Kris2222 10.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ja u siebie mam 8x18 , a widuje często takie krokwie koszowe, a krokwie 6X18 i to z dachówką na dachu ale jak dla mnie to to wygląda jak konstrukcja altanki w ogrodzie jakbym tak miał u siebie to bym chyba niespał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ja wprowadziłbym proponowane przez ciesli zmiany takie jak ... zmiany jakie proponuja to: - przekroj krokwi dac 8x18 (kazdy ciesla sugeruje zwiekszenie przekroju z projektu) - rozstawy krokwi dac rowno co ~90cm (w miejscach okien dachowych 78cm) - na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew - dodac slupy podtrzymujace (tutaj nie wszysscy sa zgodni) ... w poście /wczesniej/ tez zastanawiałem sie czy cieśla/le/ na sugerowane rozwiazania projektowe wyrazi/żą/ zgode ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 10.02.2008 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ponizej "przepinka" z innego forum: zdecydowani przekrój krokwi 6*18 jak duża strzecha zrób według projektu jeżeli będziesz montował podbitki na zewnątrz muszą być dwie krokwie na okno światło musi być 82 cm. dach konieczni musi być stężony przynajmnie w kalenicy może to być krokiew kalenicowa z tym że krokwie w kalenicy zrób na zakładke i nie zapomnij o taśmach stężeniowych to wzmocni konstrukcje przed dużym wiatrem.Najlepiej skonsultuj to z dobrym kierownikiem budowy nie warto oszczędzać za dużo to może kosztować projekt taki na kolanie rysują dzieki za szybka odpowiedz, ale niestety malo z tego rozumiem (po pierwsze dlatego, ze jeste m laikiem w dachach a po drugie dlatego, ze piszesz wszystko jednym ciagiem bez zadnych znakow interpunkcyjnych i ciezko skumac o co chodzi). zdecydowani przekrój krokwi 6*18 jak duża strzecha zrób według projektu nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą dużą strzechą i co mam zrobić wg projektu? bo przeciez nie krokwie. ...jeżeli będziesz montował podbitki na zewnątrz muszą być dwie krokwie tutaj rozumiem, że jak będę robił tzw. "nadbitkę" (widoczne krokwie z deskami na górze) to wystarczy jedna widoczna krokwia na okno światło musi być 82 z czego wynikają ta odległość, a w sumie to bardziej mnie nurtuje skąd biorą się różne opinie cieśli jeżeli chodzi o odległość krokwi pod okno dach konieczni musi być stężony przynajmnie w kalenicy może to być krokiew kalenicowa krokiew kalenicowa tzn belka, ktora idzie wzdluz calego dachu i spina wszystkie krokwie? jaki przekrój takiej krokwi dac? z tym że krokwie w kalenicy zrób na zakładke tzn jak? jakie sa inne sposoby? jak powiem ciesli, zeby zrobil na zakladkę to chba będzie wiedział o co chodzi? i nie zapomnij o taśmach stężeniowych to wzmocni konstrukcje przed dużym wiatrem niestety ale nie moge znalezc nic na ten temat w interncie. Mozesz mi wyjascnic o co z tym chodzi i jak/ z czego to sie robi? Najlepiej skonsultuj to z dobrym kierownikiem budowy nie warto oszczędzać za dużo to może kosztować projekt taki na kolanie rysują wlasnie problem jest taki, ze mój kierbud nie zabardzo zna się na dachach ;/ dlatego szukam wszelkiej pomocy. co sadzicie na ten temat? dzieki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 10.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Drewno K 33 klasa I, wilgotnosć 15% - ciekawe czy takie dostaniesz w tartaku na ogół to są świerzynki przetarte bez badania wytrzymałości na zginanie, i o wiele wyższej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 10.02.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ja zalecam min. 83 cm ze wzgledu na BDX-y , ew. inne ocieplenie ciesla malo wie o dekarce , to zaleca 78 cm ... a tutaj to wielkie X w srodku dachu , to przyklad takiej tasmy ,kupujesz , przybijasz i spisz spokojnie http://images32.fotosik.pl/138/cbe257b963c25437med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.02.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 ja u siebie mam 8x18 , a widuje często takie krokwie koszowe, a krokwie 6X18 i to z dachówką na dachu ale jak dla mnie to to wygląda jak konstrukcja altanki w ogrodzie jakbym tak miał u siebie to bym chyba niespał Poczytaj o tym co sklada sie na nacisk na krokwie. Ciezar dachowki to tak ok. 10%. Ocieplenie + płyty KG to 5% obciazenia, podobnie jak cała więźba. Ponad 70% obciążenia pochodzi od sniegu i wiatru. To co masz na dachu jest znacznie mniej istotne od lokalizacji wiatrowo-sniegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 ja u siebie mam 8x18 , a widuje często takie krokwie koszowe, a krokwie 6X18 i to z dachówką na dachu ale jak dla mnie to to wygląda jak konstrukcja altanki w ogrodzie jakbym tak miał u siebie to bym chyba niespał Poczytaj o tym co sklada sie na nacisk na krokwie. Ciezar dachowki to tak ok. 10%. Ocieplenie + płyty KG to 5% obciazenia, podobnie jak cała więźba. Ponad 70% obciążenia pochodzi od sniegu i wiatru. To co masz na dachu jest znacznie mniej istotne od lokalizacji wiatrowo-sniegowej. Raczej najpierw: -śnieg -dachówka -wiatr i obciążenia własne więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.02.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dach ten jest skopany i nie ma co gadac, trzeba go "naprawic" i nie chodzi tylko o grubosc krokwi. .... Czy jest tu jakis fachura, ktory pomoze?? przecież sam sobie dobrze radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.02.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Porównanie obciążeń dla trzech rodzajów pokryć.Na podstawie http://www.bud-media.com.pl/warstwy/numery/n/nr03_2002/art127/0302n127a.htm Obciążenia Dachówki kg/m2 Blacha dachówkopodobna kN/m2 Gonty bitumiczneKg/m2 Więźba dachowa 10 10 10 Ocieplenie 15 15 15 Deskowanie 25 mm - - 15 Płyty gipsowo kartonowe 15 15 15 Pokrycie dachowe 45 8 11 Wiatr 94 94 94 Śnieg 71 71 71 Suma 250 213 221 Obciazenie przy dachowce jest wieksze o 20% od obciazenia przy blasze.A przekroje ludzie daja spokojnie 5x14 przy blasze (70 cm2)wiec przy takim liczeniu przy dachowce wystarczy 84 cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Porównanie obciążeń dla trzech rodzajów pokryć. Na podstawie http://www.bud-media.com.pl/warstwy/numery/n/nr03_2002/art127/0302n127a.htm Obciążenia Dachówki kg/m2 Blacha dachówkopodobna kN/m2 Gonty bitumiczneKg/m2 Więźba dachowa 10 10 10 Ocieplenie 15 15 15 Deskowanie 25 mm - - 15 Płyty gipsowo– kartonowe 15 15 15 Pokrycie dachowe 45 8 11 Wiatr 94 94 94 Śnieg 71 71 71 Suma 250 213 221 Obciazenie przy dachowce jest wieksze o 20% od obciazenia przy blasze. A przekroje ludzie daja spokojnie 5x14 przy blasze (70 cm2) wiec przy takim liczeniu przy dachowce wystarczy 84 cm2 Nie wiem skąd wytrzasnęli tą wartośc wiatru. Druga rzecz to dla strefy I śniegowej, w IV już min. może być 2x więcej. Poza tym ktos pisze,że kg/m2 = kN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.02.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Byc moze jednostki im sie powalily.Choc z drugiej strony, wyobraz sobie sytuacje.Podczas wichury idziesz z płyta wiorowa 1m x 1m.Gdyby ja ustawic prostopadle do kierunku wiatru to siła tak "na oko" aby isc do przodu z taka płyta jesli zblizona do siły jaka trzeba włozyc aby podniesc 30 kg.To tak z przyblizeniem +/- do rzedu wielkosci.Dlatego mozna wnioskowac, ze obciazenie na dach wynikajace z wiatru blizsze jest obciazeniu wynikłemu z ciezaru dachowki niz obciazeniu wynikłemu z ciezaru deskowania.Powyzsze jest odczyciem subiektywnym, całkiem mozliwe ze mylnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Byc moze jednostki im sie powalily. Choc z drugiej strony, wyobraz sobie sytuacje. Podczas wichury idziesz z płyta wiorowa 1m x 1m. Gdyby ja ustawic prostopadle do kierunku wiatru to siła tak "na oko" aby isc do przodu z taka płyta jesli zblizona do siły jaka trzeba włozyc aby podniesc 30 kg. To tak z przyblizeniem +/- do rzedu wielkosci. Dlatego mozna wnioskowac, ze obciazenie na dach wynikajace z wiatru blizsze jest obciazeniu wynikłemu z ciezaru dachowki niz obciazeniu wynikłemu z ciezaru deskowania. Powyzsze jest odczyciem subiektywnym, całkiem mozliwe ze mylnym. Mamy ssanie albo parcie, nigdy jednoczesnie nie wystepuje na jednej płaszczyźnie. Gdyby to parcie w tabeli wrzucili 0,225-0,40 kN/m2 to ok ale 0,94 kN/m2 to chyba przesadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.02.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tutajhttp://www.royaleuropa.com/pdf/silver/katalog/6_2_sztywnosc_na_parcie_wiatru.pdfpisza tak:Parcie wiatru:do 8 m nad teren 0,60 kN/m2ponad 8 m nad teren 0,96 kN/m2 Wiec ..... moze wiele sie nie myla w powyzszym artykule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Tutaj http://www.royaleuropa.com/pdf/silver/katalog/6_2_sztywnosc_na_parcie_wiatru.pdf pisza tak: Parcie wiatru: do 8 m nad teren 0,60 kN/m2 ponad 8 m nad teren 0,96 kN/m2 Wiec ..... moze wiele sie nie myla w powyzszym artykule. Inne będzie parcie na ścianę, inne na połać. Z moim zdaniem to powinno być dla domku w granicach 0,15-0,40 kN/m2 dla I strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 11.02.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 WitamTen cieśla, który mówił o wbijaniu gwoździ to miał racje. Krokwie powinny być grubsze. Przy przybijaniu desek na styk 2,5cm oparcia to mało mogą deski pękać od gwoździ. Cieśle będą bili na skos i będziesz miał sterczace gwoździe na poddaszu. poza tym przy takiej grubości trzeba by starannie selekcjonować drewno. Przykładowe wyliczenia dachów są w książce J.Kotwicy "Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym" , przystępnie opisane.Pozdrowienia Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 15.02.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 A co szanowni koledzy i kolezanki mysla o takim rozwiazaniu?http://img.gratka.pl/upload/ni/9910/ogl/ed/24/86979559.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 pierwszy błąd jaki widzę to ścianka podmurowana do samej foli, mostek jak nigdzie, nawet wełna super zajebista tu nie pomoże jeśli chodzi o więźbę to licha jakaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 15.02.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Tutaj http://www.royaleuropa.com/pdf/silver/katalog/6_2_sztywnosc_na_parcie_wiatru.pdf pisza tak: Parcie wiatru: do 8 m nad teren 0,60 kN/m2 ponad 8 m nad teren 0,96 kN/m2 Wiec ..... moze wiele sie nie myla w powyzszym artykule. Tylko, ze tam przyjęli ze starej normy DIN wiatr działający w strefie normalnej na sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 15.02.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 pierwszy błąd jaki widzę to ścianka podmurowana do samej foli, mostek jak nigdzie, nawet wełna super zajebista tu nie pomoże jeśli chodzi o więźbę to licha jakaś ścianka podmurowana najlepsza nie jest ale może tragedii nie będzie. Z to okno dochodzące do samej krokwi oznacza że nie będzie miejsca na ruszt, poprzeczną wełnę i płytę GK. Faktycznie jakaś licha ta więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.02.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Można powiedzieć, że za dużo błędów jak na tak mały kawałek poddasza! To co szanowni przedmówcy zauważyli a dodatkowo dodam: ścianka stanowczo za wysoko spowoduje przemarzanie i przecięcie folii. W koszu brak dodatkowego szala folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts