Gość tokamak 20.08.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Kilka lat temu kupilem 1.5ha ziemi rolnej. Gmina nie ma planu zagospodarowania ale powstalo juz studium. Wg tegoz studium moja dzialka jest objeta zakazem budowy. W gminie powiedziano mi, ze to co jest w studium zostanie dokladnie odzwierciedlone w planie zagospodarowania i nie ma sposobu zeby to zmienic. Czy rzeczywiscie nie ma zadnej formalnej procedury wplyniecia na ostateczna kwalifikacje w planie zagospodarowania. A wiec kicha ??? tokamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 20.08.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Musiałbyś doprowadzić do zmiany studium. Nowa ustawa wprowadziła obowiązek zgodności studium z przyszłym planem. Próba przemycenia niezgodności ze studium w planie kończy się rozstrzygnięciem nadzorskim wojewody i unieważnieniem uchwały o uchwaleniu planu ZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tokamak 20.08.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Czy/jak mozna spowodowac zmiane gotowego studium? Jest na to procedura? Czy prawo to dopuszcza czy to zalezy od uznania urzednika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 20.08.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Cieżka sprawa. Praca urbanistów kosztuje dużo więcej niż twoje półtora hektara. Gmina musiałaby mieć poważny interes, żeby zmienić świeżo co zrobione studium. Był czas (podczas jego tworzenia) na składanie wniosków, konsultacje. Tak już jest, że ludzie nie interesują się bieżącym życiem gminy i o zmianach miejscowego prawa orientują się gdy one nastąpiły, a nie wtedy, gdy mieli na nie wpływ.Myślę, że powinieneś zapomnieć o tym, ze kiedykolwiek na parceli stanie coś innego niż wóz Drzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 22.08.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 A czy studium było już wystawione do oceny publicznej i czy minął okres składania wniosków? Sprawdź, może masz szansę. Ew. na etapie wyłożenia planu możesz spróbować zawalczyć, ale generalnie gmina odrzuca tego typu wnioski. Jednak jak nie zgłosisz żadnego wniosku - to wcale nie masz szans Niestety ja też "przespałem" i mam teraz problemy. Dlatego walcz jeśli Ci zależy na swojej parceli. Poza tym gmina ma obowiązek podania do publicznej wiadomości informacji o wyłożeniu studium, planu oraz terminach wnoszenia skarg i wniosków. I niby to robi, ale odnosze wrażenie, że berdzo regionalnie, tzn. w zakresie budynku gminy Na naszym osiedlu okazało się, że na kilkanaści zapytanych osób nikt nie widział o działaniach gminy. Rozwiązania tej zagadki są dwa: 1) albo wszyscy mają w nosie to co się dzieje w gminie 2) albo gmina stara się nie nadawać nadmiernego rozgłosu swoim poczynaniom A może jest jeszcze inne wyjście... Noooo... może jestem trochę zgorzkniały, w związku z "prezentem", który otrzymałem od gminy... oczywiście dla dobra narodu Ale teraz nie czas płakać nad rozlanym mlekiem... ratujmy co się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts