tomek i ela 17.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Proszę o fachową poradę. Mianowicie mam zastosowane ocieplenie krokwi wełną 18 ,i na to założoną folię paroizolacyjną.Na wiosnę chciałbym położyć stelaż i docieplić wełną o grubości 6 cm i dać znowu folię paroizolacyjną.Czy taki zabieg jest dopuszczalny, czy może skończyć się to katasrofą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregman00 17.01.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Uważam ze mozna cos takiego wykonac,najprsciej rzecz biorac bedziecie mieli podwojna ochrone welny przed zawilgoceniem pod warunkiem ze folia paroizolacyjna jest o odpowiednich parametrach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregman00 17.01.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 ja osobiście bym dołożył jeszcze 10cm wełny zamiast 6cm jesli oczywiscie budżet pozwala na to.w ramach ciekawostki grubosc wełny w moim poddaszu wynosi 42 cm i wcale nie żałuje żadnej zainwestowanej w izolacje złotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 18.01.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeśli istnieje szansa zdjęcia tej istniejacej paroizolacji to zdjąć ją, dołozyć wełne 6cm lub nawet grubszą i dopiero przed położeniem gipskartonów dać paroizolacje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 18.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Mozna zrobic cos takiego ale wtedy nie daje sie drugiej warstwy paroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 18.01.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 nie zamykaj wełny 6cm pomiedzy 2 warstwami folii. Jak nie możesz ściągnąć to ją zostaw i nie dawaj tej przed płytami gipsowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ela 18.01.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Przepraszam że się nie mogłem odezwać- wiecie praca.Bardzo dziękuję za poradę, ale w waszych wypowiedziach jest brak jednomyślności.I wciąż nie wiem czy zdecydować się na to że dodam warstwę wełny i płytę gk, bez paroizolacji czy też zrobić tak , że zerwę tamtą paroizolację i dopiero po dociepleniu dam folię przed płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Można dać folię paroszczelną lub "paroregulator" wewnątrz ocieplenia z wełny mineralnej. należy jednak zachować proporcje: 2/3 lub więcej całkowitej grubości wełny i dopiero folia (patrząc od strony dachu). Jeśli więc w krokwiach jest 15cm wełny - folia - 5cm (tylko... a dokładniej 6.6cm) wełny na folę. Nie należy zamykać wełny pomiędzy dwoma warstwami folii!!! W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 19.01.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny. Trochę nie na temat ale robiąc u siebie 25cm wełny zauważyłem że okno dachowe jest w dość głębokiej wnęce i ładnie to nie wygląda. Przy 30cm wnęka będzie jeszcze większa co sugerowało by zastosowanie szerszego okna a może i dwóch obok siebie ... a to z kolei pogarsza izolacyjność Oczywiście nie neguje to 30cm wełny ... takie tam tylko spostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 19.01.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Ja bym zerwał starą folię i dopiero wtedy dołożył wełnę i na to folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Można dać folię paroszczelną lub "paroregulator" wewnątrz ocieplenia z wełny mineralnej. należy jednak zachować proporcje: 2/3 lub więcej całkowitej grubości wełny i dopiero folia (patrząc od strony dachu). Jeśli więc w krokwiach jest 15cm wełny - folia - 5cm (tylko... a dokładniej 6.6cm) wełny na folę. Nie należy zamykać wełny pomiędzy dwoma warstwami folii!!! W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny. Właśnie tak, jak mówi Rom-Kom. Absolutnie nie dawać dwóch warstw paroizolacji, bo jak wilgoć przeniknie przez wełnę, to już tam zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 W tej chwili minimum grubości wełny to 20cm... standard 25cm... ale coraz częściej już daje się pow. 25cm wełny. Trochę nie na temat ale robiąc u siebie 25cm wełny zauważyłem że okno dachowe jest w dość głębokiej wnęce i ładnie to nie wygląda. Przy 30cm wnęka będzie jeszcze większa co sugerowało by zastosowanie szerszego okna a może i dwóch obok siebie ... a to z kolei pogarsza izolacyjność Oczywiście nie neguje to 30cm wełny ... takie tam tylko spostrzeżenie. Masz całkowitą rację! niestety coś za coś! ...wąskie okna niestety wyglądają niezbyt ciekawie... Radą na to są okna szersze ale to wymaga ingerencji w konstrukcję dachu (wymiany na krokwiach) a z tym związany wyższy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ela 19.01.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Czyli zrobię tak: mam 18 cm wełny, folia, na to stelaż z profili i w to wełnę 2x6 cm, czyli razem 12, a później od razu płyta G-K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Czyli zrobię tak: mam 18 cm wełny, folia, na to stelaż z profili i w to wełnę 2x6 cm, czyli razem 12, a później od razu płyta G-K hmmm 12cm na foli to troszkę już dużo... o 2 cm za dużo... ale czy coś będzie się dziać? Trzeba by policzyć... ale o tej godzinie to już nie mam głowy do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts