Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O dodatkach chemicznych nie poczytasz.

zaproś do siebie doradcę handlowego lub przedstawiciela i wszystkiego się dowiesz. Wg mnie tynki robione w betoniarce nigdy nie będą miały takiego samego skladu jak gotowe mieszanki - raz się sypnie więcej piachu, kiedy indziej wapna lub wody.

Ja robiłem cem-wap Doliny Nidy i jestem bardzo zadowolony.

Nie mogę znaleźć problemu na innych forach więc piszę tu.

Popękał mi robiony miesiąc temu tynk cementowo, -wapienny. Spękania widoczne są dokładnie po fugach bloczków.

Ściany mam z Porothermu dryfix bloczki łączone na piankę. Macie pomysł czy takie spękania to wina ("uroda" tynku) czy kwestia osiadania

Budynku. Spękania widoczne są głównie na piętrze (mam 2 pełne kondygnacje)

Nie mogę znaleźć problemu na innych forach więc piszę tu.

Popękał mi robiony miesiąc temu tynk cementowo, -wapienny. Spękania widoczne są dokładnie po fugach bloczków.

Ściany mam z Porothermu dryfix bloczki łączone na piankę. Macie pomysł czy takie spękania to wina ("uroda" tynku) czy kwestia osiadania

Budynku. Spękania widoczne są głównie na piętrze (mam 2 pełne kondygnacje)

Powodów może być kilka:

- źle wykonana obrzutka (szpryc), a może w ogóle nie wykonana?

- pracujący budynek

- za duża ilość pianki między bloczkami, która teraz pracuje

- materiał podatny na spękania - czy to był materiał mieszany na budowie czy też gotowe mieszanki z worków, jeżeli tak to jakiego producenta?

Jeżeli masz tynk z gotowych mieszanek i prace zostały wykonane zgodnie z technologią to napisz proszę kto wykonywał Ci te tynki. Sprawdzę czy ten wykonawca ma autoryzację producenta, jeżeli tak to jest możliwość reklamacji, przyjedzie wtedy do Ciebie technik i sprawdzi co jest powodem Twoich kłopotów.

Tynki były robione na budowie... szpryc na pewno byl, bo widziałam, ale czy prawidłowo wykonany nie wiem jak stwierdzić. W najcienszych miejsvach ma tynk min.2cm (były nakładane listwy do wypoziomowania i widziałam dziury po tych listwach jak je usuwali).

Co do pianki to w tym systemie fugi poziomej praktycznie nie ma, bo pianka wchodzi i rozpreza sie w otworach bloczka.

Ja stawiam na powodu podane przez Huberta Seina w pozycji dwa i trzy. Czyli pracujący budynek i niewlaściwie [zbyt duża, niestaranie etc] nałożona ilość pianki, która nie zachowuje się tak jak trzeba.

/sam tynk diabli by brali, jeśli by byl za słaby i miał za mało wapna - czyli jaki i ile cement i jakie i ile wapna...

Pianki raczej za dużo nie ma, bo ekipa była bardzo dokładna, wszystko równiutko. Ściany wyglądały przed tynkiem zupełnie bez fug poziomych. Czasami tylko wychodziła grubsza" fuga" pionowa, np. 1cm zapianowany jeśli tak wychodziło z pustaków.

Budynek zapewne pracuje, a tynki położyłam dość szybko (być może za szybko). W marcu zaczęli ściany budować, a tynki kładli już w czerwcu.

Jak robili tynki nie bylo okien. Tynkarza wprawdzie chcieli żeby były, ale ponieważ to okna drewniane nie chciałam potem wilgoci. Przed tynkami okna zabili sobie folią. Generalnie temperatura była średnia, ale raczej wilgotno.

Co do samych tynkarzy to wydaje mi się, że raczej dobrze robili. Tynki sa rowne, bylo czysto i sprawnie. Tynki zacierane sa piaskiem kwarcowym i poza tymi posunięciami-rysami sa bardzo ładne.

I jeszcze tak na koniec to identyczne "schodki " po fugach pustaków mam teraz w bloku na klatce, gdzie jest to spowodowane moim zdaniem oparciem stropu na ściance działowej, bez dylatacji...

Dzięki za podpowiedzi zobaczymy co powie kierownik bud. Pewnie jednak osiadanie budynku, tylko co z tymi rysami teraz zrobić???

• 3 months później...
  • 2 months później...