Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanko o przyłącze elektryczne.

Recommended Posts

Czy potrzebne jest wykonanie projektu przyłącza energetycznego od złącza pomiarowego (w ogrodzeniu) do tablicy mieszkaniowej.

W instalacji gazowej i wodnej należy wykoanać projekt od przyłącza do domu i zastanawiam się czy z energią ele jest tak samo.

Piotr M z Warszawy

to co do licznika to jest przyłącz a to co od licznika to jest linia zalicznikowa.

na linię zalicznikową u nas jest wymagany projekt do tego mapka z uzgodniona trasą w ZUDP-ie i to wszystko składa się o pozwolenie na budowę.

jak elektryk robi projekt przyłącza to robią odrazu projekt linii zalicznikowej i jest to wszystko w jednym projekcie wtedy

Czy potrzebne jest wykonanie projektu przyłącza energetycznego od złącza pomiarowego (w ogrodzeniu) do tablicy mieszkaniowej.

W instalacji gazowej i wodnej należy wykoanać projekt od przyłącza do domu i zastanawiam się czy z energią ele jest tak samo.

Piotr M z Warszawy

to co do licznika to jest przyłącz a to co od licznika to jest linia zalicznikowa.

na linię zalicznikową u nas jest wymagany projekt

Nie zawsze i nie wszędzie zależy od zakładu jednynie trzeba uzgodnie z ZUD mapek (jeśli masz na to jakieś akty prawne że trzeba projekt na linię złącznikową robić to poproszę). Jedyne co to w projekcie przyłącza (tzn tam gdzie stać będzie licznik jest linia łączenia i bezpieczniki wymagane).

PS

Jak dostejesz warunki to tam masz okreslone co powinienes zrobić.

jak elektryk robi projekt przyłącza to robią odrazu projekt linii zalicznikowej i jest to wszystko w jednym projekcie wtedy

Nie dokońca tak jest.

Zawarcie linii zalicznikowej w projekcie przyłącza nie jest poprawne i proste gdyż inwestorem i właścicielem pozwolenia jest zupełnie ktos inny niż budujący dom. Pozatym przyłącze można tylko zgłosić a taki dodatek to uniemożliwia.

Ta cześć instalacji poprostu powinna być zawarta w projekcie domu i luzik.

Zawarcie linii zalicznikowej w projekcie przyłącza nie jest poprawne i proste gdyż inwestorem i właścicielem pozwolenia jest zupełnie ktos inny niż budujący dom. Pozatym przyłącze można tylko zgłosić a taki dodatek to uniemożliwia.

Ta cześć instalacji poprostu powinna być zawarta w projekcie domu i luzik.

Nie musi być w projekcie domu.

Ja bede miał przyłacze kablowe i od ogrodzenia do budynku mam około 20 metrów. Już mam położony kabel i zinwentaryzowany żadnego projektu na budowę nie muszę robić i nie musiałem.

A to wszystko zależy jakie warunki wyda wam zakład energetyczny z którym zawarliście umowę

A to powiedz mi czym charakteryzuje sie samowola budowlana?

Albo pokaż mi gdzie prawo budowlane zwalnia cie od obowiazku uzyskania pozwolenia na budowę instalacji zalicznikowej?

A dostawca zawsze pisze standadowe zdanie. "Odbiorca własnym staraniem wybuduje część instalacji do granicy eksploatacji. I jeśli uważasz ,ze skoro ci nie napisali jak masz to zrobic to prawo cię nie obowiazuje to jesteś w błędzie.

Albo pokaż mi gdzie prawo budowlane zwalnia cie od obowiazku uzyskania pozwolenia na budowę instalacji zalicznikowej?

A dostawca zawsze pisze standadowe zdanie. "Odbiorca własnym staraniem wybuduje część instalacji do granicy eksploatacji. I jeśli uważasz ,ze skoro ci nie napisali jak masz to zrobic to prawo cię nie obowiazuje to jesteś w błędzie.

Prawo budowlane art 29.1.20

Witam, buduje na Bialolece i zadnego projektu nie potrzeba na wykonanie przylacza (polozenie kabla) od skrzynki w ogrodzeniu do tablicy w domu , kabel polozony mam od czerwca i przelaczylem zasilanie domu z przylacza budowlanego ktore bylo napowietrzne na zasilenie ziemne tak jak to mam byc docelowo w praktyce mozna powiedziec ze jest to juz przylacze docelowe a rozni sie tylko tym ze place nadal taryfe budowlana z ktorej przechodzi sie na normalna w momencie odebrania diomu, tak zmienily sie przepisy .

Jak masz jakies pytania to pytaj jak bede potrafil odpowiedziec napewno odpowiem:)

Pozdrawiam

Witam, buduje na Bialolece i zadnego projektu nie potrzeba na wykonanie przylacza (polozenie kabla) od skrzynki w ogrodzeniu do tablicy w domu , kabel polozony mam od czerwca i przelaczylem zasilanie domu z przylacza budowlanego ktore bylo napowietrzne na zasilenie ziemne tak jak to mam byc docelowo w praktyce mozna powiedziec ze jest to juz przylacze docelowe a rozni sie tylko tym ze place nadal taryfe budowlana z ktorej przechodzi sie na normalna w momencie odebrania diomu, tak zmienily sie przepisy .

Jak masz jakies pytania to pytaj jak bede potrafil odpowiedziec napewno odpowiem:)

Pozdrawiam

Witam

I w projekcie zagospodarowania terenu zrobionego przez twojego projektanta nie ma narysowanego przyłącza do budynku ?? Jeśli jest to to właśnie jest projekt przyłącza energetycznego . Inaczej być nie moze . Jeśli zmieniłeś z napowietrznej na ziemną to kabel puściłes ot tak sobie jak ci pasowało ?? A co bedzie z końcową inwentaryzacją przyłączy ?? Musi być zgodna z uzgodnioną wcześniej przez ZUD .............

pytanie do piotrm74

czy dostałes z zakładu energetycznego warunki przyłącza kablowego do budynku??

Jesli tak to poszukaj tam warunków dodatkowych jakie musisz spełnić.

Dzis sam sie tym tematem zainteresowałem a to dla tego że też kiedys myslałem ze trzeba projekt robić.

Rozmwiałem i z zakładaem energetycznym i ZUD powiatowym i uzyskałem informację iż żadnego projektu na to przyłącze nie muszę robić, jedynie to w ZUD trzeba uzgodnić i zinwentaryzować.

Jednak jest haczyk w tym tak jak wyzej napisałem przeczytaj co masz napisane w warunkach dodatkowych jakie ty jako wnioskodawca musisz spełnić.

Jak byś mógł napisać.

Prawo budowlane art 29.1.20

Tylko ,ze art. ten dotyczy przyłączy a to nie jest przyłącze tylko instalacja związana z budynkiem. Poza tym jakbyś czytał dalej to dowiedziałbyś się ,że nie wymaga sie uzyskania pozwolenia ale za to wymaga sie dokonania zgłoszenia przyłącza. A zgłoszenia nie robi sie na gębę tylko tak samo niezbędny jest projektant i projekt mimo że inaczej sie troszke nazywa. Niemniej podkreślam jeszcze raz. Dotyczy to przyłącza tj odcinka łączącego sieć dostawcy z instalacja odbiorcy. Połączenie to następuje w złączu. Czasem trudno nawet zauważyć przyłącza bo jest sieć ,złącze i instalacja zalicznikowa.

Dzis sam sie tym tematem zainteresowałem a to dla tego że też kiedys myslałem ze trzeba projekt robić.

Rozmwiałem i z zakładaem energetycznym i ZUD powiatowym i uzyskałem informację iż żadnego projektu na to przyłącze nie muszę robić, jedynie to w ZUD trzeba uzgodnić i zinwentaryzować.

Jednak jest haczyk w tym tak jak wyzej napisałem przeczytaj co masz napisane w warunkach dodatkowych jakie ty jako wnioskodawca musisz spełnić.

Jak byś mógł napisać

Toteż otym mówiłem. Aby coś uzgodnić na ZUD trzeba mieć projekt usytuowania uzbrojenia lub inaczej projekt zagospodarowania działki sporządzony na aktualnej mapie do celów projektowych przez uprawnionego projektanta. Więc nie mów ,że nic nie trzeba bo właśnie to trzeba zrobić. Nie robi się oddzielnego projektu tylko trzeba nie zapomnieć otym kablu jak i każdej innej rurce przy sporządzaniu projektu zagospodarowania działki dla domu. Nie trzeba też z tym biegać do ZE bo to nie ich sprawa.

Z doświadczenia wiem ,ze nikt tego nie robi bo myślą sobie właśnie, że przyjdą zrobić przyłącze to się tym zajmą. I przechodzą załamkę jak słyszą ,że ja projektuję tylko do złącza czyli przyłącze bo jadę na zgłoszeniu i nie mogę dołączyc do tego instalacji. Druga przeszkoda to jak mówiłem przy przyłaczu inwestorem jest ZE i nie chce mieć w papierach jakieś obce urządzenia.

Jedyne co mogę wtedy zrobic to uzgodnic na ZUD przebieg tej instalacji. Ale to nie zmienia faktu ,ze jest to nadal samowola budowlana z tą różnicą ,że wykonana zgodnie z uzgodniona trasą.

piotrm74 Wysłany: Pią, 18 Styczeń 2008 10:19 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Mam pozwolenie na budowę. W projekcie jest przyłącze pozalicznikowe kablem YKY 5x10. Wiem gdzie ma być zestaw złączo - pomiarowy.

Pytanie czy muszę mieć jeszcze jakiś projekt zatwierdzony przez STOEN ułożenia kabla. Chcę wykorzystać wiosnę w styczniu i zakopać kabel.

I ty masz to rozwiązane poprawnie i nic więcej nie musisz robić. Masz projekt, pozwolenie na wiosne wykonasz i zinwentaryzujesz i po wszystkim.

witam:)

Oj, wielu mamy specjalistów w sprawach na których się nie znają.

Po pierwsze mylą pojęcie przyłącza.

Po drugie mieszają wymagania i kompetencje ZE Wydziału Architektury.

Wracając do pytania zasadniczego. Tak, jest potrzebny projekt który razem z instalacją wewnętrzną należy złożyć o pozwolenie na budowę

I jak Marcin napisał, nie mogą być w jednym opracowaniu bo ZE nie interesuje ten odcinek kabla.

Reasumując, Marcin ma rację.

Wracając do pytania zasadniczego. Tak, jest potrzebny projekt który razem z instalacją wewnętrzną należy złożyć o pozwolenie na budowę

Do pozwolenia na budowę nie musiałem mieć projektu instalacji. Z kolei w warunkach przyłączenia do sieci mam zapis:

"Realizacja niniejszych warunków w zakresie dokumentacji nie jest wymagana przez przedsiębiorstwo energetyczne, poza schematem jednokreskowym."

Podlacze sie pod temat z troche innym problem. Chodzi o prad na budowe zyli tzw prowizorke. W granicy dzialki mam zlacze postawione przez energie, dzis bylem i widze ze zalozyli mi licznik (umowy podpisane,oplacone), teraz moje pytanie, czy moge sktzynke z gniazdami sam podlaczyc i cieszyc sie pradem :) czy musi mi to zrobic uprawniony elektryk? czy w obu przypadkach musze poinformowac ZE i czekac na odbior przez nich i wtedy dopiero moge korzystac z pradu?

Ja sam nic nie zmienialem, wystepowalem rownoczesnie o dwa warunki przylaczy jedno bylo na prad budowlany drugie na docelowy, i warunki na budowlany kazdy dostawal w mojej okolicy z napowietrzej lini ktora szla blisko natomiast na przylacze docelowe dostalem tak jak chcialem przylacze idace ziemia, nic nie trzabylo uzgadniac w ZUD bo tylko STON uzgadnial to z dzielnica gdyz kabel idacy do skrzynki w moim ogrodzeniu biegnie droga gminna, a ZUD nie ma nic do tego jak ja sobie ten kabel poloze po swojej dzialce , w dzialce mam juz gaz polozony i o odbieram gaz, kabel pradowy i dzialajace przylacze wodociagowe , tych wszystkich mediow mam zrobiona inwentaryzacje na swojej dzialce, a pozwolenie bylo potrzebne jedynie na wewnetrzna instalacje gazowa a nie na prad.

Od licznika do tablicy to jest już wlz czyli 'wewnętrzna linia zasilająca' i nie trzeba żadnego projektu ponieważ granica energetyki to jest w tym przypadku złącze pomiarowe w linii ogrodzenia inaczej mówiąc licznik, pod warunkiem że masz odebrane już przyłącze ze złącza kablowego w linii ogrodzenia wraz z tablicą pomiarową i zabezpieczaniami przedlicznikowymi ,czy też inaczej czy są opląbowane ,a przewody z licznika wyprowadzone są na zaciski z których możesz śmiało podłączyć kabel wlz do tablicy w domu bez zezwoleń i projektów.Pamiętaj żebyś nie kładł do ziemi żadnego przewodu tylko kabel, jest różnica w klasie izolacji, a także o odpowiednim przekroju dopasowanego do obciążenia i warunków energetycznych i zabezpieczeń przedlicznikowych.