kabelek12 17.01.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 WitamDzisiaj budowniczy zaczął robić dach i natknął się na mały problem, projekt domu : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m442d34629ebb0 Dach jest 4 spadowy, była wydłużana kalenica, w planie zagospodarowania mamy że musi mieć minimum 1/3 długości dachu i tak została wydłużona. Po zmianach jedna część dachu jest pod kątem 45 a druga pod kątem 38 stopni Budowniczy mówi że jeszcze czegoś takiego nie budował i że mu się to nie podoba. Czy ktoś się spotkał z takim dachem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 17.01.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Generalnie zasadą w dachu kopertowym jest to że wszystkie połacie maja ten sam kąt nachylenia... Może dziwnie wyglądać te 45 st. na połaciach bocznych. Musicie wydłużać kalenicę..? Jak macie zatwierdzony projekt przy pozwoleniu na budowę..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 17.01.2008 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Projekt mamy zatwierdzony z wydłużoną kalenicą i różnymi kątami,Myśllałem żeby zrobić z krótszą ale mogą być potem jaja z odbiorem. Czyli problem tylko w wyglądzie ?45 a 38 to nie taka duża różnica, 3 jaskółki to może nie będzie tego bardzo widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 17.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wydłużenie kalenicy to głównie zmiana kątu nachylenia dwóch połaci (szczytowych) u Ciebie to połać ogrodowa oraz wejściowa. W związku z tym zmieni się również kąt okapów, tzn. rynna na tych dwóch elewacjach (ogrodowa i wejściowa) będzie bliżej ściany, niż rynna na elewacjach bocznych. Dlatego proponuję wydłużyć wszystkie krokwie na okapach o jakieś 40-50 cm. Lepiej mieć dłuższe okapy od strony elewacji bocznych, niż krótkie od strony elewacji ogrodowej i wejściowej ( w Twoim przypadku). Chodzi głównie o zacinający deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.01.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 wydłużone okapy to też nie za fajne , prawdopodobnie będziesz na tym dłuższym mieć z 120cm a krótszym 80 cm . Mi by sie to nie podobało. U nas w okolicy jest podobny dach ,problem był ten sam , rozwiązali to tak że kalenice zostawili taką długą jak miała być , kąty też te same na wszystkie cztery strony , tylko od strony bocznych połaci powstały takie małe trójkąciki ,w których zrobili świetliki na cześć nieużytkową poddasza. Mam nadzieje że wiesz o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.01.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 nie wiem w czym problem, ja mam wg. projektu dach 4 spadowy , i połacie czołowe i boczne mają różne kąty 33 st i 40 stopni. link do projektu : http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=766 , okap na człym obwodzie ma taką samą szerokość , dach wygląda proporcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.01.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 nie wiem w czym problem, ja mam wg. projektu dach 4 spadowy , i połacie czołowe i boczne mają różne kąty 33 st i 40 stopni. link do projektu : http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=766 , okap na człym obwodzie ma taką samą szerokość , dach wygląda proporcjonalnie. Tylko, że Ty masz kalenicę wzdłuź dłuższego boku domu a kabelek12 wzdłuż krótszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 nie wiem w czym problem, ja mam wg. projektu dach 4 spadowy , i połacie czołowe i boczne mają różne kąty 33 st i 40 stopni. link do projektu : http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=766 , okap na człym obwodzie ma taką samą szerokość , dach wygląda proporcjonalnie. Tylko, że Ty masz kalenicę wzdłuź dłuższego boku domu a kabelek12 wzdłuż krótszego. nie.... http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=sytuacja&sid=m442d34629ebb0 , przeciez widac że kalenica też jest wzdluz dłuższego boku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 nie wiem w czym problem, ja mam wg. projektu dach 4 spadowy , i połacie czołowe i boczne mają różne kąty 33 st i 40 stopni. link do projektu : http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=766 , okap na człym obwodzie ma taką samą szerokość , dach wygląda proporcjonalnie. Tylko, że Ty masz kalenicę wzdłuź dłuższego boku domu a kabelek12 wzdłuż krótszego. nie.... http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=sytuacja&sid=m442d34629ebb0 , przeciez widac że kalenica też jest wzdluz dłuższego boku...... no fakt mój błąd, spojrzałem na : u Ciebie to połać ogrodowa oraz wejściowa. a z tego wynika co innego, normalnie jak na budowie trzeba wszystko samemu sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 18.01.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ok, dzięki za info, czyli oprócz tego że wizualnie będzie trochę do d... nie ma żadnych przeciwskazań, no nic dzisiaj krokwią zobaczymy jak to wyjdzie wszystko... ale nerwów na tej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.01.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 wyjść wyjdzie pewnie, a nerwów nie unikniesz, jeszcze większość pewnie przed Tobą... i nie dziękuj za pocieszenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.01.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Przy różnych kątach nachylenia połaci należy na ścianach szczytowych podnieść ściankę kolankową o pewną wysokość tak żeby okapy na obu połaciach stały sie jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 18.01.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jednak cos w tych okapach jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 19.01.2008 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Ale jaja no rzeczywiście mam w projekcie jedną na wysokość 115 a drugą na wysokość 94. Ale wykonawca uznał że to pomyłka architekta i wszystko zrobił na 115 He to lipa teraz troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 19.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 ja tez mam ścianki kolankowe na róznych wysokościach , te od strony bocznych połaci sa wyższe o jakieś 25 cm od pozostałych , dach tez ma różne kąty. Okapy wszedzie o tej samej szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 19.01.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 dH =O*(tg45 -tg38) - (h1-h2)dH podniesienie murłaty dla połaci 45 stopnih1 wysokość krokwi na zamku dla połaci45stopnih2 wysokość krokwi na zamku dla połaci 38 stopniO okap połaci 38 stopni liczony od murłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts