skasowany1955 19.01.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 hmmmm, wadą podstawową gipsowych jest ich.... brzydota..., taka puszka..., kwestia gustu..., poza tym mniej trwałe, droższe, jakoś wydawało mi się że cementowo wapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 19.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 hmmmm, wadą podstawową gipsowych jest ich.... brzydota..., taka puszka Może to rozwiniesz bardziej. W czym cementowo-wapienne są piękniejsze i ta puszka....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.01.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Tylko proszę nie kłóćcie się, które są ładniejsze.Nie o to w tym temacie chodziło.Można tylko mówić o większej twardości c-w nad gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.01.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ja chciałam wapienno cementowe (więcej wapnia)ale oczywiście nikt tego teraz w mojej okolicy nie robiwięc skończyłam na gipsie.w skrcie: jest gładko, równo, ale robia sie bardzo szybko widoczne ubytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stina 20.01.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Dolnośląskie , a konkretnie Zgorzelec i tu ceny tynku gipsowego to 11 zł/m2 , z materiałem to 20 zł/m2. Cena z materiałem jest stosunkowo tania bo u nas tynki ( nie tylko) kupuje się w Niemczech. Obecnie szukam fachowców od tynków maszynowych ( gipsowe) Buduje sie pod Wrocławiem w okolicach Obornik śląskich. Chetnie skorzystam z namiarów na fachowców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.01.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 dlazcego sie szpachluje tynki maszynowe z gipsu .bo niesa w stanie idealnie zatrzec tych tynkow pozatym gips maszynowy to nie gips szpachlowy ma inna zarnistosc wiec idealnie gladki nigdy nie bedzie co w sumie jak da sie cementowo wapienny i zatrze sie to szpachlowym gipsem ale na nie wiecej jak 1mm bo tyle wystarczy chyba ze ktos mial do bani piasek i muraza to wychodzi duzo taniej cemntowo wapienny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 20.01.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ja też uwżam, ze optymalny jest mimo wszystko nadal tynk cem-wap. Sprawdzony od lat, przy montowaniu kołków duzo mocniejszy niż gipsowy, a przy dobrym położeniu - potrzbea naprawdę niewiele gładzi gipsowej. Ciekawe co zrobisz jak ekipa ci sp.....rdoli mury i będziesz musiał położyć np 5-7 cm gipsu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.01.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 to się dopiszę mam propozycję wykonania tynków cw z gładziami tak aby pow. przypominała lustro czy tam szkiełko pytanie: jak z ubytkami? Przy gipsowych nie ma problemu - można załatać tak że nic nie widać a przy cw z gładziami? W końcu ostateczną pow. jest gładź więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 20.01.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 wracam do posta TADZEL - na tynki /na ścianę/ tapetę naklejają szwaby - jest to tzw. RAUFASE - tapeta z fakturą - taka jest u nich durnowata od lat moda. Wystarczy raz poraz obejrzeć na kanale VOX telewizyjny magazyn pod tytułem "Wohnen nach Wunsch" - idzie tylko Raufasa.U nas dawno od tego się odeszło. Taka tapeta tylko służy zawolalowaniu niedoróbek, z których są znani niemieccy "fachowcy' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 21.01.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Nie wiem jak WY ale ja będę na wiosne tynkował mój domek tynkiem CW. Mam małe dzieci i tynk gipsowy nie wytrzyma ich werwy do psot.Pozdropiotrm74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 mamy cem-wap gipsowe z materialem chcieli 23 zeta robi nam nasz majster lecz jest to "bezcenne" znalazlem jedynie ekipe ktora wykonywala za 18 zeta - podobno idealnie - oczywiscie sama robocizna material na nasz dom to okolo 20 ton piachu, a cementu czy wapna to nie wiem ale niewiele dom ma powierzchnie calkowita ponad 200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 21.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Zdecydowałem się na cementowo-wapienne. Robocizna 17 zł /m (okolice Krakowa). Będą je robić ci sami murarze, co stawiali ściany. Nie będą wiec mogli narzekać na poprzednikowi, ze ściany są krzywe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.01.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ciekawe co zrobisz jak ekipa ci sp.....rdoli mury i będziesz musiał położyć np 5-7 cm gipsu ? Nie życzę nikomu takiego wykonawcy. Jedyna rada to spisywać umowy i wprowadzać ew. kary finanasowe. Przy takiej grubości tynku to nawe CW wyjdzie super drogo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.01.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 hmmmm, wadą podstawową gipsowych jest ich.... brzydota..., taka puszka..., kwestia gustu..., poza tym mniej trwałe, droższe, jakoś wydawało mi się że cementowo wapienne Gipsowe albo pokryte gładzią pasują do wnętrz nowoczesnych. Cementowo-wapienne pasują najlepiej do wnętrz rustykalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 22.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 22.01.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już. Tak,to prawda,jeszcze oprócz łazienki nia nadają się do kuchni i do garażu oraz pomieszczeń nieogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 22.01.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ja kładę wszędzie, uważam że to naklepszy kompromis między ceną a jakością. Kwestia kuchni i łazienki w sensie pary wodnej to niezależnie od tynkow potrzebna jest dobra wentylacja. Grzyb zagnieździ się na każdym tynku niezależnie od jego rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.01.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już. Tak,to prawda,jeszcze oprócz łazienki nia nadają się do kuchni i do garażu oraz pomieszczeń nieogrzewanych. bzdura tak jak i z tą trwłaością cw, a słabością gipsowych rubta co chceta, ino pierdół nie piszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.01.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Nie wiem jak z trwałością, ale co do twardości mogę się spokojnie wypowiedzieć ...sąsiad Jarosław ma tynki gipsowe.... i osobiście mi opowiadał że stuknął czymś mocniej i zrobiła mu się dziura w tynki ...nawet pokazywał swego czasu ... ja mam cw...czymkolwiek bym nie stuknęła... dziury niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 bzdura tak jak i z tą trwłaością cw, a słabością gipsowych rubta co chceta, ino pierdół nie piszta ano własnie kolego nie piszta bzdur mam gipsowe w większości domu, c-w w łazience, kotłowni i spiżarce widze ZDEYCYDOWANĄ różnicę na takim tle jak piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts