insz 23.04.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A jeśli o zdrowie chodzi,to czemu nikt nie stosuje na poddaszu płyt cementowych zamiast k-gipsowych ? Mówicie tynk C-W jest zdrowszy od gipsu. W czym, dlaczego ? Fakt, tam gdzie mokro gips pleśń złape szybciej, więc się go tam nie kładzie; ale w pokojach, gdzie jest dobra wentylacja jaka jest różnica ? Wytłumaczcie, bo mam dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 23.04.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam Wypowiem się teraz ja - jako autor wątku. Po przeczytaniu lektury związanej z tynkami i po wstępnej kalkulacji, zdecydowaliśmy się na tynk cementowo-wapienny. Cenowo w stosunku do gipsowego jest o wiele tańszy. (...) Maciek U nas (okolice Wrocławia) niestety wychodzi odwrotnie. Jeśli maszynowy (robocizna): 14-15 zł/m2 - gipsowe 16-18 C-W Jeśli ręcznie - 25 zł/m2 O tak potwierdzam,cw ręczne dużo droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 24.04.2008 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mówicie tynk C-W jest zdrowszy od gipsu. W czym, dlaczego ? Fakt, tam gdzie mokro gips pleśń złape szybciej, więc się go tam nie kładzie; ale w pokojach, gdzie jest dobra wentylacja jaka jest różnica ? Wytłumaczcie, bo mam dylemat... Nie twierdzę, że C-W jest zdrowszy. Położyłem taki na jaki mnie stać. Gdyby tynki gipsowe były tańsze od C-W jak w okolicach Wrocławia, to położyłbym gipsowe, choć nie jestem do nich przekonany. Wolę promieniowanie niż grzyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.04.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Atomic - nomen omen A z tym promieniowaniem to była podpucha. Co się tak do tego przyczepiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.04.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Promieniowanie jonizujące w cw pochodzi z popiołów ze spalania węgla który jest trochę radioaktywny a które to mogą być w cemencie. A promieniowanie w gipsowych syntetycznych z tego że są niejako produktem ubocznym odsiarcznia spalin ze spalania tegoż węgla. Jeden czort. weźcie pod uwagę ile ważą tynki w porównaniu z całym domem bo ilość promieniowania jest proporcjonalna do masy. Podejrzewam że się to nie różni od tła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.04.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 I.W. Ja mam silikaty więc akurat nie mam z czym porównywać. Ale szczerze mówiąc byłam pewna że chodzi raczej o jakąś wilgotność grzybobójczość czy coś w ten deseń a nie o promieniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.04.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 I.W. Ja mam silikaty więc akurat nie mam z czym porównywać. Ale szczerze mówiąc byłam pewna że chodzi raczej o jakąś wilgotność grzybobójczość czy coś w ten deseń a nie o promieniowanie Ja tylko o napisałem o jakie promieniowanie może chodzić i z czego sie to może brać. Założę się że wpływ tego promieniowania na zdrowie jest żaden. Samo mieszkanie w domu parterowym jest niezdrowe bo w ziemi znajduje sie radon którego stężenie (niewiadomo czy tez da sie je zmierzyć )jest największe właśnie w przyziemiu budynku. Nie dajmy się zwariować. W domu mamy kilkadziesiąt ton betonu z popiołem i rakotwórczym chromem, radioaktywną glinę w ceramice itp a najwięcej chemii w nowych rzeczach "ruchomych" które tam wstawiamy-rozpuszczalniki kleje impregnaty itp. Przy spalaniu i ogrzewaniu wydzielają sie zabójcze dioksyny, w wodzie jest chlor, a jadąc samochodem wdychamy rakotwórcze związki benzenu ze spalania ON (szczególnie jadąc za starym liazem z przyczepą albo autobusem Do tego siedzimy przed komputerami lub TV i przyjmujemy dawki promieniowania UV i to jest niezdrowe. Mimo tego się opalamy choć słońce w ciągu godziny dostarcza nam podobna dawkę co monitor w kilka lat. Czasami zjemy sobie frytki czy smażona rybkę a tam znów dioksyny. Kurcze zauważyłem że myslami jestem na wakacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamrat 24.04.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam, z dużym zainteresowaniem przeczytałem wypowiedzi Forumowiczów i konkluzja jest taka cw- tańsze a gips - gładszy. A gdyby tak połączyć te dwie cechy ...? Proponuję zainteresować się tynkami wapienno cementowymi produkowanych z piasków o niskich frakcjach (bardzo drobne) - łączą trwałość z gładkością (po pomalowaniu wałkiem, który i tak pozostawia po sobie strukturę - nie widać różnicy pomiędzy cw a gipsem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 25.04.2008 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 konkluzja jest taka cw- tańsze a gips - gładszy. A gdyby tak połączyć te dwie cechy ...? tynk C-W + gładź wapienna. Ale wszystko do kupy daje niezłą cenę... tak sobie myślę, że dam tynk c-w w łazienkach, kuchni i piwnicy a gipsowy w pokojach. W kuchni i w łazienkach na suficie zrobię gładź wapienną. Powinno być ok. Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.04.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja swoje c-w dla podniesienia współczynnika gładkości planuję przeszlifować siatką ścierną. Zniweluje ona trochę te górki i dolinki. W kilku miejscach już próbowałem i dość fajnie może wyglądać na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 25.04.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Tynki suche u mnie będą na poddaszu. Tynki c-w na parterze. Jeśli nie będą wystarczająco gładkie to wrówna się je gładzią gipsową. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 25.04.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Uwazajcie bo jak wam zagipsuja noge w przychodni to wam pewnie zgnije po jakims czasie albo odpadnie . Dajcie spokuj z tym zdrowe nie zdrowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 25.04.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 to ze TGipsowe sa nie zdrowe a CW przeciwnie wymyślili chyba tylko ci co robią CW bo to wkońcu koknurencja i tak może być na odwrót, gdyby rzeczywiscie tak było nie można było by ich robić i tyle wam powiem, a w ogóle niektórzy nie mają wyobraźni i le razy słyszałem u klienta " ...wie pan słyszałem ze TG w ogóle nie oddychają CW natomiast saa paroprzepuszczalne, " to sie pytam a czy ocieplenie ze styropianu jest paroprzepuszczalne ? albo sciana po zagruntowaniu opowieści wyssane z palca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 01.05.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Niech mi powie ktoś z użytkowników tynków C-W, którzy wybrali je ze względu na ich "zdrowotność" jakimi farbami je malują, aby te właściwości zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 01.05.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 to ze TGipsowe sa nie zdrowe a CW przeciwnie wymyślili chyba tylko ci co robią CW bo to wkońcu koknurencja i tak może być na odwrót, gdyby rzeczywiscie tak było nie można było by ich robić i tyle wam powiem, a w ogóle niektórzy nie mają wyobraźni i le razy słyszałem u klienta " ...wie pan słyszałem ze TG w ogóle nie oddychają CW natomiast saa paroprzepuszczalne, " to sie pytam a czy ocieplenie ze styropianu jest paroprzepuszczalne ? albo sciana po zagruntowaniu opowieści wyssane z palca.... Tiaaa,jasne :lol:Kładź sobie co ci leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 02.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Uwazajcie bo jak wam zagipsuja noge w przychodni to wam pewnie zgnije po jakims czasie albo odpadnie . Dajcie spokuj z tym zdrowe nie zdrowe... no jak nie - jak tak. Nogę mi wyjęli, a ona chudzina, bez włoska i dwa grzebienie w środku, co jak drapałem swędzenie wpadły..........i zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 02.05.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Uwazajcie bo jak wam zagipsuja noge w przychodni to wam pewnie zgnije po jakims czasie albo odpadnie . Dajcie spokuj z tym zdrowe nie zdrowe... z takką tylko różnicą że gips na nodze nosisz ok miesiąca a w domu masz na całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.05.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 od zdrowotności jest zdrowe jedzenie i lekarze....a nie tynki, ściany, dachy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 04.05.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Jeśli porównywać paroprzepuszczalność to: Delta (g/(mxhxhPa)) tynku gipsowego = 0,0112Delta (g/(mxhxhPa)) tynku cem-wapiennego= 0,0045 Czyli tynk gipsowy ma wyższą paroprzepuszczalność (lepiej reguluje wilgotność - oddycha) Na czym polega większa "zdrowotność" tynku C-W ?Ale proszę o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 04.05.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Na czym polega większa "zdrowotność" tynku C-W ? Na tym ze wapno przepisuja jak jestes przeziebiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts