Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam!

Mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów zlecił wybudowanie domu firmie ESPOLSKA?? http://www.espolska.pl

Jest to firma z Czech, która w Czechach stawia domy pod klucz od 1997. W Warszawie mają swoje przedstawicielstwo od początku 2007 roku.

Zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem gdyż nie mam możliwości prowadzić i pilować budowy sama a ich oferta wygląda sensownie.

Może ktoś może coś więcej na ich temat powiedzieć??

Z góry dziękuję za pomoc

Hej

Z tego co pamiętam to budują tylko kilka swoich projektów. Tak więc specjalizują się w swoich planach. Myślałem przez chwilę nad takim samym rozwiązaniem. Jednak moje losy potoczyły się inną drogą.

Podejrzewam, że jak każdy deweloper buduje drożej, aniżeli budowa prowadzona przez Ciebie. Jednak jak piszesz nie masz czasu sama pilnować budowy.

Dowiedz się jednak od nich:

- czy wybudują Ci dowolny projekt

- czy w projekcie można wprowadzać zmiany - i ile to kosztuje dodatkowo

- czy można mieć wpływ na użyte materiały

Dzięki to wszystko już wiem. Można mieć swój własny projekt, mają swojego architekta który może go zmienić ale my akurat nie chcemy wprowadzać zmian (no chyba że są konieczne np. podniesienie fundametów, ale ścian przestawiać nie będziemy). Można mieć wpływ na materiały, najchętniej budują z Ytonga i to też nam pasuje bo też chcieliśmy Ytong.

Co prawda na pewno będzie to ciut drożej ale przy podpisaniu umowy gwarantują stałe ceny materiałów :)

Generalnie wszystko wygląda różowo tylko nikt jescze nie jest w stanie mi powiedzieć czy np. firma jest słowna, czy dokładnie wykonują swoją pracę itp.

No cóż może już ktoś się na nich zdecydował

Dzięki

Generalnie wszystko wygląda różowo tylko nikt jescze nie jest w stanie mi powiedzieć czy np. firma jest słowna, czy dokładnie wykonują swoją pracę itp.

No cóż może już ktoś się na nich zdecydował

Dzięki

Jakiś czas temu pytanie podobne do Twojego było na pl.misc.budowanie. Śledziłem przez pewien czas to pytanie, bo sam wcześniej myślałem o ESPolska. Jednak nikt nie udzielał odpowiedzi.

Z tego co się sam dowiadywałem dopiero startują na naszym rynku. Więc może być mało wiadomo na ich temat.

Może spytaj się bezpośrednio u nich o namiary na domy, które już wybudowali, bo chcesz obejrzeć ich prace. Porozmawiaj z właścicielami.

• 11 months później...
  • 3 weeks później...
  • 9 months później...
  • 9 months później...

Dzień dobry,

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z firmą ES Polska (Ekonomickie Stavby)? Chodzi mi o koszt, jakość relacji, jakość budowy itd. Mam ich materiały reklamowe, i gdyby im wierzyć, to nic tylko sie rzucać w budowę głową naprzód, ale mają pewne wady: na przykład ceny domów są podane orientacyjnie w przedziale (np. od 350 do 400 tysięcy) a dokładnie podana jest tylko rata miesięczna za dom (ale na jakich warunkach kredyt, na ile lat? eeech).

Swoją drogą wyszukiwarka na forum mogłaby być lepsza. brakuje mi opcji "pokaż posty" zamiast pokazywania całych wątków z 44 stronami, w których następnie trzeba szukać, czy i co się na temat pojawiło...

• 11 months później...
  • 3 years później...

Witam.

Przymierzam się do budowy domu z tzw. "inwestorem zastępczym". Zacząłem rozmowy z firmą ESPOLSKA http://www.espolska.pl/esp/wlc.php . Chciałbym aby dom był energooszczędny. Moje pytanie, czy ktoś z Was budował już z tą firmą ?? Może znacie jakieś inne firmy godne polecenia, które zajęły by się wszystkim od kredytu, kupna działki po budowę i oddanie domu w stanie deweloperskim? Będę budował w okolicach Krakowa. Bardzo proszę o opinie.

Z góry dziękuję za wszystkie rady

Michał.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...