Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam na forum. W Częstochowie m2 tynku gipsowego z agregatu 25 zł. natomiast tradycyjnego 17 zł / ceny z materiałem/ . ale na tradycyjny trzeba położyć gipsówki więc dochodzi dodatkowy koszt. :D :D

tradycyjny z piaskiem kwarcowym 22-24zł z materiałem bez szpachlowania. Poza tym po co tynk tradycyjny szpachlować owszem jest struktura chropowata ale to nie są te same tynki jak 30 lat temu że wierzchnią warstwę robili z piasku szarego grubego.

Rodzina przekonana że będzie OK, budowalańcy zdziwieni : panie a po co: isomur, 20 cm xps w fundamenty, 10 cm xps fundasment od środka, PTH dryfix , isocorb ( przekładki do płyty balkonowej ), 20 cm styro parking w podłogę ( na papę termozgrzewalną ), ograniczenia mostków , montarz okien , dzrwi i bramy garażowej w warstwie ocieplenia, rolety z rewizją zewnętrzną itp itd.

zaproś do siebie doradcę handlowego lub przedstawiciela i wszystkiego się dowiesz. Wg mnie tynki robione w betoniarce nigdy nie będą miały takiego samego skladu jak gotowe mieszanki - raz się sypnie więcej piachu, kiedy indziej wapna lub wody.

Ja robiłem cem-wap Doliny Nidy i jestem bardzo zadowolony.

no tak ale jak myślisz jaka jest różnica kiedy sypniesz łopatę wiecej czy mniej piasku do dużej betoniarki? praktycznie żadna. Handlowiec powie Ci owszem ale tylko to co chcesz usłyszeć, bo interesuje go wyłącznie sprzedaż danego produktu. Mieszanki workowe są sztucznie modyfikowane wapno nie jest naturalne.Więc tynki powinny nazywać sie cementowo-wapienno-chemiczne:) Jeśli jest doświadczona ekipa to praktycznie masa z betoniarki jest jednolita. Workowy materiał jest droższy.

chyba nie sądzisz że jeśli ktoś tanio wziął za robotę to zrobi idealnie. Drodzy mili nie patrzmy byle taniej a wymagajmy dużo. Czasami warto dołożyć troszkę więcej i wtedy wymagaj bo płacisz pieniądze a nie jałmużnę. Poczujcie sie jakby wasz szef powiedział teraz dostaniecie 2zł mniej na godzinę ale będę wymagał solidności jak będziecie się czuli?

no tak ale jak myślisz jaka jest różnica kiedy sypniesz łopatę wiecej czy mniej piasku do dużej betoniarki? praktycznie żadna. Handlowiec powie Ci owszem ale tylko to co chcesz usłyszeć, bo interesuje go wyłącznie sprzedaż danego produktu. Mieszanki workowe są sztucznie modyfikowane wapno nie jest naturalne.Więc tynki powinny nazywać sie cementowo-wapienno-chemiczne:) Jeśli jest doświadczona ekipa to praktycznie masa z betoniarki jest jednolita. Workowy materiał jest droższy.

I to jest wypowiedź osoby czy wokonawcy? zachwalasz swoje ale ani przez chwilę się nie zastanowiłeś dlaczego większość osób decyduje się na mieszanki workowane...

Poczytaj trochę forum i okaże się czy twoje tynki tradycyjne są takie super...

Mieszanki workowane posiadają wszystkie niezbędne atesty i certyfikaty i z powodzeniem można je stosować nawet w przedszkolach ale TY robisz tynki mieszane na budowie i oczywiście one są najlepsze, nawet nie trzeba dawać gładzi ale jeśli później na takiej powierzchni narobi się dziur to czym to zarobisz?? Rozrobisz w wiaderku tynku c-w i zatrzesz? a może słynnym piaskiem kwarcowym??

Dla Ciebie sypnięcie jednej łopaty więcej piasku czy cementu to żadna różnica ale dla większości inwestorów jest.

Edytowane przez Radosław Krasowski

gorol tynkorz ma rację. Zakłądając, że betoniarka ma 150 litrów, przy przeliczniku objętości na kilogramy min 1,6 a stawiam, że bliżej 2, to waga tego co się kręci - sięga 300 kg. Zwykła łopata to mniej jak 10 kg piasku. Czyli różnica w wypełniaczu [bo piasek jest wypełniaczem - sięga najwyżej 3%. Różnica na wytrzymałości - jeszcze mniej. O wiele istotniejsze są dwie inne rzeczy:

1. Jaki cement i ile zostało tam wrzucone. Czy była to 32,5 IR czy może II AV czy może IV wieloskładnikowy....

2. Wapno. W wielu tynkach gotowych, z racji taniości - porządne wapno - kosztuje stosuje się różne jego zamienniki, które co prawda uplastyczniają zaprawę, lecz nie mają właściwości grzybobójczych wapna.

I jedna uwaga - czy ktoś wierzy, że najtańsze tynki gotowe mają składniki "najwyższej jakości, wyselekcjonowane etc"? Ja nie...