Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

No dobra - to ja się przyznam. Jestem głupiutką istotką, która baaaaaardzo upierała się przy tynkach cementowo-wapiennych. Ostatecznie mam tynki cw, które nie spełniły moich oczekiwań i.... na to gipsowe, które w końcu mi się podobają. W obecnym mieszkanku mam również tynki gipsowe. Owszem przez 7 lat pojawiły się jakieś niewielkie wgniecenia, ale i tak remont tzn odświeżenie ścian jest nieunikniony, więc wgniecenia zostaną usunięte i nie ma problemu.

Ja płaciłam za gipsowe 19 zł/m2. + materiał

Pozdrawiam

Ajur

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra - to ja się przyznam. Jestem głupiutką istotką, która baaaaaardzo upierała się przy tynkach cementowo-wapiennych. Ostatecznie mam tynki cw, które nie spełniły moich oczekiwań i.... na to gipsowe, które w końcu mi się podobają. W obecnym mieszkanku mam również tynki gipsowe. Owszem przez 7 lat pojawiły się jakieś niewielkie wgniecenia, ale i tak remont tzn odświeżenie ścian jest nieunikniony, więc wgniecenia zostaną usunięte i nie ma problemu.

Ja płaciłam za gipsowe 19 zł/m2. + materiał

Pozdrawiam

Ajur

Na tynki cw dawałaś tynki gipsowe? Czy po prostu gładzie gipsowe?

Ludzie opowiadacie tu jakieś zasłyszane mity... Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania tynków gipsowych w łazienkach, bez względu na to, czy w całości wyłożone są glazurą czy nie, można w pomieszczeniach wilgotnych gips stosować. Ja mam tak zrobione i nie widzę powodu, dla którego miałoby to być błędem.

Są natomiast silne przeciwwskazania do używania łazienek ze słabą wentylacją i wtedy to żaden tynk nie pomoże, choćby był zrobiony z folii w płynie...

:lol: :D

• 3 weeks później...

otóż nie zgodzę się.... :roll:

tynki gipsowe są droższe:

tynk gipsowy -

cena z materiałem w naszych stronach jakieś 27zł/m2 ...co np. przy 500m2 do położenia wyniesie 13.500zł

tynk c-w -

cena robocizny to 12zł/m2 co przy 500m2 do położenia daje 6000zł + materaił

-2 tony cementu -840zł

-1,5 tony wapna - 750zł

-13 ton piasku - 650zł

-narożniki i inne duperele - 500zł

co daje łacznie kwotę 8740zł

Oczywiście jeśli na tynk cw chcesz dać gładzie, to pewnie w sumie wyjdzie drożej niż tynki gipsowe, natomiast same tynki c-w są zdecydowanie tańsze niż tynki gipsowe o czym może świadczyć powyższe wyliczenie (na podstawie tynków c-w robionych u mnie w listopadzie ubiegłoego roku).

Nie zgodzę się,w moich rejonach koszt robocizny przy cw to 18 zł/m2,ja tyle zapłaciłam a wiem że to tanio bo ceny już są po 22-23 za m2 do tego materiał a i jeszcze do tego dojdzie u mnie gładź gipsowa po 10 zł/m2 a już po 15 krzyczą za robociznę więc łatwo policzyć co droższe a co tańsze,świadomie wybierałam cw nie patrząc na cenę wiedząc, że mi gipsowy taniej wyjdzie, w moim rejonie można gipsowy juz zrobić za 24 zł/m2 z materiałem.

Pozdrawiam

Mam pytanie.

Co o takich tynkach sądzicie i czy ktoś z forumowiczów już takie ma?

Otóż Lafarge ma w ofercie cement „Lepo” (w moich okolicach 460 zł tona) i w ulotce opisuje, że jest to cement do tynków( większa plastyczność, przyczepność i urabialność), i że nie potrzeba oprócz piachu i wody nic dodawać (oszczędność na wapnie).

- czy ktoś się z tym spotkał?

- co sądzicie o takim tynku z samego cementu i piachu?

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam.

Ja robie własnie tynki gipsowe, cena z materiałem (KNAUF MP75) 21,50 zł.

Realizacja 10 dni roboczych.

Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać. W sumie daje około 17 - 20 zł no i dodatkowo trzeba materiału. No i termin wykonania - miesiąc.

Ta chłodna kalkulacja przesądziła o wyborze tynków. Nie ukrywam spieszy nam sie aby zrobic wszystko jak najszybciej.

Budowa okolice Żagania (woj. lubuskie).

Ja robie własnie tynki gipsowe, cena z materiałem (KNAUF MP75) 21,50 zł.

Realizacja 10 dni roboczych.

Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać. W sumie daje około 17 - 20 zł no i dodatkowo trzeba materiału. No i termin wykonania - miesiąc.

Ta chłodna kalkulacja przesądziła o wyborze tynków. Nie ukrywam spieszy nam sie aby zrobic wszystko jak najszybciej.

Budowa okolice Żagania (woj. lubuskie).

U nas za położenie szpachli gipsowej przy cementowo-wapiennych krzyknęli 12 zł za robociznę. :evil: Tyle samo za taki tynk, plus materiał oczywiście.

Za gipsowy maszynowy zapłaciliśmy też 12 zł, a z materiałem wyszło 19 zł/m2. Też trzeba trochę wygładzic, ale w porównaniu z c-w to zwykła kosmetyka.

Za cementowo-wapienne żadają 12-14 zł (robocizna) oraz około 5 -6 zł położenie szpachli co w domu raczej trzeba wykonać.

Jeżeli chcesz mieć lustereczko, to oczywiście, że trzeba wykonać gładź. Jeżeli nie przeszkadza Ci lekka fakturka, to już nie trzeba. Wszystko zależy od ekipy - czym i jak robi. Dobra ekipa nie potrzebuje kłaść gładzi, bo same tynki ładnie wyglądają.

Słuchajcie, a jak wygląda sprawa z tynkowaniem remontowanego domu. Chata jest stawiana za Niemca, wszystkie stare tynki zbiłem i teraz zastanawiam się co rzucić na ścianę - gips, czy tynk cem-wap. Czy są jakieś za albo przeciw w tym przypadku? Ściany generalnie suche, tylko nie zawsze proste :-? Jestem umówiony z dwoma tynkarzami, do obejrzenia roboty, ale może macie jakieś rady, żeby mi głupot nie nagadali potem i dziadostwa nie porobili.

A w ogóle panowie mają ceny dość wysokie z tego co zauważyłem tutaj w wątku: jeden i drugi (gips i cw) krzyczą 28 zł / m2 z materiałem - domek stoi 15 km od Wrocławia. No, ale są polecani i mają opinie dobrych tynkarzy...

Biceps- tynki takie jakie Ci się bardziej podobają... raczej nie ma przeciwwskazań co do rodzaju tynku... generalnie na każdym materiale mogą być tynki cw jak i gipsowe .

Szkopuł tkwi w estetyce.... jeśli jesteś pedantem i wkurzałyby Cię jakieś nierówności , ryski czy struktura ziarna piasku to nie bierz tynków c-w bo one własnie takie są...ewentualnie możesz jeszcze na tynki c-w położyć gładź, ale w takiej sytuacji zdecydowanie bardziej opłaci się kłaśc od razu tynki gipsowe bo te od razu są gładkie.

No właśnie też mi się wydaje, że CW w moim przypadku będą lepsze. Pomijam już fakt, że podobają mi się bardziej (jeśli się na nie zdecyduję, pozostawię je z charakterystyczną fakturką).

A co do ceny - jest ona do przyjęcia czy próbować za wszelką cenę próbować ją zbijać (hehe, jasne że wolałbym zapłacić mniej), ew. szukać tańszej ekipy? Przypominam, że panowie krzyczą 28 zł za metr z materiałem.

witam

miałem ten sam problem więc wybrałem się zobaczyć czy tynki gipsowe są tak gładkie jak się mówi i rozczarowałem się , wiadomo wyglądają dużo lepiej niż c w ale nie tak jak np ściany w obecnym mieszkaniu które są pokryte cekolem , więc i tak i tak położenie gładzi było by konieczne dlatego zdecydowałem się na c w. pozdrawiam

A co do ceny - jest ona do przyjęcia czy próbować za wszelką cenę próbować ją zbijać (hehe, jasne że wolałbym zapłacić mniej), ew. szukać tańszej ekipy? Przypominam, że panowie krzyczą 28 zł za metr z materiałem.

Myślę, że brać. Ja ostatnio rozmawiałem z jednym tynkarzem poleconym na forum. Za samą robociznę chce 20zł/m2. Materiał (gotowy Baumit) to około 22zł/m2. Tak więc sumarycznie wychodzi 42zł/m2.

Ewentualnie - możesz się podzielić namiarami na tego tynkarza c-w? Ja jestem zdecydowany na tynki c-w i właśnie poszukuję poleconej ekipy. Może wpasują się z terminami.