Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmmm.....

Gładź CW?

A co to takiego?????

Jak to się "gładzi" ? Szlifierka kątową?

Pozdrawiam

:D

Przećwiczyłem dwa rodzaje gładzi do tynków cementowo-wapiennych:

Ceresit CT-29: nakładamy cienką warstwę i zacieramy filcem. Po wyschnięciu jest szary i nie do ruszenia niczym. Trzeba odrazu zatrzeć bez błędów. Wychodzi z tego elegancka fakturka z drobnym piaskiem.

Maxit ip-300: po rozrobieniu wygląda jak gips. To mieszanina wapna i cementu portlandzkiego. Ten po wyschnięciu daje się szlifować na gładko płótnem ściernym.

Kombinujesz kolego-i szukasz kosztów+wykonawców którzy wyjechali do irlandii.

Moje zdanie jest takie.

zamów agregat, tynk gipsoowy, dobrego wykonawcę.

Jak dobrze z agregatu zaciągną - masz z głowy. Poprawki niewielkie, tanio i dobrze.

Tyle jako wybudowany i użytkujący.

Oszczędzaj na zaś.

Naprawdę warto :D

Ja kładłem gładż CW Kreisel. Kładziona cieniutka warstwa zacierana na mokro bialuteńka i z lekką fakturą nie tak idealnie gładka jak gipsowa- i o to właśnie chodzi. Pichon ja jestem zdania, że jeśli ktoś ma tynk CW, to albo zostawia go gdy jest wykonany idealnie, lub kładzie gładź CW, które są naprawdę super. Jak ktoś decyduje się na tynk CW położyć gładź gipsową, to uważam to za nieporozumienie. Mógł od razu kłaść przecież tynki gipsowe i po kłopocie, a jeśli ktoś nigdy nie kładł gładzi CW i jej nie widział na żywo, to niech się lepiej nie wypowiada na ten temat.

.......

zamów agregat, tynk gipsoowy, dobrego wykonawcę.

Jak dobrze z agregatu zaciągną - masz z głowy. Poprawki niewielkie, tanio i dobrze.........

no wlasnie

sporo moich znajomych chcac oszczedzic czas a moze i pieniadze bralo tynki gipsewe z agregatu. wszyscy jednak musieli klasc jeszcze sami pozniej gladz gdyz jakosc i rownosc tych tynkow pozostawiala wiele do zyczenia :cry:

A dlaczego nie płyty gipsowo-kartonowe (regipsy)? Przeciez to szybciej i sprawniej. ja chyba tak zrobię w całości. Ściany gładkie jak dupka niemowlaka, ciepłe i ptrzede wszystkim ściany mają cyrkulacje powietrza. Przy podłodze wełna, coby myszki nie harcowały. Rewelacja. 400 m - miesiąc i gotowe. Co wy na to?

A dlaczego nie płyty gipsowo-kartonowe (regipsy)? Przeciez to szybciej i sprawniej. ja chyba tak zrobię w całości. Ściany gładkie jak dupka niemowlaka, ciepłe i ptrzede wszystkim ściany mają cyrkulacje powietrza. Przy podłodze wełna, coby myszki nie harcowały. Rewelacja. 400 m - miesiąc i gotowe. Co wy na to?

no pewnie. a pozniej bedziesz sie glowic gdzie masz co zawiesic na scianie ...

jak dla mnie to lipa aczkolwiek coraz bardziej powszechna

Stelka, nie unoś się tylko napisz co to znaczy taniej? Czyżby w twoich rejonach darmo płyty rozdawali? Ja 2 lata temu robiłem podliczenie to niestety płyty wychodziły znacznie drożej niż tynki CW i odrobinę taniej niż gipsowe. Jak doliczysz spoinowanie, gładziowanie. Nie wiem czy montaż na klej czy na stelarz ale tego też darmo u nas nie dają. Cieplej? to zależy co masz między płyta i ścianą. Jak nie masz wełny wsadzonej w stelarz to rewelacji tu nie ma. Jedyna zaleta to prawie całkowity brak wilgoci po zakończeniu roboty... i na tym konie czalet - niestety.

Ja kładłem gładż CW Kreisel. Kładziona cieniutka warstwa zacierana na mokro bialuteńka i z lekką fakturą nie tak idealnie gładka jak gipsowa- i o to właśnie chodzi. Pichon ja jestem zdania, że jeśli ktoś ma tynk CW, to albo zostawia go gdy jest wykonany idealnie, lub kładzie gładź CW, które są naprawdę super. Jak ktoś decyduje się na tynk CW położyć gładź gipsową, to uważam to za nieporozumienie. Mógł od razu kłaść przecież tynki gipsowe i po kłopocie, a jeśli ktoś nigdy nie kładł gładzi CW i jej nie widział na żywo, to niech się lepiej nie wypowiada na ten temat.

hej

jeden z wykonawców polecił mi ( no ale nie cenowo :roll: ) właśnie tynk cementowo - wapienny lekki kraisel 510L. Jest biały, fajnie się kładzie i ma lekką fakturkę - czyli nie jest idealnie gładki jak gipsowy z agregatu.

W związku z tm , że jedna firma wystawiła mnie z tynkami - zmuszona byłam do akcji poszukiwawczej - istna nerwówka i koszmar na naszym terenie - jeżdziłam, dzwoniłam.

Potwierdza się fakt, że są ekipy które agregatem tak gipsowy położą, że tylko grunt i farba i po robocie. Ale są i tacy - że niestety kasa wywalona a i tak gładż trzeba dać. :wink:

Reasumując:

kładę cw - bez gładzi - część ścian w płytkach, część w piaskowcu, część w strukturalnym, na resztę tylko farba.

....... Wieszam co chcę i gdzie chcę. Pod szafki mam łaty i wystarczy..........tkim.

to w koncu wieszasz tam gdzie chcesz czy tam gdzie masz laty?????

na etapie budowy wiesz co gdzie bedzie stalo i wisialo???

ja takiej wiedzy nie posiadam nawet na etapie malowania scian a co dopiero ich obkladania plytami KG :o