Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na parkingu wybuduje dom?

jackyx

Recommended Posts

Kupiłem działkę, która w obowiązującym PZP z 2006 roku jest opisana jako "KS"- parking. działka jest w miejscowości letniskowej , przylega do działki usługowej (U) i letniskowej (MNL) wszystkie media- piękna ;).

Na parking moim zdaniem się nie nadaje bo jest duży spadek terenu i każdy w okolicy parkuje na swojej posesji.

Działka do tej pory była państwowa , zachwaszczona, samosiejki drzew.

Ciekawy jestem czy mam jakieś szanse na pozwolenie na budowę domu, w planie nie ma zapisu o zakazie budowy ale jest zapis ze to jest teren pod parking.

Gmina mogla działkę kupić , była poinformowana o sprzedaży, ale z prawa pierwokupu nie skorzystała.

Czy da sie to załatwić?

• 1 month później...

Moim zdaniem nie da się takiej działki zabudować. Być może nie ma zapisu o zakazie zabudowy, ale nie ma go też np. w przypadku dróg. Parking - nazwa determinuje przeznaczenie. Oczywiście zapytaj w gminie, czy zapis ten da się interpretować inaczej.

Co do kształtu działki i jej nachylenia. Być może tak jest, ale za zapisy planu bierze odpowiedzialność wójt (formalnie wyposażony w kompetencję przygotowania projektu planu) i rada gminy (która go uchwaliła). Można to kwestionować, ale w odpowiednim czasie i formie. Teraz plan już jest - i może być zmieniony tylko we właściwym trybie.