Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWOSC,Pompa Ciepła typu powietrze-woda w/g WOMARA

widziu33

Recommended Posts

jeśli chodzi o to rzekome cudo althermę to ja swój poczatkowy zapał zredukowałem po dość przypadkowo usłyszanej wiadomości o problemamach związanych z jej użytkowaniem . Małżonek osoby pracującej w jednym z przedstawicielstw daikina stwierdził , iż ta opowiedziała mu o pewnym występującym w pracy tego urządzenia problemie technicznym (realny przypadek w niedawno zamontowanej instalacji) . Podobno (?) w tym konkretnym przypadku , gdy temperatura zewnętrzna powietrza jest ujemna coś mechanicznego zamarza (obladza się) w jednostce zewnętrznej tak , że trzeba wychodzić na dwór z czajnikiem z wrzątkiem i tę część polewać (wrzątkiem) , by urzadzenie mogło dalej działać prawidłowo .

Zastrzegam nie wiem czy to prawda , a jeśli tak czy to wina produktu czy też nieprawidłowego użytkowania lub montażu . Nie chcę być posądzony o oszczerstwo - dzielę się tylko uzyskaną informacją choć wiarygodnie nie potwierdzoną . Być może to tylko plotka i mam nadzieję że tak jest bo sama idea powietrznej pompy ciepła podoba mi się i jeśli by sie okazało , że działa ona skutecznie aż do -20 stopni , a w/w wada się nie potwierdziła lub była jednostkowa-przypadkowa , to sam poważnie zastanowię sią nad zakupem tego produktu (bo cena wydaje się zachęcająca - o ile produkt rzeczywiście jest tak super jak twierdzi Daikin) .

...to może zamiast polewać wrzątkiem "tę część" (zewnętrzny wymiennik ciepła) lepiej zainstalować sobie pompę na powietrze wentylowane? W tym typie pompy nic nie wystaje na zewnątrz a ciepło jest pobierane jest z zużytego powietrza z domu.

Podobno (?) w tym konkretnym przypadku , gdy temperatura zewnętrzna powietrza jest ujemna coś mechanicznego zamarza (obladza się) w jednostce zewnętrznej tak , że trzeba wychodzić na dwór z czajnikiem z wrzątkiem i tę część polewać (wrzątkiem) , by urzadzenie mogło dalej działać prawidłowo .

Prawdopodobnie chodzi o nieprawidłowo wykonany odpływ skroplin z jednostki zewnętrznej.

W pewnych warunkach pogodowych - duża wilgotność i ujemna temperatura - ilość skroplin jest na tyle duża, że powodują powstanie sopli, a później zablokowanie odpływu.

Tego typu instalacje mogą pracować prawidłowo, jeżeli są zainstalowane przez doświadczonego instalatora.

• 2 weeks później...

hop do gory :)

tez ostatnio mnie kreci ten temat.. i juz sama nie wiem..

moj ojciec i tescio wogole nie chca sluchac na temat pomp twierdza ze pobor energii takiej pompy jest rowny temu jakbym ogrzewala chalupe na prad..

ja sie nei znam i juz nic nie wiem.. szukam dalej jakis inforaji albo osob ktore to maja

pzdr

Dobrze poczytać książkę "Jak taniej ogrzać dom" zanim się będzie z kimkolwiek dyskutować na temat ogrzewania pompami ciepła. ;) Zawsze jak Ci zabraknie argumentów to pokażesz książkę. :)

A ja tam do pomp ciepła mam przekonanie i zamontuję sobie w domu klimatyzator z funkcją grzania. :)

• 1 year później...
Czy ktoś może pochwalić się działającą pompą ciepła typu powietrze-woda na powietrze zewnętrzne ?

Ot był temat, Darion chyba ma i rafał, który ma na pewno (ale chyba powietrze-powietrze).

http://forum.muratordom.pl/post2046222.htm?highlight=#2046222

HenoK, kiedyś pisałeś w swoim dzienniku o Stiebel Eltron LWZ 303, dlaczego zarzuciłeś ten pomysł.? Orientowałeś się ile to cacko kosztuje ? Sprawdzałem: tam jest reku.

pzdr

HenoK, kiedyś pisałeś w swoim dzienniku o Stiebel Eltron LWZ 303, dlaczego zarzuciłeś ten pomysł.? Orientowałeś się ile to cacko kosztuje ?

Nie pamiętam już kwoty, która wchodziła w grę, ale to właśnie cena była powodem, rezygnacji z tego cacaka.

Więcej na ten temat jest tutaj :

http://forum.muratordom.pl/post2386661.htm#2386661