Joker_28 17.01.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, W większości projektów w wykuszu stoi w części lub całości jadalniany stół. Bardzo rzadko zdarza się znaleźć w projektach domów salon, którego układ niejako dyktuje postawienie kanapy w wykuszu tak jak np. tu: http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42b173f9c6592 Pytam praktyków i teoretyków czy takie usytuowanie kanapy jest OK. Chodzi głównie o to, że kanapa stoi tyłem do wykusza. Zakładając, że w wykuszu są przedłużone okna, to ta kanapa zasłania dolną ich część - a może się mylę? Odsuwając z kolei kanapę wgłąb salonu zyskujemy wykusz jako miejsce na ... no właśnie - na co? Pomóżcie mili, podoba mi się projekt domu, gdzie salon jest tak właśnie rozrysowany - jednak mam duże wątpliwości co do jego praktyczności. Zachęcam 'pełnogębnych salonowców' do wyrażania opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.01.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 W miejscu kanapy powinien być kominek. Kominek od wewnątrz i od zewnątrz "palenisko" pamiętając o tym iz palenie ognisk będzie(lub jest) zabronione Moje: http://www.lipinscy.pl/upload_module/view_simple/p012__r0_szare.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 17.01.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Myślę, że to ustawienie proponowane przez architekta nie jest wygodne. Stół wychodzi na środek salonu i zastawia przejście do wyjscia na taras. Z kolei zestaw sof w wykuszu jest tak ustawiony, że nie można stamtąd oglądać ani kominka, ani telewizora. chyba lepeij byłoby dać sofę narożną w miejsce stołu, a stół jedank do wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 18.01.2008 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 W miejscu kanapy powinien być kominek. Kominek od wewnątrz i od zewnątrz "palenisko" pamiętając o tym iz palenie ognisk będzie(lub jest) zabronione Moje: http://www.lipinscy.pl/upload_module/view_simple/p012__r0_szare.gif Takie rozwiązanie odpada Grill będzie gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 18.01.2008 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Myślę, że to ustawienie proponowane przez architekta nie jest wygodne. Stół wychodzi na środek salonu i zastawia przejście do wyjscia na taras. Z kolei zestaw sof w wykuszu jest tak ustawiony, że nie można stamtąd oglądać ani kominka, ani telewizora. chyba lepeij byłoby dać sofę narożną w miejsce stołu, a stół jedank do wykuszu. Stół w wykuszu burzy jednak naturalny ciąg kuchnia - jadalnia - salon. Chodzi głównie o 'logistykę' wszystkiego co na stół z kuchi i z powrotem. Gdyby nawet tak zmienić to nijak nie widzę miejsca na telewizor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.01.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 O rany, ładny domek, ale zginiesz w plątaninie rur. A na ciepła wodę w kuchni będziesz czekała wieki albo będziesz płacić za obieg. Gdybym brałą ten projekt do ręki, pozamieniałabym kuchnię z pokojem z tyłu domu, garderobę na piętrze z łazienką. Wtedy wszystkie rury i przeloty byłyby blisko siebie i blisko pieca. A wtedy stół do wykusza, koło kuchni Dopiero , jak mi rozkładali rury zobaczyłam, jak ważne jest, żeby cała hydraulika była obok siebie w pionie i poziomie. Uwierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 18.01.2008 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 O rany, ładny domek, ale zginiesz w plątaninie rur. A na ciepła wodę w kuchni będziesz czekała wieki albo będziesz płacić za obieg. Gdybym brałą ten projekt do ręki, pozamieniałabym kuchnię z pokojem z tyłu domu, garderobę na piętrze z łazienką. Wtedy wszystkie rury i przeloty byłyby blisko siebie i blisko pieca. A wtedy stół do wykusza, koło kuchni Dopiero , jak mi rozkładali rury zobaczyłam, jak ważne jest, żeby cała hydraulika była obok siebie w pionie i poziomie. Uwierz... Dzięki za podpowiedź ! Pokój na parterze jest jednak od strony pd-wsch. Tu i ówdzie radzą, że kuchni pod żadnym pozorem nie robi się od południa ... Pokiklane to wszystko - działka z wjazdem od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja też mam działkę z wjazdem od południa I rolety we wszystkich oknach oprócz wykuszu. Od północy (z tyłu domu) mam ścianę bez okien... Fajnie się mieszka. Moja rada, szukaj dalej projektu. I to pod kątem "technicznym", bo w czasie budowy szlak człowieka trafia, jak projekt nieprzemyślany, a zmiany za drogo kosztuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam, W większości projektów w wykuszu stoi w części lub całości jadalniany stół. Bardzo rzadko zdarza się znaleźć w projektach domów salon, którego układ niejako dyktuje postawienie kanapy w wykuszu tak jak np. tu: http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42b173f9c6592 Pytam praktyków i teoretyków czy takie usytuowanie kanapy jest OK. Chodzi głównie o to, że kanapa stoi tyłem do wykusza. Zakładając, że w wykuszu są przedłużone okna, to ta kanapa zasłania dolną ich część - a może się mylę? Odsuwając z kolei kanapę wgłąb salonu zyskujemy wykusz jako miejsce na ... no właśnie - na co? Pomóżcie mili, podoba mi się projekt domu, gdzie salon jest tak właśnie rozrysowany - jednak mam duże wątpliwości co do jego praktyczności. Zachęcam 'pełnogębnych salonowców' do wyrażania opinii U mnie : Tak - mam rozwiązane - dwa wykusze - jeden w jadalni / mam tam stół na 10 osób / , drugi w salonie naprzeciw kominka - w wykuszu w salonie mam duży wygodny fotel , podnóżek i stolik - może coś takiego wybierz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.01.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Nie musisz w wykuszy dawać okien do samego dołu, wtedy kanapa nie zasłoni okna. A rozkład pomieszczenia bardzo mi się podoba, zresztą domek też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 18.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeśli kocioł postawi się na ścianie przy wiatrołapie do ciepłej wody będzie blisko także dla górnej łazienki. stół można postawić przy ścianie kuchennej, na lewo od wyjścia z kuchni, a wyjścia na taras dwa bym zrobiła (żałuje teraz, że w moim projekcie taras jest za domem i z kuchni daleko (znowu winne strony świata i szerokość działki) i w wykuszu normalne okna. Moi znajomi w wykuszu maja piękny kwietnik - wspaniała ozdoba nie zabierająca miejsca. I jeszcze jedno - kominek w wykuszu raczej odpada ze względu na balkon u góry. A może by tak jeszcze zmniejszyć kuchnie na rzecz salonu? Powodzenia w planowaniu - to jeden z przyjemniejszych etapów budowy (przyjemniejsze jest chyba tylko jej zakończenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.01.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Nic się nie burzy, gdy stół jest w wykuszu - droga z kuchni od "tyłu" jest praktycznie taka sama i nie trzeba paradować przez cały salon. Logoka jak najbardziej pozostaje. A telewizor w lewym dolnym rogu - będzie widoczny z kanapy narożnej usytuowanej kolo wyjścia na taras - w miejscu stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 23.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Do Joker28 myślę podobnie jak el-ka ,a swoją drogą widzę w wykuszu mnóstwo zieleni.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 23.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Piątka - zmień awatar proszę, bo cała strona się rozjeżdża :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts