CodeSnipper 05.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Właśnie postawiłem swój szkielet i przygotowałem dach pod blachę. Po "zabawie" w murowanie ścianek fundamentowych z bloczka wiem, że wybór szkieletu był perfekcyjny. Dwóch szwagrów cieśli plus ja i trochę rodziny na zmanę w różne dni i w dwa tygodnie stanął dom. Drewno udało się kupić blisko i świetne, do tego dostawca od razu załapał po przekrojach, że "kanadyjka" będzie - czyli kumaty. Mogłem sobie nawet wybrać kształt i głębokość fazowania. Niedbalstwo może i jest w firmach - ale we wszystkich, a nie tylko w szkieletach - tylko mur trudniej spieprzyć a błędy łatwo schować. Jeśli chodzi o budowę w systemie gospodarczym, to dwóch kumatych cieśli, a nawet jeden, i kilku laików i budowa idzie jak z płatka. Wiem, bom laik. Teoretyk tylko a po dwóch tygodniach przestałem się nawet bać wysokich rusztowań i latania po łatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lejziboj 11.03.2019 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Witam. Odświeżę wątek bo na mnie niestety "najszło" rozwiązać powyższe problemy. Wskazane przez pana Andrzeja Wilhelmiego rozwiązanie jest eleganckie w swej prostocie. Chodzi mi więc po głowie pytanie - czemu powszechnie robi się na inaczej? (OSB-wiatroizolacja-siding/lub cośtaminnego)? Zastanawiam się, czy jednak rzecz się nie tyczy statyki, że dołożenie łaty na słup zmniejsza stabilność konstrukcji? Czy z powodu dodatkowego "ruchomego" elementu (łaty) gwoździowanego do słupa, nie powstają dodatkowe siły ścinające, skręcające, etc? (osobne na płycie, potem na łacie i słupie - gdzie w układzie OSB do słupa są mniejsze).Oczywiście może być też powód czysto prozaiczny - po prostu tak jest szybciej więc wykonawcy wolą bez tej łaty (to jak z ławą laną w ziemię bez szalunku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 13.03.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jest szybciej, taniej, łatwiej co nie idzie w parze z trwałością i jakością! Brak wiedzy także ma tu znaczenie. By dom szkieletowy utrzymał swoje właściwości przez dziesiątki lat musi mieć ściany otwarte dyfuzyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 5 rok w domu obitym MFP, na płycie jeszcze 15cm wełny. Po zrobieniu odkrywki w łazience, ściana sucha jak pieprz. Ważne jest tylko policzenie punktu rosy w ścianie. No i za odprowadzenie wilgoci odpowiada głównie sprawna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.03.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 ...ściany otwarte dyfuzyjnie! Amen. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 13.03.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Może to głupie, ale jeśli pomiędzy płytami poszycia są 2-3mm dylatacji, to taka ściana też nie jest szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.03.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Dylatacja nie ma nic wspólnego ze szczelnością. W przypadku gdy ta szczelina nie ma wlotu i wylotu powietrza to jest szczelna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erykowski 14.03.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 wybaczcie mi, ale nie chce mi się pół dnia szukać czy ktos juz zadał takie pytanie. Powiedźcie mi prosze tak w skrócie jak jest z wiecznością domów drerwnianych? Teoretycznie uchodzą za długotrwałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 14.03.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Bo są długo trwałe! Dobrze wykonany dom, nie ma problemu stać 100 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Mój skończył 30 lat i jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia84eu 05.05.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Widzę że w tym wątku cisza ale może ktoś... coś pomoże.Myślimy z mężem o budowie domu w systemie kanadyjskim. Znalazłam pewną firmę która w ofercie ma postawienie domku 85m2 kompleksowo.Niestety ja i mąż jesteśmy totalnymi laikami w dziedzinie budownictwa. Proszę o poradę czy warto skorzystać z usług tej firmy. Ewentualnie mile widziane będą uwagi jeśli Państwo jakieś będą wam się nasuwać, a może ktoś z obecnych tu już wybudował taki dom i może polecić???Oto oferta: Cena 230 000zł brutto Wybudujemy Państwu kompleksowy Dom parterowy "Kamilek" o powierzchni użytkowej 85 mkw + wysoki strych o pow. 60mk.Dom budujemy na wskazanej działce, na terenie całego kraju, z naszych wysokiej jakości materiałów.Cena dotyczy stanu deweloperskiego ( jak na zdjęciach ) czyli domu przygotowanego do położenia płytek, paneli, pomalowania ścian oraz montażu białej armatury !!! Inwestycja obejmuje : - Dostarczenie niezbędnych materiałów do budowy domu-Przekazanie gotowego projektu "Kamilek"-Wykonanie fundamentów z wylewką" chudziak"-Wykonanie komina dymnego -Budowa konstrukcji szkieletowej domu, zwanej potocznie" kanadyjką"-Okucie i pokrycie dachu blacho-dachówką pladur-Zamontowanie systemu rynnowego-Montaż stolarki okiennej PCV- 5 komorowej ( kolor okien w standardzie biały,za dodatkową dopłatą inny kolor).-Montaż stolarki drzwiowej w tym drzwi wejściowe Inox a do wewnątrz drzwi Firmy Centurion model w standardzie Manhattan lub Boston do wyboru w 6 kolorach.-Wykonanie elewacji zewnętrznej styropianem 10 cm z tynkiem akrylowym 1.5 baranek (120 kolorów do wyboru)-Wykonanie systemu wentylacyjnego-Wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej-Wykonanie systemu grzewczego c.o. z montażem kotła "KRZACZEK SKG 1.2kw", zbiornika na ciepłą wodę oraz grzejników w każdym pomieszczeniu-Wykonanie instalacji elektrycznej na terenie domu-Ocieplenie sufitu wełną 20 cm , ścian wełną 15 cm od środka oraz przykręcanie wewnętrznych płyt OSB oraz płyt gipsowych ze szpachlowaniem.-Wykonanie wylewki zbrojonej z ociepleniem styropianowym, przygotowanej pod ułożenie paneli i płytek. Domy przez nas budowane są bardzo trwałe, a sam koszt ogrzewania w sezonie zimowym jest stosunkowo niski, ponieważ współczynnik przenikania ciepła w tej technologii- jest dwa razy mniejszy niż w domach tradycyjnie murowanych . Poza tym, budowa w takiej suchej technologii - pozwala na bardzo szybkie zamieszkanie, co ma też duże znaczenie przy budowie w kredycie hipotecznym. Aż trudno uwierzyć, że czas budowy domu przez naszą Firmę trwa około trzech miesięcy. Posiadamy wykwalifikowanych fachowców oraz 20-letnie doświadczenie w branży budowlanej ! Na wszystkie prace udzielamy gwarancji wykonawcy. Do budowy domu używamy atestowanych materiałów o wysokiej jakości i wytrzymałości, tylko polskich producentów. Natomiast drzewo konstrukcyjne sprowadzamy z Krajów Skandynawskich atest C-24 ! Metraż poszczególnych pomieszczeńPokój 1 -10 m2Pokój 2 -11.5 m2Pokój 3 -11.2 m2Salon -27,0 m2Kuchnia -7.5 m2Łazienka -4,8 m2Kotłownia -3,5 m2Wiatrołap -2,0 m2Korytarz -8.5 m2 UWAGA!!! Do ceny standardowej (podstawowej ) domu tj. 230 000zł istnieje możliwość doboru (zakupu) pakietu dodatkowych usług:* okna w kolorze jednostronnym pakiet cały dom 1 000zł* okna w kolorze dwustronnym pakiet cały dom 2 000zł* okno dachowe (780*1180) 1 000zł/szt* schody wejściowe betonowe 2 500zł* ogrzewanie podłogowe (kuchnia, łazienka, wiatrołap) 2 000zł* wykończenie komina okładziną blacha T-8 - 600zł* dodatkowy kanał ogniowy do podpięcia kominka 1 200zł* piec ekogroszek z podajnikiem, klasa A, typ SKP, Producent Krzaczek 6 000zł* piec na pelet z podajnikiem , 5 klasa Producent Krzaczek 8000 zł* zadaszenie tarasu tak jak na zdjęciach w galeriach 8000zł* boczne zadaszenie domu 10 000zł* rolety zewnętrzne (wycena indywidualna w zależności od ilości sztuk i rozwiązania) No więc, co myślicie, warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia84eu 05.05.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Stara metoda znaczy się zła? Bo nie bardzo wiem w czym rzecz. Jaka to różnica i w czym. Jak pisałam w poście, mnie trzeba wyłożyć jak dziecku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 06.05.2019 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 To jest oferta? Brak wielu szczególnych które mają wpływ na cenę i komfort mieszkania!Jaki dokładnie współczynnik przenikania ciepła dla podłóg ścian i dachu?Gdzie podany dokładny przekrój ściany? wynika że Osb z obu stron , błąd!Czy cena obejmuje izolację akustyczną w stropach i ścianach działowych?Hydroizolacja w łazience? Styropian na ścianie drewnianej , błąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia84eu 06.05.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Widzę że chyba muszę szukać innej firmy w takim razie, przynajmniej wiem o co pytać i na co zwrócić uwagę. Dzięki za odpowiedz. Pewnie jeszcze nie raz będę prosiła o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 09.05.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Jeżeli nie znasz sie na budowlance a zakłądam że tak jest to zdając sie na firmę dasz sobie wcisnąć wykonanie w standardzie mocno podstawowym.Wykonawcy zadbaja o swoje a nie Twoje względy. Po prostu tak jest.Zatrudnij inspektora nadzoru / [poza kierownikiem budowy / inwestorskiego.Obcego, nie związanego z wykonawcą. To daje jako taka kontrole nad robotami. Takie firmy które widza ze inwestor nie ma pojęcia o budowlance bardzo dobrze czuja się na takich budowach. Oczywiście zapewnia Cie że będzie to najlepsza ich budowa a TY będziesz mega zadowolona. Potem jest z gola odwrotnie. Przepraszam że ta z buta ale znam te realia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 23.05.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 wybaczcie mi, ale nie chce mi się pół dnia szukać czy ktos juz zadał takie pytanie. Powiedźcie mi prosze tak w skrócie jak jest z wiecznością domów drerwnianych? Teoretycznie uchodzą za długotrwałe... Odpowiem trochę inaczej. Tak samo jak z trwałością dachów. Dach to przecież szkielet. A propos izolacji. Popełniłem kanadyjczyka, tym razem dla siebie. Dokładnie to rozbudowałem dom o 40 m2. Nie to jest ważne. Przekrój ściany mam inny niż wszystkie. Od wewnątrz. 1. Płyta g-k 2. Membrana paroprzepuszczalna ze sreberkiem 3. Belka 2x6 4. Belka 2x4 5. Płyta OSB 6. Membrana tyvek house wrap 7. Łaty 4,5 cm pionowo 8. Płyta włókno-cementowa zawnętrzna 9. Tynk cienkowarstwowy dopiero będzie robiony. Daje mi to 25 cm grubość ściany. Izolacja ekofiber. Dach jest również podwójny z tym że użyte są 2x6, dodatkowo odstęp 5 cm, w sumie 35 cm ekofibru. Ciągle wykańczam ale ogrzewany jest od jesieni. Płyta cementowa na zewnątrz, rewelacja. Ta sama płyta użyta jest w łazience. Wszystkie szczeliny uzupełnione kotwą chemiczną. Klientowi bym tak nie zrobił po raz pierwszy ale teraz chyba bym polecił takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lejziboj 27.05.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 do rigmec - co to za "płyta włókno-cementowa zawnętrzna"? mógłbyś mi rzucić linkiem do? STEICO - szukałem rozwiązania zastępczego dla OSB3, myślałem że steico universal się nada, podręczniki techniczne wskazują (niby) - iż stosują tę płytę zastępczo. Mój Konstruktor nie dopuszcza bo element "nie konstrukcyjny' i nie zapewni odpowiedniego usztywnienia ("nie stworzy układu tarczowego"). I znów w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 27.05.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Jest tego mnóstwo, ja mam chyba czeskie, znalazłem na olx. Wpisz w Google płyta cetris i dostaniesz mnóstwo wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 27.05.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Dlatego klientowi tak bym nie wybudował. Klient ma dostać dom zgodnie z projektem a w projekcie jest w tym miejscu opóźniacz pary. Ja jednak trochę kombinuję. Zarówno ściany jak i dach mam zaizolowane ekofibrem. Ściana i dach zbudowane tym sposobem są otwarte dyfuzyjnie i para wodna wchodzi i wychodzi w zależności gdzie jest jej więcej. Jeden dach bez jakiejkolwiek paroizolacji mam już od kilku lat i nie mam z nim najmniejszego kłopotu. Oczywiście jest tam ekofiber. Dodam tylko, że jest tam łazienka a wentylacja jest grawitacyjna czyli warunki ekstremalne. Nic złego nie zauważyłem. Zaznaczam, ja to testuję na sobie i nikomu mojego rozwiązania nie polecam. Nie sprzedaję również ekofibru. Żeby nie było, że tak go chwalę. Założyłem, że szkielet wypełniony ekofibrem nie wiele różni się od ściany z bali. Założyłem również, że nie ma możliwości wykonania paroizolacji w sposób idealny. Postanowiłem więc pozwolić parze wodnej równomiernie przechodzić przez ściany (nie zapomniałem o wentylacji) tak jak dzieje się to w budynkach z bala. Doświadczenie skłania mnie ku stwierdzeniu, że dla konstrukcji budynku znacznie gorsze jest kilka małych dziur niż brak izolacji w ogóle. Ale to takie moje obserwacje nie poparte znajomością fizyki budowli. Pierwsza zima za mną i jest dobrze. Niestety nie mogę napisać, że będzie dobrze za 100 lat. Za każdym razem zdobywam jakieś doświadczenie i pomimo iż jestem fanem płyt fundamentowych to następny dom będzie na ławach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 27.05.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Szczerze? Nie wiem. Z drugiej strony jak się coś stanie to się czegoś nowego nauczę. Dziadkowie mieszkali w domu z bala, mieszka tam teraz wujek, dom jest dalej nieocieplony, nie ma paroizolacji a nie zgnił od 100 z górką lat. Ciągle ma piec kuchenny a z kuchni przez korytarz przechodzi się do stajni. Stajnia jest z tego samego bala, kiedyś stały tam krowy, konie, jeden z nich ugryzł mojego brata, nikt nie wiedział o braku paroizolacji, bo nikt nie wiedział, że można polimeryzować etylen jak go budowano i dom stoi. Jeżeli wytłumaczysz mi dlaczego to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.Być może się mylę i dom zgnije. Wtedy się znów czegoś nauczę a dom wyremontuję ale w jaki sposób to jeszcze dzisiaj nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts