hmwtedy pojaią się pytania1. jak nadleje ponownie podbetonkę to ile minimum musze podlać aby się związało2. czy aby to wogóe się da zrobić bo przecież na podbetonce teraz jest masa kużu i jak to wyrównam3. ile to kosztuje?4. jak podniosę to obniży mi się sufit z obecnie projektowanego na 2,65m druga sprawa - dlaczego twierdzisz że pompa cieła jest tańsza gdy jest zasilana z powietrzaja mam oferte na 5 kW pompe która będzie mnie kosztowała około 20tyś + 2 tyś montarz + 2-3 tyś dolna źródło bezpośrednie parowanie = termogolvw tym bufor 500 litrowy z wężownicami pod pompe + kolektor + grzałka 6kWbędzie taniej na pompe powitrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.01.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 podnieść poziom podbetonki... hm wtedy pojaią się pytania 1. jak nadleje ponownie podbetonkę to ile minimum musze podlać aby się związało 2. czy aby to wogóe się da zrobić bo przecież na podbetonce teraz jest masa kużu i jak to wyrównam 3. ile to kosztuje? 4. jak podniosę to obniży mi się sufit z obecnie projektowanego na 2,65m ... Przecież nie będziesz wylewał betonu o grubości 24 cm Wsyp w obręb fundamentów 15 centymetrową warstwę pospółki, dobrze ubij i na to wylej chudy beton o grubości 9cm. W ściany wmurujesz jedną wartswę bloczków czy pustaków więcej i zachowasz projektowaną wysokość pomieszczeń. Koszty takiej operacji to ułamek procenta kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 20.01.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ja już mam dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.01.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 No cóż, 265 cm to wcale nie tak mała wysokość pomieszczeń (u mnie jest 260 cm), dom zyska na pasywności, koszty ogrzewania jeszcze bardziej się zmniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.01.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ile można zaoszczędzić na ogrzewaniu domu pasywnego takiej zimy, jak tegoroczna? Czy nakłady na zmasowaną pasywność zwrócą się po 100 latach? ten aspekt sprawy pomijamy Jak rozumiem to ściana ma być dwuwarstwowa - tj. warstwa konstrukcyjna i do tego ocieplenie Wiec w czym jest problem? Jaki mostek? Wystawiasz okno poza lico ściany tak byś pod próg włożył 2-3 cm styroduru Wystawiasz tak samo poza lico wszystkie okna by ładnie toto wyglądało i koniec żadne tam wynalazki z UE nie są potrzebne - można to załatwić po prostu samym usytuowaniem okna w otworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts