Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy duża jest różnica w cenie między tynkiem tradycyjnym a gipsowym (maszynowym)?

Wszystko co znalazłem na forum dotyczy odległych lat 2002-2005.

Jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy?

O zaletach i wadach już się naczytałem i jestem bardziej za tynkiem gipsowym.

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lubuskie okolice Żagania

- gipsowe (maszynowe) 12 zł za robociznę z materiałem chcą 22zł

ale uważam że można materiał kupić taniej

- cementowo- wapienne 12 zł robocizna + szlifowanie ok - 4-5 zł a za materiał nie wiem ile wyjdzie.

Ja jestm przed podjęciem decyzji o wyborze ekipy.

cementowo-wapienne 12 zł robocizna + szlifowanie ok - 4-5 zł a za materiał nie wiem ile wyjdzie.

U nas w okolicy cena z cementowo-wapienne od 12-16zł/m2, ale nie potrafię wyliczyć jaki będzie koszt materiałów, dlatego nie mam porównania. Zdecyduję się chyba na gipsowe jeżeli ich koszt będzie niewiele wyższy od tradycyjnych.

Gipsowe 26zł/m2 z materiałem.

U mnie kładą w tej chwili cementowo-wapienne z agregatu (Kalisz). Robocizna 9 zł/m2 + materiał 4 zł/m2.

Dowiadywałam się o gipsowe to cena z materiałem wynosiła 24 zł/m2, ale i tak je później trzeba zatrzeć gipsem, więc wolałam cemontowo-wapienne.

Gipsowanie z malowaniem będzie mnie kosztowało 8 zł/m2 (robocizna). Tak mam dogadane.

U mnie kładą w tej chwili cementowo-wapienne z agregatu (Kalisz). Robocizna 9 zł/m2 + materiał 4 zł/m2.

Dowiadywałam się o gipsowe to cena z materiałem wynosiła 24 zł/m2, ale i tak je później trzeba zatrzeć gipsem, więc wolałam cemontowo-wapienne.

Gipsowanie z malowaniem będzie mnie kosztowało 8 zł/m2 (robocizna). Tak mam dogadane.

Tynki gipsowe zacierać puźniej jeszcze gipsem - pierwsze słyszę. Przecierz jak zrobi je fachowiec to są gładkie jak szkło. I co tu jeszcze poprawiać ?

mam cementowo-wapienne-płaciłam 10zł/m2 za robociznę, do tego 2 tony cementu, paleta wapna ,12 ton piasku

tynki cw są twardsze niż gipsowe i mają fakturę piasku , gdzieniegdzie (przynajmniej u mnie) da się zauważyć zarysowania... pedantom nie polecam , ale jeśli ktoś nie chodzi nie patrzy po ścianach to jak najbardziej jestem "za" ...jak to ktoś ujął : "tu lampa, tam kanapa albo kwatek" :wink: :D

czy trzeba , to zależy od tego czego się po tynkach oczekuje :roll:

jeśli chcesz mieć gładkie jak lustro-bierz gipsowe bo same cw bez gładzi ci tego nie dadzą

ja mam cw i gładzi dawać nie będę- tylko dlatego że nie podobają mi się ściany nienaturalnie gładkie ....ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje jak wiemy :wink:

co do schnięcia....zależy od pogody, wilgotności powietrza, temperatury, pory roku.... moje schną już dwa miechy ...i jeszcze widać wilgotne plamy....tyle, że mam nadzieję że jeśli schną powoli to nie popękają tak bardzo :roll:

nie wiem jak szybko schną tynki gipsowe

A które szybciej schną? i czy rzeczywiście trzeba nakładać gładź na gipsowe?

Tynki gipsowe schną bardzo długo. U nas już 2 miesiąc i jeszcze wiele im brakuje. Co do nakładania gładzi, to niestety trzeba je będzie wykonać, chociaż w porównaniu z tradycyjnym cw to tylko kosmetyka. Cena wykonania tradycyjnego cw i maszynowego (tylko robocizna) w moich stronach jest taka sama - 12 zł/m2. Wybraliśmy gipsowe ze względu na szybkość wykonania. W garażu mam tradycyjny cw i dlatego mogę je porównywać.

Pzdr.

Czyli które dłużej? Ja mam akurat dobre warunki, bo mam ogrzewanie.

A z czego masz ściany zewnętrze? Z tego co widać w avatarku, masz chyba już ocieplone. Będziesz musiała bardzo dużo wietrzyć, bo przy tynkach jest strasznie wilgotno. Ja mam sciany z BK i przy takiej pogodzie jak teraz dodatkowo potęguje to wilgoć, gdyż BK mocno ją chłonie. Przy ceramice wygląda to zapewne lepiej. Nie mam też ogrzewania i to również może wpływać na czas schnięcia. Wegług mnie jest on podobny przy obydwu tynkach. Trzeba duuuuuużo wietrzyć i dogrzewać, albo zastosować osuszacze.