Ewa Sołtysiak 16.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, Zamierzam wybudować dom z POROTHERM 50 PW lub z YTONG, ściana jedno warstwowa, bez dodatkowego ocieplenia.Proszę użytkowników forum o opnie, którą technologię wybrać. PozdrawiamEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.01.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Wybierz Ytong, a powody takiego wyboru znajdziesz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 17.01.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 mpoplaw ile to niby sie wydaje ? ja mam Ytonga i jest spokoGdybym budował raz jeszcze to znowu z Ytonga 36,5cm 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Moim zdaniem wiele przemawia jednak za ścianą 2W. Domów pasywnych raczej nie robią w 1W i musi być ku temu powód. Jeśli cena 2W nie dyswalifikuje dla Ciebie takiej wersji (a różnice są raczej niewielkie), to ja bym brał BK + ocieplenie. PT też w sumie może być, szczególnie, że ostatnio tak jakby tańszy był. Tylko ściany wewnętrzne z czegoś innego (silka?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.01.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Sciany zewnetrzne dobrze jest budowac z materialow nie kumulujacych ciepla a wewnetrzne z takich ktore akumuluja ciepelko i pozniej np. w nocy oddaja go Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wybierz Ytong, a powody takiego wyboru znajdziesz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Sciany zewnetrzne dobrze jest budowac z materialow nie kumulujacych ciepla a wewnetrzne z takich ktore akumuluja ciepelko i pozniej np. w nocy oddaja go Pzdr. Nie wiem jak w inych domkach ale u mnie ściany wewn. to taka mala pojemność że szkoda bawić się w akumulację w nich. Dlatego wszystko mam w BK przewidziane. mpopłav a ja Ci powiem że przy dokłądnym wykoananiu 1W z ytonga 400 może nawet dałoby radę zrobić 4-litrowy ale już na pewno 7- litrowy. Oczywiście reszta przegród itd. jak w pasywnych . Ale mnie jakoś nie bawią liczby przejściowe 3,4,5,7- litrowe chcę najniżej , no ewentualnie pogodzę się z 3- litrowym jeśli tak wyjdzie w praniu . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 mpopłav a ja Ci powiem że przy dokłądnym wykoananiu 1W z ytonga 400 może nawet dałoby radę zrobić 4-litrowy pewnie i tak ale do 4 litrowego to trzeba co najmniej ścianę z U=0,2 W/m2K dla ytonga 400 na zaprawie ciepłochronnej oznacza to grubość ponad 68 cm koszt takiej zabawy wysoki, podobne parametry przy ścianie 2W można już przy 20 cm styropianu za ułamek kwoty wydanej na ytonga o grubości 70 cm Nie, nie , sprawdzałem dla siebie z U sciany=0,4 ale reszta idealnie musi być jak w pasywnym. I dla 400 lambda=0,1 więc wystarczyłoby 36 cm i dodałem mostki delta U=0,12, razem U=0,4 dla ściany . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 17.01.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Odpowiedzi udzielili ci reklamodawcy Ytonga i styropianu.Reklama jest dzwignia handlu.Obecnie wciskaja ludziom 30 cm ocieplenie ze styropianu Horror i bezczelnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Odpowiedzi udzielili ci reklamodawcy Ytonga i styropianu.Reklama jest dzwignia handlu.Obecnie wciskaja ludziom 30 cm ocieplenie ze styropianu Horror i bezczelnosc. Nie wiem kto co wciska Tobie ale ja przynajmniej o wszystkim sam decyduje i daję 30 cm i żadna z hurtownii u mnie nigdy o takich grubościach nie słyszała i ja rownież nie słyszałem aby takie grubości ktoś wciskał. Każdy ma swoje racje, już wiele się napisało o tym na forum, wiele było kłótni. Czy mam rację- wg mnie TAK, wg Ciebie- NIE, i niech tak zostanie. A autorowi z mojej stony radzę jeśli chce 1W to na pewno Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie wiem jak w inych domkach ale u mnie ściany wewn. to taka mala pojemność że szkoda bawić się w akumulację w nich. Dlatego wszystko mam w BK przewidziane. Ja mam 2 specjalne akumulatory żelazobetonowe po 20m3 każdy właśnie w tym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie wiem jak w inych domkach ale u mnie ściany wewn. to taka mala pojemność że szkoda bawić się w akumulację w nich. Dlatego wszystko mam w BK przewidziane. Ja mam 2 specjalne akumulatory żelazobetonowe po 20m3 każdy właśnie w tym celu. Żelazobetonowe? Co zrobiłeś? No to Tobie Ciebie zimą można odciąć od ciepła . U mnie wychodzi (przy 3- litrowym) że przy -18 na zewnątrz temp. spadnie o ok. 1 C po po 8 h. Przy silce wychodziło ok 10 h. Jakoś przeżyję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 17.01.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wybierz Ytong, a powody takiego wyboru znajdziesz na forum. Nie zgadzam się wybierz Poroterm. Na forum znajdziesz wiele argumentów za Porotermem Ewa Sołtysik wiem w jakim stanie ducha jesteś teraz, bo ja też dawno temu napaliłem się na ścianę jednowarstwową. Obie technologie wymagają bardzo dużej staranności i wiedzy o szczegółach typu nadproża, wieńce itp. Błędy są nie do zauważenia przez laika i co najgorsze nie są naprawialne. Objawią się zaś na rachunkach za ogrzewanie albo wilgocią i przemarzaniem tu i ówdzie. Jeśli masz super doświadczoną ekipę i zaufanego kierownika budowy to możesz spróbować. W/w argumenty przekonały mnie do normalnej ocieplanej ściany. Dziś gdy jestem już po procesie budowy i korygowaniu kreatywnych pomysłów robotników dziękuję Bogu że pozostałem wierny tradycji. Czy szczelnie układają styropian sama sprawdzisz bez doktoratu z budownictwa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wybierz Ytong, a powody takiego wyboru znajdziesz na forum. Nie zgadzam się wybierz Poroterm. Na forum znajdziesz wiele argumentów za Porotermem Ewa Sołtysik wiem w jakim stanie ducha jesteś teraz, bo ja też dawno temu napaliłem się na ścianę jednowarstwową. Obie technologie wymagają bardzo dużej staranności i wiedzy o szczegółach typu nadproża, wieńce itp. Błędy są nie do zauważenia przez laika i co najgorsze nie są naprawialne. Objawią się zaś na rachunkach za ogrzewanie albo wilgocią i przemarzaniem tu i ówdzie. Jeśli masz super doświadczoną ekipę i zaufanego kierownika budowy to możesz spróbować. W/w argumenty przekonały mnie do normalnej ocieplanej ściany. Dziś gdy jestem już po procesie budowy i korygowaniu kreatywnych pomysłów robotników dziękuję Bogu że pozostałem wierny tradycji. Czy szczelnie układają styropian sama sprawdzisz bez doktoratu z budownictwa. pozdrawiam Ewa pytała o ścianę jednowarstwową z Porothermu czy Ytonga, a kolega dwuwarstwowe reklamuje. Poza tym tradycyjna, od wieków, to jest ściana jednowarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.01.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Żelazobetonowe? Co zrobiłeś? No to Tobie Ciebie zimą można odciąć od ciepła . No ŻELazoBETonowe. Żelbet. A napisałem tak dla lepszego efektu (zadziałało?) Będę miał po prostu 2 lane 20cm stropy. No i do tego silkę. Boję się właśnie, że zanim nagrzeję dom, to mi się zima skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 18.01.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ...Ewa pytała o ścianę jednowarstwową z Porothermu czy Ytonga, a kolega dwuwarstwowe reklamuje. ... Ewa założyła że jednowarstwowa jest najlepsza. Jeszcze ma szansę rozważyć wady ściany 1W, może o nich właśnie jeszcze nie wie ? Wady bardzo prozaiczne. Nie chcę odnawiać dyskusji o współczynnikach, wytrzymałości itp. cechach wałkowanych wielokrotnie. Poza tym tradycyjna, od wieków, to jest ściana jednowarstwowa. Zgoda. A ile kosztował wtedy 1kWh na ogrzewanie ? No i murarze nie mogli uzupełniać dziur w ścianie materiałem o gorszych właściwościach cieplnych niż sama ściana. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 18.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wybierz Ytong, a powody takiego wyboru znajdziesz na forum. Nie zgadzam się wybierz Poroterm. Na forum znajdziesz wiele argumentów za Porotermem Ewa Sołtysik wiem w jakim stanie ducha jesteś teraz, bo ja też dawno temu napaliłem się na ścianę jednowarstwową. Obie technologie wymagają bardzo dużej staranności i wiedzy o szczegółach typu nadproża, wieńce itp. Błędy są nie do zauważenia przez laika i co najgorsze nie są naprawialne. Objawią się zaś na rachunkach za ogrzewanie albo wilgocią i przemarzaniem tu i ówdzie. Jeśli masz super doświadczoną ekipę i zaufanego kierownika budowy to możesz spróbować. W/w argumenty przekonały mnie do normalnej ocieplanej ściany. Dziś gdy jestem już po procesie budowy i korygowaniu kreatywnych pomysłów robotników dziękuję Bogu że pozostałem wierny tradycji. Czy szczelnie układają styropian sama sprawdzisz bez doktoratu z budownictwa. pozdrawiam Zgadzam się w pełni z ZW. Materiały wypalane w wysokich temperaturach moim skromnym zdaniem są najzdrowsze, np. Porotherm. Ściana jednowarstwowa - obawiam sie błędów wykonawczych. Ale zawsze po wykonaniu ścian w technologii 1W można wykonać ocieplenie i skorygować tym samym błędy - ale koszty ...... Chociaż można i skopać wykonanie ocieplenia, np. widziałem że klejono styropian na ścianę robiąc fugi pomiędzy płytami ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.01.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ewa założyła że jednowarstwowa jest najlepsza. "z fałszu wynika wszystko" - zasada logiczna czyli albo będzie zadowolona albo nie... zależy od ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ...Ewa pytała o ścianę jednowarstwową z Porothermu czy Ytonga, a kolega dwuwarstwowe reklamuje. ... Ewa założyła że jednowarstwowa jest najlepsza. Oj chyba cokolwiek nie tak to było: Zamierzam wybudować dom z POROTHERM 50 PW lub z YTONG, ściana jedno warstwowa, bez dodatkowego ocieplenia. Zamierzenie i założenie to zupełnie inne pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 23.01.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Andre, czyżbyś przypuszczał że zamierzeniebudowy jednowarstwowej wynika z czegoś innego niż z założeniao wyższości takiej ściany nad innymi ? W sytuacji przymusu Ewa nie miałaby dylematu Ytong czy Poroterm. Tak sądzę. No i jak zwykle okazuje się że dylemat Ytong czy Poroterm jest z zakresu filozofii budownictwa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts