Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dolnośląskie , a konkretnie Zgorzelec i tu ceny tynku gipsowego to 11 zł/m2 , z materiałem to 20 zł/m2.

Cena z materiałem jest stosunkowo tania bo u nas tynki ( nie tylko) kupuje się w Niemczech.

Obecnie szukam fachowców od tynków maszynowych ( gipsowe) Buduje sie pod Wrocławiem w okolicach Obornik śląskich. Chetnie skorzystam z namiarów na fachowców.

Pozdrawiam

dlazcego sie szpachluje tynki maszynowe z gipsu .

bo niesa w stanie idealnie zatrzec tych tynkow pozatym gips maszynowy to nie gips szpachlowy ma inna zarnistosc wiec idealnie gladki nigdy nie bedzie co w sumie jak da sie cementowo wapienny i zatrze sie to szpachlowym gipsem ale na nie wiecej jak 1mm bo tyle wystarczy chyba ze ktos mial do bani piasek i muraza to wychodzi duzo taniej cemntowo wapienny pozdrawiam

Gość JACKIE P
ja też uwżam, ze optymalny jest mimo wszystko nadal tynk cem-wap. Sprawdzony od lat, przy montowaniu kołków duzo mocniejszy niż gipsowy, a przy dobrym położeniu - potrzbea naprawdę niewiele gładzi gipsowej. Ciekawe co zrobisz jak ekipa ci sp.....rdoli mury i będziesz musiał położyć np 5-7 cm gipsu ?

Gość JACKIE P

wracam do posta TADZEL - na tynki /na ścianę/ tapetę naklejają szwaby - jest to tzw. RAUFASE - tapeta z fakturą - taka jest u nich durnowata od lat moda. Wystarczy raz poraz obejrzeć na kanale VOX telewizyjny magazyn pod tytułem "Wohnen nach Wunsch" - idzie tylko Raufasa.

U nas dawno od tego się odeszło. Taka tapeta tylko służy zawolalowaniu niedoróbek, z których są znani niemieccy "fachowcy'

mamy cem-wap

gipsowe z materialem chcieli 23 zeta

robi nam nasz majster lecz jest to "bezcenne"

znalazlem jedynie ekipe ktora wykonywala za 18 zeta - podobno idealnie - oczywiscie sama robocizna

material na nasz dom to okolo 20 ton piachu, a cementu czy wapna to nie wiem ale niewiele

dom ma powierzchnie calkowita ponad 200m

hmmmm, wadą podstawową gipsowych jest ich.... brzydota..., taka puszka..., kwestia gustu..., poza tym mniej trwałe, droższe, jakoś wydawało mi się że cementowo wapienne

Gipsowe albo pokryte gładzią pasują do wnętrz nowoczesnych.

Cementowo-wapienne pasują najlepiej do wnętrz rustykalnych.

Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już.

Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już.

Tak,to prawda,jeszcze oprócz łazienki nia nadają się do kuchni i do garażu oraz pomieszczeń nieogrzewanych.

Tak,to prawda,jeszcze oprócz łazienki nia nadają się do kuchni i do garażu oraz pomieszczeń nieogrzewanych.

bzdura

tak jak i z tą trwłaością cw, a słabością gipsowych

rubta co chceta, ino pierdół nie piszta

Nie wiem jak z trwałością, ale co do twardości mogę się spokojnie wypowiedzieć ...sąsiad Jarosław ma tynki gipsowe.... i osobiście mi opowiadał że stuknął czymś mocniej i zrobiła mu się dziura w tynki :o ...nawet pokazywał swego czasu :roll: ... ja mam cw...czymkolwiek bym nie stuknęła... dziury niet :roll: