Darpiot 15.08.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Właśnie kończą u mnie tradycyjne CW mieszne w betoniarce. Na ostatnią szlichtę kupiony był muł ale widzę ze nie obejdzie się bez kilkunastu worków gładzi cementowo-wapiennej i cza będzie jechać całe ściany na "szybę". Kosztowo wyszło i wyjdzie dobrze ale dodatkowej roboty nie uniknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1978 05.09.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 A czy może mi ktoś odpowiedzieć czy można kłaść tynki gipsowe i zostawić na zimę w nieogrzewanym domu (oczywiście zamkniętym wraz z oknami i drzwiami). Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1978 06.09.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 a czy jakas pleśń się nie rzuci na ściane? czy nic się nie będzie działo z tymi tynkami? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 a czy jakas pleśń się nie rzuci na ściane? czy nic się nie będzie działo z tymi tynkami? pozdrawiam Od pleśni jest wentylacja, a tę w nieocieplonym domu będziesz miał ok. Zagrożeniem może być jedynie woda lejąca się po tynku np. źle zabezpieczony wykusz lub nieszczelny dach Jeżeli dom jest przykryty i ma izolacje przeciwilgociową to nic się nie powinno dziać. U mnie nic sie nie działo, a zima była ostra do tego stopnia, że w nieocieplonym domu przemarzały nadproża. Wiosną wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 14.10.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 a co sądzicie o tynkach kreisel 500,spotkał się ktoś,podobno są tak gładkie ze nie trzeba juz gladzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.04.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mam tynki gipsowe. Przetrwały zimę w nieogrzewanym domu.Nie planuję gładzi dlatego są gipsowe. W garażu cem-wapienne. Różnica w twardości znaczna. Ale wiadomo gips można chałupniczo załatać i nie ma śladu, na cem. ślad pozostanie.Jeśli ktoś planuje gładzie to doradzam raczej cem-wapienne. W przeciwnym razie gipsówki są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 05.04.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 a czy jakas pleśń się nie rzuci na ściane? czy nic się nie będzie działo z tymi tynkami? pozdrawiam Moje przeżyły zimę bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 05.04.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mam tynki gipsowe. Przetrwały zimę w nieogrzewanym domu. Nie planuję gładzi dlatego są gipsowe. W garażu cem-wapienne. Różnica w twardości znaczna. Ale wiadomo gips można chałupniczo załatać i nie ma śladu, na cem. ślad pozostanie. Jeśli ktoś planuje gładzie to doradzam raczej cem-wapienne. W przeciwnym razie gipsówki są super. Olgu, a czemu w garażu cem.-wap.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No jakoś tak szanowny małżonek zadecydowali Mam dwa rodzaje to się mądruję Cem-wapienny twardszy jednak, a w garażu: a to rower się przewróci na ścianę, a to taczką się zawadzi... Co do "zimowania" gipsówek- nie było najmniejszego problemu, pomimo, że płn-zach ściana dosłownie przemarzła w jednym miejscu i od wew. pojawił się szron. Nic nie pęka, nie odpada, nie ma pleśni- nic z tych rzeczy. Teraz sobie pięknie dosycha. Ponoć gips gipsowi nierówny. Moi majstrzy robili na niemieckim kreiselu. Ponoć kiedyś się nacięli na gips kreisela zakupiony przez inwestora na allegro. No, ale czy trzeba kłaść gładzie czy nie to już gust inwestora i staranność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betoon 07.04.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam Własnie poszukuje jakiejs ekipy do tynków z okolic Warszawy.Mozecie kogos polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 09.04.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 a co sądzicie o tynkach kreisel 500,spotkał się ktoś,podobno są tak gładkie ze nie trzeba juz gladzi Używałem tego materiału i rzeczywiście jest dosyć gładki podobnie jak cementówka nidy,jest to spowodowane większą zawartością wapna oraz mniejszym uziarnieniem,ale na pytanie czy potrzebna będzie gładź nie potrafię Ci odpowiedzieć ponieważ to zależy od indywidualnego podejścia do sprawy,jednemu inwestorowi faktura takiej ściany będzie odpowiadać a innemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietiak30 29.04.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 temat stary jak co było pierwsze,jajko czy kura,a tak powaznie,to jak ktoś przypilnuje fachowców przy tynku c-w,do tego na koncu zatrze ładnie filcówką i do tego 2 razy malowanie dobrą farbą,to ma spokój na lata,gips jest spoko,ale zawsze ktoś coś puknie,stuknie,dla pedantów gips,dla ludzi,którzy nie chcą co roku zamiast odpoczywac ,tylko na urlopie malować szpachlowac polecam cementowo-wapienny.Mieszkam w 3 domu,teraz mam cw,spoko,tylko pamietąc,żeby za wczesnie ich nie zakładac ,niech sobie sciany popracuja,siadą,wtedy nie będzie spekan.Ja u siebie założyłem po roku od wymurowaniaścian,znajomi po 6 mcach,robił ten sam murarz,oni narzekają,że tu i tam ryska,jak mam spoko.Palenie albo zdrowie,wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenia50 02.05.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Jestem na etapie kładzenia tynków Tzn ekipę mam umówioną na czerwieci teraz mam pytania i proszę umnych ludzi o podpowiedź dom wybudowany jest z Ytongu, ścianki działowe również z Ytong na zewnątrz wiadomo styropian, siatka i tynkale dziś jeden umny majster powiedzał mi,że powinnam siatki przykleić również pod tynki wewnętrzne, bo do Ytongu sie tynk nie przyklei Majster który będzie te tynki kładł nic nie wspominał o siatce - tynki maszynowe będą I teraz nie wiem podpowiadać majstrowi o tej siatce, czy nie-------- pytam żeby na głupa nie wyjść ach, ach - wróciłam jeszcze, bo pytanie sie przypałętałoile dać optymalnie styropianu na Ytong 36,5 cm Edytowane 2 Maja 2011 przez tenia50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 03.05.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Jeśli chodzi o tynk wewnętrzny wystarczy ściany zagruntować odpowiednim preparatem i po wyschnięciu można tynkować,także ściany wymurowane z ytongu.Siatkę powinno się wklejać w miejscu łączenia się dwóch różnych materiałów. Oczywiście chodzi tu o tynk gipsowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenia50 04.05.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 a gdybym zmieniła koncepcję na tynki cementowo wapienne, to też wystarczy zagruntować ile trzeba zapłacić za tynki wewnętrzne - znaczy robociznę na zewnętrzne umówiłam się na 40zł na gotowo (robocizna) z ociepleniem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 05.05.2011 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 W przypadku tynku cementowo-wapiennego przed nałożeniem warstwy docelowej na ścianach powinna znajdować się obrzutka. Ceny różnią się w zależności od regionu,materiału jaki miałby zostać użyty(workowany lub przygotowany na budowie) i przede wszystkim doświadczenia ekipy tynkarskiej,więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 05.05.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jeśli ktoś planuje gładzie to doradzam raczej cem-wapienne. W przeciwnym razie gipsówki są super. Mamy gladzie na tynkach gipsowych. Wydawalo mi sie to zbedne, bo tynki byly bardzo gladkie. Ale teraz mamy sciany idealne. I dodatkowo snieznobiale. Nie trzeba malowac Zartuje oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 05.05.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 mam pytanko do tych co jak ja wybrali tynk cementowo-wapienny czy i czym je gruntujecie: gruntem, rozcieńczoną białą farbą, farbą z gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 05.05.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Farbą gruntującą, bardzo dobra jest nasza Grunt Śnieżka, dawałam ją pod farby Beckersa i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts