Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanadyjczyk bez tajemnic

kanadom

Recommended Posts

Ostatnio kiedy byłem w dziele konstruktorskim poopowiadełem im o tym forum. I co usłyszałem - że forum znają i że jest tam takich dwóch teoretyków (AW i WN), którzy wszystkim próbują udowodnić swoje racje....nie mając bladego pojęcia z czym to się je.

To może warto by oni podzielili się tu swoimi wiadomościami.

A tak przy okazji, to czytałem że oni znowu tak dobrze nie budują, że mają wiele problemów na swoich budowach, w tym i problemów o których wspominał tryllu.

• Odpowiedzi 652
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdy tak bliżej się zapoznasz się z właściwościami prawdziwej folli wiatroizolacyjnej to przekonasz się, że to wcale nie jest folia wysokoparoprzepuszczalna, a raczej nisko.

Czym się różni prawdziw afolia wiatroizolacyjna od nieprawdziwej folii wiatroizolacyjnej?

drzewo poryte porzez korniki

Tego nie mogłeś widziec, gdyż z tego co widziałem w Kanadzie, na budowę domów stosuja drewno obrabiane - suszone i strugane, a takiego podobno robale nie lubią. Poza tym korniki wylęgają się pod korą (jak sama nazawa wskazuje), a to drewno kory nie ma.

Widziałem nie raz i nie dwa razy korniki w drzewie czterostronnie struganym, w szafach drewnianych, w ławkach okorowanych, widziałem ludzi którzy w zabytkowe meble strzykawkami wstrzykiwali środek, który miał zgładzić korniki zamieszkujące owe antyki. Co więcej, meble te kory nie miały.

Widziałem nie raz i nie dwa razy korniki w drzewie czterostronnie struganym, w szafach drewnianych, w ławkach okorowanych, widziałem ludzi którzy w zabytkowe meble strzykawkami wstrzykiwali środek, który miał zgładzić korniki zamieszkujące owe antyki. Co więcej, meble te kory nie miały.

To nie korniki tylko Kołatek domowy

Jeżeli chcesz więcej informacji to proponuję - http://www.szkielet.pl/ochrona_drewna.php Mimo wszystko warto przyblizyc sobie temat "drewnojadów" jak pisze Barbossa.

To nie korniki tylko Kołatek domowy

Jeżeli chcesz więcej informacji to proponuję - http://www.szkielet.pl/ochrona_drewna.php Mimo wszystko warto przyblizyc sobie temat "drewnojadów" jak pisze Barbossa.

No to kamień spadł mi z serca. Jak wpierdzieli mi pół domu to będę miał ogromną satysfakcję, że nie zrobił tego kornik.

A ja zaproponuję lekturę dotyczącą "external sheatings".

Nie jakieś bajdurzenie tylko rezultaty badań poszczególnych rodzajów poszycia w różnych kategoriach (opór na wiatr, opór dyfuzyjny, wysychanie etc).

Jest tego trochę, jednakże polecam.

Moisture characteristics of plywood

Part I – Drying efficiency of plywood exterior sheathing

This paper presents measurements on the moisture performance of spruce plywood used as an external

sheathing board. The goal was to measure the vapour permeability values of plywood products, compare

the results with those done for OSB and to investigate the drying efficiency of structures through these

sheathing products. The drying experiments of simple structures give the possibility to compare the drying

efficiency of different sheathing materials when the sheathing is above and below freezing conditions.

Structures made of different materials have notably different drying efficiencies under high relative

humidity conditions that are representative of their application as exterior sheathing in cold climates.

http://www.byv.kth.se/avd/byte/reykjavik/pdf/art_040.pdf

oraz

Moisture performance properties of exterior sheathing products made of spruce plywood or OSB

This research was carried out to experimentally determine the material properties and performance characteristics that have an effect on the moisture performance of building structures where OSB or spruce plywood are applied as exterior sheathing boards. A relatively representative amount of samples were used to study the moisture properties of European OSB and plywood products and a comparison to one Canadian OSB and one plywood product was done. All the products used in this research were meant to be used also as exterior sheathing boards.

http://www.vtt.fi/inf/pdf/workingpapers/2005/W22.pdf

Badanie wykonywane były w Finlandii.

Zauważcie, że nikt nie kwestionuje układania poszycia od strony zewnętrznej jednakże ważny jest dobór płyty w zależności od warunków zewnętrznych i wewnętrznych.

Jeszcze dorzucę 8)

Indoor Humidity Loads and Moisture Production in Lightweight Timber-frame Detached Houses

In this study, the indoor humidity loads in 101 lightweight timber-frame detached houses occupied by single families have been measured and analyzed. The temperature and relative humidity (RH) are measured at one-hour intervals over one-period in bedrooms, living rooms, and outdoors. Ventilation rates are measured with a passive tracer gas technique. Based on temperature and RH measurements, the difference between indoor and outdoor air absolute humidity is calculated. For hygrothermal design, the maximum moisture supply at the 10% critical level in the houses with low occupancy is +4 g/m3 during the cold period (Tout≤+5°C) and +1.5 g/m3 during the warm period (Tout≥+15°C). Between these outdoor temperature values the moisture supply changed linearly. Different moisture supply levels and their dependence on outdoor temperature are given. An average moisture supply and moisture production values are calculated for the use of indoor climate simulations. A moisture supply design curve is given for the humidification case with a set point of 25% indoor RH.

http://jen.sagepub.com/cgi/reprint/29/3/219.pdf

oraz

Water Vapour Resistance of Materials as a Function of Humidity

http://www.ivt.ntnu.no/bat/bm/buildphys/proceedings/54_Vinha.pdf

a ja żartowałem,

w większości przypadków każdy wie najlepiej i lekceważy zdanie innych bez próby analizy tego co słyszą/widzą

mie ma ludzi nieomylnych, chyba że nic nie robią/mówią

chyba, że mylą się nic nie robiąc/mówiąc :roll:

ja oczywiście jestem wyjątkiem - kwintesencja nieomylności, dlatego proszę pytać, ja się nie obrażam, wyjasnię, przytulę, pogłaszczę (to dozwolone od lat 16)

(taki papa Josef S.)

Ja po lekturze w szczególności dokumentu nr 2 widzę co następuje jeśli chodzi o opór dyfuzyjny pary wodnej przy sklejce i OSB.

Badanie jako słuszne pokazuje konieczność analizy przy założeniu wilgotności 58%/80%. Dla przypomnienia wilgotność względna w pomieszczeniach winna być na poziomie 40-60% z czego o wiele mniejsza jest zimą.

Równocześnie wilgotność względna na zewnątrz w okolicach warszawy zmienia się w ciągu roku i średnio wynosi 78% (zimą 84-89%, latem 68-72%).

Przy takim wariancie tj 58/80 paroprzepuszczalność wynosi [m2xsxPa/kgx10^9]i:

PLY (EU) 9 mm - 1,89

PLY (EU2) 9 mm - 2,06

PLY (EU) 12 mm - 3,82

PLY (CAN) 12 mm - 3,44

OSB (EU) 8 mm - 5,41

OSB (EU) 12 mm - 9,57

OSB (EU2) 12 mm - 8,34

OSB (EU) 15 mm - 20,7

OSB (CAN) 11 mm - 7,29

Normy Szwedzkie mówią, iż parametr ten nie może wynosić więcej niż 2,7 (łapie się tylko sklejka 9mm) natomiast Norweska norma określa iż wskaźnik ten nie może być większy niż 9.6 więc łapie się również i OSB 8mm jak i 12mm.

Hint: wilgotność w Norwergii w ciągu roku jest zbliżona do wilgotności powietrza w Warszawie.

Poprawnie wykonana ściana szkieletu i nie tylko powinna mieć w dolnej części wlotowe otwory wentylacyjne. Takie rozwiązania stosuje się w ścianach elewacyjnych z klinkieru wstawiając w dolną pionową fugę specjalną kratkę nawiewną. Te dolne otwory umożliwiają również wypływ ewentualnych skroplin. Pozdrawiam.

Czy dobrze zrozumiałem? Piszesz, że ściana winna byc wentylowana, a dalej piszesz już tylko o wentylowaniu obmurowania ściany klinkierem. Co zatem prawidłowo winno być wentylowane - ściana konstrukcyjna czy tylko okładzina?

Prawidłowy układ jest następujący:

- płyta wewnętrzna - co bądź,

- folia paroizolacyjna,

- izolacja cieplna wypełnijąca konstrukcję,

- płyta OSB,

- folia wiatroizolacyjna,

- pustka powietrzna

- warstwa 1/2 klinkieru, OK?

To gdzie powinna według Ciebie być wentylacja? Z tego co piszesz to pomiędzy folią wiatroizolacyjną a warstwą klinkieru. Dobrze rozumuje?

A mi to sie właśnie wydaje, że za takich nieomylnych uważają się panowie AW i WN.

Już kolejny raz dokonujesz oceny między innymi mojej wiedzy. Podpierasz się jakimiś rzekomo ocenami bliżej nieokreślonej firmy. Myślę, że to trochę nieelegancko. Myślę również, że doświadczenie Wojciecha Nitki w sferze budownictwa szkieletowego jest bezdyskusyjne. Po raz kolejny pragnę zwrócić uwagę na fakt, iż różnimy się tylko w kwestii posadowienia szczeliny wentylacyjnej w ścianie zewnętrznej. Ja swoje wypowiedzi staram się logicznie uzasadnić. Z przykrością muszę stwierdzić, iż Wojciech Nitka tego nie czyni. A szkoda. Niby wycofał się z tego wątku a jednak się wypowiada jako ktoś inny. Odpowiedzią na wiele wątpliwości byłoby stwierdzenie jaki opór parze wodnej stawia płyta OSB. Mamy tu wielkiego znawcę literatury internetowej (pojawił się w tym wątku jak tylko zniknął Wojciech Nitka) "Kubulec" to może on podzieli się wiedzą w tym temacie. Pozdrawiam.

Niby wycofał się z tego wątku a jednak się wypowiada jako ktoś inny. Odpowiedzią na wiele wątpliwości byłoby stwierdzenie jaki opór parze wodnej stawia płyta OSB. Mamy tu wielkiego znawcę literatury internetowej (pojawił się w tym wątku jak tylko zniknął Wojciech Nitka) "Kubulec" to może on podzieli się wiedzą w tym temacie. Pozdrawiam.

cóż skromność nie pozwalała mi tego wcześniej o tym wspominać, odczucia mam te same, znowu muszę się zgodzić

Odpowiedzią na wiele wątpliwości byłoby stwierdzenie jaki opór parze wodnej stawia płyta OSB.

Panowie, jaki to problem? Szukacie tematów zastępczych, a wystardzy poszperać po stronach.

Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary, według DIN 4108-5 wynosi: dla płyty OSB-3 grubości 6-17 mm - 220, a dla grubości 18-40 - 440 mi.

Jak mały jest to opór warto porównać z folią paroizolacyjną, która ma opór w granicach 300.000, a więc w zaokrągleniu ok. 1.000 razy większy.