Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak z trwałością, ale co do twardości mogę się spokojnie wypowiedzieć ...sąsiad Jarosław ma tynki gipsowe.... i osobiście mi opowiadał że stuknął czymś mocniej i zrobiła mu się dziura w tynki :o ...nawet pokazywał swego czasu :roll: ... ja mam cw...czymkolwiek bym nie stuknęła... dziury niet :roll:

Daggulka, nie piernicz. Zapraszam do mnie i wal młotem ile wlezie. Żadnej dziury nie zrobisz, chyba, ze wywalisz całą ścianę. Powstanie wgniecenie, bierzesz gips szpachlowy i w 5 min naprawione. Potem farba i śladu nie ma. Co z tego, ze dzieciaki nie wgniotą tynku cw jak i tak zerwa farbę. Naprawa prawie ta sama.

bzdura

tak jak i z tą trwłaością cw, a słabością gipsowych

rubta co chceta, ino pierdół nie piszta

ano własnie kolego nie piszta bzdur

mam gipsowe w większości domu, c-w w łazience, kotłowni i spiżarce

widze ZDEYCYDOWANĄ różnicę na takim tle jak piszecie

na jakim tle?

Nie wiem jak z trwałością, ale co do twardości mogę się spokojnie wypowiedzieć ...sąsiad Jarosław ma tynki gipsowe.... i osobiście mi opowiadał że stuknął czymś mocniej i zrobiła mu się dziura w tynki :o ...nawet pokazywał swego czasu :roll: ... ja mam cw...czymkolwiek bym nie stuknęła... dziury niet :roll:

Daggulka, nie piernicz. Zapraszam do mnie i wal młotem ile wlezie. Żadnej dziury nie zrobisz, chyba, ze wywalisz całą ścianę. Powstanie wgniecenie, bierzesz gips szpachlowy i w 5 min naprawione. Potem farba i śladu nie ma. Co z tego, ze dzieciaki nie wgniotą tynku cw jak i tak zerwa farbę. Naprawa prawie ta sama.

Jak nie masz nic innego do ro9boty tylko chodzić i łatać dziury w całej chałupie oraz farbę kłaść to powodzenie i san nie piernicz bo nie masz racji :lol:

barbossa nie będe za Ciebie czytać postów

niech sobie każdy kładzie co chce - ja widzę róznicę i nie połozyłabym tynku gipsowego w łazience.

A chodzić i łatac dziury...no cóż własnie musze to robic bo mam tynk gipsowy w pokojach i dlatego chętnie w tym czasie zajęłabym sie czyms innym:)

dziękuję za uwagę:)

niech sobie każdy kładzie co chce - ja widzę róznicę i nie połozyłabym tynku gipsowego w łazience.

A chodzić i łatac dziury...no cóż własnie musze to robic bo mam tynk gipsowy w pokojach i dlatego chętnie w tym czasie zajęłabym sie czyms innym:)

a co ma czytanie postów do tego :roll:

bzdurą jest niestosowanie gipsów w łazienkach i kuchniach, bo nie ma praktycznie przeciwskazań, ale ja za Ciebie czytać nie będę, nie tylko postów

Cypek.... ja piernicze, ty pierniczysz....wszyscy pierniczą.... :lol:

A tak serio... pisze co zauważyłam ... to że pisze dziura nie znaczy że mu pół ściany wyrwało :wink: ...to taki se otworek wielkości paznokcia...ale to jest tak jak Xenia pisze.... w czasie chodzenia ze szpachelką i łatania dziurek chętnie zrobiłabym coś innego :wink: :D

no to jest argument

ale za to cementowe buciki sa chyba skuteczniejsze niz gipsowe.

barbarossa jak dla mnie mozesz sobie samą gładz połozyć....

po prostu nie pisz bzdur, Twoje doznania, zapewne subiektywne (w jakiejlkolwiek dziedzinie) niekoniecznie muszą być wyrocznią

Zacząłes z tekstem "bzdury"tak więc

pytam o argumenty do takiego stwierdzenia- jakies konkrety prosze

Przy okazji.... nie napisałam, że nie można kłaśc tynków gipsowych w kiblu i kuchni bo można kłaśc równie dobrze białko kurze i to pędzlem z końskiego ogona jak sie chce, tylko że ja bym nie położyła :)

No, to Ty powiedz jakie to były argumenty a ja ide na budowę pozalepiać dziurki w tynku gipsowym :)

/a odczucia obiektywne to ciężko chyba mieć/

Zacząłes z tekstem "bzdury"tak więc

pytam o argumenty do takiego stwierdzenia- jakies konkrety prosze

Przy okazji.... nie napisałam, że nie można kłaśc tynków gipsowych w kiblu i kuchni bo można kłaśc równie dobrze białko kurze i to pędzlem z końskiego ogona jak sie chce, tylko że ja bym nie położyła :)

No, to Ty powiedz jakie to były argumenty a ja ide na budowę pozalepiać dziurki w tynku gipsowym :)

/a odczucia obiektywne to ciężko chyba mieć/

Ale Xena uśmiałam się aż do łez :D :wink:

a co ma czytanie postów do tego :roll:

bzdurą jest niestosowanie gipsów w łazienkach i kuchniach, bo nie ma praktycznie przeciwskazań, ale ja za Ciebie czytać nie będę, nie tylko postów

Wiesz co Barbossa do tej pory myślałam,że jakąś niewielką ale jakąś tam wiedzę budowlaną masz ale po tej Twojej wypowiedzi ręce mi opadły i zrobię dokładnie jak większość starych już forumowiczów i Twoje wypowiedzi będę również omijać,weź Ty chłopie znajdź lepsze dla siebie zajęcie bo tu niczego nie wnosisz i za każdym razem przy tematach budowlanych mącisz ludziom w głowach.Dziękuję i życzę Ci dobrej nocy :D

Nikt na razie nie wspomniał o miejscu, w którym będzie tynk położony. Czytałam gdzieś, że tynki gipsowe nie nadają się do łazienek, ze względu na dużą wilgotność w pomieszczeniu. Czy to prawda? Jestem na etapie umawiania tynkarza, więc ta informacja przydałaby mi się na już.

Tak,to prawda,jeszcze oprócz łazienki nia nadają się do kuchni i do garażu oraz pomieszczeń nieogrzewanych.

Szczególnie w domach niewietrzonych, zaniedbanych, i gdzie drzwi wejściowe i okna są elementem wizualnym.

Generalnie właściciele palą tam kadzidełka, lub nie zapraszają gości bo tak "wali" tam ... nie ma co ukrywać ...bagnem.

http://film.onet.pl/oficjalne/shrek/html/_d/index_09.gif

:wink:

U mnie kładą w tej chwili cementowo-wapienne z agregatu (Kalisz). Robocizna 9 zł/m2 + materiał 4 zł/m2.

Dowiadywałam się o gipsowe to cena z materiałem wynosiła 24 zł/m2, ale i tak je później trzeba zatrzeć gipsem, więc wolałam cemontowo-wapienne.

Gipsowanie z malowaniem będzie mnie kosztowało 8 zł/m2 (robocizna). Tak mam dogadane.

Mozesz podać namiar na ekipe na priv. Jestem z Kalisza i poszukuje ekipy do tynkowania.

Ludzie opowiadacie tu jakieś zasłyszane mity... Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania tynków gipsowych w łazienkach, bez względu na to, czy w całości wyłożone są glazurą czy nie, można w pomieszczeniach wilgotnych gips stosować. Ja mam tak zrobione i nie widzę powodu, dla którego miałoby to być błędem.

Są natomiast silne przeciwwskazania do używania łazienek ze słabą wentylacją i wtedy to żaden tynk nie pomoże, choćby był zrobiony z folii w płynie...