Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobno zawsze można lepiej....Ale ja tam nie jestem drobiazgowa;)

O dużej akustyczności ścian z Ytonga dowiedziałam się jak już stan surowy był.Gdybym wiedziała wczesniej,zastanowiłabym się nad wykonaniem scian działowych z czegoś innego.To tak tylko piszę,żeby Ci Voytas80 dać temat do przemyśleń ;):cool:

Podobno zawsze można lepiej....Ale ja tam nie jestem drobiazgowa;)

O dużej akustyczności ścian z Ytonga dowiedziałam się jak już stan surowy był.Gdybym wiedziała wczesniej,zastanowiłabym się nad wykonaniem scian działowych z czegoś innego.To tak tylko piszę,żeby Ci Voytas80 dać temat do przemyśleń ;):cool:

Smadalena cały czas mysle nad silką w środku, całe szczęscie jeszcze zdąrze to przemyslecbo w tym roku tylko fundament :)

• 6 months później...

Odgrzeję temat :)

Z postów powyżej wynika,że ściana jednowarstwowa potrzebuje super fachowców do murowania,odpowiednich (drogich )kształtek a o efekt i tak będzie się drżało...Ja chyba zdecyduję się na Ytonga 24 + 15 cm.styropianu, pod płytę fundamentową dam 15 cm.utwardzonego styropianu a dach ocieplę 30 cm. wełny. Co Wy na to ?

nie wiem jak to jest z tymi superfachowcami, u nas budował dobry murarz, ale ytonga stawiał pierwszy raz. zaprosilismy na położenie pierwszej warstwy instruktora z xelli (za darmo), pan nam wszystko pomierzył, przywiózł narzedzia, pomógłpołozyc pierwszą warstwę. Od pierwszej warstwy wszystko zależy, bo później juz tylko klej minimalnej grubości. Ściany wyszły tak proste, że ich nie tynkowalismy, tylko siatka i gładź w środku, siatka klej i baranek na zewnątrz. Bardzo szybka i czysta budowa. Mieszkamy półtora roku, nic sie nie dzieje. Faktycznie, jest akustyczny, słychać samochody i psy szczekajace. Jeżeli dom ma stać przy ulicy albo w gestej zabudowie to nie wiem....

• 1 month później...
Lepsza chyba jest jednak ceramika, nawet poryzowana tj PTH lub Thermopor.

No i za ceramiką przemawia tradycja. Tak na marginesie - wiodę mały spór na forum ze zwolennikami keramzytobetonu, którzy uważają że keramzytobeton to też ceramika

Tradycja? Tradycja to drewniana chata z izbą białą i czarną, glina na podłodze i wychodek w podwórku. Kilkaset lat tradycji. Polecam