cmsydney82 12.05.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 WitamCzy mozna wykonac tynk cementowo wapienny na tyle dobrze by pozniej nie dawac gladzi? Oczywiscie nie zalezy mi na idealnej gladkiej scianie. Czy nalezy wtedy to wykonac maszynowo? Czy nalezy wybrac jakis lepszy material? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Mam tynk cementowo wapienny, bez żadnej gładzi i jest OK. Tynk ma swoją drobną fakturę, nie jest idealnie gładki jak gładź gipsowa, tylko BARDZO DELIKATNIE chropowaty, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada.W każdym razie w części pomieszczeń mam na ścianach do pewnego miejsca zaciągniętą szpachlę gipsową z zabudowy poddasza, a dalej jest już sam tynk CW i różnicy w fakturach trzeba się dopatrywać, żeby zobaczyć. Tynk z gotowej mieszanki (Elix) nakładany maszynowo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 12.05.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Dzieki. i chyba wlasnie o cos takiego mi chodzi. Mam rozumiec, ze recznie sie tak nie polozy jak maszynowo?A czy lepiej kupic gotowa mieszanke czy robic ja samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 14.05.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 czym ewentualnie zaszpachlować ubytki w tynku cem-wapiennym gipsem? czy lepiej kombinować i szpachlować cemet-wapiennym? ma ktoś doświadczenia ?????kurcze chyba zrobię próbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.05.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Lepiej cementowo wapiennym. Gdzieniegdzie robię na odwal się i gipsem, ale to jednak widać. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 17.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Mam tynk cementowo wapienny, bez żadnej gładzi i jest OK. Tynk ma swoją drobną fakturę, nie jest idealnie gładki jak gładź gipsowa, tylko BARDZO DELIKATNIE chropowaty, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. W każdym razie w części pomieszczeń mam na ścianach do pewnego miejsca zaciągniętą szpachlę gipsową z zabudowy poddasza, a dalej jest już sam tynk CW i różnicy w fakturach trzeba się dopatrywać, żeby zobaczyć. Tynk z gotowej mieszanki (Elix) nakładany maszynowo. J. Zgadza się, u Pana Jarka robiliśmy tynki na materiale Elix, ale taka sama struktura wychodzi też na Dolinie Nidy cem-wap lekkim. W obu przypadkach jednak trzeba potrafić obrobić ten tynk, aby nadawał się pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 18.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Wszystko zależy od inwestora,jednemu będzie podobał się wygląd ściany dobrze zatartej po tynku cementowo-wapiennym inny z kolei zaświeci światłem kątowym i taka ściana będzie dla niego nie do zaakceptowania... Potwierdzam,że tynk c-w nidy można obrobić na bardzo gładko ale z drugiej strony to już jest materiał bardziej wapienny niż cementowy...wystarczy zrobić ryskę i już się sypie... Edytowane 18 Maja 2011 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala.p 20.05.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 A co zrobić w przypadku kiedy tynk cw ma rysy od pęknięć i to naprawdę jest ich często i gęsto. Rozmawiałam ze znajomym i twierdzi że źle dobrali mieszankę, że prawdopodobnie za dużo cementu dali. No i już nie wiem co robić to właśnie przykład że ekipa spartoliła. Oni oczywiście się tłumaczą że tynk za szybko schnął ,ponieważ tynki robiliśmy przed wstawieniem okien i był mocny przewiew. Jak myślicie czy gładź wystarczy by temu zaradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.05.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 U siebie spękania tynku, głównie na sufitach zauważyłam już po zrobieniu podłóg więc nie było mowy o gładzi, zresztą gładzi nie chciałam. W sklepie polecili mi gęsty podkład PARA, który najpierw trzeba ręcznie pędzlem wcierać raz koło razu, potem kolejną warstwę wałkiem i na to farbę PARA (na zdjęciu, jest fajna bo podczas malowania lekko różowa więc widać gdzie już pomalowane a po kilku minutach robi się biała matowa)- robiłam to rok temu ( 7 miesięcy od położenia tynków) i do dziś jest ok.http://img52.imageshack.us/img52/8795/obrazzpyty1310.jpgUploaded with ImageShack.us ubytki w tynku np. po montażu parapetów najpierw uzupełniałam goldbandem, po wyszlifowaniu mazałam go gruntem a na niego cienką warstę kleju do glazury, leciutkie szlifowanie, grunt i farba. Klej do glazur daje fakturę zblizoną do cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.05.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 ja robiłem tynki cem-wap z gotowej zaprawy Doliny Nidy i są super! Polecam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 20.05.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 A co zrobić w przypadku kiedy tynk cw ma rysy od pęknięć i to naprawdę jest ich często i gęsto. Rozmawiałam ze znajomym i twierdzi że źle dobrali mieszankę, że prawdopodobnie za dużo cementu dali. No i już nie wiem co robić to właśnie przykład że ekipa spartoliła. Oni oczywiście się tłumaczą że tynk za szybko schnął ,ponieważ tynki robiliśmy przed wstawieniem okien i był mocny przewiew. Jak myślicie czy gładź wystarczy by temu zaradzić ? I to jest dosyć znaczący problem z tynkowaniem z zaprawy przygotowywanej na budowie...złe dobranie mieszanki i pęknięcia gotowe a spotykałem się z przypadkami gdzie potrafił spaść cały sufit dopiero co wytynkowany...więc tynkowanie materiałem workowanym pomimo,że droższe w dłuższej perspektywie na pewno się opłaci. jeśli chodzi o przeciągi to ekipa tynkująca powinna zabezpieczyć wszystkie otwory tak aby nie było przewiewów...jeśli były to jest wielce prawdopodobne,że pęknięcia powstały właśnie od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.05.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 w tym roku widziałem 5 domów z tynkami cem-wap urabianymi na budowie, robionych przez różne ekipy. Wszystkie szły potem pod gładź, wyglądało słabiutko. O dziwo u mnie na garażu (zew, wew) w październiku 2010 ekipa położyła tynk maszynowy, cem-wap urabiany samodzielnie (12 zł m2 robocizna) i wyglądał najlepiej - idealny pod gładź. Dziś widziałem też maszynowy cem-wap, gotowa mieszanka z Nidy (dobre opinie). Wygląda ładnie, cena 28 zł/m2 z narożnikami (standard) plus te silikonowe narożniki wewnętrzne przy oknach (wchodzący standard). Mimo to, że ten tynk robiony był oczywiście z filcowaniem to nadal nie jest to jakość gipsu czy nałożonej gładzi. I tu mam z 3 uwagi:- jak ma być "igła" to gips- idealnie będzie połączyć zalety i wytrzymałość cem-wap z minimalną ilością gładzi - wada: cena.- ja biorę cem-wap, oczywiście z filcowaniem, te za 28 zł.m2 Czemu? Bo jak się przyjrzałem w domu jak mam pomalowaną płytę karton-gips na skosach to sam ślad wałka i farby jest bardziej widoczny niż to co widziałem dziś na gotowcu cem-wap z Nidy. to tak na dziś, za 2 miesiące zobaczę jak to wyglada po pomalowaniu i zrobieniu małych zaprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.05.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dziś widziałem też maszynowy cem-wap, gotowa mieszanka z Nidy (dobre opinie). Wygląda ładnie, cena 28 zł/m2 z narożnikami (standard) plus te silikonowe narożniki wewnętrzne przy oknach (wchodzący standard). Mimo to, że ten tynk robiony był oczywiście z filcowaniem to nadal nie jest to jakość gipsu czy nałożonej gładzi. u mnie cm-wap na Dolinie Nidy wygląda prawie jak gipsowy - ma delikatną strukturkę, ale jak sie pomaluje będzie super. Kto przychodzi na budowe na "inspekcję" jest przekonany, że mam tynki gipsowe a nie cem-wap. Robienie cem-wap a nastepnie zasmarowywanie gładzią uważam za bezsens - albo porządnie wykonane cem-wap, albo od razu robić gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.05.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Robienie cem-wap a nastepnie zasmarowywanie gładzią uważam za bezsens - albo porządnie wykonane cem-wap, albo od razu robić gipsowe. też tak uważam. Tylko akurat w tym wypadku dobrze trzeba sprawdzić ekipę co robi te tynki. Te co ja widziałem daje nadzieję, że po farbie lateksowej będzie OK. Jednak te co widziałem na innych budowach, cem-wap mieszanych samodzielnie to słabiutko, koniecznie do narzucenia gładzi (inwestorzy liczyli, że może się uda i nic nie będa poprawiać). W sumie jak ktoś płaci za robociznę za tynki cem-wap 10-12 zł, a potem liczy się z dołożeniem gładzi to OK. Najgorzej jak ktoś sporo płaci za tynk cem-wap z gotowej mieszanki, filcowany, a potem trzeba poprawiać gładzią to szkoda kasy - i tu najbardziej trzeba sprawdzić jakość poprzednich wykonań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniutaJ 05.06.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Doradzcie prosze jak naprawic uszkodzenia w tynku cementowo-wapiennym. Mialam kilka zmian w elektryce juz po polozeniu tynkow, dziury i ubytki zostaly zalatane przez elektrykow ale wyglada to fatalnie. Czy da sie to jakos naprawic zeby po pomalowaniu nie rzucalo sie bardzo w oczy (te miejsca sa dosc wyeksponowane). Z gory dziekuje za pomoc.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.06.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Kup gotową mieszankę tynku c-w i pacę filcową. Uszkodzone miejsca zapaciaj rozrobionym tynkiem, zaciągając byle jak, a jak przeschnie, to zmoczoną woda paca filcową wyrównasz to na cacy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniutaJ 06.06.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Jarek.P dzieki za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 25.06.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Troche w temacie: czy przed położeniem tynku CW na Ytonga można (albo dobrze jest) ściane zagruntować? Tak mi ekpia mówi, strasząc, że bez gruntowania Ytong wezmie tyle wody, ze tynk bedzie sto lat schnął a i tak nie wyschnie i będą plamy. Mam 440 m2 scian - troche gruntu (kasy) w to wejdzie .Gruntować czy nie gruntować, oto jest pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 gruntować kolego, gruntować - aż tak dużo ten grunt nie będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 25.06.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 no, bede sobie musiał sprawic kompresor, pistolet i wio Taka refleksja mnie tez naszła, ze chyba lepiej bylo zrobic tynki przed ociepleniem dachu bo by to wszystko szybciej wyschło. a z ocieplonym dachem nie bedzie takiej dobrej wentylacji. No i miejscami welne mam nie obitą folią, trzeba bedzie zabezpieczyc... Ale wychodzi na to ze gruntowac trzeba. Dzieki za podpowiedz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts