Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pułapki w umowach z energetyką

Bartt

Recommended Posts

Czytając przedstawioną mi umowę zaznaczyłem kilka "śliskich" paragrafów. Okauje się, że nie tylko ja:

RAPORT Z PRZEPROWADZONEJ KONTROLI WZORCÓW UMOWNYCH STOSOWANYCH PRZEZ ZAKŁADY ENERGETYCZNE

14/08/03

Zgodnie z kompetencjami Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów odpowiedzialny jest za ochronę najsłabszych uczestników rynku - konsumentów także przed potencjalnym naruszeniem ich interesów. Realizując te zadania Prezes UOKiK prowadzi stały monitoring wzorców umów stosowanych przez przedsiębiorców.

W ramach ww. prewencyjnej działalności od stycznia do sierpnia 2003 r. przeanalizowano wzorce umów oferowanych konsumentom przez wszystkie zakłady energetyczne działające na terenie całego kraju.

W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, iż we wzorcach stosowanych przez zakłady energetyczne znajdują się klauzule niekorzystne dla konsumentów, które naruszają interesy odbiorców, mają niejasny i niezrozumiały charakter, regulują różnego rodzaju zagadnienia w sposób naruszający przepisy ustawy Prawo energetyczne i rozporządzeń wykonawczych. Zapisy te mają charakter nie uzgodnionych indywidualnie postanowień narzucanych konsumentom przez silniejszą ekonomicznie stronę umowy, jaką jest zakład energetyczny.

Poważne zastrzeżenia Urzędu wzbudziły następujące kwestie:

- brak przejrzystości i jednoznaczności wzorca umowy prowadzący do sytuacji, w których konsument-odbiorca energii podpisując umowę nie zna jej wszystkich warunków,

- brak precyzyjnego określenia przez zakłady energetyczne terminów płatności umożliwiający ustalenie ich w sposób naruszający interesy konsumentów,

- sposób formułowania, w stosowanych przez przedsiębiorstwa energetyczne wzorcach umownych, informacji na temat bonifikat i upustów przysługujących odbiorcom z tytułu niedotrzymania przez zakład standardów jakościowych obsługi odbiorców,

- wstrzymywania dostaw energii elektrycznej w sytuacjach innych niż określone w ustawie Prawo Energetyczne,

- rozwiązywania umowy sprzedaży energii elektrycznej w sytuacjach innych niż wynikające z naruszenia przez odbiorcę jego obowiązków.

Oprócz przedstawionych powyżej najistotniejszych oraz najczęściej pojawiających się klauzul stosowanych przez zakłady energetyczne w umowach z konsumentami, należy wskazać również inne uchybienia - dotyczące w szczególności braku wszystkich elementów wymaganych przez przepisy szczególne. Praktyka taka może stwarzać uciążliwe warunki dochodzenia roszczeń przez konsumentów oraz jest niezgodna z wymogiem przejrzystości zapisów umowy, za co jako profesjonalisty uczestnik rynku odpowiedzialny jest zakład energetyczny.

Najczęstsze uchybienia dotyczące braku wszystkich elementów wymaganych przez przepisy szczególne dotyczyły:

- braku wskazania odpowiedzialności stron za niedotrzymanie warunków umowy, w tym za opóźnienie terminu realizacji prac,

- braku określenia terminu realizacji przyłączenia,

- braku wskazania planowanej ilości energii elektrycznej pobieranej oraz przewidywanego terminu zawarcia umowy sprzedaży energii elektrycznej lub umowy o świadczenie usług przesyłowych,

- braku wskazania terminu ważności umowy.

Z informacji uzyskanych z 9 delegatur Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wynika, że postępowania wszczynane przeciw stosującym powyższe praktyki zakładom energetycznym przynoszą pożądane efekty i przedsiębiorcy wycofują się z kwestionowanych zapisów, dostosowując ustalone wzorce umowne do przepisów z zakresu ochrony konsumentów. W razie stwierdzenia, iż przedsiębiorca nie wycofał się z kwestionowanych przez UOKiK klauzul, Prezes UOKiK ma prawo kierować do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów pozew o uznanie danego wzorca umownego za klauzule niedozwoloną.

Dodatkowe informacje:

Elżbieta Anders, Rzecznik Prasowy UOKiK

Departament Współpracy z Zagranicą i Komunikacji Społecznej

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Tel. (22) 827 28 92

Email: [email protected]; [email protected]

Podzielcie się swoimi uwagami i wynikami negocjacji umów z ZE.

Dla mnie nie do przyjęcia jest np. paragraf 13 (wrocław) mówiący o bezpłatnym udostępnieniu mojej działki pod ewentualną dalszą rozbudowę sieci :evil: :evil: :evil:

W mojej umowie (ENEA o. Zielona Gora rejon Zary) znalazl sie par.13

1. Klient oswiadcza, ze:

1.1. nieodplatnie umozliwiac bedzie ENEA S.A. w obrebie swojej nieruchomosci budowe, rozbudowe sieci i przylaczy oraz wykonywanie prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii. Klient oswiadcza, ze znana mu jest tresc art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomosciami (...) i w zwiazku z ta trescia wyraza zgade na nieodplatne udostepnienie terenu w niezbednych dla ENEA S.A. przypadkach.

1.2. nieodplatnie udostepniac bedzie pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie ukladow pomiarowo- rozliczeniowych i sterujacych oraz pokrywac bedzie inne koszty zwiazane z utrzymaniem tych pomieszczen lub miejsc.

2. ENEA S.A. oswiadcza, ze powiadamiac bedzie Klienta o planowanych terminach prac, o ktorych mowa w pkt.1.1, z wyprzedzeniem umozliwiajacym Klientowi przygotowanie nieruchomosci.

Na moje pytanie o wyjasnienie- zostalem powiadomiony ze taki maja szablon i to taki KRUCZEK PRAWNY ( bardzo ladna nazwa dla pogwalcenia prawa wlasnosci )

Niestety nie moglem podejsc do KONKURENCJI :x :evil: :x :evil:

Poradzcie prosze co zrobic zeby mi nie wybudowali na mojej dzialce jakiegos transformatora albo malej elektrowni- w niezbednych dla ENEA S.A. przypadkach- sic!!! z wyprzedzeniem umozliwiajacym klientowi przygotowanie nieruchomosci. :cry: :(

[/b]

• 3 weeks później...

Enea Zielona Góra to szczyt niekompetencjim i totalne ignorowanie potrzeb odbiorców. Zwroty typu: moze zrobimy ale nie wiemy kiedy, zrobilibyśmy ale nie mamy funduszy, a moza pan za to zapłaci, może jakoś da rade podłączyć, nie gwarantujemy terminu. Dla ochromy przed trafostacją proponuje zasadzić drogie drzewa w narożach działki (tak by opłata za wycięcie była zaporowa - są takie które kosztują ok 100tys - pogadaj z właścicielem studia kuchennego przy al.Konstytucji 3 maja), przeciagnij rury gazowe, trwale zabuduj lub ... zaminuj teren :lol: .

Niestety monopoliści są straszni

Cytat:" Jak sie panu nie podoba to niech pan bierze prąd/gaz/wodę z Wocławia/Poznania/ Szczecina ...."

Dowiedziałem sie że takie mają druki i nikt ich nie będzie zmieniał tylko dlatego że TYLKO mi sie one nie podobają, a ewentualne zmiany w zapisach trwaja około 6-8 miesiący i na 95% sie nie udają.