Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroizolacyjna aluminiowa

ashca

Recommended Posts

Czy warto zakładać folie paroizolacyjną z ekranem aluminiowym? Czy jest lepsza od takiej zwykłej folii? Bo różnica w cenie dość znaczna.

Zamierzam dać 15 cm wełny Toprock z Rockwoola i 5 cm Superrock.

20 cm to nie jest zbyt dużo, więc zastanawiam się jeszcze nad tą folią czy ona dużo tutaj zmieni?

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. :wink:

Marginalizujecie tę warstwę z folią, a tak naprawdę to tylko ona sutecznie

potrafi ZAWRÓCiĆ cieplo do pomieszczenia. Ściana nie odbije ciepła, raczej

go pochłonie i przekaże dalej, na zewnątrz.

Jak już kupować folie paro izolacyjną to jakaś dobrą zbrojoną. Folia aluminiowana jest zbrojona i nie jest o wiele droższa niż ta zwykła. Koszt folii na cały dach jest znikomy wiec dla mnie było oczywiste, że kupie mocna folie zbrojoną. Różnica w cenie na mój dach pomiędzy zwykła żółtą folia, a tą z powłoka wynosiła 150zł wiec nawet się nie zastanawiałem.

Jak już kupować folie paro izolacyjną to jakaś dobrą zbrojoną. Folia aluminiowana jest zbrojona i nie jest o wiele droższa niż ta zwykła. Koszt folii na cały dach jest znikomy wiec dla mnie było oczywiste, że kupie mocna folie zbrojoną. Różnica w cenie na mój dach pomiędzy zwykła żółtą folia, a tą z powłoka wynosiła 150zł wiec nawet się nie zastanawiałem.

Tu się zgadzam z przedmówcą... Ogólny koszt to jest niewielki a jeśli ma rzeczywiście to coś dać jak hes twierdzi to może warto... Za to teza o porządnym zbrojeniu tej folii to i owszem... ale po co to zbrojenie pod płytą? Żadne siły tam nie występują... klimat też bardzo umiarkowany... zaletą przy kładzeniu jest jej mniejsza szerokość... wadą to że więcej łączeń jest i nie widać profili pod nią...

Dodam jeszcze ze ta folia z powłoka jest przeznaczona do tego żeby ja stosować jako paro izolacje dachu. A ta żółta folia ma zastosowanie ogólnobudowlane, (a wiadomo co jest do wszystkiego to jest do niczego) pomimo tego że niektórzy ja do tego samego używają nie powinna być tam stosowana jako paroizolacja, a dlatego ze po kilku latach ta folia twardnieje i pęka o czym już nie wszyscy wiedzą. Ja o tym też się dopiero dowiedziałem w momencie kupowanie folii a byłem tez zdecydowany na ta żółtą. Radzę się wiec dobrze zastanowić i popytać ludzi którzy od lat tym się zajmują czy warto zaoszczędzić parę złotych.

A ta żółta folia ma zastosowanie ogólnobudowlane, (a wiadomo co jest do wszystkiego to jest do niczego) pomimo tego że niektórzy ja do tego samego używają nie powinna być tam stosowana jako paroizolacja, a dlatego ze po kilku latach ta folia twardnieje i pęka o czym już nie wszyscy wiedzą.

a kurczy się też?

Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. :wink:

mam w domu w jednym pomieszczeniu folię aluminiową i za diabła nie czuje różnicy :wink:

Nie wiem dlaczego ściana pomalowana np. na biało nie odbije tego promieniowania a folia tak? :roll:

Ale nie piszmy juz o promieniowaniu bo Barbossa się załamie. :wink:

Żółta folia paroizolacyjna jest przeznaczona do paroizolacji a nie jest to fola ogólnobudowlana - taką jest folia czarna. Nie zgodzę się że "twardnieje i pęka". Owszem jeśli zostawi się taką na dworze narażoną na warunki atm. a głownie na promieniowanie UV. Pod płyta ma ustabilizowane warunki - tem. 20-30*C przez cały czas. Taka folia nie narażona na promieniowanie UV i duże wahania temperatury przetrwa inwestora... o parę tysięcy lat... niestety...

Nie twierdzę że tak nie jest! Ale jaki to jest rząd wielkości? Czy warto sobie zaprzątać tym głowę? ile daje ta warstwa AL o grubości zero-zero-nic. Ile można na tym zaoszczędzić? hes jak masz jakieś wyliczenia to podaj...

hes zaangażował HALa do obliczeń, proszę się uzbroić w cierpliwość, trochę to potrwa

dochodzą jeszcze konsultacje a A.C. Clarke'm

także szybko rzeczowo nie będzie

a wiecie co to HAL?

a raczej skąd nazwa?

Heuristically programmed ALgorithmic computer czyli HAL9000

:lol: :lol: :lol:

hes zaangażował HALa do obliczeń, proszę się uzbroić w cierpliwość, trochę to potrwa

dochodzą jeszcze konsultacje a A.C. Clarke'm

także szybko rzeczowo nie będzie

a wiecie co to HAL?

a raczej skąd nazwa?

Heuristically programmed ALgorithmic computer czyli HAL9000

:lol: :lol: :lol:

jest też inne dno tej nazwy

zresztą nie będę ciągnął wątku jak hes

przesuncie o literkę do przodu tę nazwę