Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w tej samej cenie gaz i PC co wybrać? dylemat

Recommended Posts

Esperanza.

Ciezko mi dokladnie okreslic jakie jest zuzycie pradu na cuw, ogrzewanie, gotowanie i pieczenie no i normalne zuzycie sprzetu agd, oswietlenia itp, bo nie posiadam podliczników i nie mam fobi natym punkcie, odkąd sie uspokoiłem ze rachunki są zadowalające. Nie mówie ze na poczatku sie nie bałem bo po lekturze fachowej na etapie której jestes bałem sie. :wink:

W latach 2004-2007 koszty pradu całkowite roczne wynosiły kolejno: 4661, 3944, 4526, 3682. W 2004 i 2005 roku była to jeszcze taryfa budowlana bo mieszkalismuna rbetce w 2006 mielismy juz G-12 ale zima była sroga i mrozy -20-30 stopni :evil: ostatni rok był niezły :D . Rejon energrtyczny stosuje 2 krotny odczyt w roku i zwiazane z tym zaliczki "letnie i zimowe" w 2007 roku letnia zaliczka wynosiła 220 zł (zuzyto ok190 zł) zimowa jest obecnie 480 zł. Zawieraja one oplaty miesieczne stałe.

Czy to jest duzo???

Odejmijcie swoje rachunki za prąd(bez cuw, ogrzewania i gotowania) i zobaczcie czy zimą za swiety spokój i cieplo bez pomp i kotłów i rur (i ewntualnej obsługi odsetkowej wiekszego kredytu z tytułu instalacji co i przyłącza gazowego) to jest az tak duzo???

Nie bylbymdo konca szczery gdybym niepowiedzial ze mamy kominek ale próbowalem w nim palic i ok 2 m3 drewna kosztuje 350 zł wiec w okolicach warszawy jest to koszt porównywalny z kosztami ogrzewania elektrycznego niestety. Palimy wiec w kominku okazjonalnie w wekendy i swieta. roczny koszt drewna to ok 400 zł do rachunku za ogrzewanie.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gawel

A możesz wrzucić trochę więcej danych o chałupie, ile m.kw., ( poddasze, parter? ), ile ocieplenie na ścianach, dachu ( stropie ), podłodze, jaka went., jakie okna i ile inwestycyjnie kosztował Cię system ogrzewania. Cały z podgrzewaczem CWU.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

info na prv :wink:

w tej chwili mieszkam w starym domku 110m2 ogrzewanym piecami akumulacyjnymi dynamicznymi laczny koszt roczny zuzycia pradu(ogrzewanie, ciepla woda, swiatlo i reszta dupereli) to okolo 3000zl (czasami troche mniej czasami ciutke wiecej)

w tym roku zaczynam sie budowac i gdyby nie to ze robie wodne ogrzewanie (podlogowka) ze wzgledu na obecnosc ciepla z rury to zastanwialbym sie czy aby jeszcze raz nie zrobic takiego ogrzewania

dlatego nie demonizowalbym pradu..tani nie jest ale artykuly coz..w nich jest rowniez napisane ze koszt ogrzania 150m2 gazem z butli to ponad 8tys zl..natomiast nikt ze znajomych tego nie potwierdza

pozdr

Czytam i czytam i oczom nie wierzę. U mnie 3 tyś. rocznie to koszt energii za dwa podgrzewacze elektryczne, które podgrzewają wodę dla czterech osób i to co w domu na prąd- pralka, zmywarka itd. Fakt, że nie mam 2-giej taryfy, a jeden bojler jest stary i prądożerny, ale mimo to nie wiem jak to możliwe żeby w tej cenie ogrzać jeszcze 150 m2. A może w domu jest 12 stopni C? To byłoby taniej niż opalanie drewnem czy ekogroszkiem :o

[quote name="renjulCzytam i czytam i oczom nie wierzę. U mnie 3 tyś. rocznie to koszt energii za dwa podgrzewacze elektryczne, które podgrzewają wodę dla czterech osób i to co w domu na prąd- pralka, zmywarka itd. Fakt, że nie mam 2-giej taryfy, a jeden bojler jest stary i prądożerny, ale mimo to nie wiem jak to możliwe żeby w tej cenie ogrzać jeszcze 150 m2. A może w domu jest 12 stopni C? To byłoby taniej niż opalanie drewnem czy ekogroszkiem :o[/quote]

150m2 to mialy domki w muratorze opisane ja pisalem o swoim 110m2:)

temp w okolicach 20-21stopni, bojler 120litrow albo 150 litrow nie pamietam

zmywarka pralka wszystko odpalane w nocnej taryfie (pamietaj ze ona jest tansza okolo 50%)

no powiedzmy ze mozna dodac do tej sumy 300zl-350zl (koszt drzewa ktore zuzywam) palac tylko w monetach gdy jest dosc powazny mroz

a czemu mam klamac rachunki za energie mam:)

przy ekogroszku chwala sie ludzie ze sezon za 1500zl sa wstanie opalic

[quote name="renjulCzytam i czytam i oczom nie wierzę. U mnie 3 tyś. rocznie to koszt energii za dwa podgrzewacze elektryczne, które podgrzewają wodę dla czterech osób i to co w domu na prąd- pralka, zmywarka itd. Fakt, że nie mam 2-giej taryfy, a jeden bojler jest stary i prądożerny, ale mimo to nie wiem jak to możliwe żeby w tej cenie ogrzać jeszcze 150 m2. A może w domu jest 12 stopni C? To byłoby taniej niż opalanie drewnem czy ekogroszkiem :o[/quote]

zmywarka pralka wszystko odpalane w nocnej taryfie (pamietaj ze ona jest tansza okolo 50%)

no powiedzmy ze mozna dodac do tej sumy 300zl-350zl (koszt drzewa ktore zuzywam) palac tylko w monetach gdy jest dosc powazny mroz

W takim razie zazdroszczę. Mój brat pali ekogroszkiem i w zimie koszt miesięczny to ok. 500 zł., a mieszka 100 km ode mnie w jednym z cieplejszych miejsc naszego kraju. Też mnie dziwi jak czytam, że ogrzewanie gazem z butli czy olejem to 8 tys rocznie, a moi znajomi płacą 12. Palisz tym drewnem w kominku z płaszczem, z DPG czy w kotle na drewno?

czy do bufora tej pompy mogę podpiąć kominek (poprzez wpięcie bezpośrednie do zbiornika a nie na wężownicę) czyli czy są dziury do wpięcia

Zbiornik możesz zamówić z dodatkowym wymiennikiem do współpracy z kolektorami słonecznymi lub płaszczem grzewczym kominka, ja taki zamówiłem i podpiąłem solary.

Podpisuje się pod przedmówczynią. Ja również stosuje podobne zasady i dodatkowo również zuzywam 2-3m3 drewan na sezon.

• 1 year później...

Sezon grzewczy się powoli kończy. Od ostatniej wypowiedzi minął prawie rok. Zmieniły się trochę relacje cenowe energii elektrycznej i gazu. Złotówka "poleciała na pysk" w stosunku do walut światowych, więc także koszty inwestycyjne są inne.

Mamy za sobą styczniową awanturę o gaz z Rosją i Ukrainą w roli głównej.

No i uczestnicy dyskusji też są bogatsi o rok doświadczeń.

W wątkach

http://forum.muratordom.pl/czy-inwestycja-w-pompe-ciepla-sie-oplaca,t148722.htm trwa podobna dyskusja i

http://forum.muratordom.pl/prosze-mnie-przekonac-do,t154475.htm ,

czyli temat nadal istnieje

Ja w swoim domu mam pompę ciepła i jestem z tego rozwiązania zadowolony.

Gaz mógłbym mieć nie wcześniej niż za dwa lata :(.

Co dzisiaj byście wybrali ?