Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia w podłodze

Recommended Posts

Mam prozaiczne pytanie, jednak jako laik w tej dziedzinie nie znam na nie odpowiedzi. Jestem na etapie robienia podłogi na parterze. Wylana jest już pierwsza warstwa betonu (tzw. chudy beton). Zanim wyleje wierzchnią warstwę wyrównującą betonu (tzw. szlichtę) muszę rozprowadzić rury wodociągowe i przewody elektryczne. Między betonami będzie jeszcze styropian i folia. Jaka jest kolejność wykonywania robót? Folię kładzie się na chudy beton, czy na styropian z rozprowadzoną siecią wodociągową i elektryczną (tuż przed wylaniem szlichty)? Edytowane przez Bartolomeo_

Folia na dzudziaku musi być, jak teren mokry to musisz dać pape. Zależy jaki to teren, jak wysoko masz podłoge podniesiona nad ziemię. Potem idzie styropian i na to znowu folia, po to by ci wylewka nie wplynelna czasami miedzy styropian.

:-?

przeczytaj jeszcze raz ostatni post Autora

a folię to pod styro, a dobrze też i na

Mam prozaiczne pytanie, jednak jako laik w tej dziedzinie nie znam na nie odpowiedzi. Jestem na etapie robienia podłogi na parterze. Wylana jest już pierwsza warstwa betonu (tzw. chudy beton). Zanim wyleje wierzchnią warstwę wyrównującą betonu (tzw. szlichtę) muszę rozprowadzić rury wodociągowe i przewody elektryczne. Między betonami będzie jeszcze styropian i folia. Jaka jest kolejność wykonywania robót? Folię kładzie się na chudy beton, czy na styropian z rozprowadzoną siecią wodociągową i elektryczną (tuż przed wylaniem szlichty)?

Z tego co piszesz to kanaliza będzie nad chudziakiem????

a folię to pod styro, a dobrze też i na

na to wiadomo, aby szlichta się nie rozlewała pomiędzy styropian, ale po co pod (czyli na chdziaka)? ma to jakieś uzasadnienie?

Z tego co piszesz to kanaliza będzie nad chudziakiem????

kanalizacja już jest, część pod chudziakiem, część w chudziaku (zalana), część nad nim

Edytowane przez Bartolomeo_

na to wiadomo, aby szlichta się nie rozlewała pomiędzy styropian, ale po co pod (czyli na chdziaka)? ma to jakieś uzasadnienie?

Zastanawiasz się czy dawać folię na chudziaka to poczytaj sobie tutaj

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=techniczne

Tutaj zalecają papę i to termozgrzewalną i to w 2 warstwach.

Oczywiście że trzeba.

Ja tylko się zastanawiam czemu większość zaleca papę termozgrzewalną?

Ja już byłem zdecydowany na folie ale nie taką 0,3mm ale grubą 1mm

Izowinyl http://www.winyl-pol.pl/izowinyl.php

Kładłem taką folie na izolację poziomą fundamentów jest bardzo gruba i wytrzymała nie ma szans na to że przedziurawisz taką folię.

Witam!

Ja planuję na wylany już chudziak dać:

1.papę termozgrzewalną

2.folię budowlaną

3.styropian bądź płyty ekstrudowane URSA

4.folia budowlana

5.szlichta

Mam natomiast dylemat jak połączyć szczelnie hydroizolację poziomą fundamentów wykonaną z folii 1mm z papą termozgrzewalną, jakiego użyć kleju? Może na gorąco papa sklei się wystarczająco z folią?

Zastanawiasz się czy dawać folię na chudziaka to poczytaj sobie tutaj

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=techniczne

Tutaj zalecają papę i to termozgrzewalną i to w 2 warstwach.

Oczywiście że trzeba.

Ja tylko się zastanawiam czemu większość zaleca papę termozgrzewalną?

Ja już byłem zdecydowany na folie ale nie taką 0,3mm ale grubą 1mm

Izowinyl http://www.winyl-pol.pl/izowinyl.php

Kładłem taką folie na izolację poziomą fundamentów jest bardzo gruba i wytrzymała nie ma szans na to że przedziurawisz taką folię.

Nawet lepsza taka folia bedzie

Lepik na zimno. Po zagruntowaniu posadzki przyklej wąskie paski papy od posadzki aż na ścianę osłaniając folię. Dalej wgrzewasz papę bez problemów. Pozdrawiam.

Dziękuję za porady Panie Andrzeju, rozumiem że miało by to wyglądać jak poniższym obrazku?

http://img250.imageshack.us/img250/9158/posadzkazm4.png