Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dodatkowe ocieplenie

Recommended Posts

Proszę o fachową poradę. Mianowicie mam zastosowane ocieplenie krokwi wełną 18 ,i na to założoną folię paroizolacyjną.Na wiosnę chciałbym położyć stelaż i docieplić wełną o grubości 6 cm i dać znowu folię paroizolacyjną.Czy taki zabieg jest dopuszczalny, czy może skończyć się to katasrofą.

Przepraszam że się nie mogłem odezwać- wiecie praca.Bardzo dziękuję za poradę, ale w waszych wypowiedziach jest brak jednomyślności.I wciąż nie wiem czy zdecydować się na to że dodam warstwę wełny i płytę gk, bez paroizolacji czy też zrobić tak , że zerwę tamtą paroizolację i dopiero po dociepleniu dam folię przed płytą.

Można dać folię paroszczelną lub "paroregulator" wewnątrz ocieplenia z wełny mineralnej. należy jednak zachować proporcje: 2/3 lub więcej całkowitej grubości wełny i dopiero folia (patrząc od strony dachu). Jeśli więc w krokwiach jest 15cm wełny - folia - 5cm (tylko... a dokładniej 6.6cm) wełny na folę. Nie należy zamykać wełny pomiędzy dwoma warstwami folii!!!

W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny.

W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny.

Trochę nie na temat ale robiąc u siebie 25cm wełny zauważyłem że okno dachowe jest w dość głębokiej wnęce i ładnie to nie wygląda. Przy 30cm wnęka będzie jeszcze większa co sugerowało by zastosowanie szerszego okna a może i dwóch obok siebie ... a to z kolei pogarsza izolacyjność :)

Oczywiście nie neguje to 30cm wełny ... takie tam tylko spostrzeżenie.

Można dać folię paroszczelną lub "paroregulator" wewnątrz ocieplenia z wełny mineralnej. należy jednak zachować proporcje: 2/3 lub więcej całkowitej grubości wełny i dopiero folia (patrząc od strony dachu). Jeśli więc w krokwiach jest 15cm wełny - folia - 5cm (tylko... a dokładniej 6.6cm) wełny na folę. Nie należy zamykać wełny pomiędzy dwoma warstwami folii!!!

Właśnie tak, jak mówi Rom-Kom. Absolutnie nie dawać dwóch warstw paroizolacji, bo jak wilgoć przeniknie przez wełnę, to już tam zostanie.

Trochę nie na temat ale robiąc u siebie 25cm wełny zauważyłem że okno dachowe jest w dość głębokiej wnęce i ładnie to nie wygląda. Przy 30cm wnęka będzie jeszcze większa co sugerowało by zastosowanie szerszego okna a może i dwóch obok siebie ... a to z kolei pogarsza izolacyjność :)

Oczywiście nie neguje to 30cm wełny ... takie tam tylko spostrzeżenie.

Masz całkowitą rację! niestety coś za coś! ...wąskie okna niestety wyglądają niezbyt ciekawie... Radą na to są okna szersze ale to wymaga ingerencji w konstrukcję dachu (wymiany na krokwiach) a z tym związany wyższy koszt.

Czyli zrobię tak: mam 18 cm wełny, folia, na to stelaż z profili i w to wełnę 2x6 cm, czyli razem 12, a później od razu płyta G-K :roll:

hmmm 12cm na foli to troszkę już dużo... o 2 cm za dużo... ale czy coś będzie się dziać? Trzeba by policzyć... ale o tej godzinie to już nie mam głowy do tego...