rafsta 16.01.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam Mam pytanko, wertowałem forum ale albo nie bardzo udało mi się albo nie ma nic na nurtujący mnie temat.Czy ktoś z Was korzysta z ogrzewania elektrycznego w taryfie np G12 z wykorzystaniem zbiornika na wodę np. 1000 litrów jako akumulacja ciepła. Podobno wychodzi to podobnie lub nieznacznie drożej w eksploatacji niż np. ekogroszek. Czy może warto dadać kominek z płaszczem i wpiąć go w podłogówkę. Miał być grawitacyjny.Dodam ze podłogówkę na parterze już mam na piętrze sa kaloryfery i tu nic się nie zmieni.Dzięki za odpowiedz lub link może gdzieś to jest ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 17.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Jeśli masz przyzwoicie ocieplony dom spróbuj najpierw bez zbiornika. Sama masa ścian, stropu zbiera tyle ciepła że temperatura w godzinach szczytu praktycznie nie spada. To z własnego doświadczenia - ogrzewam prądem w G12 i nie mam żadnej "jawnej" akumulacji ciepła. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratraktor 17.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Niedawno szacowałem koszty dla zapotrzebowania 5000 kWh (18 GJ) miesięcznie: 1. Ekogroszek 650zł /tona wartość opałowa 26 GJ/tona sprawność kotła 80% = ok 550zł (0,86 tony)2. Taryfa G12, EnergiaPro, sprawność kotła 100%, 100% w porze tańszej = 770 zł3. Taryfa G12, EnergiaPro, sprawność kotła 100%, 50% w porze tańszej = 1200 zł Na stronie energii pro jest kalkulator. http://www.energiapro.pl/index.php?option=client&cid=14# Piszę z pamięci, mam nadzieję że nic nie pomyliłem. Energetyka będzie miała nową taryfę, więc ceny się zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 17.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wchodzenie w instalacje elektryczne grzewcze wodne jest pozbawione wg mnie sensu, chyba że planuje się przejście w niedalekiej przyszłości na gaz.Główną zaletą zdecydowania się na ten rodzaj ogrzewania, pomijając na razie zasadniczą sprawę jaką są późniejsze koszty eksploatacyjne, jest jego prostota i stosunkowo niskie koszty inwestycyjne a także bajeczna możliwość sterowania i regulacji.ZW, powiedz mi jeśli możesz, jak wychodzisz na tym ogrzewaniu, czy masz piece akumulacyjne, kominek którym się wspomagasz. Nie ukrywam , że jestem zwolennikiem ogrzewania elektrycznego bo gazu nie mam i nie zanosi się. Czy decydując się na ten rodzaj ogrzewania w II taryfie i wspomagając się kominkiem, nie pójdę z torbami.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 17.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ZW, powiedz mi jeśli możesz, jak wychodzisz na tym ogrzewaniu, czy masz piece akumulacyjne, kominek którym się wspomagasz. ... co do kosztów polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-elektryczne-moje-doswiadczenia,t118104.htm Koszty są różne zależnie od ocieplenia, rekuperatora itd. Mam ogrzewanie podłogowe - kable, ok 8cm betonu, + konwektory. Kominka brak. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 17.01.2008 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam Was i dzięki za info.Niestety mieszkam na granicy parku krajobrazowego i nie moge nic co pochodne wegla,tylko paliwo ekologiczne, wiec ekogroszek to nie oficjalnie, oficjalnie pellet lub drzewo .... Mój dom to 186 m2 (w tym 35 garaż ) sciany 24+15steropian okna 1,0 i reku z odzyskiem 96% Jak policzyc zapotrzebowanie energii i jakie moge mieć koszty ogrzewania ??Słyszałem ze mozna sie zmieścic z 3000 rocznie jak sadzicie realne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 17.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wchodzenie w instalacje elektryczne grzewcze wodne jest pozbawione wg mnie sensu, chyba że planuje się przejście w niedalekiej przyszłości na gaz. tu sie całkowicie nie zgodze - mam w całym domu wodną podłogówke i grzeje ją tanią taryfą (100%) - jesienią zaczeli u mnie na wsi zakładać gaz i po kalkulacjach zrezygnowałem z niego - różnica między proądem a gazem jest niewielka a koszty inwestycyjne przy gazie (przyłącze, instalacja, piec) tak duże, że pokryje przez kilkanaście lat różnice między prądem a gazem a z czasem pewnie pompy ciepła potanieją. Dom mam ocieplony 15 cm styropian platinum, 30 cm wełny na stropodachu (parterówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 17.01.2008 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 [ tu sie całkowicie nie zgodze - mam w całym domu wodną podłogówke i grzeje ją tanią taryfą (100%) - jesienią zaczeli u mnie na wsi zakładać gaz i po kalkulacjach zrezygnowałem z niego - różnica między proądem a gazem jest niewielka a koszty inwestycyjne przy gazie (przyłącze, instalacja, piec) tak duże, że pokryje przez kilkanaście lat różnice między prądem a gazem a z czasem pewnie pompy ciepła potanieją. Dom mam ocieplony 15 cm styropian platinum, 30 cm wełny na stropodachu (parterówka) A mozesz opisać coś wiecej, jaka powierzchnia domu, jaki piec i ile placisz za emergie do ZE ?? czy tylko tym grzejesz czy masz i palisz w kominku ?? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 18.01.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Niestety link nie działa można inny Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 19.01.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Widze że nia ma tu zwolenników tego typu ogrzewania Czasami mam wrażenie że na forum 80% to osoby które są w trakcje lub bedą budować, takich co juz sa dawno po i mogą sie podzielić uwagami znacznie mniej Mimo to ukłony dla tej Elity co tu pozostałaCo do moje pytania Dzis podjołem decyzje nie wiem czy bedzie dobra Jeszcze poczytam o opalaniu pelletem/ekogroszkiem ale chyba na 90% bedzie ogrzewanie elektryczne tylko w G12w i zbiornik ok 1000l jako akumulacja dodatkowo cos na ciepła wode ok 200-300l (2 dorosłe osoby i 2 małych dzieci)Odwiedziłem dzis siasiada-znajomego ma takie ogrzewanie piekny zbiornik akumulacyjny w dodatkowym płaszczu na zamek hihi Na ogrzewania w pierszym roku mieszkania 2 sezony wstecz wydał 3100 za okres zimowy ale tu ogrzeanie i światło i płyta elekrtyczn W zeszłym sezonie 2800 zł a jak tak bedzie dalej to w tym może byc poniżej 2400zł Wydaje sie szok ale to dobry znajmy rodziców wiec wiem ze nie wkreca aaaaa dodam ze ma niedocieplony chach - poddasze !!! W domu ma 21 CI co wy na to !!!???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Widze że nia ma tu zwolenników tego typu ogrzewania Czasami mam wrażenie że na forum 80% to osoby które są w trakcje lub bedą budować, takich co juz sa dawno po i mogą sie podzielić uwagami znacznie mniej Mimo to ukłony dla tej Elity co tu pozostała Co do moje pytania Dzis podjołem decyzje nie wiem czy bedzie dobra Jeszcze poczytam o opalaniu pelletem/ekogroszkiem ale chyba na 90% bedzie ogrzewanie elektryczne tylko w G12w i zbiornik ok 1000l jako akumulacja dodatkowo cos na ciepła wode ok 200-300l (2 dorosłe osoby i 2 małych dzieci) Odwiedziłem dzis siasiada-znajomego ma takie ogrzewanie piekny zbiornik akumulacyjny w dodatkowym płaszczu na zamek hihi Na ogrzewania w pierszym roku mieszkania 2 sezony wstecz wydał 3100 za okres zimowy ale tu ogrzeanie i światło i płyta elekrtyczn W zeszłym sezonie 2800 zł a jak tak bedzie dalej to w tym może byc poniżej 2400zł Wydaje sie szok ale to dobry znajmy rodziców wiec wiem ze nie wkreca aaaaa dodam ze ma niedocieplony chach - poddasze !!! W domu ma 21 C I co wy na to !!!???? zrób podłogówke i daruj sobie zbiornik buforowy - przy podłogówce taki zbirnik to jak szklanka wody a kosztuje nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 19.01.2008 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Widze że nia ma tu zwolenników tego typu ogrzewania Czasami mam wrażenie że na forum 80% to osoby które są w trakcje lub bedą budować, takich co juz sa dawno po i mogą sie podzielić uwagami znacznie mniej Mimo to ukłony dla tej Elity co tu pozostała Co do moje pytania Dzis podjołem decyzje nie wiem czy bedzie dobra Jeszcze poczytam o opalaniu pelletem/ekogroszkiem ale chyba na 90% bedzie ogrzewanie elektryczne tylko w G12w i zbiornik ok 1000l jako akumulacja dodatkowo cos na ciepła wode ok 200-300l (2 dorosłe osoby i 2 małych dzieci) Odwiedziłem dzis siasiada-znajomego ma takie ogrzewanie piekny zbiornik akumulacyjny w dodatkowym płaszczu na zamek hihi Na ogrzewania w pierszym roku mieszkania 2 sezony wstecz wydał 3100 za okres zimowy ale tu ogrzeanie i światło i płyta elekrtyczn W zeszłym sezonie 2800 zł a jak tak bedzie dalej to w tym może byc poniżej 2400zł Wydaje sie szok ale to dobry znajmy rodziców wiec wiem ze nie wkreca aaaaa dodam ze ma niedocieplony chach - poddasze !!! W domu ma 21 C I co wy na to !!!???? zrób podłogówke i daruj sobie zbiornik buforowy - przy podłogówce taki zbirnik to jak szklanka wody a kosztuje nie mało ALE JAK TO AKUMULOWAĆ ?? w II taryfie ?? Czy proponujesz aktywowac podłogówkę tylko w nocy i 2 h w dzien ??? i to wystarczy Ja rozumiem ze taka betonowa posadzka to dobry akumulator ale żeby aż tak dobry ?? MHH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.01.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 ALE JAK TO AKUMULOWAĆ ?? w II taryfie ?? Czy proponujesz aktywowac podłogówkę tylko w nocy i 2 h w dzien ??? i to wystarczy Ja rozumiem ze taka betonowa posadzka to dobry akumulator ale żeby aż tak dobry ?? MHH podłogówka nie zmagazynuje ciepła na cały dzień a 1000 litrowy zbiorniczek ma to zrobić? policz sobie przy 150 m2 i 10 cm grubości ile to takich zbiorników - fakt, że temperatura niższa, ale masa podłogi robi swoje - u mnie starcza tylko grzanie w II taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 20.01.2008 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ALE JAK TO AKUMULOWAĆ ?? w II taryfie ?? Czy proponujesz aktywowac podłogówkę tylko w nocy i 2 h w dzien ??? i to wystarczy Ja rozumiem ze taka betonowa posadzka to dobry akumulator ale żeby aż tak dobry ?? MHH podłogówka nie zmagazynuje ciepła na cały dzień a 1000 litrowy zbiorniczek ma to zrobić? policz sobie przy 150 m2 i 10 cm grubości ile to takich zbiorników - fakt, że temperatura niższa, ale masa podłogi robi swoje - u mnie starcza tylko grzanie w II taryfie A moge Ciebie zapytać jaką masz powierzchnie domu jakie docieplenie i ile płacisz za pąd ?? Podłogówkę i tak planowałem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta 21.01.2008 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 FOTOGRAF ponawiam pytanie. Jakie są Twoje koszty za ogrzeanie elektryką na II taryfie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts