Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

A jeśli o zdrowie chodzi,

to czemu nikt nie stosuje na poddaszu płyt cementowych zamiast k-gipsowych ?

Mówicie tynk C-W jest zdrowszy od gipsu.

W czym, dlaczego ?

Fakt, tam gdzie mokro gips pleśń złape szybciej, więc się go tam nie kładzie; ale w pokojach, gdzie jest dobra wentylacja jaka jest różnica ?

Wytłumaczcie, bo mam dylemat...

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wypowiem się teraz ja - jako autor wątku. :D

Po przeczytaniu lektury związanej z tynkami i po wstępnej kalkulacji, zdecydowaliśmy się na tynk cementowo-wapienny.

Cenowo w stosunku do gipsowego jest o wiele tańszy. (...)

Maciek

U nas (okolice Wrocławia) niestety wychodzi odwrotnie.

Jeśli maszynowy (robocizna):

14-15 zł/m2 - gipsowe

16-18 C-W

Jeśli ręcznie - 25 zł/m2

O tak potwierdzam,cw ręczne dużo droższe :evil:

Mówicie tynk C-W jest zdrowszy od gipsu.

W czym, dlaczego ?

Fakt, tam gdzie mokro gips pleśń złape szybciej, więc się go tam nie kładzie; ale w pokojach, gdzie jest dobra wentylacja jaka jest różnica ?

Wytłumaczcie, bo mam dylemat...

Nie twierdzę, że C-W jest zdrowszy. Położyłem taki na jaki mnie stać.

Gdyby tynki gipsowe były tańsze od C-W jak w okolicach Wrocławia, to położyłbym gipsowe, choć nie jestem do nich przekonany.

Wolę promieniowanie niż grzyba :lol:

Promieniowanie jonizujące w cw pochodzi z popiołów ze spalania węgla który jest trochę radioaktywny a które to mogą być w cemencie. A promieniowanie w gipsowych syntetycznych z tego że są niejako produktem ubocznym odsiarcznia spalin ze spalania tegoż węgla. Jeden czort. weźcie pod uwagę ile ważą tynki w porównaniu z całym domem bo ilość promieniowania jest proporcjonalna do masy. Podejrzewam że się to nie różni od tła.

I.W.

Ja mam silikaty więc akurat nie mam z czym porównywać. Ale szczerze mówiąc byłam pewna że chodzi raczej o jakąś wilgotność grzybobójczość czy coś w ten deseń a nie o promieniowanie :o

Ja tylko o napisałem o jakie promieniowanie może chodzić i z czego sie to może brać. Założę się że wpływ tego promieniowania na zdrowie jest żaden. Samo mieszkanie w domu parterowym jest niezdrowe bo w ziemi znajduje sie radon którego stężenie (niewiadomo czy tez da sie je zmierzyć :wink: )jest największe właśnie w przyziemiu budynku. Nie dajmy się zwariować. W domu mamy kilkadziesiąt ton betonu z popiołem i rakotwórczym chromem, radioaktywną glinę w ceramice itp a najwięcej chemii w nowych rzeczach "ruchomych" które tam wstawiamy-rozpuszczalniki kleje impregnaty itp. Przy spalaniu i ogrzewaniu wydzielają sie zabójcze dioksyny, w wodzie jest chlor, a jadąc samochodem wdychamy rakotwórcze związki benzenu ze spalania ON (szczególnie jadąc za starym liazem z przyczepą albo autobusem :wink: Do tego siedzimy przed komputerami lub TV i przyjmujemy dawki promieniowania UV i to jest niezdrowe. Mimo tego się opalamy choć słońce w ciągu godziny dostarcza nam podobna dawkę co monitor w kilka lat. Czasami zjemy sobie frytki czy smażona rybkę a tam znów dioksyny. Kurcze zauważyłem że myslami jestem na wakacjach :oops:

Witam, z dużym zainteresowaniem przeczytałem wypowiedzi Forumowiczów i konkluzja jest taka cw- tańsze a gips - gładszy. A gdyby tak połączyć te dwie cechy ...?

Proponuję zainteresować się tynkami wapienno cementowymi produkowanych z piasków o niskich frakcjach (bardzo drobne) - łączą trwałość z gładkością (po pomalowaniu wałkiem, który i tak pozostawia po sobie strukturę - nie widać różnicy pomiędzy cw a gipsem)

konkluzja jest taka cw- tańsze a gips - gładszy. A gdyby tak połączyć te dwie cechy ...?

tynk C-W + gładź wapienna. Ale wszystko do kupy daje niezłą cenę...

tak sobie myślę, że dam tynk c-w w łazienkach, kuchni i piwnicy a gipsowy w pokojach. W kuchni i w łazienkach na suficie zrobię gładź wapienną.

Powinno być ok. Co myślicie ?

to ze TGipsowe sa nie zdrowe a CW przeciwnie wymyślili chyba tylko ci co robią CW bo to wkońcu koknurencja i tak może być na odwrót, gdyby rzeczywiscie tak było nie można było by ich robić i tyle wam powiem, a w ogóle niektórzy nie mają wyobraźni i le razy słyszałem u klienta " ...wie pan słyszałem ze TG w ogóle nie oddychają CW natomiast saa paroprzepuszczalne, " to sie pytam a czy ocieplenie ze styropianu jest paroprzepuszczalne ? albo sciana po zagruntowaniu opowieści wyssane z palca....

to ze TGipsowe sa nie zdrowe a CW przeciwnie wymyślili chyba tylko ci co robią CW bo to wkońcu koknurencja i tak może być na odwrót, gdyby rzeczywiscie tak było nie można było by ich robić i tyle wam powiem, a w ogóle niektórzy nie mają wyobraźni i le razy słyszałem u klienta " ...wie pan słyszałem ze TG w ogóle nie oddychają CW natomiast saa paroprzepuszczalne, " to sie pytam a czy ocieplenie ze styropianu jest paroprzepuszczalne ? albo sciana po zagruntowaniu opowieści wyssane z palca....

Tiaaa,jasne :lol:Kładź sobie co ci leży

Uwazajcie bo jak wam zagipsuja noge w przychodni to wam pewnie zgnije po jakims czasie albo odpadnie . Dajcie spokuj z tym zdrowe nie zdrowe... :lol:

no jak nie - jak tak.

Nogę mi wyjęli, a ona chudzina, bez włoska i dwa grzebienie w środku, co jak drapałem swędzenie wpadły..........i zostały :D

Jeśli porównywać paroprzepuszczalność to:

Delta (g/(mxhxhPa)) tynku gipsowego = 0,0112

Delta (g/(mxhxhPa)) tynku cem-wapiennego= 0,0045

Czyli tynk gipsowy ma wyższą paroprzepuszczalność (lepiej reguluje wilgotność - oddycha)

Na czym polega większa "zdrowotność" tynku C-W ?

Ale proszę o konkrety.