Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

Pierwsze spostrzeżenie (po wyschnięciu): jest zdecydowanie mocniejszy od gipsowego (którym mocowano mi narożniki). Przy wierceniu pierwszych otworów okazało się, że w ten gipsowy wiertło wchodzi nie tylko jak "w masło", ale b. łatwo się kruszy (w odróżnieniu od tego cem.- wapiennego).

toś chłopie Ameryke odkrył -drugi Kolumb z Ciebie!

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ja mam pytanie jak to u was wygladolo gdy tynarze skaczyli, sami sprzatali ten bałagan czy zostawili, kase wzieli i sobie poszli? Moi twierdza ze nigdy po sobie nie sprzatali, a robia c-w recznie wiec troche tego na podlodze jest. Okien tez nie okleili, sam musialem. Do tej pory kazdy po sobie sprzatal.

A i czy za wstawienie i obrobienie narożnikow w oknach, ew. drzwiach liczyli jako metry bierzace czy liczyli do metrow cale sciany z oknami? Moi mnie wkurzaja i cos miksuja.

niby tak ale inwestorowi też ręce nie odpadną jak coś zrobi podczas budowy,nie jestem tynkarzem ale zajmuję się wykończeniówką,gdzie jest mnóstwo zabezpieczania i zdarza się że inwestor nawet dziękuję nie powie,dlatego denerwują mnie teksty typu ma obowiązek,obowiązek to ma dobrze wykonać powierzoną prace ,a reszta to nic innego jak dobra wola i tyle

Dostałam ofertę na maszynowe cementowo-wapienne własnej roboty (kręcone na budowie) za 20zł/m2 powierzchni netto (bez okien) z materiałem i robociezną. Czy ta cena jest dobra?

trudno powidzieć. Ja właśnie dogadałem ekipe. 25 zł/m2 z gotowych mieszanek (robocizna + materiał). Widziałem efekt ich pracy. Tynki super. Do malowania.

Powiem tak: jakość tynku zależy od zdolności i umiejętności wykonawcy i materiałów jakie są doń użyte. Jeżeli zostanie użyty dobry cement, porządny wypełniacz [n.p. piasek] i dobre wapno w odpowiednich proporcjach - to czemu nie. Przepis jest jeden bazowy dla wszystkich, a tak naprawdę nikt nie wie co jest w "firmowych" workach.

Miałem kiedyś ciekawą rozmowę. Dzwoni pani z firmy Titan albo Tytan. Pada pytanie o cement biały, takowym handluję, pytanie o cenę. Podaję. Pada odpowiedź że bardzo wysoka. Moje zdziwenie nie ma granic. Bo wiem, że jest wręcz przeciwnie. Zadaję pytanie va bank, a jaki cemeny używacie. Panienka odpowiada że z Górażdży czy Nowin i słabszy o klasę lub dwie bo 42,5... Biorąc do lapki ulotkę o fugach czy tynkach zawsze pisze się, że najlepsze materiały, najlepszej jakości, specjalnie wyselekcjonowane...

agiland: o chemii się nie przeczyta, pytanie tylko jaka ona jest i w jakiej postaci. Widząc tzw. mineralkę coraz bardziej dochodzę do przekonania, że schodząc z ceną schodzą z jakości... Po prostu trzeba się zapytać i przeczytać. Nawet jak nie będzie napisane o tym jaka to owa "chemia" to powinno coś pisać o ograniczeniach pewnych problemów. Gdzieś o tych pisałem. Z drugiej strony jak kupujesz worek 25 kg za 20 zł, to cudów się nie spodziewaj. Wystarczy że od ceny sprzedaży odliczysz 20% i 40-50% - czyli zarobek hurtowni i producenta [o ile nie jest więcej hurtowni], do tego koszt transportu itd, by przekonać się jaki jest cenowy wkład materialowy. Mieszany ba budowie ma tą zaletę, że doskonale wiadomo co w nim jest. Plastyfikatory można kupić w sklepie.