Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

to świadczy tylko o Twojej kiepskiej organizacji i braku planowania :wink:

przecież wiadomo, że na tej ścianie zawiśnie plazma a na tamtej szabla dziadka z powstania...

ale ja jakoś też ciągle nie wiem co gdzie będzie wisieć ... jakąś koncepcję ogólą mam ale nie tak dokładną jak Stelka II.

dla jej organizacji: chapeau bas

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie piszcie bzdur, bo mieszkam na poddaszu i mam wszystkie ściany w regipsach.

Poddasz robiłem w płytach jak pewnie wiekszość bo innej alternatywy za bardzo nie ma , dół natomiast to tynk gipsowy. Płyty uważam jednak za rozwiązanie gorsze,sa jakieś takie miękkie choć niewątpliwie przyjemniejsze w montazu.

Ja mam połozone tynki gipsowe KNAUF MP 75. Własnie schną. Sa super. Rzeczywiście wystarczy później tylko zagruntowac przed malowaniem i malować. Wykonawca twierdzi że trzeba położyć grunt poźniej pomalować rozcieńczona farbą a później wystarczy tylko raz pomalowac.

Na mój gust i mojej zony gipsowe sa suuper.

Ja też mam takie tynki i taką samą o nich opinię jak kolega :lol: U mnie też trzeba tylko już zagruntować i malować - są gładziuteńkie jak lustro :D :) Nie zamieniłabym je na żadne inne - jeżeli były u mnie jakieś wątpliwości przed położeniem tych tynków, to z pewnością zostały rozwiane po !!!

Pozdrawiam!!!

Przeczytałem wszystkie posty w tym wątku i u mnie stanie na gipsowym.

Szczeże,życzę Ci dużo zdrówka,ja wybrałam cw :D

Pozdrawiam

jakie narożniki kładli pod tynki - stalowe ocynkowane ? Z jakiej firmy ? - może w hurtowni będzie mi prościej wytłumaczyć... :-?

czytałam na forum, że aluminiowe pod tynki gipsowe a stal-ocynk pod CW - faceci w hurtowniach patrzą na mnie jak na kosmitkę i wszyscy jak jeden mąż DOBRE aluminiowe chcą mi sprzedać.

Coś możecie poradzić ?

• 3 weeks później...

U mnie wszsytko maszynowo, sciany BK byly gruntowane, gips Knaufa 75L oraz CW w lazienkach. Cena 25zl/mkw. 500mkw z sufitem robili 6dni.

Ciekawostka - moi twierdzili ze przed malowaniem gips trzeba przetrzec papierem sciernym 180, a potem pomalowac najtansza rozcienczona biala farba. Dopiero po tym malowac. Na gruntowanie przed malowaniem szkoda kasy... hmmm tylko ten papier scienry :-? ?

U mnie wszsytko maszynowo, sciany BK byly gruntowane, gips Knaufa 75L oraz CW w lazienkach. Cena 25zl/mkw. 500mkw z sufitem robili 6dni.

Ciekawostka - moi twierdzili ze przed malowaniem gips trzeba przetrzec papierem sciernym 180, a potem pomalowac najtansza rozcienczona biala farba. Dopiero po tym malowac. Na gruntowanie przed malowaniem szkoda kasy... hmmm tylko ten papier scienry :-? ?

my tez gruntowalismy tania rozcienczona biala farba

tynk cw, gladz, tarcie 180 i ta farba

Efilo

Sama gladz jest za cienka zeby wyrownac sciane nawet najdokladniej wykonana. Dlatego najpierw "szpachla" a pozniej warstwa końcowa.

No przecież napisałam że chcę szpachlę (to gładź to był taki skrót myślowy - w odróżnieniu od gołych ścian z widoczną cegłą) zamiast tynku. Tylko cały czas się zastanawiam czy nie będę pionierem :roll: