sylvia1 18.01.2008 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale się dyskusja rozpętała.. więc tak: dom ma po podłogach 168 m2. mieszkam od 3 mies więc grzeje tą grzałką ale na tańszej taryfie - gdy grzałam non stop przez 2 tyg w grudniu (goście) to stan spisany z licznika wskazał ponad 900 zł. dlatego obecnie podłogówka mało chodzi (dzięki że nie ma mrozów) i stąd poszukiwania tańszego źródła miał byc gaz bo sąsiedzi dostali warunki po 1200 zł za podpięcie u nas 4800. stąd dyskusja... panowie bufor już jest podłogówka już działa... i działa dobrze to super rozwiązanie...ale grzanie prądem na obu taryfach to nieporozumienie... a sama byłam do tego tak przekonana - może zweryfikuję po całym pierwszym sezonie.... interesuje mnie coś co potem będzie tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.01.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeśli docelowo ma byc gaz - zostaw tak jak jest Natomiast jesli zależy Ci na rachunkach o 2/3 mniejszych, a inwestycja w PC nie jest dla Ciebie "katastrofalna" - to wybór tez jest jednoznaczny - instaluj PC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 18.01.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale się dyskusja rozpętała.. więc tak: dom ma po podłogach 168 m2. mieszkam od 3 mies więc grzeje tą grzałką ale na tańszej taryfie - gdy grzałam non stop przez 2 tyg w grudniu (goście) to stan spisany z licznika wskazał ponad 900 zł. dlatego obecnie podłogówka mało chodzi (dzięki że nie ma mrozów) i stąd poszukiwania tańszego źródła miał byc gaz bo sąsiedzi dostali warunki po 1200 zł za podpięcie u nas 4800. stąd dyskusja... panowie bufor już jest podłogówka już działa... i działa dobrze to super rozwiązanie...ale grzanie prądem na obu taryfach to nieporozumienie... a sama byłam do tego tak przekonana - może zweryfikuję po całym pierwszym sezonie.... interesuje mnie coś co potem będzie tanie... Więc jednak albo 900 zł albo dylemat: włączamy ogrzewanie czy zakładamy barchany. Nie będę snuł teoretycznych rozważań i sugerował erstazowych rozwiązań, opiszę co ja mam a Ty myśl. Pompa ciepła Zirius M2-10 o mocy pobieranej 2.6kW, powierzchnia użytkowa domu 271 m2, całkowita 377 m2. Podłogówka jest tylko na dole, na górze jeszcze bez wylewek (walka trwa ). Dach jeszcze nie ocieplony, ściany na zewnątrz 15cm styropianu Swisspor. Pompa chodzi od 4 miesięcy, prądu poszło ok. 3400 kW (jest osobny licznik tylko dla pompy i solarów), najniższa temperatura jak były mrozy oscylowała na poziomie 12-13, dzisiaj było 18 (termostat ustawiony na 17). Pompa M2-10 kosztowała według faktury 27.600,00 PLN, w cenie jest zbiornik 500 litrów, dolne źródło i elektronika sterująca. Miałem i inne oferty wstępne np. IVT dla domu o powierzchni grzewczej 170 m2 - 43.300,00, Ekontech - 31.700,00 czy Nateo 58.900,00 Masz ocieplony dom o połowę mniejszy i masz już zbiornik, popatrz zatem na pompę M1-5 lub M1-7, gdzie można wykorzystać Twój zbiornik. Ceny brutto po przeliczeniu na złotówki to 5.562,00 lub 6.835,00. Kolektor (dolne źródło) masz już w cenie. Musisz oczywiście dołożyć parę złotych na instalatora (ale do gazu też musisz) i wynająć koparkę (lub fizycznych) do zakopania kolektorów (ok. 1 metr pod ziemią). Teraz jak widzę kurs korony szwedzkiej jest 0,386, jak ja kupowałem był 0,45 zł. Na formu są też inni użytkownicy pomp Ziriusa i nie narzekają. To tyle, w dalszym ciągu natomiast uważam że kupowanie Kospela żrącego na okrągło 15kW jest nieporozumieniem, tanim sposobem na generowanie dużych kosztów. Tom17, ja wiem że od moich tekstów ręce opadają , ale to nie Ty bedziesz później sobie pluł w brodę że te 20k PLN teoretycznie zaoszczędzonych gdzieś zniknęło a jedyną pamiątką po nich są świąteczne kartki z życzeniami od energetyki - wszak kto nie lubi klienta zostawiającego dużą gotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 18.01.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 To tyle, w dalszym ciągu natomiast uważam że kupowanie Kospela żrącego na okrągło 15kW jest nieporozumieniem, tanim sposobem na generowanie dużych kosztów. przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.01.2008 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Jeśli 500 zł za miesiąc za ogrzewanie to jest tanio to czoła chylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Jeśli 500 zł za miesiąc za ogrzewanie to jest tanio to czoła chylę A ile według Ciebie to jest tanio??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 20.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 proszę o podpowiedź. koszt gazou to ok 20 tys (razem z piecem, projektem itp itd) Mieliśmy podobny problem. Stanęło na pompie ciepła. Mamy już wykonany wyminnik gruntowy i podłogówkę w całym domu. Na początku lutego mamy instalować PC. Co do kosztów, to u nas wyszło ok. 37 tys. zł (bez instalacji co), zatem twoje 20 tyś, to o 17 tys. zł mniej. Masz trochę mniejszą powierzchnię i można byłoby dobrać zapewne mniejszą jednostkę, ale i tak różnica wyniesie min. 15 tys. Pytanie jest takie, czy masz na piśmie, razm z terminem, potwierdzenie wykonania gazu, czy tylko słowną obietnicę? PC można wykonać w każdej chwili, z gazem bywa różnie. Same wykonanie projektów zajmuje im min. 6-9 miesięcy. My nie mogliśmy czekać, gdyż chcemy ogrzewać się już niebawem i doszedłby dodatkowo koszt gazu z butli - montaż, potem demontaż, papierki itd. Rozważ wszystko na spokojnie, nie podejmuj pochopnych decyzji, przelicz to sobie i zbierz kilka ofert na PC, podzwoń. W ostateczności te 20 tys. na opcję z gazem to nie jest aż tak strasznie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 21.01.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Jeśli 500 zł za miesiąc za ogrzewanie to jest tanio to czoła chylę Witam Chciałbym nieśmiało zapytać czy 3400KW które zużyła twoja pompa ciepła ciepła przez 4 miesiące to darmowy prąd ?? Bo jak by nie liczyć to mi wychodzi 1530 zł w I taryfie czyli prawie 400zł na miesiąc lub ...powiedzmy np.1100 w dwoch czyli 275 zl na miesiąc . Dodam również że temperatura którą utrzymujesz 12-17 stopni różni się zasadniczo od tej którą będziesz miał mieszkając .Ja w tamtym roku bez grzania miewałem tygodniami 10-12 stopni . Poza tym zimy prawie nie mamy . Więc twoje wyśmiewanie się że 500 zł na miesiąc to dużo jest nie na miejscu bo sam tyle będziesz płacił ......... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 21.01.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Masz na myśli Jeziera ? Nie, gawla Cześć Piotruś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.01.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Jeśli 500 zł za miesiąc za ogrzewanie to jest tanio to czoła chylę no tak - grudzień był mroźny a do ogrzania 180 metrów, w domu 23 stopnie i w tym ciepła woda - jeśli to drogo to co powiesz na mojego kolege, który w grudniu spalił tone groszku za 600 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.01.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Masz na myśli Jeziera ? Nie, gawla Cześć Piotruś Zostałem zabity. Proszę o rozwinięcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 21.01.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wystarczy poczytac jakie rachunki placa za energie ludzie ktorzy zdecydowali sie na grzanie pradem.Przeczytalam ich watek i juz wyleczylam sie z grzania energia.Jest to dla ludzi ktorzy maja kase i rachunki roczne 5-10 tys rocznie to pryszcz.Ja jednak wole zainwestowac w pompe i placic 1500-3000 tys. rocznie, a takie sa podono rachunki niektorych forumowiczow. rachunki zaleza od powierzchni ocieplenia i tysiaca innych rzeczy nie wiem skad wziales ze przy ogrzewaniu pradem to placi sie 5-10tys zl? jezeli dobrze przeczytales watek dot ogrzewania pradem to doskonale wiesz ze ludzie roznie placa potrzebujesz argumentu by zainwestowac w pompe to szukaj ale prawdziwego:P pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.01.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 przesadzasz - ja mam dom bardzo energooszczędny i właśnie grzeje kotłem elektrycznym tylko w drugiej taryfie - przy podłogówce temperature na piecu mam 35 stopni i piec pracuje na niewielkiej mocy. Za ogrzewanie wyszło mi ostatnio 500 zł za miesiąc ale było mroźno (w listopadzie np 350 zł). W tym jest CWU. Na razie pompa ciepła wychodzi za drogo - poczekam aż stanieją. Jeśli 500 zł za miesiąc za ogrzewanie to jest tanio to czoła chylę Witam Chciałbym nieśmiało zapytać czy 3400KW które zużyła twoja pompa ciepła ciepła przez 4 miesiące to darmowy prąd ?? Bo jak by nie liczyć to mi wychodzi 1530 zł w I taryfie czyli prawie 400zł na miesiąc lub ...powiedzmy np.1100 w dwoch czyli 275 zl na miesiąc . Dodam również że temperatura którą utrzymujesz 12-17 stopni różni się zasadniczo od tej którą będziesz miał mieszkając .Ja w tamtym roku bez grzania miewałem tygodniami 10-12 stopni . Poza tym zimy prawie nie mamy . Więc twoje wyśmiewanie się że 500 zł na miesiąc to dużo jest nie na miejscu bo sam tyle będziesz płacił ......... pozdrawiam Jak pisałem wyżej gotowy jest tylko parter. Dach jest nieocieplony więc grzeję również okolicę. Nie ma jeszcze reku, GWC, wentylacji mechanicznej - ot, taki plac budowy. Mam dwie taryfy z osobnym licznikiem dla PC i solarów. Koszty energii tylko na ogrzewanie i cwu za w/w okres wyniosły ok. 700 złotych, czyli średnio niecałe 200 miesięcznie. Docelowo szacunkowy średnioroczny koszt ogrzewania to 100-120 zł miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Masz na myśli Jeziera ? Nie, gawla Cześć Piotruś Zostałem zabity. Proszę o rozwinięcie. Pozdrawiam. Dlaczego zabity ? Cóżw tym takiego dziwnego ja mam takie same rozwiazania jak Jezier tylko że dom trochę mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wystarczy poczytac jakie rachunki placa za energie ludzie ktorzy zdecydowali sie na grzanie pradem.Przeczytalam ich watek i juz wyleczylam sie z grzania energia.Jest to dla ludzi ktorzy maja kase i rachunki roczne 5-10 tys rocznie to pryszcz.Ja jednak wole zainwestowac w pompe i placic 1500-3000 tys. rocznie, a takie sa podono rachunki niektorych forumowiczow. Ja place ok 3000 za ogrzewanie bez pompy zwykłymi konwektorami, skoro nie ma różnicy to po co przepłacać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wystarczy poczytac jakie rachunki placa za energie ludzie ktorzy zdecydowali sie na grzanie pradem.Przeczytalam ich watek i juz wyleczylam sie z grzania energia.Jest to dla ludzi ktorzy maja kase i rachunki roczne 5-10 tys rocznie to pryszcz.Ja jednak wole zainwestowac w pompe i placic 1500-3000 tys. rocznie, a takie sa podono rachunki niektorych forumowiczow. rachunki zaleza od powierzchni ocieplenia i tysiaca innych rzeczy nie wiem skad wziales ze przy ogrzewaniu pradem to placi sie 5-10tys zl? jezeli dobrze przeczytales watek dot ogrzewania pradem to doskonale wiesz ze ludzie roznie placa potrzebujesz argumentu by zainwestowac w pompe to szukaj ale prawdziwego:P pozdr Rozumiem, ze wszystkie artykuly w ktorych napisane jest, ze ogrzewanie energia jest najdrozsza forma ogrzewania domu , to tez brednie?.Ja nie jestem blondynka zapewniam cie . Wszysto zależy od: 1. Ile metrów zamierzasz ogrzewać 2. Jakie zapotrzebowanie na ciepło ma twój dom Przy rozcznym zuzyciu energi cieplnej na poziomie 5000 kWh godzin nie oplaca się inwestować w pompę ciepła. Często nie opłaca się nawet w kocioł gazowy. Każdy musi sobie policzyć co sie opłaca w konkretnym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Rozumiem, ze wszystkie artykuly w ktorych napisane jest, ze ogrzewanie energia jest najdrozsza forma ogrzewania domu , to tez brednie?.Ja nie jestem blondynka zapewniam cie . z jednej strony moj dom jest raczej newielki ale nieźle ocieplony, z drugiej nie obnizam temperatury w ciagu doby tylko utrzymuje min 22 st C(wydaje mi sie to niemało) i mieszkając piąty sezon wiem jakie są rachunki za prąd - do przyjecia raczej niskie. Nie opłacam ich artykułami o najdroższym ogrzewaniu prądem tylko złotymi polskimi i to sa dla mnie fakty A czy kolor włosów ma tu cos do rzeczy . Jestem prawie łysy wiec mam problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.01.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wystarczy poczytac jakie rachunki placa za energie ludzie ktorzy zdecydowali sie na grzanie pradem.Przeczytalam ich watek i juz wyleczylam sie z grzania energia.Jest to dla ludzi ktorzy maja kase i rachunki roczne 5-10 tys rocznie to pryszcz.Ja jednak wole zainwestowac w pompe i placic 1500-3000 tys. rocznie, a takie sa podono rachunki niektorych forumowiczow. Ja place ok 3000 za ogrzewanie bez pompy zwykłymi konwektorami, skoro nie ma różnicy to po co przepłacać?? Ogrzewasz tez wode uzytkowa dla 6 osob?. wode dla średnio 4 osób podgrzewaczem pojemnosciowym koszt to ok 950 zł rocznie. Ja mam taryfe g-12, a w ogóle wszystko w domu jest na prąd, kuchenka tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 21.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Rozumiem, ze wszystkie artykuly w ktorych napisane jest, ze ogrzewanie energia jest najdrozsza forma ogrzewania domu , to tez brednie?.Ja nie jestem blondynka zapewniam cie . odrazu akurat blondynka:) w tej chwili mieszkam w starym domku 110m2 ogrzewanym piecami akumulacyjnymi dynamicznymi laczny koszt roczny zuzycia pradu(ogrzewanie, ciepla woda, swiatlo i reszta dupereli) to okolo 3000zl (czasami troche mniej czasami ciutke wiecej) w tym roku zaczynam sie budowac i gdyby nie to ze robie wodne ogrzewanie (podlogowka) ze wzgledu na obecnosc ciepla z rury to zastanwialbym sie czy aby jeszcze raz nie zrobic takiego ogrzewania dlatego nie demonizowalbym pradu..tani nie jest ale artykuly coz..w nich jest rowniez napisane ze koszt ogrzania 150m2 gazem z butli to ponad 8tys zl..natomiast nikt ze znajomych tego nie potwierdza pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.01.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 gawelA możesz wrzucić trochę więcej danych o chałupie, ile m.kw., ( poddasze, parter? ), ile ocieplenie na ścianach, dachu ( stropie ), podłodze, jaka went., jakie okna i ile inwestycyjnie kosztował Cię system ogrzewania. Cały z podgrzewaczem CWU.Będę wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts