meggiess 07.10.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 u mnie tydzień temu zaczeli tynki gipsowe,powierzchnia jak szkło,w łazienkach na sufitach również gips a na ścianach cem-wap, tak doradził kierownik budowy ogólnie jestem zadowolony z ekipy i wykonania a cena 20/m2 z materiałem a nie chcą połozyć tynków u nas pod Warszawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 09.02.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 witam!Chciałabym również się poradzić w sprawie tynków. Mamy zaplanowane tynkowanie na kwiecień i cały czas wałkujemy z mężem ten temat , czy cementowe czy gipsowe. Jedno jest pewne, ściany mamy krzywe i w niektórych miejscach, będzie nakładany grubo. Tynki gipsowe są gładkie i wyglądają ładnie, i podobno jest to tynk bardziej elastyczny a jeśli będzie grubo nakładany to możliwość pęknięć jest duża mniejsza niż przy cem. - wap. Nie zależy nam na ścianach gładkich jak lustro, ściany chropowate mają także swój urok. Po prostu chcielibyśmy po tynkach cem.-wap. białkować i malować, bez nakładania gładzi, ale czy to się uda jeśli ten tynk cementowy będzie pękać. Czy ktoś tak właśnie robi? Koszt tynków gipsowych na nasz domek ok. 200 m kw. z materiałem 18 000a cem- wap. z materiałem 11 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voti 16.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witamczy twardość tynku gipsowego można w jakiś sposób zwiększyć dodając różne składniki ? przy nowoczesnym wnętrzu i 2 ścianach w salonie o wysokości ok 5 m czy na gipsowym ewentualne mankamenty nie będą bardzo widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tynkarz 1986 05.03.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Czyli które dłużej? Ja mam akurat dobre warunki, bo mam ogrzewanie. A z czego masz ściany zewnętrze? Z tego co widać w avatarku, masz chyba już ocieplone. Będziesz musiała bardzo dużo wietrzyć, bo przy tynkach jest strasznie wilgotno. Ja mam sciany z BK i przy takiej pogodzie jak teraz dodatkowo potęguje to wilgoć, gdyż BK mocno ją chłonie. Przy ceramice wygląda to zapewne lepiej. Nie mam też ogrzewania i to również może wpływać na czas schnięcia. Wegług mnie jest on podobny przy obydwu tynkach. Trzeba duuuuuużo wietrzyć i dogrzewać, albo zastosować osuszacze. To jak długo schną tynki zależy od wielu czynników nie tylko od temperatury. po wykonaniu tynków ważna jest dobra wentylacja np. uchylone okna. przy samym ogrzewaniu pomieszczenia tynki będą się "kisić" a nie schnąć. Tynki również schną szybciej gdy budynek nie jest jeszcze ocieplony, wilgoć zostaje wyciągnięta do zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 05.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam! Chciałabym również się poradzić w sprawie tynków. Mamy zaplanowane tynkowanie na kwiecień i cały czas wałkujemy z mężem ten temat , czy cementowe czy gipsowe. Jedno jest pewne, ściany mamy krzywe i w niektórych miejscach, będzie nakładany grubo. Tynki gipsowe są gładkie i wyglądają ładnie, i podobno jest to tynk bardziej elastyczny a jeśli będzie grubo nakładany to możliwość pęknięć jest duża mniejsza niż przy cem. - wap. Nie zależy nam na ścianach gładkich jak lustro, ściany chropowate mają także swój urok. Po prostu chcielibyśmy po tynkach cem.-wap. białkować i malować, bez nakładania gładzi, ale czy to się uda jeśli ten tynk cementowy będzie pękać. Czy ktoś tak właśnie robi? Koszt tynków gipsowych na nasz domek ok. 200 m kw. z materiałem 18 000 a cem- wap. z materiałem 11 000 Agata: my jesteśmy świeżo po zakończeniu tynkowania. Zdecydowaliśmy się na cem-wap i nie żałuję wyboru Zrobiła nam je profesjonalna firma i są równiutkie, jak stół! Było kilka pęknięć skurczowych, ale jakoś tak to zagładzili, że nie widać. Z tego, co mówił majster, to gdy tynki przeschną już na biało, to można taką ścianę dodatkowo namoczyć i zmyć ją jakąś gąbką. Ta mączka cementowa z wierzchu utworzy taką melasę, która powchodzi w te szczeliny i nic nie będzie widać U mnie co prawda ściany były równe i tynku nie dawali grubo, ale miejscami zdarzały się grubsze rejony (np. jakieś podkucia w okolicach rozdzielnic i puszek) i jakoś nie pękało mocno. Tynki mam Kreisel 500 na obrzutce też Kreisel. Trochę dziwi mnie cena, którą podajesz. Mi za otynkowanie budynku 113m2 użytkowej ze ściankami działowymi na poddaszu murowanymi wyszło w sumie prawie 18 tys. zł. Powierzchnia ścian i sufitów wyszła 460m2. Efekt możesz obejrzeć w moim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.05.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czy ktoś z Was ma w domu gipsowe i cementowo-wapienne (np. łazienka lub garaż). Które lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekf 05.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czy ktoś z Was ma w domu gipsowe i cementowo-wapienne (np. łazienka lub garaż). Które lepsze ? Owszem, ja mam taką konfigurację. I stwierdzam, że cem-wap są lepsze. Gipsowe już mam poobijane, pełno odprysków :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.05.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To jeszcze jedno pytanie: O co pyta wykonawca tynków, co trzeba z nim ustalić??? Poza ceną, materiałem oczywiście. Co trzeba zaplanować? Grubość przyszłego parapetu wewnętrznego, gdzie tynkować sufity a gdzie nie (bo podwieszane).... Co jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wirecki: u mnie jeszcze pytali, gdzie na ostro, a gdzie na gładko Na ostro robi się pod glazurę (nie polerują tynku, tylko "rysują" go tarką do betonu). Do do grubości parapetów, to się nie pytali - zrobili swoje, a my parapety zamawialiśmy już z uwzględnieniem teoretycznej grubości tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.05.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wirecki: u mnie jeszcze pytali, gdzie na ostro, a gdzie na gładko Na ostro robi się pod glazurę (nie polerują tynku, tylko "rysują" go tarką do betonu) Dzięki. jak coś jeszcze Ci się przypomni - pisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 08.05.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To jeszcze jedno pytanie: O co pyta wykonawca tynków, co trzeba z nim ustalić??? Poza ceną, materiałem oczywiście. Co trzeba zaplanować? Grubość przyszłego parapetu wewnętrznego, gdzie tynkować sufity a gdzie nie (bo podwieszane).... Co jeszcze ? warto jeszcze ustalić czy wszystkie drzwi wewnętrzne będą montowane i z jakimi ościeżnicami - jeśli będą drzwi to nie tynkują otworów. My przegapiliśmy bo między naszą sypialnianą łazienką i garderobą nie chcieliśmy na razie wstawiac drzwi... a teraz trzeba będzie to zabudować żeby nie świeciły mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruzda 17.05.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 dzieki michalmayday czyli znalazles dobrego i taniego fachowca? ja też szukam takiego w okolicach Warszawy, a dokladnie niedaleko od Piaseczna. Niestety niby mamy recesję, ale jest coraz drożej. W dodatku chyba na mazowszu ceny są odwrotne niż w innych rejonach Polski: CW są nawet bez gładzi o 30% droższe od TG kładzionych maszynowo. ceny absurdalne: CW od 18 do 38 PLN/m2, a TG - średnio po 26PLN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 17.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ogladalem w tygodniu prace tynkarza, ktory bedzie u mnie robil i zademonstrowal mi dwa domy z dwoma rodzajami tynkow CW ktore kladla jego ekipa - o drobnej ziarnistosci i grubszej. Ten drobnoziarnisty byl fajny bez wyczuwalnego piasku na scianie i prawie tak gladki jak gipsowy, za to mial sporo rysek ktore mnie niepokoja... Ten gruboziarnisty w ogole mi sie nie podobal bo ziarna piasku byly bardzo widoczne i odrzucilem go od razu. Jak to jest z tynkiem CW, czy ryski sa czyms normalnym i po zagruntowaniu i pomalowaniu bedzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBbudow 07.06.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Tak obserwuje tą dyskusje i w końcu nie wytrzymałem:) i się zarejestrowałem żeby to skomentować. -We Wrocławiu znam tylko jednego tynkarza, który robi tynki niewymagające kładzenia po wyschnięciu gipsu, oczywiście, jeżeli ktoś chce mieć lustro na ścianie, proste kąty i żadnych cieni pod światło po malowaniu, więc raz znaczy szybciej i czyściej ( są też kategorie tynku, możemy nawet u taniego partacza wymusić idealne tynki umową, albo poprawi, albo Asta lawista)-każdy grunt wzmacnia podłoże i opóźnia proces schnięcia, co pozwala ekipie zdążyć wyprowadzić materiał-jak ktoś lubi karton na ścianach to jego sprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 26.06.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam, wybraliśmy tynki gipsowe ale mam do Was pytanie:1. Czy ktoś z Was kładł tynk gipsowy (maszynowo) na sufit pod strop z Terivy? Nurtuje mnie to pytanie bo mój wykonawca powiedział, że może to zrobić ale gwarancji na to, że nie będą pojawiać się zarysowania nie daje. Sprawdzałem u przedstawiciela firmy Knauf i potwierdzili, że firma wykonująca tynk gipsowy nie może zagwarantować, że nie będzie zarysowań pomimo zastosowania specjalnej siatki ponieważ zbyt wiele czynników ma wpływ na pojawianie się zarysowań na suficie, np. poprawność wykonania stropu, grubość betonu na nim. Proszę o wypowiedzi osób, które już mają z to za sobą, a ich w tym wątku nie brakuje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 27.06.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 stropy z terrivy to masz na myśli potocznie mówiąc po prostu tzw " gary" tak ? a zarysowania to pewnie chodzi o pęknięcia..? Pracując w tym zawodzie 5 lat nikt jeszcze nie zgłosił żadnych reklamacji żeby cokolwiek pękało, także nie martwił bym sie tym i tynkował bez żadnej siatki, siatke można co prawda założyc ale wydaje mi sie ze jest to zbędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 28.06.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Tak, mam na myśli potocznie mówiąc "gary". Ale siatkę to i tak będziemy zakładać, niezaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.06.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Niby dlaczego gary maja pracowac?, od gory i po bokach sa zalane betonem i nie maja prawa sie ruszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmayday 28.06.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Nie wiem kim jesteś z zawodu, ale nawet wylewki betonowe mimo ze wydają się sztywne podlegają odkształceniom niewidocznym dla gołego oka, jednak tynk gipsowy jest na tyle " elastyczny" ze nie powoduje to pęknięć dlatego w ciągu 4 (prawie 5 ) lat nigdy nie zakładaliśmy siatek na takie sufity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jussi82 15.07.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 mam stary dom zbijaliśmy stare tynki , i teraz za 2 tyg maja przyjść i kłaść tynki CW ,wybraliśmy CW ze względu na cenę 10zł za m2 bez materiału i panowie kładą ręcznie ,filcują i mleczkują- nie wiem na czym to polega ? no ale mąż był oglądnąć budowę w której właśnie robili i chodź faktura piasku była deczko grubsza od tego co nam kazał kupić i to i tak efekt był super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts