ashca 18.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy warto zakładać folie paroizolacyjną z ekranem aluminiowym? Czy jest lepsza od takiej zwykłej folii? Bo różnica w cenie dość znaczna.Zamierzam dać 15 cm wełny Toprock z Rockwoola i 5 cm Superrock.20 cm to nie jest zbyt dużo, więc zastanawiam się jeszcze nad tą folią czy ona dużo tutaj zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Na pewno zmieni zasobność Twojego portfela! A czy zmieni jakiś inny współczynnik? Pewnie tak! Ale dopiero na szóstym miejscu po przecinku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 19.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Zgadzam się z przedmówcą - różnica chyba niemierzalna. Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. Jak masz kasę to daj , będziesz się lepiej czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 19.01.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. Marginalizujecie tę warstwę z folią, a tak naprawdę to tylko ona sutecznie potrafi ZAWRÓCiĆ cieplo do pomieszczenia. Ściana nie odbije ciepła, raczej go pochłonie i przekaże dalej, na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Ło jeżuznowu to promieniowanie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.01.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jak już kupować folie paro izolacyjną to jakaś dobrą zbrojoną. Folia aluminiowana jest zbrojona i nie jest o wiele droższa niż ta zwykła. Koszt folii na cały dach jest znikomy wiec dla mnie było oczywiste, że kupie mocna folie zbrojoną. Różnica w cenie na mój dach pomiędzy zwykła żółtą folia, a tą z powłoka wynosiła 150zł wiec nawet się nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jak już kupować folie paro izolacyjną to jakaś dobrą zbrojoną. Folia aluminiowana jest zbrojona i nie jest o wiele droższa niż ta zwykła. Koszt folii na cały dach jest znikomy wiec dla mnie było oczywiste, że kupie mocna folie zbrojoną. Różnica w cenie na mój dach pomiędzy zwykła żółtą folia, a tą z powłoka wynosiła 150zł wiec nawet się nie zastanawiałem. Tu się zgadzam z przedmówcą... Ogólny koszt to jest niewielki a jeśli ma rzeczywiście to coś dać jak hes twierdzi to może warto... Za to teza o porządnym zbrojeniu tej folii to i owszem... ale po co to zbrojenie pod płytą? Żadne siły tam nie występują... klimat też bardzo umiarkowany... zaletą przy kładzeniu jest jej mniejsza szerokość... wadą to że więcej łączeń jest i nie widać profili pod nią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.01.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dodam jeszcze ze ta folia z powłoka jest przeznaczona do tego żeby ja stosować jako paro izolacje dachu. A ta żółta folia ma zastosowanie ogólnobudowlane, (a wiadomo co jest do wszystkiego to jest do niczego) pomimo tego że niektórzy ja do tego samego używają nie powinna być tam stosowana jako paroizolacja, a dlatego ze po kilku latach ta folia twardnieje i pęka o czym już nie wszyscy wiedzą. Ja o tym też się dopiero dowiedziałem w momencie kupowanie folii a byłem tez zdecydowany na ta żółtą. Radzę się wiec dobrze zastanowić i popytać ludzi którzy od lat tym się zajmują czy warto zaoszczędzić parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A ta żółta folia ma zastosowanie ogólnobudowlane, (a wiadomo co jest do wszystkiego to jest do niczego) pomimo tego że niektórzy ja do tego samego używają nie powinna być tam stosowana jako paroizolacja, a dlatego ze po kilku latach ta folia twardnieje i pęka o czym już nie wszyscy wiedzą. a kurczy się też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.01.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 To czy sie kurczy to nie wiem. I nie chce nikogo namawiac do sotosowania foli aluminiowanej ( bo sam niewiem czy to cos daje ). Przy kupnie radze tylko poczytac specyfikacje danej foli i kupic przeznaczoną do własnie do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 czyli jak z bańki nie będzie się waliło w skosy, to może nie popęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 19.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. Marginalizujecie tę warstwę z folią, a tak naprawdę to tylko ona sutecznie potrafi ZAWRÓCiĆ cieplo do pomieszczenia. Ściana nie odbije ciepła, raczej go pochłonie i przekaże dalej, na zewnątrz. mam w domu w jednym pomieszczeniu folię aluminiową i za diabła nie czuje różnicy Nie wiem dlaczego ściana pomalowana np. na biało nie odbije tego promieniowania a folia tak? Ale nie piszmy juz o promieniowaniu bo Barbossa się załamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 ależ o takim zastosowaniu folii alu mogę dyskutować dłuuugo i chętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Żółta folia paroizolacyjna jest przeznaczona do paroizolacji a nie jest to fola ogólnobudowlana - taką jest folia czarna. Nie zgodzę się że "twardnieje i pęka". Owszem jeśli zostawi się taką na dworze narażoną na warunki atm. a głownie na promieniowanie UV. Pod płyta ma ustabilizowane warunki - tem. 20-30*C przez cały czas. Taka folia nie narażona na promieniowanie UV i duże wahania temperatury przetrwa inwestora... o parę tysięcy lat... niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Marginalizujecie tę warstwę z folią, a tak naprawdę to tylko ona sutecznie potrafi ZAWRÓCiĆ cieplo do pomieszczenia. Ściana nie odbije ciepła, raczej go pochłonie i przekaże dalej, na zewnątrz. Nie twierdzę że tak nie jest! Ale jaki to jest rząd wielkości? Czy warto sobie zaprzątać tym głowę? ile daje ta warstwa AL o grubości zero-zero-nic. Ile można na tym zaoszczędzić? hes jak masz jakieś wyliczenia to podaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 hes zaangażował HALa do obliczeń, proszę się uzbroić w cierpliwość, trochę to potrwadochodzą jeszcze konsultacje a A.C. Clarke'mtakże szybko rzeczowo nie będzie a wiecie co to HAL?a raczej skąd nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 hes zaangażował HALa do obliczeń, proszę się uzbroić w cierpliwość, trochę to potrwa dochodzą jeszcze konsultacje a A.C. Clarke'm także szybko rzeczowo nie będzie a wiecie co to HAL? a raczej skąd nazwa? Heuristically programmed ALgorithmic computer czyli HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 hes zaangażował HALa do obliczeń, proszę się uzbroić w cierpliwość, trochę to potrwa dochodzą jeszcze konsultacje a A.C. Clarke'm także szybko rzeczowo nie będzie a wiecie co to HAL? a raczej skąd nazwa? Heuristically programmed ALgorithmic computer czyli HAL9000 jest też inne dno tej nazwy zresztą nie będę ciągnął wątku jak hes przesuncie o literkę do przodu tę nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.01.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A może zamiast folii aluminiowej Antykondensacyjny regulator pary MPF http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/konstrukcje/antykondensacyjny-regulator-pary-mpf,16724_14111.htm http://www.marma.com.pl/pl/2,9,30/30/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.01.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 mpoplaw co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts