Ajur 28.01.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 No dobra - to ja się przyznam. Jestem głupiutką istotką, która baaaaaardzo upierała się przy tynkach cementowo-wapiennych. Ostatecznie mam tynki cw, które nie spełniły moich oczekiwań i.... na to gipsowe, które w końcu mi się podobają. W obecnym mieszkanku mam również tynki gipsowe. Owszem przez 7 lat pojawiły się jakieś niewielkie wgniecenia, ale i tak remont tzn odświeżenie ścian jest nieunikniony, więc wgniecenia zostaną usunięte i nie ma problemu. Ja płaciłam za gipsowe 19 zł/m2. + materiałPozdrawiamAjur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 28.01.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 No dobra - to ja się przyznam. Jestem głupiutką istotką, która baaaaaardzo upierała się przy tynkach cementowo-wapiennych. Ostatecznie mam tynki cw, które nie spełniły moich oczekiwań i.... na to gipsowe, które w końcu mi się podobają. W obecnym mieszkanku mam również tynki gipsowe. Owszem przez 7 lat pojawiły się jakieś niewielkie wgniecenia, ale i tak remont tzn odświeżenie ścian jest nieunikniony, więc wgniecenia zostaną usunięte i nie ma problemu. Ja płaciłam za gipsowe 19 zł/m2. + materiał Pozdrawiam Ajur Na tynki cw dawałaś tynki gipsowe? Czy po prostu gładzie gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.01.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ja mam tak zrobione i nie widzę powodu, dla którego miałoby to być błędem. no to jest argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ludzie opowiadacie tu jakieś zasłyszane mity... Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania tynków gipsowych w łazienkach, bez względu na to, czy w całości wyłożone są glazurą czy nie, można w pomieszczeniach wilgotnych gips stosować. Ja mam tak zrobione i nie widzę powodu, dla którego miałoby to być błędem. Są natomiast silne przeciwwskazania do używania łazienek ze słabą wentylacją i wtedy to żaden tynk nie pomoże, choćby był zrobiony z folii w płynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 17.02.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Autor wątku zdaje się o ceny pytał, a nie wady i zalety Cenowo wychodzi podobnie. Wszystko zależy od tego, jakiego wykonawcę mamy pod ręką. Zalety i wady opisano na forum bardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.02.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 otóż nie zgodzę się.... tynki gipsowe są droższe: tynk gipsowy - cena z materiałem w naszych stronach jakieś 27zł/m2 ...co np. przy 500m2 do położenia wyniesie 13.500zł tynk c-w - cena robocizny to 12zł/m2 co przy 500m2 do położenia daje 6000zł + materaił -2 tony cementu -840zł -1,5 tony wapna - 750zł -13 ton piasku - 650zł -narożniki i inne duperele - 500zł co daje łacznie kwotę 8740zł Oczywiście jeśli na tynk cw chcesz dać gładzie, to pewnie w sumie wyjdzie drożej niż tynki gipsowe, natomiast same tynki c-w są zdecydowanie tańsze niż tynki gipsowe o czym może świadczyć powyższe wyliczenie (na podstawie tynków c-w robionych u mnie w listopadzie ubiegłoego roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.02.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Nie zgodzę się,w moich rejonach koszt robocizny przy cw to 18 zł/m2,ja tyle zapłaciłam a wiem że to tanio bo ceny już są po 22-23 za m2 do tego materiał a i jeszcze do tego dojdzie u mnie gładź gipsowa po 10 zł/m2 a już po 15 krzyczą za robociznę więc łatwo policzyć co droższe a co tańsze,świadomie wybierałam cw nie patrząc na cenę wiedząc, że mi gipsowy taniej wyjdzie, w moim rejonie można gipsowy juz zrobić za 24 zł/m2 z materiałem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Najwidoczniej co kraj to obyczaj....u mnie jest tak jak napisałam jeszcze specjalnie zawyżyłam cenę tynków c-w...ja płaciłam 10zł, tyle że bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lonio 23.02.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Mam pytanie. Co o takich tynkach sądzicie i czy ktoś z forumowiczów już takie ma? Otóż Lafarge ma w ofercie cement „Lepo” (w moich okolicach 460 zł tona) i w ulotce opisuje, że jest to cement do tynków( większa plastyczność, przyczepność i urabialność), i że nie potrzeba oprócz piachu i wody nic dodawać (oszczędność na wapnie). - czy ktoś się z tym spotkał?- co sądzicie o takim tynku z samego cementu i piachu? Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 23.02.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Lepo to cement z dodatkiem napowietrzaczy (pewnie coś takiego jak cemplas tylko w proszku). Więc różni się od mieszanki cementu z wapnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M ichał SZYMAŃSKI 23.02.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ja robie własnie tynki gipsowe, cena z materiałem (KNAUF MP75) 21,50 zł.Realizacja 10 dni roboczych.Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać. W sumie daje około 17 - 20 zł no i dodatkowo trzeba materiału. No i termin wykonania - miesiąc. Ta chłodna kalkulacja przesądziła o wyborze tynków. Nie ukrywam spieszy nam sie aby zrobic wszystko jak najszybciej.Budowa okolice Żagania (woj. lubuskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 23.02.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ja robie własnie tynki gipsowe, cena z materiałem (KNAUF MP75) 21,50 zł. Realizacja 10 dni roboczych. Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać. W sumie daje około 17 - 20 zł no i dodatkowo trzeba materiału. No i termin wykonania - miesiąc. Ta chłodna kalkulacja przesądziła o wyborze tynków. Nie ukrywam spieszy nam sie aby zrobic wszystko jak najszybciej. Budowa okolice Żagania (woj. lubuskie). U nas za położenie szpachli gipsowej przy cementowo-wapiennych krzyknęli 12 zł za robociznę. Tyle samo za taki tynk, plus materiał oczywiście. Za gipsowy maszynowy zapłaciliśmy też 12 zł, a z materiałem wyszło 19 zł/m2. Też trzeba trochę wygładzic, ale w porównaniu z c-w to zwykła kosmetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać. Jeżeli chcesz mieć lustereczko, to oczywiście, że trzeba wykonać gładź. Jeżeli nie przeszkadza Ci lekka fakturka, to już nie trzeba. Wszystko zależy od ekipy - czym i jak robi. Dobra ekipa nie potrzebuje kłaść gładzi, bo same tynki ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 25.02.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Słuchajcie, a jak wygląda sprawa z tynkowaniem remontowanego domu. Chata jest stawiana za Niemca, wszystkie stare tynki zbiłem i teraz zastanawiam się co rzucić na ścianę - gips, czy tynk cem-wap. Czy są jakieś za albo przeciw w tym przypadku? Ściany generalnie suche, tylko nie zawsze proste Jestem umówiony z dwoma tynkarzami, do obejrzenia roboty, ale może macie jakieś rady, żeby mi głupot nie nagadali potem i dziadostwa nie porobili. A w ogóle panowie mają ceny dość wysokie z tego co zauważyłem tutaj w wątku: jeden i drugi (gips i cw) krzyczą 28 zł / m2 z materiałem - domek stoi 15 km od Wrocławia. No, ale są polecani i mają opinie dobrych tynkarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.02.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Biceps- tynki takie jakie Ci się bardziej podobają... raczej nie ma przeciwwskazań co do rodzaju tynku... generalnie na każdym materiale mogą być tynki cw jak i gipsowe .Szkopuł tkwi w estetyce.... jeśli jesteś pedantem i wkurzałyby Cię jakieś nierówności , ryski czy struktura ziarna piasku to nie bierz tynków c-w bo one własnie takie są...ewentualnie możesz jeszcze na tynki c-w położyć gładź, ale w takiej sytuacji zdecydowanie bardziej opłaci się kłaśc od razu tynki gipsowe bo te od razu są gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 25.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Nie ryzykowałbym z gipsem na takie ściany. Jeśli ekipa jest polecana i dobra, to zrobią Ci piękne tynki cementowo-wapienne i będziesz zadowolony. Chyba, że jesteś zwolennikiem tynków gipsowych, idealnych tafli? Możesz też rozważyć przyklejenie płyt KG. Ja Polecam jednak CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 25.02.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 No właśnie też mi się wydaje, że CW w moim przypadku będą lepsze. Pomijam już fakt, że podobają mi się bardziej (jeśli się na nie zdecyduję, pozostawię je z charakterystyczną fakturką). A co do ceny - jest ona do przyjęcia czy próbować za wszelką cenę próbować ją zbijać (hehe, jasne że wolałbym zapłacić mniej), ew. szukać tańszej ekipy? Przypominam, że panowie krzyczą 28 zł za metr z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 25.02.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 witammiałem ten sam problem więc wybrałem się zobaczyć czy tynki gipsowe są tak gładkie jak się mówi i rozczarowałem się , wiadomo wyglądają dużo lepiej niż c w ale nie tak jak np ściany w obecnym mieszkaniu które są pokryte cekolem , więc i tak i tak położenie gładzi było by konieczne dlatego zdecydowałem się na c w. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.02.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 A co do ceny - jest ona do przyjęcia czy próbować za wszelką cenę próbować ją zbijać (hehe, jasne że wolałbym zapłacić mniej), ew. szukać tańszej ekipy? Przypominam, że panowie krzyczą 28 zł za metr z materiałem. Myślę, że brać. Ja ostatnio rozmawiałem z jednym tynkarzem poleconym na forum. Za samą robociznę chce 20zł/m2. Materiał (gotowy Baumit) to około 22zł/m2. Tak więc sumarycznie wychodzi 42zł/m2. Ewentualnie - możesz się podzielić namiarami na tego tynkarza c-w? Ja jestem zdecydowany na tynki c-w i właśnie poszukuję poleconej ekipy. Może wpasują się z terminami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paryska 26.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Moi tynkarze krzyknęli za tynk cementowo wapienny;16zł./m2 ściany - robocizna bez materiału18zł./m2 sufity- robocizna bez materiaługipsowy z agregatu z materiałem 27zł./m2budowa ok 20 km od Wrocławia, czy dużo krzyczą??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts