Marcin_1977 16.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam! Poczytałem forum,ale nigdzie nnie znalazłem jasnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Sprawa wygląda tak: jestem współwłaścicielem działki budowlanej w 1/4 (spadek po mamie), powstałej w skutek podziału działki.Na tej działce chcę w czerwcu rozpocząć budowe domu. Ojciec i bracia zgodzili się, aby zrzec się tej działki, poszliśmy do notariusza z wykonanym podziałem działki i pojawił się problem nieuregulowania kwesti spadku z Urzędem Skarbowym (potrzebuje zaświadczenia o zwolnieniu z płacenia podatku od spadku). Byłem dziś w US i pani powiedziała mi, że będzie to trwało około 6 miesięcy. Z związku z tym mam pytanie czy ja sam jako współwłaściciel działki mogę w tym momencie starać się o wydanie pozwolenia na budowę ? Czy mogę wykonać mapki do celów projektowych, wystąpić o warunki przyłączy i adoptować działkę ? I czy występuje tylko ja czy muszą wystąpić wszyscy współwłaściciele. Zależy mi, aby ruszyć z budową, ponieważ już wcześniej dogadałem się z ekipami na czerwiec, materiały zakupione a tu taki problem. Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spekulanci 03.02.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Nie możesz bo we wniosku o pozwolenie na budowę muszą być wszyscy właściciele. Chyba nie chcesz mieć domu na spółkę - pytałem w starostwie i tak mi powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Kielce 04.02.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 spoko możesz zaczynać wystarczy że współwłaściciele napiszą zgodę na to abyś ty budował swój dom na tejże działce ja tak zrobiłem , złóż o warunki na siebie a działka to odzielny temat , właścicielem domu będziesz ty a dziaiłki jedynie współwłaścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 04.02.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ryzykujesz tym, że współwłaściciele mogą później zmienić zdanie w/s przekazania (sprzedania) działki Tobie. Nie takie numery dzieją się nawet w najzacniejszych rodzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 04.02.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Nie byłoby sprawy, gdybyś wraz z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku zażądał jednocześnie działu spadku. Sąd może te dwie sprawy zawrzeć w jednym postanowieniu. Co do 6-miesięcznego terminu załatawienia sprawy w US - nie wiem skąd ta Pani wymyśliła taki termin. Od momentu złożenia zeznania o nabyciu spadku (SD-3) bądź zgłoszenia (SD-1) US ma termin 1 miesiąca na załatwienie sparwy (w szczególnie skomplikowanych przypadkach - 2 miesiące). W praktyce nie są to skomplikowane sprawy. Z osobistej praktyki: mapki, wypisy, WZ, projekt oraz pozwolenie na budowę załatwiałem w imieniu współwłaściciela (bez udziału drugiego). Zniesienie współwłasności nastapiło później. Chociaż z tym, jak zauważył Flexus, bywa już różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts