Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My analizowaliśmy ytong, wcześniej ściana trójwarstw. (chore koszty budowy,wykonawstwa) i porotherm. Ytong nam polecano, ale podobno trxzeba miec ekipę, która potrafi to stawiać. Jednowarstwowej nikt nam nie polecał, prócz architekta (uparł się jak osioł, że to najlepsze). Znajomy, który buduje mowił, że wykonawcy chcą więcej za stawianie ścian w Poroth 44, bo to ciężkie pustaki. Nie wiem ile w tym prawdy, ale slyszałam już tyle opowieści, że skłonna jestem uwierzyć. W koncu pozostał porotherm 30+styropian.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamiast Ytonga można zastosować Solbet. Firma robi szybko postępy i podpatruje swego konkurenta. Jeżeli chodzi o jednowarstwową z porothermu to mogę przekazać opinię mojego instalatora od CO, który ma taką ścianę o grubości 44 cm. Po pierwszym sezonie musiał dołożyć 5 cm styropianu, bo przy dużych wiatrach nawiewało mu przez szczeliny chłodne powietrze, które szybko wychładzało pomieszczenia. Po ociepleniu jest ok. Moim zdaniem przy Ytongu lub Solbecie nie byłoby takiego problemu ze względu na dokładność wykonania bloczków oraz murowanie klejem, a nie klasyczną zaprawą.

Andre, czyżbyś przypuszczał że zamierzeniebudowy jednowarstwowej wynika z czegoś innego niż z założeniao wyższości takiej ściany nad innymi ? ;) W sytuacji przymusu Ewa nie miałaby dylematu Ytong czy Poroterm.

Tak sądzę.

No i jak zwykle okazuje się że dylemat Ytong czy Poroterm jest z zakresu filozofii budownictwa ;)

pozdrawiam

Ja nic nie przypuszczam. Podaję tylko swoją odpowiedź na zadane pytanie, Ytong czy Porotherm?

Nie znamy kryteriów jakimi kieruje się Ewa przy wyborze rodzaju ściany poza tym, że ma być bez dodatkowego docieplenia.

8 lat temu wybrałem ścianę jednowartwową jako najprostrzą do wykonania i wystarczająco dobrą pomimo, że ściana dwuwartwowa osiąga lepszy współczynnik "U". Wybór padł na Ytong.

Mieszkam w tym domu i nie odczuwam braku styropianu na ścianach.

A dylematy życiowe były, są i będą. Np. "benzyniak" czy "ropniak"? Który lepszy? Albo dom parterowy czy z poddaszem uzytkowym? Który lepszy?

Też miałem taki dylemat jaki materiał wybrać na planowany domek: Ytong czy Porotherm , ściana 1 czy 2W. Czytając reklamy , posty na forum , opinie budowlańców , głosy kolegów - miałem totalny misz masz w głowie co wybrać. Wszystko dobre , ale tak nie do końca - każdy materia ma wiele plusów i też minusów. Budowlaniec ,który będzie mi budował dom polecił mi BK Solbetu (bez pióro - wpustu) . Normalna cena , dobra jakość , łączenie na klej (spoiny pionowe i poziome) Przy dwóch spoinach jest większa szczelność , a po dołożeniu styropianu jako ściana 2W (12 lub 15cm) = ciepły dom za rozsądną kasę. Zresztą jak czytałem największe straty ciepła są przez dach i system wentylacji.

A tak na marginesie to nie ma idealnego materiału i jak wiem każdy będzie miał inne zdanie co wybrać , a jak wybierze to po 2 latach i tak zapomni z czego budował !

• 2 weeks później...

Lepsza chyba jest jednak ceramika, nawet poryzowana tj PTH lub Thermopor.

Większa wytrzymałość na ściskanie, mniejsza nasiąkliwość. No i za ceramiką przemawia tradycja. Tak na marginesie - wiodę mały spór na forum ze zwolennikami keramzytobetonu, którzy uważają że keramzytobeton to też ceramika.

Może właśnie np jednowarstwowa ściana z keramzytobetonu byłaby jakimś kompromisem pomiędzy Porotherm a Ytong.

Sam zbudowałem z PTH 25 PW. Mam aktualnie stan surowy zamknięty.

Pozdrawiam,

• 3 weeks później...

Bo nie ma jakiejś uniwersalnej jednej odpowiedzi na tak ogólnie zadane pytanie. Zresztą taka dyskusja... jakich wiele było i pewnie będzie na tym forum przypomina spór na temat wyższości świąt Bożego Nrodzenia nad Wilekanocnymi. Tak a propos teraz wydaje mi się, że lepsze są święta Wielkanocne ... bo są już niedługo :D

Pozdrawiam,

• 1 year później...
Witam,

Zamierzam wybudować dom z POROTHERM 50 PW lub z YTONG, ściana jedno warstwowa, bez dodatkowego ocieplenia.

Proszę użytkowników forum o opnie, którą technologię wybrać.

Pozdrawiam

Ewa

Podobno na jednowarstwówkę nie ma obecnie lepszego rozwiązania jak Ytong Energo. Nawet bez ocieplenia spełnia wymogi dla domów energooszczędnych. Przypomnę artykuł, który pojawił się jakiś czas temu tutaj:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dzial-dedykowany/ytong-energo---material-na-energooszczedne-sciany,12367_24240.htm

• 6 months później...
Teraz z innej beczki - byłem w odwiedzinach u znajomego który maluje dom wewnątrz, gadam sobie z malarzem i mówię mu, że zastanawiam się nad ścianami z ytonga - popatrzył na mnie i mówi: "to się będziemy często widywać" ??? pytam czemu a on mówi że klej na którym się buduje ytonga jest twardy i nie ma takiej przepuszczalności jak sam bloczek i efekt tego jest taki że jak by tynk wewnątrz nie położyć to pęka i się odznacza w miejscach gdzie bloczki są klejone - powstaje taka mozaika na ścianach i nie pomaga klejenie dodatkowych siatek itp. wyłazi to non stop.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
A co powiecie o scianie z ytonga 24 + welna ....15......?

Chyba drogo?

Wybrałam Ytonga 36,5energo,bo chciałam miec ścianę jednowarstwową,gdybym zdecydoawała się na 2W to wybrałabym pewnie BK + styro (po przeczytaniu masakrycznej ilosci postów na forum w temacie materiałów na sciany zewn. :)).

Czy pojawiają się pęknięcia na tynku dowiem się nieprędko,bo na razie przez te p... deszcze opóźnia się kładzenie dachu:-x

Murarzy miałam bardzo dobrych i za przystępna cenę,mogę ich z ze spokojnym sumieniem polecać.Ytonga jak i większośc materiałów do stanu surowego (oprócz stali i betonu) brałam w miejscowym składzie,za 36,5 placiłam po 14,50, za 24-6,71,za 11,5-4,2.Transport (20km) i rozładunek gratis.