FREDY 19.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 też mam coś takiego. Za wyjątkiem łazienki dałem wszędzie taką paroizolację o podwyższonej paroprzepuszczalności. Póki co to nigdy nie miałem nawet zawilgoconych okien na poddaszu, żadnego grzyba - sucho i przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.01.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 też mam coś takiego. Za wyjątkiem łazienki dałem wszędzie taką paroizolację o podwyższonej paroprzepuszczalności. Póki co to nigdy nie miałem nawet zawilgoconych okien na poddaszu, żadnego grzyba - sucho i przyjemnie. Masz pełne deskowanie i papa czy membrana wysokoparoprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 20.01.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 też mam coś takiego. Za wyjątkiem łazienki dałem wszędzie taką paroizolację o podwyższonej paroprzepuszczalności. Póki co to nigdy nie miałem nawet zawilgoconych okien na poddaszu, żadnego grzyba - sucho i przyjemnie. Masz pełne deskowanie i papa czy membrana wysokoparoprzepuszczalna pełne deskowanie + papa. Pomiędzy wełną a deskami 2cm szczeliny wentylacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 20.01.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 folia aluminiowa da ci tyle że ci zasięg spadnie na komórkach a może zniknie tyle zaobserwowałem na odwiedzanych budowach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.01.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 też mam coś takiego. Za wyjątkiem łazienki dałem wszędzie taką paroizolację o podwyższonej paroprzepuszczalności. Póki co to nigdy nie miałem nawet zawilgoconych okien na poddaszu, żadnego grzyba - sucho i przyjemnie. Masz pełne deskowanie i papa czy membrana wysokoparoprzepuszczalna pełne deskowanie + papa. Pomiędzy wełną a deskami 2cm szczeliny wentylacyjnej. Zapytam jeszcze a jak masz otwartą szczelinę na wylotach? Chodzi mi o ta szczelinę między wełną a deskami Jaki masz dach dwuspadowy czy może kopertowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 23.01.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 folia aluminiowa da ci tyle że ci zasięg spadnie na komórkach a może zniknie tyle zaobserwowałem na odwiedzanych budowach ? No to teraz mnie olśniło!!!! Mam folię ALU i faktycznie nigdzie nie mogę złapać sygnału! Tylko przy oknach. Nawet ściągnąłem z Katowic gościa z Plusa. Chodził, mierzył coś, wykresy na laptopie pokazywał i stwierdził że nie będzie sygnału Ja podejrzewałem blachę na dachu ale widać że to ta folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Niestety to blacha na dachu powoduje ze zasięg znika u mnie jest tak samo na poddaszu mam słaby zasięg a foli aluminiowej jeszcze nie dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 25.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Ja już byłam zdecydowana na folię aluminiowwą, ale przeczytałam w muratorze, że folia nie może się stykać z płytami, bo wtedy traci swoje właściwości. Należy zrobić szczelinę dyletacyjną. czyli po nałożeniu foli wykonuje się kolejne rusztowanie z profili stalowych lub łat, a to powoduje kolejne koszty no i zabiera 2,5 cm poddasza. Po lekturze tego artykułu odechciało mi się wynalazków. Na ten temat: Murator 9/2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 28.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Taka folia aluminiowa ma za zadanie dodatkowo odbijać promieniowanie cieplne, które i tak jest odbijane przez ściany. Marginalizujecie tę warstwę z folią, a tak naprawdę to tylko ona sutecznie potrafi ZAWRÓCiĆ cieplo do pomieszczenia. Ściana nie odbije ciepła, raczej go pochłonie i przekaże dalej, na zewnątrz. Hes, czwarta nominacja do Nobla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.01.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Znowu "najlepszy doradca na tym forum" czegoś nie wie. Chłopie, ucz się i szukaj, jak się dzisiaj na świecie izoluje: http://www.sitelines.co.uk/pdfs/21513.pdf http://img261.imageshack.us/img261/5526/reflexol6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.01.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Także tutaj: http://www.rockwool.co.uk/graphics/RW-GB-implementation/datasheets/Flexi.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 nadinterpretujesz, jak zwykle, z tą folią niepozorny wpis Kamila79 trochę rozjaśnia podstawy stosowania folii alu jednakże tego promieniowania to chyba aż tak wiele nie ma, jeżeli wogóle jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.01.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 jednakże tego promieniowania to chyba aż tak wiele nie ma, jeżeli wogóle jest w zasadzie w ogóle nie mam ochoty z Toba dyskutować, ale zrobie wyjątek. Może w to trudno uwierzyć, ale ciepło to promieniowanie. Od tego promieniowania wszystko się zaczyna, bo taką drogą dociera ze Słońca do nas i w takiej samej postaci (promieniowania) opuszcza naszą kochaną planetę. Promieniuje każde ciało o temperaturze wyższej od bezwzględnego zera. http://img155.imageshack.us/img155/7877/promienjy7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 dziękuję za miłe słowarozumiem, że te ogólne pierdoły przekujesz na konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 To już nie moja rola, od tego są google i własna głowa. Lecę do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 czyli z uporem maniaka forsujesz folię nie dając żadnych argumentów na zasadność i SPOSÓB stosowania tejże folii leć do roboty, leć, może tam pójdzie Ci lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 29.01.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Temat widze ze powraca. Na tym forum wszyscy starają sie budowac jak najlepiej, najoptymalniej. Folia metalizowana nie jest wiele drożasz od zwykłej folii, którą sie daje od wewnątrz na izolacje poddasza. a dzięki swoim wląsciwościom odbija promieniowanie emitowane przez płytę GK, pisałem już o tym. Zastanawim sie, kto napisął w muratorze, ze niezbędna jeszt szczelina, pomiędzy folią i płytą aby mechanizm zadziałał. Nie jest niezbędna. Zastosowanie folii poprawi parametry izolacji poddasza, można by wyliczyć o ile, ale w dobie drożejącej energii po prostu warto to zastosowac i już. Róznica kosztów niewielka. Podobna dyskusja była też na temat folii metalizowanej dawanej pod ogrzewanie podłogowe. Nowoczsne izolacje są budowane warstwow i zawsze wśród tych waarstw jest powłoka metaliczna - dzieję sie tak nie bez powodu Jak ktoś jest przekonany że nie warto to niech nie daje, wolnosć w tym temacie panuje jak narazie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Temat widze ze powraca. Folia metalizowana nie jest wiele drożasz od zwykłej folii, którą sie daje od wewnątrz na izolacje poddasza. jeden z lepszych argumentów za a dzięki swoim wląsciwościom odbija promieniowanie emitowane przez płytę GK, pisałem już o tym. Zastanawim sie, kto napisął w muratorze, ze niezbędna jeszt szczelina, pomiędzy folią i płytą aby mechanizm zadziałał. Nie jest niezbędna. odbija promieniowanie i może przylegać to wtedy jest przewodzenie i tę folię można sobie wsadzić, to raczej nie promieniowanie typu X Zastosowanie folii poprawi parametry izolacji poddasza, można by wyliczyć o ile, ale w dobie drożejącej energii po prostu warto to zastosowac i już. no w takim przypadku jestem ciekaw ile Róznica kosztów niewielka. i na tej zasadzie chałupa kosztuje więcej, bo tu i tam coś "lepszego" się da Podobna dyskusja była też na temat folii metalizowanej dawanej pod ogrzewanie podłogowe. Nowoczsne izolacje są budowane warstwow i zawsze wśród tych waarstw jest powłoka metaliczna - dzieję sie tak nie bez powodu no właśnie jakie to powody? Jak ktoś jest przekonany że nie warto to niech nie daje, wolnosć w tym temacie panuje jak narazie dla przekonania wydawać kasę, pewnie tak, ale nie każdy może Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.01.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Zgadza się nikt nikogo nie zmusza do stosowania takiego czy innego materiału. Jak ktoś już zastosuje cos nowego to widzę że odraz jest krytykowany bo a po co , nie ma sensu itd. Każdy ma swój rozum i może sam zdecydować czy ma kasę na to żeby kupić coś troszkę lepszego czy nie.Dla mnie głównym argumentem nie było to czy ta folia ma powlokę alu, ale to że jest porostu mocniejsza od zwykłej i różnica w kosztach bynajmniej u mnie była znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 mocniejsza dzięki tej warstwie alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts