sylvia1 17.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 proszę o podpowiedź. Gazownia zrobiła nas w jajo i zamiast tak jak sąsiedzi podłączyć nas po kosztach zażądała 4 x więcej stąd wychodzi, że koszt podprowadzenia gazu jest porównywalny z instalacją pompy ciepła. W domku ponieważ gaz miał by ć tani jest całe CO działające tak że tylko wpiąć źródło ciepła i gotowe. Co w tym momencie warto wybrać? jednak gaz ? czy pompę ciepła? jaką? grunt to glina z wysokim poziomem wód gruntowych. (tu byłby kolejny problem z wykonaniem kolektora ziemnego) koszt gazou to ok 20 tys (razem z piecem, projektem itp itd) dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 17.01.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 proszę o podpowiedź. Gazownia zrobiła nas w jajo i zamiast tak jak sąsiedzi podłączyć nas po kosztach zażądała 4 x więcej stąd wychodzi, że koszt podprowadzenia gazu jest porównywalny z instalacją pompy ciepła. W domku ponieważ gaz miał by ć tani jest całe CO działające tak że tylko wpiąć źródło ciepła i gotowe. Co w tym momencie warto wybrać? jednak gaz ? czy pompę ciepła? jaką? grunt to glina z wysokim poziomem wód gruntowych. (tu byłby kolejny problem z wykonaniem kolektora ziemnego) koszt gazou to ok 20 tys (razem z piecem, projektem itp itd) dzięki za wszelkie sugestie Na mój gust to jeżeli chodzi o glinę i wysoki poziom wód gruntowych to tylko dobrze w przpadku żródła dolnego. Natomiast nie wiem czy w cenie 20 kzł zakupisz pompę ze źródłem dolnym ?? Poza tym przy instalacji grzejnikowej to juz pompa chyba nie będzie takim ekonomicznym rozwiązaniem, ponieważ przy temp zasilania 55 st C sprawność spada i to znacznie. Moim zdaniem jak już tak daleko zabrnęliście w las to nie ma sensu zmieniać koncepcji ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 17.01.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ale ja mam podłogówkę i to niskotemperaturową (projekt robiony na 34 stopnie)... w całym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.01.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ja na Twoim miejscu wszedłbym jednak w PC ale wydaje mi się, że jednak 30k pln to minimum za PC ale masz spokój z gazem i jego podwyżkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 17.01.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Zdecydowanie nie zmieścisz się w 20 tyś. z PC. Ale jeśli chodzi o funkcjonalność, to szczerze polecam PC. No i koszty grzania zdecydowanie na korzyść PC. U mnie pompa działa 7-8 godzin dziennie x 2kW. Dziennie ogrzanie domu 220 m kw i wody użytkowej kosztuje taniej niż paczka papierosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.01.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 proszę o podpowiedź. Gazownia zrobiła nas w jajo i zamiast tak jak sąsiedzi podłączyć nas po kosztach zażądała 4 x więcej stąd wychodzi, że koszt podprowadzenia gazu jest porównywalny z instalacją pompy ciepła. W domku ponieważ gaz miał by ć tani jest całe CO działające tak że tylko wpiąć źródło ciepła i gotowe. Co w tym momencie warto wybrać? jednak gaz ? czy pompę ciepła? jaką? grunt to glina z wysokim poziomem wód gruntowych. (tu byłby kolejny problem z wykonaniem kolektora ziemnego) koszt gazou to ok 20 tys (razem z piecem, projektem itp itd) dzięki za wszelkie sugestie Popatrz. http://www.thermogolv.com/cennik,pompa_ciepla_z_320,500_litrowym_zbiornikiem.html Jak duży masz dom ? Wystarczy Ci 5 kW to zejdziesz do kwoty ok. 20.000 zł. Jeśli 7 kW to będzie ok. 25.000 z montażem i własną koparką. Więcej info znajdziesz w temacie dot. PC Odnośnie Ziriusa także. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 17.01.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 proszę o podpowiedź. Gazownia zrobiła nas w jajo i zamiast tak jak sąsiedzi podłączyć nas po kosztach zażądała 4 x więcej stąd wychodzi, że koszt podprowadzenia gazu jest porównywalny z instalacją pompy ciepła. W domku ponieważ gaz miał by ć tani jest całe CO działające tak że tylko wpiąć źródło ciepła i gotowe. Co w tym momencie warto wybrać? jednak gaz ? czy pompę ciepła? jaką? grunt to glina z wysokim poziomem wód gruntowych. (tu byłby kolejny problem z wykonaniem kolektora ziemnego) koszt gazou to ok 20 tys (razem z piecem, projektem itp itd) dzięki za wszelkie sugestie Popatrz. http://www.thermogolv.com/cennik,pompa_ciepla_z_320,500_litrowym_zbiornikiem.html Jak duży masz dom ? Wystarczy Ci 5 kW to zejdziesz do kwoty ok. 20.000 zł. Jeśli 7 kW to będzie ok. 25.000 z montażem i własną koparką. Więcej info znajdziesz w temacie dot. PC Odnośnie Ziriusa także. Pozdrawiam. to szukać kupca na mój 300 l zbiornik który juz posiadam? czy prosić o zmiejszenie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.01.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Hm ..trudne pytanie.Powiedz mi jak dużą masz działkę ?Czy większy kolektor ( 400-500 m.kw. zajmowanej działki ) wejdzie na działkę ?Jeśli nie masz tutaj specjalnego ograniczenia to można porozmawiać z nimi:http://www.pamar.waw.pl/oferta.htmlhttp://hubomag.pl/ Tutaj masz PC plus kolektor za około 24.-25.000 zł. i wtedy możesz poprosić o podłączenie zasobnika, kt. masz. Jeśli chodzi o Ziriusa to tam CWU jest ogrzewane przepływowo przez ICH zasobnik. Zapytaj się czy można do Waszego zsobnika to podłączyć. Myślę, że nie. Więc klops. Ja mam podobną sytuację co Wy ( tzn. z budową jestem na etapie pozw. ) z wyborem ogrzewania. Gaz 12.800 zł. plus VAT.I chyba ( tak 80 %) wybiorę Ziriusa.Jest sporo zadowolonych osób. Poszukaj robuda i wejdź na jego stronę www. Zobaczysz jego koszty. ( on ma właśnie 300 l. zasobnik ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 18.01.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale ja mam podłogówkę i to niskotemperaturową (projekt robiony na 34 stopnie)... w całym domku A to sorrki. Założyłem że jak gazówka to kaloryfery. Przepraszam za wnioski bez pokrycia. Jakie masz w projekcie zapotzebowanei energetyczne domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 18.01.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Sylvia,przepraszam, że nie odpowiadam na pytanie, ale jednym z rozwiązań Twojego problemu jest dedykowany do podłogówki elektryczny piec c.o. Kspela (15KW w cenie 2000 zł netto). Z zaoszczędzonych 17 tys zł masz 900 zł odsetek rocznie, a nie wykluczone że 300 l zbiornik, który już masz, pomógłby grzać w II taryfie. Może się okazać że sumując koszty inwestycja + eksploatacja zaczniesz przepłacać za 15 lat albo wcaleZ tych rzeczy o które pytasz wybrałbym pc (!) choć trudno mi uwierzyć, że wystarczy 20k pln.Gaz i pompa wymagają kopania w ...glinie a z doświadczenia wiem, że trudno się po takiej przygodzie "zaciera" ślady.Życzę dobrej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 18.01.2008 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale ja mam podłogówkę i to niskotemperaturową (projekt robiony na 34 stopnie)... w całym domku A to sorrki. Założyłem że jak gazówka to kaloryfery. Przepraszam za wnioski bez pokrycia. Jakie masz w projekcie zapotzebowanei energetyczne domu? a to zalezy moejmu panu od CO wyszło ok 6 kW + CWU a mi 4,5 kW +CWU. chyba policzę jeszcze raz. TOM no właśnie ta glinka kochana... no dobra a to jak ten kospel ma się do zwykłej grzałki w buforze o mocy 6kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 18.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Sylvia, przepraszam, że nie odpowiadam na pytanie, ale jednym z rozwiązań Twojego problemu jest dedykowany do podłogówki elektryczny piec c.o. Kspela (15KW w cenie 2000 zł netto). Z zaoszczędzonych 17 tys zł masz 900 zł odsetek rocznie, a nie wykluczone że 300 l zbiornik, który już masz, pomógłby grzać w II taryfie. Może się okazać że sumując koszty inwestycja + eksploatacja zaczniesz przepłacać za 15 lat albo wcale Z tych rzeczy o które pytasz wybrałbym pc (!) choć trudno mi uwierzyć, że wystarczy 20k pln. Gaz i pompa wymagają kopania w ...glinie a z doświadczenia wiem, że trudno się po takiej przygodzie "zaciera" ślady. Życzę dobrej decyzji. Witam Zgadzam się w 100% z kolegą . Zamontuj sobie piec elektryczny i zrób podłogówkę wodną w całym domu !!!(wodną dlatego że w razie podpięcia gazu zmienisz tylko piec ) . Koszt pieca tak jak pisze kolega ok.2tyś zł . Zadnego kopania i rycia całej działki . Poza tym pompa ciepła nie jest wieczna .Szlak ją trafi po kilkunastu latach . Mając podłogówkę w całym domu będziesz grzał praktycznie tylko w drugiej taryfie a więc koszty ogrzewania będą niewiele wyższe niż na gazie . Odejmij od tego jeszcze koszty obsługi gazu (przeglądy ,uruchomienia, kominy i ich czyszczenie , abonament ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.01.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale ja mam podłogówkę i to niskotemperaturową (projekt robiony na 34 stopnie)... w całym domku A to sorrki. Założyłem że jak gazówka to kaloryfery. Przepraszam za wnioski bez pokrycia. Jakie masz w projekcie zapotzebowanei energetyczne domu? a to zalezy moejmu panu od CO wyszło ok 6 kW + CWU a mi 4,5 kW +CWU. chyba policzę jeszcze raz. TOM no właśnie ta glinka kochana... no dobra a to jak ten kospel ma się do zwykłej grzałki w buforze o mocy 6kW? ma się tak że grzałka kosztuje 300 - 400 zł a piec 2000. Innych różnic nie ma. Jeśli do bufora podlączysz kominkek z płaszczem to juz masz pieknie i tanio. Jak masz juz kominek zwykły to nic straconego - rurka miedziana okręcona na kominku + ew ustrojstwo zwane rekuperatorem wodnym na rurze spalinowej i wio!!! Won gazownikom! Smierć pompie ciepła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 18.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Nie znam sie na tym za dobrze ale czy grzałka 6kW wystarczy przy dużych mrozach? (których na razie jak na lekarstwo) Jeśli tak to na pewno jest to rozwiązanie tańsze i prostrze ale boję się że nie wystarczy i wtedy kocioł szybciej podgrzeje nam wodę w c.o.I jeszcze jedno - to rozwiązanie z prądem jest chyba najszybsze w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 18.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Prąd może spokojnie podrożeć 2 albo 3 razy w perspektywie powiedzmy 20 lat. Ale gaz w tym okresie mogą nam Rosjanie kilka razy zakręcić, więc ja bym wolał jednak PC. Choćbym ją miał potem napędzać rowerem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 18.01.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ....dedykowany do podłogówki elektryczny piec c.o. Kspela (15KW w cenie 2000 zł netto). Z zaoszczędzonych 17 tys zł masz 900 zł odsetek rocznie, a nie wykluczone że 300 l zbiornik, który już masz, pomógłby grzać w II taryfie. Może się okazać że sumując koszty inwestycja + eksploatacja zaczniesz przepłacać za 15 lat albo wcale [...] Gaz i pompa wymagają kopania w ...glinie a z doświadczenia wiem, że trudno się po takiej przygodzie "zaciera" ślady. Zbiornik 300l możesz wykorzystać ale do cwu (specyfikacja techniczna Kospel). Czyli piec dla co pracuje jak ogrzewacz przepływowy. 900 zł odsetek rocznie nigdy na oczy nie zobaczysz, bo zimą tyle zapłacisz (jak nie więcej) co miesiąc. U mnie II taryfa to tylko 9 groszy, ale plus koszty przesyłu i opłaty stałe i wychodzi prawie 20 groszy/kWh. Pompę ciepła mam (Zirius M2-10), zakopanie dolnego źródła to dzień roboty - koparka wykopała, 2 ludzi rozłożyło przewody, koparka zasypała, potem tylko wygładzić i posiać trawę. ....Zamontuj sobie piec elektryczny i zrób podłogówkę wodną w całym domu !!!(wodną dlatego że w razie podpięcia gazu zmienisz tylko piec ) . Koszt pieca tak jak pisze kolega ok.2tyś zł . Zadnego kopania i rycia całej działki . Poza tym pompa ciepła nie jest wieczna .Szlak ją trafi po kilkunastu latach. Pomijając oczywisty fakt że piece elektryczne są wieczne to kolega mnie przeraził informacją, że moja PC padnie za lat kilka. Rozumiem że jest to wiedza praktyczna? ma się tak że grzałka kosztuje 300 - 400 zł a piec 2000. Innych różnic nie ma. Jeśli do bufora podlączysz kominkek z płaszczem to juz masz pieknie i tanio. Jak masz juz kominek zwykły to nic straconego - rurka miedziana okręcona na kominku + ew ustrojstwo zwane rekuperatorem wodnym na rurze spalinowej i wio!!! Won gazownikom! Smierć pompie ciepła! To po co PC czy piece gazowe, jak można w podłogówkę wpiąć przepływowy ogrzewacz za całe 300 zł. Taniocha. Że też ludzkość na to nie wpadła i wydaje tysiące na jakieś wynalazki. Kominek z płaszczem jako źródło ciepła, fakt jest piękny, Jeśli nie przeszkadza nam drewutnia w salonie, jesteśmy domatorami i lubimy w niedzielę wstać bladym świtem bo coś zimno się w domku zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 18.01.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam "Panda" do tego że urządzenia sie psują nie potrzebna jest wiedza praktyczna . Resztę wypowiedzi pomijam bo jest niestety pozbawiona sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 18.01.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 do tego że urządzenia sie psują nie potrzebna jest wiedza praktyczna . Resztę wypowiedzi pomijam bo jest niestety pozbawiona sensu . No cóż, przepraszam, ale powołałem się tylko na Twoją wypowiedź - zamontuj sobie piec elektryczny bo pompa ciepła nie jest wieczna. Natomiast jeżeli sensowne jest namawianie kogoś na tani zakup nie patrząc na koszty późniejszej eksploatacji to tylko pogratulować dobrego samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 18.01.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 900 zł odsetek rocznie nigdy na oczy nie zobaczysz, bo zimą tyle zapłacisz (jak nie więcej) co miesiąc. Panda, ręce opadają od takich tekstów. Na tym poziomie odpowiedź wygląda tak: Zobaczy 20k pln zaoszczędzone na starcie. Spojżałes jaki dom ma Sylwia - 118 m2, 19 cm styro i reku. Nadal myślisz że to będzie 900pln miesięcznie? Nasz kolega z grupy przy podobnych parametrach mieści się w 4500zł za cały prąd rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.01.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 900 zł odsetek rocznie nigdy na oczy nie zobaczysz, bo zimą tyle zapłacisz (jak nie więcej) co miesiąc. Panda, ręce opadają od takich tekstów. Na tym poziomie odpowiedź wygląda tak: Zobaczy 20k pln zaoszczędzone na starcie. Spojżałes jaki dom ma Sylwia - 118 m2, 19 cm styro i reku. Nadal myślisz że to będzie 900pln miesięcznie? Nasz kolega z grupy przy podobnych parametrach mieści się w 4500zł za cały prąd rocznie. Masz na myśli Jeziera ? Fakt jest taka kwota, a jemu wierzę jak mało komu.... Popatrz na koszty domu po podłodze prawie 200 m., 5 osób ( w tym trójka dzieci ) i koszty roczne prądu 2230 zł. Zgadnij kto to i czym ogrzewa chałupę oraz CWU. To 2.300 zł. różnicy. A to moim zdaniem trochę jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts