boru 16.01.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam, Na zalaczonym obrazku widnieje projekt wiezby w kupionym przeze mnie projekcie. Pytanmie do specjalistow w tej branzy jest takie: Czy przekroj wiezby 5x18 jest optymalny? Slyszalem opinie, ze lepiej dac szersa krokiew: min 6 a najlepiej 8 mm. Zwiazane jewst to podobno z pozniejszym ocieplaniem/wykanczaniem poddasza. Jezeli rzeczywisice tak jest to czy wysarczy tylko zmienic przekroj czy nalezaloby takze zmienic rozstawy krokwi. Czy Jetki rowniez wtedy zmieniac? czy pozostac przy 5x18 ?http://img148.imageshack.us/img148/1147/img005ew6.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 17.01.2008 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, Na zalaczonym obrazku widnieje projekt wiezby w kupionym przeze mnie projekcie. Pytanmie do specjalistow w tej branzy jest takie: Czy przekroj wiezby 5x18 jest optymalny? Slyszalem opinie, ze lepiej dac szersa krokiew: min 6 a najlepiej 8 mm. Zwiazane jewst to podobno z pozniejszym ocieplaniem/wykanczaniem poddasza. Jezeli rzeczywisice tak jest to czy wysarczy tylko zmienic przekroj czy nalezaloby takze zmienic rozstawy krokwi. Czy Jetki rowniez wtedy zmieniac? czy pozostac przy 5x18 ? http://img148.imageshack.us/my.php?image=img005ew6.jpg Drogi Jacku. Nie ma czegoś takiego jak optymalny przekrój krokwi. Wg mnie przekrój 5x18cm jest za smukły przy tej rozpiętości, dałbym 7x18cm bez głębszego wnikania. Czy robisz pełne deskowanie dachu? Rozstawu krokwi nie zmieniaj, bo są spore. Jętki o takim przekroju można zostawić, czy to poddasze użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.01.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ale od tych pytań masz architekta adoptującego projekt przecieżktś zrobił gotowca z wyliczeniami konstrukcyjnymi, ktoś to adoptował, ktoś wydał pozwolenie na budowę, dlaczego im nie wierzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 a tak bez nieuzasadnionego grzebania w konstrukcji więźby, to łyso, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 17.01.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Przede wszystkim to zależy czy przewidziana pod blachodachówkę czy dachówkę cementową, ceramiczną. To głównie limituje przekroje. Dochodzi obciązenie śniegiem. Zostawić to dla projektanta.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.01.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Przede wszystkim to zależy czy przewidziana pod blachodachówkę czy dachówkę cementową, ceramiczną. To głównie limituje przekroje. Dochodzi obciązenie śniegiem. Zostawić to dla projektanta. pzdr. O przekrojach w drewnie głównie może decydować śnieg i w następnej kolejności ciężar własny ( sumaryczny:pokrycie,elementy więźby,izolacje etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.01.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Jak ja byłem na tym etapie to projektant powiedział tak - po to stosuje się takie przekroje, aby nie było problemu z pękaniem wykończeń (np płyt GK) na poddaszach. Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to kiedyś robiono np 12x8 i też wytrzymywały - nawet na płaskich (kopertowych) dachach. Spytał mnie gdzie buduję - odpowiedziałem w górach, on na to: to proponuję krokwie 18x8 (mam dach 45 stopni, dachówka) - zwiększy się sztywność. Rzeczywiście, dwa lata temu w koszach zalegało mi przez pół zimy po 1,5 m sniegu. A wykończenie nie pękaja.Wniosek z tego taki, że jak zależy na sztywności to lepiej zwiększyć przekroje - sama masa tych krokwii jest niczym w porównaniu do masy dachówek czy sniegu na dachu zalegającym - to zdanie konstruktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 17.01.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ... Drogi Jacku. Nie ma czegoś takiego jak optymalny przekrój krokwi. Wg mnie przekrój 5x18cm jest za smukły przy tej rozpiętości, dałbym 7x18cm bez głębszego wnikania. Czy robisz pełne deskowanie dachu? Rozstawu krokwi nie zmieniaj, bo są spore. Jętki o takim przekroju można zostawić, czy to poddasze użytkowe? Tak, Użytkowe - a to ma wplyw na jętki ? Czy przypadkowo napisało Ci się jedno zdanie z jętkami i poddaszem użytkowym? Z tym pelnym deskowaniem dachu to jeszcze nie wiem - poczytalem troche i wydaje mi sie, ze to dobry pomysl. Prosze o rady. p.s. optymalny >>najlepszy z możliwych w jakichś warunkach<< (za slow. Jez. Pol) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 17.01.2008 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Jak ja byłem na tym etapie to projektant powiedział tak - po to stosuje się takie przekroje, aby nie było problemu z pękaniem wykończeń (np płyt GK) na poddaszach. Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to kiedyś robiono np 12x8 i też wytrzymywały - nawet na płaskich (kopertowych) dachach. Spytał mnie gdzie buduję - odpowiedziałem w górach, on na to: to proponuję krokwie 18x8 (mam dach 45 stopni, dachówka) - zwiększy się sztywność. Rzeczywiście, dwa lata temu w koszach zalegało mi przez pół zimy po 1,5 m sniegu. A wykończenie nie pękaja. Wniosek z tego taki, że jak zależy na sztywności to lepiej zwiększyć przekroje - sama masa tych krokwii jest niczym w porównaniu do masy dachówek czy sniegu na dachu zalegającym - to zdanie konstruktora Wlasnie chodzi mi o to, że przekrój ten co podałem wytrzyma ceramiczna dachowke + snieg w strefie w ktorej bedzie dom. Zastanawiam sie nad zmiana wlasnie ze wzgledow funkcjonalnych - ktos na forum pisze ze lepiej dac 5x20 bo wtedy lepsze wykorzystanie welny.. ale to chyba nie ma sensu bo jak jest 18 to daje welne 15 i 3 na wentylacje. Ale od paru osob juz slyszalem zeby krokwie zrobic szersze 6 a nawet 8 - powod: tak sie robi najczesciej - ale nie wiem dlaczego - naco to ma wplyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Zastanawiam sie nad zmiana wlasnie ze wzgledow funkcjonalnych - ktos na forum pisze ze lepiej dac 5x20 bo wtedy lepsze wykorzystanie welny.. ale to chyba nie ma sensu bo jak jest 18 to daje welne 15 i 3 na wentylacje. Ale od paru osob juz slyszalem zeby krokwie zrobic szersze 6 a nawet 8 - powod: tak sie robi najczesciej - ale nie wiem dlaczego - naco to ma wplyw? naco? na nic, oprócz Twojej kieszeni o oc Ci chodzi? te "pare osób" to pewnie jakieś tęgie umysły zrób jak radzą i daj pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 17.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Oprócz kieszeni robi się najczęściej dla wygody robiącego czyli ciesli.Krokiew pow. 7cm łączy się na zakład i spina srubą a poniżej trzeba zrobić porządnie na styk lub płatew kalenicową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 18.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czasami może tak jest, ze się przesadza, ale pamiętaj dom robisz na dłużej. Lepsze jest wrogiem dobrego. co do wełny, to ja mam 15 między krokwiami (3 szczelina) i na to poprzecznie - nadbijalem kantówki 3*10 cm i pomiędzy nie 10 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 18.01.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja w swojej więźbie miałem krokwie 8 x 18 cm; 5 x 18 wydają mi się zbyt smukłe ale najlepiej zapytaj się cieśli i projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 projektant już swoje zdanie wyraził (w projekcie) a co będzie jak się cieśla na to nie zgodzi ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 18.01.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ja miałem taki przypadek, że skład drewna za dostarczenie materiału na więźbę wg projektu chciał extra więcej z uwagi na nienormatywne przekroje. Kupiłem w końcu normatywne o 1 -2 cm szersze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.01.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wypowiem sie wiecej za 25 lat.Mam przekroje 5,5 x 18 a na dachu dachowka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ja miałem taki przypadek, że skład drewna za dostarczenie materiału na więźbę wg projektu chciał extra więcej z uwagi na nienormatywne przekroje. Kupiłem w końcu normatywne o 1 -2 cm szersze z kasy się doi tych przy kasie, tak jak te krowy przy mleku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 19.01.2008 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Rozmawiamel z dwoma cieslami i kazdy doradza zrobic szerokie na 8cm - mowia ze ciensze sa za slabe. Inny jeszcze powiedzial ze przy 5cm to gwozdzie wychodza bokami - ale temu to podziekowalem jak on tak gwozdzie bije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 09.02.2008 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 ale od tych pytań masz architekta adoptującego projekt przecież ktś zrobił gotowca z wyliczeniami konstrukcyjnymi, ktoś to adoptował, ktoś wydał pozwolenie na budowę, dlaczego im nie wierzysz? poniewaz kazdy dekarz, z ktorym rozmawialem do tej pory mowi, ze ten co to projektowal to powinien siedziec (w wiezeniu albo pod takim dachem i czekac na wichure) ten co to adoptowal to sie na dachach nie zna. a Ci co wydaja pozwolenie to maja gleboko gdzies projekt (dla nich wazne sa pieczatki) a tak bez nieuzasadnionego grzebania w konstrukcji więźby, to łyso, co ? uzasadnione Barbossa uzasadnione grzebanie. dach ten jest skopany i nie ma co gadac, trzeba go "naprawic" i nie chodzi tylko o grubosc krokwi. Problem pojawia sie kiedy rozmawiam z dekarzami - kazdy twierdzi, ze dach w projekcie jest zle zaprojektowany zmiany jakie proponuja to: - przekroj krokwi dac 8x18 (kazdy ciesla sugeruje zwiekszenie przekroju z projektu) - rozstawy krokwi dac rowno co ~90cm (w miejscach okien dachowych 78cm) - na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew - dodac platwie posrednie lub kalenicowa (tutaj nie wszysscy sa zgodni) - dodac slupy podtrzymujace (tutaj nie wszysscy sa zgodni) Czy jest tu jakis fachura, ktory pomoze?? pozdrawiam pozdrraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.02.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 ale od tych pytań masz architekta adoptującego projekt przecież ktś zrobił gotowca z wyliczeniami konstrukcyjnymi, ktoś to adoptował, ktoś wydał pozwolenie na budowę, dlaczego im nie wierzysz? poniewaz kazdy dekarz, z ktorym rozmawialem do tej pory mowi, ze ten co to projektowal to powinien siedziec (w wiezeniu albo pod takim dachem i czekac na wichure) ten co to adoptowal to sie na dachach nie zna. a Ci co wydaja pozwolenie to maja gleboko gdzies projekt (dla nich wazne sa pieczatki) a tak bez nieuzasadnionego grzebania w konstrukcji więźby, to łyso, co ? uzasadnione Barbossa uzasadnione grzebanie. dach ten jest skopany i nie ma co gadac, trzeba go "naprawic" i nie chodzi tylko o grubosc krokwi. Problem pojawia sie kiedy rozmawiam z dekarzami - kazdy twierdzi, ze dach w projekcie jest zle zaprojektowany zmiany jakie proponuja to: - przekroj krokwi dac 8x18 (kazdy ciesla sugeruje zwiekszenie przekroju z projektu) - rozstawy krokwi dac rowno co ~90cm (w miejscach okien dachowych 78cm) - na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew - dodac platwie posrednie lub kalenicowa (tutaj nie wszysscy sa zgodni) - dodac slupy podtrzymujace (tutaj nie wszysscy sa zgodni) Czy jest tu jakis fachura, ktory pomoze?? pozdrawiam pozdrraw 5x18 nie wygląda tragicznie ale obliczeniowy zapas raczej jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts