Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

Właśnie kończą u mnie tradycyjne CW mieszne w betoniarce. Na ostatnią szlichtę kupiony był muł ale widzę ze nie obejdzie się bez kilkunastu worków gładzi cementowo

-wapiennej i cza będzie jechać całe ściany na "szybę". Kosztowo wyszło i wyjdzie dobrze ale dodatkowej roboty nie uniknę.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy jakas pleśń się nie rzuci na ściane? :) czy nic się nie będzie działo z tymi tynkami?

pozdrawiam

Od pleśni jest wentylacja, a tę w nieocieplonym domu będziesz miał ok. Zagrożeniem może być jedynie woda lejąca się po tynku np. źle zabezpieczony wykusz lub nieszczelny dach Jeżeli dom jest przykryty i ma izolacje przeciwilgociową to nic się nie powinno dziać. U mnie nic sie nie działo, a zima była ostra do tego stopnia, że w nieocieplonym domu przemarzały nadproża. Wiosną wszystko wróciło do normy.

• 1 month później...
  • 5 months później...

Mam tynki gipsowe. Przetrwały zimę w nieogrzewanym domu.

Nie planuję gładzi dlatego są gipsowe. W garażu cem-wapienne. Różnica w twardości znaczna. Ale wiadomo gips można chałupniczo załatać i nie ma śladu, na cem. ślad pozostanie.

Jeśli ktoś planuje gładzie to doradzam raczej cem-wapienne. W przeciwnym razie gipsówki są super.

Mam tynki gipsowe. Przetrwały zimę w nieogrzewanym domu.

Nie planuję gładzi dlatego są gipsowe. W garażu cem-wapienne. Różnica w twardości znaczna. Ale wiadomo gips można chałupniczo załatać i nie ma śladu, na cem. ślad pozostanie.

Jeśli ktoś planuje gładzie to doradzam raczej cem-wapienne. W przeciwnym razie gipsówki są super.

Olgu, a czemu w garażu cem.-wap.?

No jakoś tak szanowny małżonek zadecydowali :D Mam dwa rodzaje to się mądruję :) Cem-wapienny twardszy jednak, a w garażu: a to rower się przewróci na ścianę, a to taczką się zawadzi...

Co do "zimowania" gipsówek- nie było najmniejszego problemu, pomimo, że płn-zach ściana dosłownie przemarzła w jednym miejscu i od wew. pojawił się szron. Nic nie pęka, nie odpada, nie ma pleśni- nic z tych rzeczy. Teraz sobie pięknie dosycha.

Ponoć gips gipsowi nierówny. Moi majstrzy robili na niemieckim kreiselu. Ponoć kiedyś się nacięli na gips kreisela zakupiony przez inwestora na allegro. No, ale czy trzeba kłaść gładzie czy nie to już gust inwestora i staranność wykonania.

a co sądzicie o tynkach kreisel 500,spotkał się ktoś,podobno są tak gładkie ze nie trzeba juz gladzi

Używałem tego materiału i rzeczywiście jest dosyć gładki podobnie jak cementówka nidy,jest to spowodowane większą zawartością wapna oraz mniejszym uziarnieniem,ale na pytanie czy potrzebna będzie gładź nie potrafię Ci odpowiedzieć ponieważ to zależy od indywidualnego podejścia do sprawy,jednemu inwestorowi faktura takiej ściany będzie odpowiadać a innemu nie.

• 3 weeks później...
temat stary jak co było pierwsze,jajko czy kura,a tak powaznie,to jak ktoś przypilnuje fachowców przy tynku c-w,do tego na koncu zatrze ładnie filcówką i do tego 2 razy malowanie dobrą farbą,to ma spokój na lata,gips jest spoko,ale zawsze ktoś coś puknie,stuknie,dla pedantów gips,dla ludzi,którzy nie chcą co roku zamiast odpoczywac ,tylko na urlopie malować szpachlowac polecam cementowo-wapienny.Mieszkam w 3 domu,teraz mam cw,spoko,tylko pamietąc,żeby za wczesnie ich nie zakładac ,niech sobie sciany popracuja,siadą,wtedy nie będzie spekan.Ja u siebie założyłem po roku od wymurowaniaścian,znajomi po 6 mcach,robił ten sam murarz,oni narzekają,że tu i tam ryska,jak mam spoko.Palenie albo zdrowie,wybór należy do Ciebie

Jestem na etapie kładzenia tynków

Tzn ekipę mam umówioną na czerwiec

i teraz mam pytania i proszę umnych ludzi o podpowiedź

dom wybudowany jest z Ytongu, ścianki działowe również z Ytong

na zewnątrz wiadomo styropian, siatka i tynk

ale dziś jeden umny majster powiedzał mi,że powinnam siatki przykleić również pod tynki wewnętrzne, bo do Ytongu sie tynk nie przyklei

Majster który będzie te tynki kładł nic nie wspominał o siatce - tynki maszynowe będą

I teraz nie wiem podpowiadać majstrowi o tej siatce, czy nie-------- pytam żeby na głupa nie wyjść

ach, ach - wróciłam jeszcze, bo pytanie sie przypałętało

ile dać optymalnie styropianu na Ytong 36,5 cm

Edytowane przez tenia50

W przypadku tynku cementowo-wapiennego przed nałożeniem warstwy docelowej na ścianach powinna znajdować się obrzutka.

Ceny różnią się w zależności od regionu,materiału jaki miałby zostać użyty(workowany lub przygotowany na budowie) i przede wszystkim doświadczenia ekipy tynkarskiej,więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie.

Mamy gladzie na tynkach gipsowych. Wydawalo mi sie to zbedne, bo tynki byly bardzo gladkie. Ale teraz mamy sciany idealne. I dodatkowo snieznobiale. Nie trzeba malowac ;) Zartuje oczywiscie.