anetabo 15.03.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Tak ambitnie w celu podsumowania:wierzysz że ściany oddychają - GIPSchcesz mieć ściany gładkie jak stół - GIPSwierzysz że ściany oddychają i gips jest słaby - CW / GIPS (nie w kuchni, łazience, garażu)wszystko inne - CWPo co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.03.2008 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Tak ambitnie w celu podsumowania: wierzysz że ściany oddychają - GIPS chcesz mieć ściany gładkie jak stół - GIPS wierzysz że ściany oddychają i gips jest słaby - CW / GIPS (nie w kuchni, łazience, garażu) wszystko inne - CW Po co przepłacać? Tzn w czym przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pichon 17.03.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 ponawiam pytanie Damro, dlaczego nie dajesz gładzi cementowo-wapiennej albo wapiennej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 A czemu tak bardzo chcesz wiedzić?Jeszcze naprawdę nie wiem jaką gładź dam,może wogóle nie dam bo ta fakturka na ściankach po cw coraz bardziej mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 18.03.2008 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 nie czytam wstecz- bo bez sensu. Mieszkam w gipsowych. Robili agregatem.Nie pęka, jest ok i polecam.Tyle od tego co przerobił i mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pichon 19.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 po prostu nie rozumiem Damro, dlaczego na tynki cw gładź gipsowa. Jest lepsza od gładzi cw ?Myślałem, że jeżeli już tynki cw to i takaż gładź.Czym się różni gładź cw od gładzi gipsowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.03.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 hmmmm..... Gładź CW? A co to takiego????? Jak to się "gładzi" ? Szlifierka kątową? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 19.03.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 hmmmm..... Gładź CW? A co to takiego????? Jak to się "gładzi" ? Szlifierka kątową? Pozdrawiam Przećwiczyłem dwa rodzaje gładzi do tynków cementowo-wapiennych: Ceresit CT-29: nakładamy cienką warstwę i zacieramy filcem. Po wyschnięciu jest szary i nie do ruszenia niczym. Trzeba odrazu zatrzeć bez błędów. Wychodzi z tego elegancka fakturka z drobnym piaskiem. Maxit ip-300: po rozrobieniu wygląda jak gips. To mieszanina wapna i cementu portlandzkiego. Ten po wyschnięciu daje się szlifować na gładko płótnem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.03.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Kombinujesz kolego-i szukasz kosztów+wykonawców którzy wyjechali do irlandii. Moje zdanie jest takie. zamów agregat, tynk gipsoowy, dobrego wykonawcę. Jak dobrze z agregatu zaciągną - masz z głowy. Poprawki niewielkie, tanio i dobrze. Tyle jako wybudowany i użytkujący. Oszczędzaj na zaś. Naprawdę warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.03.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 za wszystko inne zapłacisz kartą Master Card Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 19.03.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 po prostu nie rozumiem Damro, dlaczego na tynki cw gładź gipsowa. Jest lepsza od gładzi cw ? Myślałem, że jeżeli już tynki cw to i takaż gładź. Czym się różni gładź cw od gładzi gipsowej ? Tym samym się różni co mercedes do bmw,zależy co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 20.03.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja kładłem gładż CW Kreisel. Kładziona cieniutka warstwa zacierana na mokro bialuteńka i z lekką fakturą nie tak idealnie gładka jak gipsowa- i o to właśnie chodzi. Pichon ja jestem zdania, że jeśli ktoś ma tynk CW, to albo zostawia go gdy jest wykonany idealnie, lub kładzie gładź CW, które są naprawdę super. Jak ktoś decyduje się na tynk CW położyć gładź gipsową, to uważam to za nieporozumienie. Mógł od razu kłaść przecież tynki gipsowe i po kłopocie, a jeśli ktoś nigdy nie kładł gładzi CW i jej nie widział na żywo, to niech się lepiej nie wypowiada na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.03.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 ....... zamów agregat, tynk gipsoowy, dobrego wykonawcę. Jak dobrze z agregatu zaciągną - masz z głowy. Poprawki niewielkie, tanio i dobrze......... no wlasnie sporo moich znajomych chcac oszczedzic czas a moze i pieniadze bralo tynki gipsewe z agregatu. wszyscy jednak musieli klasc jeszcze sami pozniej gladz gdyz jakosc i rownosc tych tynkow pozostawiala wiele do zyczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 20.03.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 A dlaczego nie płyty gipsowo-kartonowe (regipsy)? Przeciez to szybciej i sprawniej. ja chyba tak zrobię w całości. Ściany gładkie jak dupka niemowlaka, ciepłe i ptrzede wszystkim ściany mają cyrkulacje powietrza. Przy podłodze wełna, coby myszki nie harcowały. Rewelacja. 400 m - miesiąc i gotowe. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 A dlaczego nie płyty gipsowo-kartonowe (regipsy)? Przeciez to szybciej i sprawniej. ja chyba tak zrobię w całości. Ściany gładkie jak dupka niemowlaka, ciepłe i ptrzede wszystkim ściany mają cyrkulacje powietrza. Przy podłodze wełna, coby myszki nie harcowały. Rewelacja. 400 m - miesiąc i gotowe. Co wy na to? no pewnie. a pozniej bedziesz sie glowic gdzie masz co zawiesic na scianie ... jak dla mnie to lipa aczkolwiek coraz bardziej powszechna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Takie właśnie rozwiązanie polecane jest dla miłośników robactwa w ścianach.Ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 20.03.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Nie piszcie bzdur, bo mieszkam na poddaszu i mam wszystkie ściany w regipsach. rewelacja. Wieszam co chcę i gdzie chcę. Pod szafki mam łaty i wystarczy. Robactwa? W twojej wyobraźni. Nie słuchajcie bzdur. Taniej, szybciej i cieplej. Polecam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 20.03.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Stelka, nie unoś się tylko napisz co to znaczy taniej? Czyżby w twoich rejonach darmo płyty rozdawali? Ja 2 lata temu robiłem podliczenie to niestety płyty wychodziły znacznie drożej niż tynki CW i odrobinę taniej niż gipsowe. Jak doliczysz spoinowanie, gładziowanie. Nie wiem czy montaż na klej czy na stelarz ale tego też darmo u nas nie dają. Cieplej? to zależy co masz między płyta i ścianą. Jak nie masz wełny wsadzonej w stelarz to rewelacji tu nie ma. Jedyna zaleta to prawie całkowity brak wilgoci po zakończeniu roboty... i na tym konie czalet - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 20.03.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja kładłem gładż CW Kreisel. Kładziona cieniutka warstwa zacierana na mokro bialuteńka i z lekką fakturą nie tak idealnie gładka jak gipsowa- i o to właśnie chodzi. Pichon ja jestem zdania, że jeśli ktoś ma tynk CW, to albo zostawia go gdy jest wykonany idealnie, lub kładzie gładź CW, które są naprawdę super. Jak ktoś decyduje się na tynk CW położyć gładź gipsową, to uważam to za nieporozumienie. Mógł od razu kłaść przecież tynki gipsowe i po kłopocie, a jeśli ktoś nigdy nie kładł gładzi CW i jej nie widział na żywo, to niech się lepiej nie wypowiada na ten temat. hej jeden z wykonawców polecił mi ( no ale nie cenowo ) właśnie tynk cementowo - wapienny lekki kraisel 510L. Jest biały, fajnie się kładzie i ma lekką fakturkę - czyli nie jest idealnie gładki jak gipsowy z agregatu. W związku z tm , że jedna firma wystawiła mnie z tynkami - zmuszona byłam do akcji poszukiwawczej - istna nerwówka i koszmar na naszym terenie - jeżdziłam, dzwoniłam. Potwierdza się fakt, że są ekipy które agregatem tak gipsowy położą, że tylko grunt i farba i po robocie. Ale są i tacy - że niestety kasa wywalona a i tak gładż trzeba dać. Reasumując: kładę cw - bez gładzi - część ścian w płytkach, część w piaskowcu, część w strukturalnym, na resztę tylko farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.03.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 ....... Wieszam co chcę i gdzie chcę. Pod szafki mam łaty i wystarczy..........tkim. to w koncu wieszasz tam gdzie chcesz czy tam gdzie masz laty????? na etapie budowy wiesz co gdzie bedzie stalo i wisialo??? ja takiej wiedzy nie posiadam nawet na etapie malowania scian a co dopiero ich obkladania plytami KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts