Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanadyjczyk bez tajemnic

kanadom

Recommended Posts

Właśnie postawiłem swój szkielet i przygotowałem dach pod blachę. Po "zabawie" w murowanie ścianek fundamentowych z bloczka wiem, że wybór szkieletu był perfekcyjny. Dwóch szwagrów cieśli plus ja i trochę rodziny na zmanę w różne dni i w dwa tygodnie stanął dom. Drewno udało się kupić blisko i świetne, do tego dostawca od razu załapał po przekrojach, że "kanadyjka" będzie - czyli kumaty. Mogłem sobie nawet wybrać kształt i głębokość fazowania.

Niedbalstwo może i jest w firmach - ale we wszystkich, a nie tylko w szkieletach - tylko mur trudniej spieprzyć a błędy łatwo schować. Jeśli chodzi o budowę w systemie gospodarczym, to dwóch kumatych cieśli, a nawet jeden, i kilku laików i budowa idzie jak z płatka. Wiem, bom laik. Teoretyk tylko a po dwóch tygodniach przestałem się nawet bać wysokich rusztowań i latania po łatach.

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Odświeżę wątek bo na mnie niestety "najszło" rozwiązać powyższe problemy.

Wskazane przez pana Andrzeja Wilhelmiego rozwiązanie jest eleganckie w swej prostocie.

Chodzi mi więc po głowie pytanie - czemu powszechnie robi się na inaczej? (OSB-wiatroizolacja-siding/lub cośtaminnego)? Zastanawiam się, czy jednak rzecz się nie tyczy statyki, że dołożenie łaty na słup zmniejsza stabilność konstrukcji? Czy z powodu dodatkowego "ruchomego" elementu (łaty) gwoździowanego do słupa, nie powstają dodatkowe siły ścinające, skręcające, etc? (osobne na płycie, potem na łacie i słupie - gdzie w układzie OSB do słupa są mniejsze).

Oczywiście może być też powód czysto prozaiczny - po prostu tak jest szybciej więc wykonawcy wolą bez tej łaty (to jak z ławą laną w ziemię bez szalunku).

• 1 month później...

Widzę że w tym wątku cisza ale może ktoś... coś pomoże.

Myślimy z mężem o budowie domu w systemie kanadyjskim. Znalazłam pewną firmę która w ofercie ma postawienie domku 85m2 kompleksowo.

Niestety ja i mąż jesteśmy totalnymi laikami w dziedzinie budownictwa. Proszę o poradę czy warto skorzystać z usług tej firmy. Ewentualnie mile widziane będą uwagi jeśli Państwo jakieś będą wam się nasuwać, a może ktoś z obecnych tu już wybudował taki dom i może polecić???

Oto oferta: Cena 230 000zł brutto

Wybudujemy Państwu kompleksowy Dom parterowy "Kamilek" o powierzchni użytkowej 85 mkw + wysoki strych o pow. 60mk.

Dom budujemy na wskazanej działce, na terenie całego kraju, z naszych wysokiej jakości materiałów.

Cena dotyczy stanu deweloperskiego ( jak na zdjęciach ) czyli domu przygotowanego do położenia płytek, paneli, pomalowania ścian oraz montażu białej armatury !!!

Inwestycja obejmuje :

- Dostarczenie niezbędnych materiałów do budowy domu

-Przekazanie gotowego projektu "Kamilek"

-Wykonanie fundamentów z wylewką" chudziak"

-Wykonanie komina dymnego

-Budowa konstrukcji szkieletowej domu, zwanej potocznie" kanadyjką"

-Okucie i pokrycie dachu blacho-dachówką pladur

-Zamontowanie systemu rynnowego

-Montaż stolarki okiennej PCV- 5 komorowej ( kolor okien w standardzie biały,za dodatkową dopłatą inny kolor).

-Montaż stolarki drzwiowej w tym drzwi wejściowe Inox a do wewnątrz drzwi Firmy Centurion model w standardzie Manhattan lub Boston do wyboru w 6 kolorach.

-Wykonanie elewacji zewnętrznej styropianem 10 cm z tynkiem akrylowym 1.5 baranek (120 kolorów do wyboru)

-Wykonanie systemu wentylacyjnego

-Wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej

-Wykonanie systemu grzewczego c.o. z montażem kotła "KRZACZEK SKG 1.2kw", zbiornika na ciepłą wodę oraz grzejników w każdym pomieszczeniu

-Wykonanie instalacji elektrycznej na terenie domu

-Ocieplenie sufitu wełną 20 cm , ścian wełną 15 cm od środka oraz przykręcanie wewnętrznych płyt OSB oraz płyt gipsowych ze szpachlowaniem.

-Wykonanie wylewki zbrojonej z ociepleniem styropianowym, przygotowanej pod ułożenie paneli i płytek.

Domy przez nas budowane są bardzo trwałe, a sam koszt ogrzewania w sezonie zimowym jest stosunkowo niski, ponieważ współczynnik przenikania ciepła w tej technologii- jest dwa razy mniejszy niż w domach tradycyjnie murowanych . Poza tym, budowa w takiej suchej technologii - pozwala na bardzo szybkie zamieszkanie, co ma też duże znaczenie przy budowie w kredycie hipotecznym. Aż trudno uwierzyć, że czas budowy domu przez naszą Firmę trwa około trzech miesięcy.

Posiadamy wykwalifikowanych fachowców oraz 20-letnie doświadczenie w branży budowlanej !

Na wszystkie prace udzielamy gwarancji wykonawcy. Do budowy domu używamy atestowanych materiałów o wysokiej jakości i wytrzymałości, tylko polskich producentów. Natomiast drzewo konstrukcyjne sprowadzamy z Krajów Skandynawskich atest C-24 !

Metraż poszczególnych pomieszczeń

Pokój 1 -10 m2

Pokój 2 -11.5 m2

Pokój 3 -11.2 m2

Salon -27,0 m2

Kuchnia -7.5 m2

Łazienka -4,8 m2

Kotłownia -3,5 m2

Wiatrołap -2,0 m2

Korytarz -8.5 m2

UWAGA!!!

Do ceny standardowej (podstawowej ) domu tj. 230 000zł istnieje możliwość doboru (zakupu) pakietu dodatkowych usług:

* okna w kolorze jednostronnym pakiet cały dom 1 000zł

* okna w kolorze dwustronnym pakiet cały dom 2 000zł

* okno dachowe (780*1180) 1 000zł/szt

* schody wejściowe betonowe 2 500zł

* ogrzewanie podłogowe (kuchnia, łazienka, wiatrołap) 2 000zł

* wykończenie komina okładziną blacha T-8 - 600zł

* dodatkowy kanał ogniowy do podpięcia kominka 1 200zł

* piec ekogroszek z podajnikiem, klasa A, typ SKP, Producent Krzaczek 6 000zł

* piec na pelet z podajnikiem , 5 klasa Producent Krzaczek 8000 zł

* zadaszenie tarasu tak jak na zdjęciach w galeriach 8000zł

* boczne zadaszenie domu 10 000zł

* rolety zewnętrzne (wycena indywidualna w zależności od ilości sztuk i rozwiązania)

No więc, co myślicie, warto?

To jest oferta? Brak wielu szczególnych które mają wpływ na cenę i komfort mieszkania!

Jaki dokładnie współczynnik przenikania ciepła dla podłóg ścian i dachu?

Gdzie podany dokładny przekrój ściany? wynika że Osb z obu stron , błąd!

Czy cena obejmuje izolację akustyczną w stropach i ścianach działowych?

Hydroizolacja w łazience?

Styropian na ścianie drewnianej , błąd!

Jeżeli nie znasz sie na budowlance a zakłądam że tak jest to zdając sie na firmę dasz sobie wcisnąć wykonanie w standardzie mocno podstawowym.

Wykonawcy zadbaja o swoje a nie Twoje względy. Po prostu tak jest.

Zatrudnij inspektora nadzoru / [poza kierownikiem budowy / inwestorskiego.

Obcego, nie związanego z wykonawcą. To daje jako taka kontrole nad robotami.

Takie firmy które widza ze inwestor nie ma pojęcia o budowlance bardzo dobrze czuja się na takich budowach. Oczywiście zapewnia Cie że będzie to najlepsza ich budowa a TY będziesz mega zadowolona. Potem jest z gola odwrotnie. Przepraszam że ta z buta ale znam te realia.....

• 2 weeks później...
wybaczcie mi, ale nie chce mi się pół dnia szukać czy ktos juz zadał takie pytanie. Powiedźcie mi prosze tak w skrócie jak jest z wiecznością domów drerwnianych? Teoretycznie uchodzą za długotrwałe...

Odpowiem trochę inaczej. Tak samo jak z trwałością dachów. Dach to przecież szkielet.

A propos izolacji. Popełniłem kanadyjczyka, tym razem dla siebie. Dokładnie to rozbudowałem dom o 40 m2. Nie to jest ważne. Przekrój ściany mam inny niż wszystkie. Od wewnątrz.

1. Płyta g-k

2. Membrana paroprzepuszczalna ze sreberkiem

3. Belka 2x6

4. Belka 2x4

5. Płyta OSB

6. Membrana tyvek house wrap

7. Łaty 4,5 cm pionowo

8. Płyta włókno-cementowa zawnętrzna

9. Tynk cienkowarstwowy dopiero będzie robiony.

Daje mi to 25 cm grubość ściany. Izolacja ekofiber. Dach jest również podwójny z tym że użyte są 2x6, dodatkowo odstęp 5 cm, w sumie 35 cm ekofibru. Ciągle wykańczam ale ogrzewany jest od jesieni.

Płyta cementowa na zewnątrz, rewelacja. Ta sama płyta użyta jest w łazience. Wszystkie szczeliny uzupełnione kotwą chemiczną.

Klientowi bym tak nie zrobił po raz pierwszy ale teraz chyba bym polecił takie rozwiązanie.

do rigmec - co to za "płyta włókno-cementowa zawnętrzna"? mógłbyś mi rzucić linkiem do?

STEICO - szukałem rozwiązania zastępczego dla OSB3, myślałem że steico universal się nada, podręczniki techniczne wskazują (niby) - iż stosują tę płytę zastępczo. Mój Konstruktor nie dopuszcza bo element "nie konstrukcyjny' i nie zapewni odpowiedniego usztywnienia ("nie stworzy układu tarczowego"). I znów w kropce.

Dlatego klientowi tak bym nie wybudował. Klient ma dostać dom zgodnie z projektem a w projekcie jest w tym miejscu opóźniacz pary.

Ja jednak trochę kombinuję.

Zarówno ściany jak i dach mam zaizolowane ekofibrem. Ściana i dach zbudowane tym sposobem są otwarte dyfuzyjnie i para wodna wchodzi i wychodzi w zależności gdzie jest jej więcej. Jeden dach bez jakiejkolwiek paroizolacji mam już od kilku lat i nie mam z nim najmniejszego kłopotu. Oczywiście jest tam ekofiber. Dodam tylko, że jest tam łazienka a wentylacja jest grawitacyjna czyli warunki ekstremalne. Nic złego nie zauważyłem.

Zaznaczam, ja to testuję na sobie i nikomu mojego rozwiązania nie polecam. Nie sprzedaję również ekofibru. Żeby nie było, że tak go chwalę.

Założyłem, że szkielet wypełniony ekofibrem nie wiele różni się od ściany z bali. Założyłem również, że nie ma możliwości wykonania paroizolacji w sposób idealny. Postanowiłem więc pozwolić parze wodnej równomiernie przechodzić przez ściany (nie zapomniałem o wentylacji) tak jak dzieje się to w budynkach z bala. Doświadczenie skłania mnie ku stwierdzeniu, że dla konstrukcji budynku znacznie gorsze jest kilka małych dziur niż brak izolacji w ogóle. Ale to takie moje obserwacje nie poparte znajomością fizyki budowli. Pierwsza zima za mną i jest dobrze. Niestety nie mogę napisać, że będzie dobrze za 100 lat.

Za każdym razem zdobywam jakieś doświadczenie i pomimo iż jestem fanem płyt fundamentowych to następny dom będzie na ławach.

Szczerze? Nie wiem. Z drugiej strony jak się coś stanie to się czegoś nowego nauczę.

Dziadkowie mieszkali w domu z bala, mieszka tam teraz wujek, dom jest dalej nieocieplony, nie ma paroizolacji a nie zgnił od 100 z górką lat. Ciągle ma piec kuchenny a z kuchni przez korytarz przechodzi się do stajni. Stajnia jest z tego samego bala, kiedyś stały tam krowy, konie, jeden z nich ugryzł mojego brata, nikt nie wiedział o braku paroizolacji, bo nikt nie wiedział, że można polimeryzować etylen jak go budowano i dom stoi. Jeżeli wytłumaczysz mi dlaczego to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Być może się mylę i dom zgnije. Wtedy się znów czegoś nauczę a dom wyremontuję ale w jaki sposób to jeszcze dzisiaj nie wiem.