wojgoc 28.07.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Pierwsze spostrzeżenie (po wyschnięciu): jest zdecydowanie mocniejszy od gipsowego (którym mocowano mi narożniki). Przy wierceniu pierwszych otworów okazało się, że w ten gipsowy wiertło wchodzi nie tylko jak "w masło", ale b. łatwo się kruszy (w odróżnieniu od tego cem.- wapiennego). toś chłopie Ameryke odkrył -drugi Kolumb z Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.07.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 toś chłopie Ameryke odkrył -drugi Kolumb z Ciebie! No bo to mój pierwszy tynk!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 taa i narozniki w gipsie A miało być inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.08.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Yep, narożniki i takie tam miały być przymocowane n.p. na piasku z cementem... Lub podobnej mieszance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No cóż, nie wydłubię. Musi tak zostać Gdy będę budował drugi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j231 05.08.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam,ja mam pytanie jak to u was wygladolo gdy tynarze skaczyli, sami sprzatali ten bałagan czy zostawili, kase wzieli i sobie poszli? Moi twierdza ze nigdy po sobie nie sprzatali, a robia c-w recznie wiec troche tego na podlodze jest. Okien tez nie okleili, sam musialem. Do tej pory kazdy po sobie sprzatal. A i czy za wstawienie i obrobienie narożnikow w oknach, ew. drzwiach liczyli jako metry bierzace czy liczyli do metrow cale sciany z oknami? Moi mnie wkurzaja i cos miksuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) jak nawalili syfu to niech sprzatają - kazda szanująca się ekipa swoje brudy zabiera razem ze swoim sprzetem.Również oklejanie nalezy do ich obowiązków.Narożniki placiłem osobno, liczone od metra bieżącego Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 05.08.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 obowiązek to ma pies szczekać na obcego,a tynkarze MOGĄ okleić,fakt posprzątać powinni po sobie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.08.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 obowiązek to ma pies szczekać na obcego,a tynkarze MOGĄ okleić,fakt posprzątać powinni po sobie , a TYNKARZE to jakies świete krowy, ze MOGĄ cos zrobic poza tynkiem jak mają kaprys? a sprzątanie po sobie to PSI OBOWIĄZEK kazdej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 06.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 niby tak ale inwestorowi też ręce nie odpadną jak coś zrobi podczas budowy,nie jestem tynkarzem ale zajmuję się wykończeniówką,gdzie jest mnóstwo zabezpieczania i zdarza się że inwestor nawet dziękuję nie powie,dlatego denerwują mnie teksty typu ma obowiązek,obowiązek to ma dobrze wykonać powierzoną prace ,a reszta to nic innego jak dobra wola i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 06.08.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dostałam ofertę na maszynowe cementowo-wapienne własnej roboty (kręcone na budowie) za 20zł/m2 powierzchni netto (bez okien) z materiałem i robociezną. Czy ta cena jest dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.08.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Kilka lat temu były już takie ceny .. za dobrych tynkarzy płaciłem 18 zł metr ,oczywiście to tylko sama praca a materiały oddzielnie . Dziś jako tynki wewnętrzne zamówiłbym perlitowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 06.08.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dostałam ofertę na maszynowe cementowo-wapienne własnej roboty (kręcone na budowie) za 20zł/m2 powierzchni netto (bez okien) z materiałem i robociezną. Czy ta cena jest dobra? trudno powidzieć. Ja właśnie dogadałem ekipe. 25 zł/m2 z gotowych mieszanek (robocizna + materiał). Widziałem efekt ich pracy. Tynki super. Do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 06.08.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dostałam ofertę na maszynowe cementowo-wapienne własnej roboty (kręcone na budowie) za 20zł/m2 powierzchni netto (bez okien) z materiałem i robociezną. Czy ta cena jest dobra? pierwszy raz słyszę o tynkach maszynowych kręconych na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 06.08.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 pierwszy raz słyszę o tynkach maszynowych kręconych na budowie. ano ,niektórzy szukając choć troszkę oszczędności takie tynki robią, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.08.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Powiem tak: jakość tynku zależy od zdolności i umiejętności wykonawcy i materiałów jakie są doń użyte. Jeżeli zostanie użyty dobry cement, porządny wypełniacz [n.p. piasek] i dobre wapno w odpowiednich proporcjach - to czemu nie. Przepis jest jeden bazowy dla wszystkich, a tak naprawdę nikt nie wie co jest w "firmowych" workach.Miałem kiedyś ciekawą rozmowę. Dzwoni pani z firmy Titan albo Tytan. Pada pytanie o cement biały, takowym handluję, pytanie o cenę. Podaję. Pada odpowiedź że bardzo wysoka. Moje zdziwenie nie ma granic. Bo wiem, że jest wręcz przeciwnie. Zadaję pytanie va bank, a jaki cemeny używacie. Panienka odpowiada że z Górażdży czy Nowin i słabszy o klasę lub dwie bo 42,5... Biorąc do lapki ulotkę o fugach czy tynkach zawsze pisze się, że najlepsze materiały, najlepszej jakości, specjalnie wyselekcjonowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.08.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Pisząc "kręcony na budowie" miałam na myśli właśnie cement+piasek+wapno. Co jest w workach z gotowymi mieszankami nikt naprawdę nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.08.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Pisząc "kręcony na budowie" miałam na myśli właśnie cement+piasek+wapno. Co jest w workach z gotowymi mieszankami nikt naprawdę nie wie. wystarczy przeczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) wystarczy przeczytać. O dodatkach chemicznych nie poczytasz. Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.08.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 agiland: o chemii się nie przeczyta, pytanie tylko jaka ona jest i w jakiej postaci. Widząc tzw. mineralkę coraz bardziej dochodzę do przekonania, że schodząc z ceną schodzą z jakości... Po prostu trzeba się zapytać i przeczytać. Nawet jak nie będzie napisane o tym jaka to owa "chemia" to powinno coś pisać o ograniczeniach pewnych problemów. Gdzieś o tych pisałem. Z drugiej strony jak kupujesz worek 25 kg za 20 zł, to cudów się nie spodziewaj. Wystarczy że od ceny sprzedaży odliczysz 20% i 40-50% - czyli zarobek hurtowni i producenta [o ile nie jest więcej hurtowni], do tego koszt transportu itd, by przekonać się jaki jest cenowy wkład materialowy. Mieszany ba budowie ma tą zaletę, że doskonale wiadomo co w nim jest. Plastyfikatory można kupić w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts