Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

Witam

Wypowiem się teraz ja - jako autor wątku. :D

Po przeczytaniu lektury związanej z tynkami i po wstępnej kalkulacji, zdecydowaliśmy się na tynk cementowo-wapienny.

Cenowo w stosunku do gipsowego jest o wiele tańszy.

Przed kładzeniem gruntowanie ścian tzw. obrzutka rozwodnionym, ale bardzo mocnyn cementem. Później osadzanie listew podtynkowych i narożników na tynk maszynowy KNAUF MP-75 i na koniec tynk właściwy z przewagą wapna i piasku. Wszystkie listwy podtynkowe po położeniu zaprawy zostały wyciągnięte, gdyż podobno potrafią po kilku latach rdzewieć (stalowe-ocynk), a bruzdy po nich uzupełnione.

Struktura tynku (lekko chropowata) bardzo nam odpowiada, więc będziemy już tylko malować farbą. Jedynie w pomiewzczeniach reprezentacyjnych (przedpokój, salon i otwarta kuchnia) na koniec tynki były filcowane i wyglądają prawie jak po cekolowaniu.

Parę dni temu odkuwałem trochę bruzd od kanalizacji i tynki trzymają się jak diabli, ale miedzy innymi dlatego, że obrzutka była z mocnego betonu.

Podsumowując

1. Jeżeli macie dobre i sprawdzone ekipy tynkarzy - róbcie tynki CW

2. Jeżeli chcecie zaoszczędzić trochę kasy - róbcie tynki CW

Te dwie zasady są bardzo zależne od siebie, bo jeżeli źle położą tynki i trzeba poprawiać cekolem, to już staje sie to mniej opłacalne.

Pozdrawiam

Maciek

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasne ten kto bedzie chciał choć troche oszczedzić zdecyduje sie na cementowo wapienne ale nie oszukujmy sie tynki gipsowe idzie naprawde zrobić prawie idealnie prosto (odchylenia rzedu 1-2mm na 2 m poziomicy) a CW cóż dużo zalezy od umiejętności tynkarza alei tak nie wyjdą tak jak TG,

Jako tynkarz gipsowy pracuje 3 lata i chetnie służe pomocą dla niezdecydowanych :)

ja zdecydowałem się na CW w pomieszczeniach gdzie nie będę dawał gładzi (garderoba, pralnia, łazienka, kotłownia, garaż)- reszta pomieszczeń- gipsowe. Biorąc pod uwagę koszt, to chyba optymalne rozwiązanie. Jak tynkarze robili garderobę, to mówiłem im że zastanawiam się czy nie zrobić całego domu CW, więc zrobili taką pokazówkę- zacierane gąbką itp. ale jak dla mnie pod malowanie i tak bym musiał dać gładź

pozdrawiam

A mi wczoraj - po zakończeniu pracy przez tynkarzy nad tynkami cw na całym parterze - moja kobieta powiedziała, że nie chce mieć betonu na ścianie tylko gips. I co teraz z tym "betonem" na ścianie zrobić? Kładzenie gładzi to kolejne koszty. Myślicie, że położenie gęstej farby zniweluje trochę chropowatość powierzchni tynków cw.

A mi wczoraj - po zakończeniu pracy przez tynkarzy nad tynkami cw na całym parterze - moja kobieta powiedziała, że nie chce mieć betonu na ścianie tylko gips. I co teraz z tym "betonem" na ścianie zrobić? Kładzenie gładzi to kolejne koszty. Myślicie, że położenie gęstej farby zniweluje trochę chropowatość powierzchni tynków cw.

Ja powiem tak kobieta na budowie to podobno "nieszczeście" bo jak wiadomo kobiety sa kapryśne nie obrażając ich :) powiem ci tak jesli chcesz mieć gładkie sciany to nie ominie cie szpachlowanie(nagładanie gładzi-jak zwał tak zwał) nawet podwujnie to wszsytko zależy od stopnia struktury tynków CW, a tak przy okazji tynk CW również idzie zrobić na bardzo gładko ma lekką strukturkę jak przy malowaniu wałkiem ale można to zrobić tylko w trakcie robienia tynku zacierając go styropianówka gąbka a następnie jeszcze raz gąbka + filcówka naprawde ciekawy efekt

Efilo

Sama gladz jest za cienka zeby wyrownac sciane nawet najdokladniej wykonana. Dlatego najpierw "szpachla" a pozniej warstwa końcowa.

No przecież napisałam że chcę szpachlę (to gładź to był taki skrót myślowy - w odróżnieniu od gołych ścian z widoczną cegłą) zamiast tynku. Tylko cały czas się zastanawiam czy nie będę pionierem :roll:

Popęka...

Jak wywaliłem ścianę parę lat temu to też tak zrobiłem na 2 m2 (nie umiem tynkować) i mam "pajączki". Widać też gdzie są spoiny pustaków.

Nie kombinuj.

Starzy bywalcy na forum znają moje zdanie w sprawie promieniowania materiałów budowlanych.... więc nie będę się powtarzać :wink: .

Natomiast od zdrowotności jest zdrowe jedzenie i ewentualnie lekarz....a nie mury, beton czy tynki.

Witam

Wypowiem się teraz ja - jako autor wątku. :D

Po przeczytaniu lektury związanej z tynkami i po wstępnej kalkulacji, zdecydowaliśmy się na tynk cementowo-wapienny.

Cenowo w stosunku do gipsowego jest o wiele tańszy. (...)

Maciek

U nas (okolice Wrocławia) niestety wychodzi odwrotnie.

Jeśli maszynowy (robocizna):

14-15 zł/m2 - gipsowe

16-18 C-W

Jeśli ręcznie - 25 zł/m2