Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

Chyba sam, bo kupując materiał mam jeszcze szanse na zwrot różnicy w podatku między 23% a 8% (o ile są z 23% VATem).

Za gipsowe z materiałem powiedział mi od 25 zł, za diamant od 28 zł. Za samą robociznę gipsowe 16 zł, cw 18 zł, z kwarcem 20 zł.

Edytowane przez marconi_piaseczno

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba sam, bo kupując materiał mam jeszcze szanse na zwrot różnicy w podatku między 23% a 8% (o ile są z 23% VATem).

Za gipsowe z materiałem powiedział mi od 25 zł, za diamant od 28 zł. Za samą robociznę gipsowe 16 zł, cw 18 zł, z kwarcem 20 zł.

Jeśli masz do nich zaufanie, że nic nie wyniosą to ok. Najlepiej niech sami zamówią to co jest im potrzebne i dadzą Ci fakturę bo inaczej będziesz miał mnóstwo problemów ze zwrotami itp.

ps.

W razie jakbyś miał inne pytania to wolałbym na nie odpowiadać w temacie o tynkach ( link w sygn.) bo tu robimy trochę śmietnik:)

Dołączę do grona zadowolonych z diamanta :) tynki mam od lata 2011 i muszę powiedzieć że jesteśmy z Zoną bardzo zadowoleni. Fakt tylko że mieliśmy jeszcze przejechać lekko gipsem i zetrzeć miejscowe chropowatości jak i (tak nam się wydaje :) ) ujednolicić strukturę... ale jak widać po tych którzy ten etap mają za sobą wystarczy przejechać papierem , zagruntować i malować :) tak też mówi wykonawca.

Ale... mam też jedną zagwózdkę związaną z tynkiem. Zauważyłem w kilku miejscach rysy na ścianie i w niektórych miejscach po opukaniu miejsca słychać pustkę ... Odkułem taką jedną pustkę i okazało się (wg mnie) że diamant nie związał się z tzw pierwsza "szpryca". Widać po prostu to co było pod nim czyli jak pisałem pierwszą szprycę ... Wykonawca po oględzinach powiedział że (co mnie zdziwiło ;) ) tak może być. Nie odkuwać tylko zostawić. Podpowiedzcie co z tym fantem zrobić? Jak sprawdzałem tyk na "pukanie to słychać że puka w małym obszarze np 15x20cm a po rozkuciu pojawia się dalsza pustka tzn tynk skuwam młotkiem aż do miejsca gdzie nie rozszczepia się od szprycy :) Ja jestem za skuciem i naprawą, wykonawca że tak może być . A może tak jest? i może być? NIe jestem w tej dziedzinie fachowcem, mam swoje zdanie ale wolałbym się upewnić co to tego faktu.

Opukać ściany i skuć? czy tak może być...

ty to aparat jesteś tynki do skucia i jestes zadowolony

jutro idę pukać po ścianach

Tak myślałem :) Ale fachowiec wie lepiej ;)

Mam propozycję Diamanta ale na to ma pójść jeszcze gładź,czy jest to poprawne działanie ? - też tak chciałem ale powoli wszyscy mnie z tego leczą - o... i nawet mój wykonawca tak mówi :) przetrzeć papierem ściernym i malować. Zobaczysz jak ten tynk wygląda... niektórzy nawet gładzi tak nie zatrą...

Dołączę do grona zadowolonych z diamanta :) tynki mam od lata 2011 i muszę powiedzieć że jesteśmy z Zoną bardzo zadowoleni. Fakt tylko że mieliśmy jeszcze przejechać lekko gipsem i zetrzeć miejscowe chropowatości jak i (tak nam się wydaje :) ) ujednolicić strukturę... ale jak widać po tych którzy ten etap mają za sobą wystarczy przejechać papierem , zagruntować i malować :) tak też mówi wykonawca.

Ale... mam też jedną zagwózdkę związaną z tynkiem. Zauważyłem w kilku miejscach rysy na ścianie i w niektórych miejscach po opukaniu miejsca słychać pustkę ... Odkułem taką jedną pustkę i okazało się (wg mnie) że diamant nie związał się z tzw pierwsza "szpryca". Widać po prostu to co było pod nim czyli jak pisałem pierwszą szprycę ... Wykonawca po oględzinach powiedział że (co mnie zdziwiło ;) ) tak może być. Nie odkuwać tylko zostawić. Podpowiedzcie co z tym fantem zrobić? Jak sprawdzałem tyk na "pukanie to słychać że puka w małym obszarze np 15x20cm a po rozkuciu pojawia się dalsza pustka tzn tynk skuwam młotkiem aż do miejsca gdzie nie rozszczepia się od szprycy :) Ja jestem za skuciem i naprawą, wykonawca że tak może być . A może tak jest? i może być? NIe jestem w tej dziedzinie fachowcem, mam swoje zdanie ale wolałbym się upewnić co to tego faktu.

Opukać ściany i skuć? czy tak może być...

Kolego jaką szprycę???

Tynkarz nakładał tynk gipsowy na obrzutkę gipsową?!? Jeśli tak to bez względu czy był to diamant czy inny tynk gipsowy wszystko nadaje się do skucia...

Mam propozycję Diamanta ale na to ma pójść jeszcze gładź,czy jest to poprawne działanie ?

Cena Diamanta ze szlichtą gładzi to 26zł/m2.

Diamant jest bardzo twardy i można szlifować go szlifierkami do gipsu z pochłaniaczami kurzu, dokładnie tak jak przy gładzi, więc nie ma sensu na diamant nakładać kolejną warstwę gipsu chociaż z drugiej strony jeśli wykonawca proponuje Ci takie rozwiązanie to może tynki wykonane przez niego naprawdę nadają się do szpachlowania...:(

Edytowane przez Radosław Krasowski

Kolego jaką szprycę???

Tynkarz nakładał tynk gipsowy na obrzutkę gipsową?!? Jeśli tak to bez względu czy był to diamant czy inny tynk gipsowy wszystko nadaje się do skucia...

Hmmm... nie byłem przy tym jak kładli, firma ok ale teraz przy skuwaniu widać że tam gdzie odparzył tynk na ścianie zostaje tak jakby cienka szpryca gipsowa z diamanta która trzyma się ściany. Tak więc nasunęła mi się na myśl "szpryca"... widać zarzucony i zaciągnięty gips. Skuwam takie "placki" do momentu gdzie nie ma już "pukania" i tynk zostaje na ścianie. Nie zamierzam tego tak zostawić i chcę aby było to zrobione dokładnie tak więc zamierzam sam opukać i skuć ściany w miejscach podejrzanych. W innych miejscach jest oki.

Są jeszcze rysy wyglądające na skurczowe ale również zamierzam je sprawdzić.

Może nie jest tak źle... i nie trzeba będzie skuwać całości...

Co może być przyczyną takiego rozwarstwienia się tynku?

Edytowane przez andziK

Tynk gipsowy nałożony na tynk gipsowy w szczególności mokry, opukaj wszystkie miejsca tam gdzie jest głuchy dźwięk odkuj niech wykonawca wypełni te miejsca nowym tynkiem i będzie ok.

Dziękuję serdecznie za radę i wsparcie...(że nie skuję całości :) ) też tak myślę że coś nie poszło (w sumie wszystko może się zdarzyć - należy jednak potem mieć do tego normalne podejście - myślę o wykonawcy) Teraz już szukam i kuję - wolę w sumie teraz niż później... tym bardziej że wykonawca mówi o gwarancji. Jak pisałem wcześniej sam odkuję ze względu na dokładność :)

A jak myślisz czy miejsca "łat" trzeba będzie podszykować gładzią czy wyjdzie się na równe? Chyba będę musiał gładzią pociągnąć.

Dziękuję serdecznie za radę i wsparcie...(że nie skuję całości :) ) też tak myślę że coś nie poszło (w sumie wszystko może się zdarzyć - należy jednak potem mieć do tego normalne podejście - myślę o wykonawcy) Teraz już szukam i kuję - wolę w sumie teraz niż później... tym bardziej że wykonawca mówi o gwarancji. Jak pisałem wcześniej sam odkuję ze względu na dokładność :)

A jak myślisz czy miejsca "łat" trzeba będzie podszykować gładzią czy wyjdzie się na równe? Chyba będę musiał gładzią pociągnąć.

Myślę, że do łatania najlepszy będzie Knauf goldband do nakładania ręcznego, jest bardzo plastyczny i dobrze się go obrabia więc ładnie się połączy z diamantem. Delikatna mgiełka gładzi na łączeniu też nie zaszkodzi:)