Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorry, że tak poza wątkiem ale, żal mi wszyskich, którzy płacą TAKIE pieniądze za coś tak prostego.

Mylisz się... zrobić ręcznie proste tynki to nie takie proste... no chyba, że mówimy o prostym wykonaniu... ale krzywych tynków... ;)

Pierwek

szkoda dyskutować

dla kogoś tynki to rzecz prosta, a dla innych napisanie kodu niezłego systemu IT to bułka z masłem....

Fakt że stawianie na forum... "żal mi wszystkich którzy płacą TAKIE pieniądze za (...)" tynki jest wkurw....

jak już pisałem mam dwie wyceny na tynk gipsowy:

1. 22 zł/m2 - materiał dolina nidy, tynkarz twierdzi że być potrzebna będzie jeszcze gładź bo materiał "nie za bardzo daje się wyrobić" :roll:

2. 25 zł/m2- materiał knauff i efekt jest super ekstra :)

Czy ktoś mi może coś doradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam

Ja mam połozone tynki gipsowe KNAUF MP 75. Własnie schną. Sa super. Rzeczywiście wystarczy później tylko zagruntowac przed malowaniem i malować. Wykonawca twierdzi że trzeba położyć grunt poźniej pomalować rozcieńczona farbą a później wystarczy tylko raz pomalowac.

Na mój gust i mojej zony gipsowe sa suuper.

Czy możecie coś napisać na temat gruntowania przed tynkowaniem ściany z Betonu Komórkowego - robić to czy nie ?

Mój tynkarz powiedziła, że pierwsze słyszy i dodał, że jak chce i nie mam co z kasą robić to mogę sobie zagruntować.

Natomiast w czasopismach /m.in w Muratorze/ radzą by ściany z Betonu Komórkowego napierw nawet dwukrotnie zagruntować.

I co wy na to?

Pozdrawiam :)

Ja mam własnie ściany z betonu komórkowego. Wykonawca tynków gruntował ściany przed tynkowaniem. Mówi się że gruntowanie pomaga w tym że ściana (w szczególności z betonu komórkowego) nie wchłania tak wody i lepiej podobno kładzie się tynk i trzyma.

A koszt to około 1000 zł na domek o 500 m2 ścian - 5 wiader gruntolitu.

jak już pisałem mam dwie wyceny na tynk gipsowy:

1. 22 zł/m2 - materiał dolina nidy, tynkarz twierdzi że być potrzebna będzie jeszcze gładź bo materiał "nie za bardzo daje się wyrobić" :roll:

2. 25 zł/m2- materiał knauff i efekt jest super ekstra :)

Czy ktoś mi może coś doradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam

Każdy ma swoje zdanie ja mam akurat inne niż ten tynkarz. Obydwa tynki bardzo podobnie się kładzie z tym ze nida jest biała po wyschnięciu a knauf zółty.Nida to gips naturalny knauf z odsiarczania spalin. Obydwa tynki wiążą w podobnym czasie więc można je spokojnie wygładzić i dobry tynkarz powinien tak to zrobić żeby nie trzeba było na całej powierzchni robic gładzi. Jeżeli amatorowi takiemu jak ja to wychodzi to jemu tym bardziej. Poprawki łatwo zrobic gipsem szpachlowym i nidę bez problemu mozna wszędzie kupić(knaufa nie spotkałem choc z pewnościa jest). Ale żeby szpachlowac całość po wyprowadzonych na lustro tynkach to bez sensu. Chyba że taktyka jest taka że tynkiem z grubsza równamy sciany i od razu druga warstwe już nie tynku tylko gipsu szpachlowego. Wtedy nad ładną powierzchnią tynku nie pracujemy tylko po wyrównaniu łatą zapodajemy gips szpachlowy i gładkość powierzchni męczymy na nim. Kilka ścian tak zrobiłem i jest OK i zajmuje to niewiele więcej czasu ale daje mozliwość szlifowania tu i ówdzie jeżeli coś nie wyjdzie idealnie. Z samym tynkiem to nie bardzo bo przy szlifowaniu wychodzi piaseki zostawia ślady. Tylko tym sposobem tynkarz na chleb by nie zarobił, więc najlepiej powiedzieć że tynk nie wyjdzie idealnie i na to gładź osobno płacona dodatkowo oczywiście. A jeżeli mówimy o tynkach maszynowych to o tyle ma on rację że gipsy szpachlowe sa przważnie do nakładania ręcznego (szybciej wiążą) więc wspomniana taktyka sie nie sprawdzi bo po podaniu dużej ilości agregatem nie zdązy po prostu go dopracować. Taki urok maszyny szybko podaje mieszanke i krótkim czasie pozwala obrzucic dużo m2 ale potem przed stwardnieniem trzeba go doglaskać. I tu wskazana jest wieloosobowa ekipa- jeden podaje reszta gładzi.

A ja właśnie jestem po rozmowie z drugim tynkarzem i ustaliłem cenę za robociznę... 20-22 zł / m2 w zależności czy będzie robiony szpryc czy nie. Cena spora, ale przy moich ścianach to w sumie wszystko mi już jedno - byle by to w ogóle było zrobione i porządnie.

Pytanko mam jeszcze dotyczące odpisów: czy biorąc od tynkarza usługę wraz z materiałem i otrzymując jedną fakturę na zakończenie roboty mogą coś z tego odliczyć? Czy jest to raczej niemożliwe i najlepiej kupować materiał na siebie, a brać rachunek tylko za wykonaną usługę? Tynkarz powiedział mi, że w przypadku roboty z materiałem, on kupuje w hurtowniach materiał na własną firmę.

Pytanko mam jeszcze dotyczące odpisów: czy biorąc od tynkarza usługę wraz z materiałem i otrzymując jedną fakturę na zakończenie roboty mogą coś z tego odliczyć? Czy jest to raczej niemożliwe i najlepiej kupować materiał na siebie, a brać rachunek tylko za wykonaną usługę? Tynkarz powiedział mi, że w przypadku roboty z materiałem, on kupuje w hurtowniach materiał na własną firmę.

Jeżeli bierzesz od faceta rachunek na wszystko, to zapewne dostajesz go z 7% VATem. Z tego już nic nie odliczysz.

Jeżeli weźmiesz materiał na siebie z 22% VAT to jeżeli jego PKWiU znajduje się na magicznej liście, to sobie różnicę między 22 a 7% odliczysz w US.

Pytanie jest następujące - jeżeli facet bierze materiał na siebie, to czy do finalnych kosztów podaje cenę materiału netto czy brutto - czyli czy dolicza swoje 7% do materiałów bez VAT czy materiałów z 22% VAT ;)

Czy możecie coś napisać na temat gruntowania przed tynkowaniem ściany z Betonu Komórkowego - robić to czy nie ?

Jeżeli chcesz, żeby nie odpadał ci tynk, jak będziesz chciał wykonać jakąś bruzdę, a tego często nie da się uniknąć po tynkowaniu, to gruntuj!

jesli kujesz bruzde po tynkowaniu to zaden grunt nie utrzyma tynku

tu gdzie kujesz odpadnie tak czy siak ... :-?

jesli nie wiesz co robić z pieniędzmi, to gruntuj !

Witam, ponawiam moje pytanie. Czy na tynk cementowo-wapienny można dać gładź wapienną w celu uzyskania gładkiej powierzchni ? Np. tynk cw Baumit MPI 25 Leicht a na to gładź wapienna Baumit Kalkglatte.

Ja tak będę robić ale będę robić tylko na niektórych(wybranych)ścianach.

Damro, a na jakich ścianach będziesz dawał gładź cw ?

Będę kłaść gładź gipsową w salonie,w holu nie bo daję kamień,w kuchni i łazienkach nie daję bo w takich pomieszczeniach nie daje się,generalnie dużo nie będę kłaść gipsu z wielu przyczyn,chyba tylko w salonie położę.