Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie

boru

Recommended Posts

Ciesze sie zatem ze nie jest to zdjecie z mojej budowy.

Martwie sie tym, bo jest to zdjecia z budowanego w okolicy "prestizowego osiedla domkow szeregowych" budowanych z "wysokiej jakosci materialow" przez "renomowana ekipe" z cena 2 x tyle co w systemie gospodarczym

Czy brak scianki kolankowej nie jest tutaj problemem.Murłata wisi w powietrzu, brak tez wienca a dach jest ogolnie 2 spadowy tylko z taka duza jaskółka.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- na zewnatrz (w osi wzdluznej domu) dach nie powinien wystawac wiecej jak 60cm oraz wystarczy jedna krokiew

pozdrawiam

pozdrraw

Pamietaj, od czytania forum muratora mozna sie tylko rozchorowac.

Juz po postawienie swojego dachu wpadl mi w rece jakis artykul pisany przez niemieckie stowarzyszenie dekarzy. Bylo tam napisane czarno na bialym, że ze wzgledu na jakies tam siły ssące dach powinin miec okapy o wielkosci min. 100 cm.

U mnie tez w projekcie poza sciane szczytowa wystwala 1 krokiew a okap mial 40 cm. Gorale tzw. dekarze stwierdzili ze to jest za malo, zwiekszyli okap do 62 cm i dodali po drugiej krokwi.

Reasumujac, kogo sie zapytasz, dostaniesz inna odpowiedz.

...Juz po postawienie swojego dachu wpadl mi w rece jakis artykul pisany przez niemieckie stowarzyszenie dekarzy. Bylo tam napisane czarno na bialym, że ze wzgledu na jakies tam siły ssące dach powinin miec okapy o wielkosci min. 100 cm.

U mnie tez w projekcie poza sciane szczytowa wystwala 1 krokiew a okap mial 40 cm. Gorale tzw. dekarze stwierdzili ze to jest za malo, zwiekszyli okap do 62 cm i dodali po drugiej krokwi.

Z checia przeczytalbym ten artykul.. ciekawia mnie te sily ssace.. Na moj leb to jesli mniejszy okap to mniejsza powierzchnia narazona na siily .. no ale moge sie mylic.

a Ci gorale powiedzieli ze dalczego za malo 40 na okap? ze wzgledow wytrzymalosciowych czy estetycznych? .. wydaje mi sie ze 40m to troche za malo i na siciany moze zacinac ostro deszcz po czym robic sie beda zacieki... no i jak malo wystaje okap to moze zaburzyc bryle domu

bo ze wzgledow wytrzymalosciowych nie widze uzasadnienia

pozdro

Z checia przeczytalbym ten artykul.. ciekawia mnie te sily ssace.. Na moj leb to jesli mniejszy okap to mniejsza powierzchnia narazona na siily .. no ale moge sie mylic.

a Ci gorale powiedzieli ze dalczego za malo 40 na okap? ze wzgledow wytrzymalosciowych czy estetycznych? .. wydaje mi sie ze 40m to troche za malo i na siciany moze zacinac ostro deszcz po czym robic sie beda zacieki... no i jak malo wystaje okap to moze zaburzyc bryle domu

bo ze wzgledow wytrzymalosciowych nie widze uzasadnienia

pozdro

To byla jedna z tych sytuacji gdy decyzje musisz podjac sam i natychmiast.

Sam bym na to nigdy nie wpadl - skoro w projekcie jest 40 cm to OK widocznie tyle ma byc. Szef gorali mowi

"gospodarzu - a te okapy to takie małe".

"Dlaczego male".

"Bo małe"

"To zrobcie wieksze"

i tu padło ulubione zdanie budowlancow "zrobimy tak abyscie byli zadowoleni"

Zrobili wieksze, potem sie okazalo ze powierzchnia dachu wzrosła o 8 m2, zabrakło przez to dachowek itd, itp.

• 10 months później...
ja zalecam min. 83 cm ze wzgledu na BDX-y , ew. inne ocieplenie

ciesla malo wie o dekarce , to zaleca 78 cm

... a tutaj to wielkie X w srodku dachu , to przyklad takiej tasmy ,

kupujesz , przybijasz i spisz spokojnie

http://images32.fotosik.pl/138/cbe257b963c25437med.jpg

A co to za cudowna taśma???

Stalowa, ocynkowana taśma do sztywnienia konstrukcji drewnianych, w tym przypadku więźby. Pozdrawiam.

A gdzie ją można zakupić i jak wyżej padło pytanie jakich rozmiarów być powinna?? U mnie w projekcie są tak jakby przewidziane pod to usztywnienie deski 5x3,2 cm czy moge zastąpić je takimi taśmami??

Takie taśmy perforowane można nabyć w hurtowniach sprzedających łączniki ciesielskie lub np. w Castoramie. Można również zastosować bednarkę ocynkowaną. Wiąże się to jednak z koniecznością wiercenia otworów. Szerokość określa projektant (konstruktor). Można je stosować zamiennie w miejsce desek. Pozdrawiam.