Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika "Przytulny i my i flippy i flop

emwu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy wszystkim budujacym zdarza sie taki leniwy okres. Jakos wcale mnie nie cieszy moja budowa

No kochana , najwyższy czas wygonić z siebie tego leniucha zimowego, przyszła wiosna i trzeba wziąć się ostro do roboty, nie przypuszczałam , że coś takiego przeczytam :o :wink:

Dobrze, że wykonawcą nie udzieliło się od Ciebie to lenistwo :wink: i prace poszły do przodu, drzwi piękne , zresztą wszystko ładnie wygląda i oby wizualizacja stała się jak najszybciej rzeczywistością :lol: :lol: :lol:

Wszystkiego najlepszego i więcej optymizmu , wiosnę przecież mamy. Zniknęło błotko , trawka zaczęła się zielenić, u mnie pięknie kwitną krokusy ....aż chce się żyć :lol: :lol: :lol: Ja osobiście rozpoczęłam dziś sezon opalania, wyniosłam leżak na taras i poleżałam sobie na słoneczku, było bardzo cieplutko :lol: :lol: :lol:

Ojojoj! Masz SCIENNE OGRZEWANIE!!! Dobrze zrozumialam???? Bo ja wlasnie to tez przerabiam :D

Nie cierpie grzejnikow, podlogowka niekoniecznie dobra przy psach (tzn dla nich niedobra), znalazlam gdzies artykul o sciennym, same superlatywy.

Jaka to firma , sama wymyslilas czy ktos Ci takie rozwiazanie podpowiedzial? Wszedzie masz czytylko czesciowo, a podlogowke tez?

Witam serdecznie.

Wy to dopiero idziecie jak burza :lol: :lol: :lol:

Powiem Ci, że bardzo podoba mi się Wasza wizualizacja kuchni, a to dlatego że bardzo podobną mam u siebie. Ja też nie jestem zwolenniczką tych nowoczesnych kuchni. Zdecydowanie tak jak Ty wolę te tradycyjne i takie też mam (jeśli mi się uda to załączę jakąś fotkę, niestety od jakiegoś czasu mam problemy z internetem :evil: )

Poza tym kominek też prezentuje się bardzo ładnie. Salon na pewno będzie się pięknie z nim prezentował :lol: .

Chciałam Cię zapytać, czy nie bałaś się podjąć decyzji odnośnie ogrzewania ściennego (nie jest przecież u nas powszechnie stosowane), ale od razu prawie ugryzłam się w język :roll: :wink: bo przecież prawie z takiej samej gamy mam swoje ogrzewanie, tzn. z bardziej nowoczesnych i mniej znanych. Ciekawa jestem jak będzie się sprawowało (szkoda, że na relacje będzie trzeba poczekać do przyszłej zimy :( ).

Tak więc Kochana oby tak dalej, bo pięknie Wam to idzie (i kto by pomyślał, że Wy tak daleko od domu, a on tutaj tak pięknie sobie rośnie i rozkwita :lol: )

Pozdrawiam serdecznie.

Drogie kolezanki. jesli chodzi o ogrzewanie scienne to:

Mamy pompe ciepla. Jak wiadomo sedno sprawy w ogrzewaniu pompa ciepla to niska temperatura grzewcza. Podlogowka jest wiec najlepszm rozwiazaniem. Rurki nagrzewaja sie do okolo 30 stopni i jest super. Dla mnie to tez bylo takie proste . Budujemy wiec domek szkieletowy plus ogrzewanie podlogowe wszedzie przy uzyciu pompy ciepla. Az tu nagle klops! Jesli ogrzewanie podlogowe to wylewki. A wylewki waza. A my mamy strop drewniany z duza powierzchnia nad salonem bez scianek dzialowych. Hm... Pozostalo wiec zalozenie kaloryferow na poddaszu. Alez mnie to draznilo. Ochydne kaloryfery i to sporych rozmiarow. Do tego musialyby sie nagrzewac przynajmniej do 60 stopni wiec zakladanie pompy ciepla mijaloby sie z celem. Co z tego ze cieplo za darmo skoro pompa musialaby grzac non stop i pradu poszloby tyle co - ho ho!. Tak wiec zaczelam myslec, grzebac w internecie i kombinowac co by tu zrobic zeby ominac te cholerne kaloryfery. W ostatniej chwili pomyslalam o ogrzewaniu sciennym (juz po tym jak prawie chcialam przystapic do wzmocnienia stropu pod wylewki). Nie wiem czemu odrazu o tym nie pomyslalam skoro tu w Irlandii mieszkalam przez rok w meszkaniu z ogrzewaniem sciennym. I bylo swietnie. Tak samo jak z podlogowka. Tyle ze emisja ciepla ze scian.

W lazience na gorze mamy podlogowke i wylewke. Caly parter tez podlogowka. Natomiast hol i sypialnie na gorze to scienne. Kwestia byla tylko odpowiedniego przeliczenia i uzycia specjalnych mocowan na rurki do scian. Zaden problem (mam dzieje ze jest ok:)) . Panowie hydraulicy uczyli sie na naszym domku bo nigdy takiego ogrzewania nie robili ale skoro maja doswiadczenie z podlogowka nie widzialam zadnego problemu. W koncu uczymy sie cale zycie. Wielkiej filozofii z tym zreszta nie bylo. Efekty zobaczymy zima. Mam nadzieje ze nam sie dzieciaki na gorze nie ugotuja :). Zmarznac na 100% nie zmarzna. "Szkielet" to cieply domek . W jednej sypialni przechodzi komin od kominka wiec dodatkowo bedzie grzal. Cieplo z dolu i tak leci do gory. Poza tym ogrzewanie w lazience jest podlogowe (nie mogli tego chyba schrzanic) . Suma sumarum powinno byc cieplo.

Tak wiec jestem pelna optymizmu :)

Ja sobie znalazlam cos takiego:

http://www.hadwao.com/ - Meditherm

Tylko musze dokladnie przerobic temat :)

Jeszcze mysle nad plyta fundamentowa grzewcza, tylko nie wiem, czy warta skorka wyprawki.

A wracajac do "domku a palach" - czy w Waszym przypadku plyta fundamentowa (zwykla) nie byla dobrym rozwiazaniem?

Pogodnego i mokrego Kroliczka na te Swieta! :)

U nas byl problem nie tylko wysokich wod gruntowych (w lutym 20 cm pod powierzchnia) ale i gruntow nosnych. Grunty , ktore utrzymalyby budynek byly na powierzchni 2 i pol metra. Stad decyzja o palowaniu. Tak wiec caly ciezar zostal przeniesiony za posrednictwem kolumn az do gruntow nosnych.

A co do systemu (link) to wyglada prawie na to samo co myzastosowalismy w naszym domku. Nie przeczytalam dokladnie ale wyglada , ze to dokladnie ta sama metoda. Moze rurki i uchwyty beda inne ale sama zasada ta sama. Kwestia skad cieplo ale tak jak i w przypadku podlogowki jedni kupuja piece inni pompy ciepla. Jeszcze nie wiem jak nasz system bedzie dzialal ale przekonamy sie nastepnej zimy. narazie zainstalowali pompe. Uruchomiamy ja po swietach. Codziennie kilka stopni.

Wesolych Swiat :)

Jajka pomalowane??? :)

Ale ja nie wiem jaki to system :). Powiedzialam co chce i jak ma to dzialac a oni mi zamontowali. :). Bede 23 go w Szczecinie to ustale dokladnie co i jak i dam Ci znac. Moglabys nawet wpasc i zobaczyc jak to wyglada ale niestety sciany juz zamkniete .

A jajka zjedzone. Mielismy nasze polskie swieta tu w Irlandii. Nawet moj partner (Irlandczyk) lubi tak po naszemu :).

Dzisiaj byl nawet Smingus Dyngus.