bladyy78 29.01.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Nie przez zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.01.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 upmoże ktoś się ulituje i wyjaśni, jak krowie na rowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.01.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 żabie na trawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 29.01.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Zastanawim sie, kto napisął w muratorze, ze niezbędna jeszt szczelina, pomiędzy folią i płytą aby mechanizm zadziałał. Nie jest niezbędna. Zastosowanie folii poprawi parametry izolacji poddasza, można by wyliczyć o ile, ale w dobie drożejącej energii po prostu warto to zastosowac i już. Róznica kosztów niewielka. Pozdrawiam Napisła to pani Karolina Matysiak-Rakoczy: "Aby mechanizm odbijania promieniowania cieplnego był skuteczny, aluminiowa powłoka nie może się z niczym stykać, bo wówczas nagrzewa się, zamiast odbijać promieniowanie. Dlatego między niskoemisyjną stroną folii a kolejnymi warstwami należy zastosować niewentylowaną szczelinę. Najwięcej trudności sprawia poprawne rozciągnięcie folii. Nie może ona obwisać między krokwiami, bo będzie się stykać z ociepleniem lub okładziną skosów. Nie może być również zbyt napięta, bo to uniemożliwi odkształcenia pod wpływem temperatury. Do prawidłowego ułożenia niezbędna jest sprawna ekipa." A jeśli chodzi o plusy to: "Promieniowanie cieplne w mniejszym stopniu przenika wówczas do konstrukcji dachu i na zewnątrz, bo w znacznej części jest odbijane (nawet do 90%). Część odbitego promieniowania jest oddawana do pomieszczenia, a część ogrzewa powietrze znajdujące się w sczelinie . Dzięki temu zwiększa się jej opór cieplny (dwu a nawet trzykrotnie), a więc cała połać dachowa ma korzystniejszy współczynnik przenikania ciepła." Pozdrawiam Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2008 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 (...) A jeśli chodzi o plusy to: "Promieniowanie cieplne w mniejszym stopniu przenika wówczas do konstrukcji dachu i na zewnątrz, bo w znacznej części jest odbijane (nawet do 90%). Część odbitego promieniowania jest oddawana do pomieszczenia, a część ogrzewa powietrze znajdujące się w sczelinie . Dzięki temu zwiększa się jej opór cieplny (dwu a nawet trzykrotnie), a więc cała połać dachowa ma korzystniejszy współczynnik przenikania ciepła." Pozdrawiam Kamila Jest to fakt niezaprzeczalny!!! Ale cały czas pytamy się o ile!!! Jaka jest różnica w "U", "R", "K" czy innej literce! Wyrażona w konkretnych jednostkach! Czy ten współczynnik zmieni się z np. 0.25 na 0.23? Czy może z 0.25 na 0.2499999? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.01.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 czyli Pani Karolina Matysiak-Rakoczy pisze całkiem logicznie, ino w drugim akapicie znowu potraktowała promieniowanie cieplne jak promieniowanie X lub podobne, pisząc o mniejszym przenikaniu promieniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 30.01.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 czyli Pani Karolina Matysiak-Rakoczy pisze całkiem logicznie, ino w drugim akapicie znowu potraktowała promieniowanie cieplne jak promieniowanie X lub podobne, pisząc o mniejszym przenikaniu promieniowania Jak dla mnie logiczne. Jeśli ktoś zdanie wcześniej napisał o promieniowaniu cieplnym, to oczywista oczywistość, że w następnym zdaniu pisząc o promieniowaniu, tyczy to promieniowania cieplnego. Ktoś kto pisze artykuły do gazety musi dbać o stylistykę swojego tekstu, a nie powtarzać zbędnie słowa Ale, żeby nie wdawać się w nie swoją wojnę: jest pare osób zainteresowanych tym tematem a nie bezsensowną awanturą w piaskownicy. Przytoczyłam dwa najważniejsze fragmentu tekstu z muratora: jeden za ,drugi przeciw i każdy może sam przemyśleć co jest dla niego ważniejsze. Ja osobiście chciałam wydać te 350 zł więcej na folię aluminiową, ale gdy przeczytałam, o dodatkowym ruszcie zrezygnowałam (moim zdaniem tu też autorka pisze logicznie i jej argument mnie przekonuje) bo to kolejny koszt, a ja nie wiem czy wystarczy mi na drzwi do w.c.. No i jakość wykonastwa. Wykonawcy często nie są zachwyceni nowinkami, a ja wiem patrząc na moje ściany z YTONGA 36,5 o czym piszę. I pomimo, że jestem zadowolona z moich dachowców nie chciałabym, żeby uczyli się na moim dachu kłaść folię aluminiową, bo znowu skończy się to dla mnie bezsensownie wydanymi pieniędzmi na dobry materiał. No i mam niską ściankę kolankową, więc dla mnie te 2,5 cm nie jest bez znaczenia. Ale gdybym miała ogrzewać dom prądem czy olejem , a nie węglem i drzewem to pewnie byłabym bardziej za zastosowaniem foli paroszczelnej aluminiowej. Pozdrawiam Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ...czyli następny dogmat! Trzeba uwierzyć a wtedy działa! Współczynnik przenikalności jest przeciw proporcjonalny do wiary w niego inwestora! Im wiara głębsza tym współczynnik bardziej maleje! ...innym takim dogmatem w budowlance jest oddychanie ścian... też jak się w to głęboko wierzy to już nie trzeba wentylacji robić! No cóż... różni ludzie w różny sposób postrzegają te same zjawiska... - pesymista widzi ciemny tunel - optymista widzi światełko w tym tunelu - realista widzi nadjeżdżający pociąg - maszynista widzi trzech idiotów na torach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 30.01.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 No cóż... różni ludzie w różny sposób postrzegają te same zjawiska... - pesymista widzi ciemny tunel - optymista widzi światełko w tym tunelu - realista widzi nadjeżdżający pociąg - maszynista widzi trzech idiotów na torach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ale, żeby nie wdawać się w nie swoją wojnę: jest pare osób zainteresowanych tym tematem a nie bezsensowną awanturą w piaskownicy. Przytoczyłam dwa najważniejsze fragmentu tekstu z muratora: jeden za ,drugi przeciw i każdy może sam przemyśleć co jest dla niego ważniejsze. a czyja ta wojna? gdzie bezsensowna awantura? a czasopismo to nie musi być wyrocznią, mając wymagających sponsorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 30.01.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ale, żeby nie wdawać się w nie swoją wojnę: jest pare osób zainteresowanych tym tematem a nie bezsensowną awanturą w piaskownicy. Przytoczyłam dwa najważniejsze fragmentu tekstu z muratora: jeden za ,drugi przeciw i każdy może sam przemyśleć co jest dla niego ważniejsze. a czyja ta wojna? jak to czyja? zabieraj wiaderko i grabki!! i to już !!! Ale, żeby nie wdawać się w nie swoją wojnę: jest pare osób zainteresowanych tym tematem a nie bezsensowną awanturą w piaskownicy. Przytoczyłam dwa najważniejsze fragmentu tekstu z muratora: jeden za ,drugi przeciw i każdy może sam przemyśleć co jest dla niego ważniejsze. a czasopismo to nie musi być wyrocznią, mając wymagających sponsorów mądrze prawisz, jabola można ci dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.01.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 dobra, idę do swojej piaskownicy ale gdyby ktoś, kiedyś, coś... to edukujcie, wszystkim się to przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 30.01.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Podnoszę temat!czym się kierować przy wyborze foli paroizolacyjnej ? Dodam, że mój dach jest z pełnym deskowaniem, daję matę ISOVER z najlepszym współczynnikiem lambdy tj 0,033 grubości 15 cm, i 5 cm Superrocka (lambda 0,036).Jeśli zwykła folia to jaka, jeśli z powłoką aluminiową to dlaczego? mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 30.01.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Moim skromnym zdaniem ta folia to "chłit marketingowy"Zastanówcie się też czy dawać paraizolację nad pomieszczeniem suchym (sypialnia, pokoje) czy tylko nad mokrym (łazienka, kuchnia, suszarnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.01.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Moim skromnym zdaniem ta folia to "chłit marketingowy" Zastanówcie się też czy dawać paraizolację nad pomieszczeniem suchym (sypialnia, pokoje) czy tylko nad mokrym (łazienka, kuchnia, suszarnia) ...zgadzam się że folia AL to chłyt ale paroizolację zalecam... lepiej mieć 25cm suchej wełny niż 30cm zawilżałej... wełna przez wilgoć traci na izolacyjności a płyta G-K jest dla pary nikłą przeszkodą praktycznie żadną. A folia to mały udział w kosztach wykończenia poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 31.01.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Tak tylko jedną z głównych zalet wełny jest jej paraprzepuszczalność i gdy walniemy na to folie to wycinamy sobie tą zaletę. Rockwool zaleca stosowanie paraizolaci tylko w pomieszczeniach mokrych i moim zdaniem ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.01.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Tak tylko jedną z głównych zalet wełny jest jej paraprzepuszczalność i gdy walniemy na to folie to wycinamy sobie tą zaletę. Rockwool zaleca stosowanie paraizolaci tylko w pomieszczeniach mokrych i moim zdaniem ma rację.Ja nie zmuszam nikogo do dawania paroizolacji! Ale na swoim poszedłbym za radą Isovera i folię dałbym... ...a do usuwania wilgoci jest sprawna wentylacja a nie oddychające płyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 31.01.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 W sypialniach raczej jest słaba wentylacja więc para powinna przechodzić przez wełnę. W łazienkach przez kratki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.01.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 W sypialniach raczej jest słaba wentylacja więc para powinna przechodzić przez wełnę. W łazienkach przez kratki wentylacyjne. para tak samo jak dwutlenek węgla powinno się "wypuszczać" wentylacją a nie przez wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 01.02.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Napisła to pani Karolina Matysiak-Rakoczy: "Aby mechanizm odbijania promieniowania cieplnego był skuteczny, aluminiowa powłoka nie może się z niczym stykać, bo wówczas nagrzewa się, zamiast odbijać promieniowanie. Dlatego między niskoemisyjną stroną folii a kolejnymi warstwami należy zastosować niewentylowaną szczelinę. Najwięcej trudności sprawia poprawne rozciągnięcie folii. Nie może ona obwisać między krokwiami, bo będzie się stykać z ociepleniem lub okładziną skosów. Nie może być również zbyt napięta, bo to uniemożliwi odkształcenia pod wpływem temperatury. Do prawidłowego ułożenia niezbędna jest sprawna ekipa." A jeśli chodzi o plusy to: "Promieniowanie cieplne w mniejszym stopniu przenika wówczas do konstrukcji dachu i na zewnątrz, bo w znacznej części jest odbijane (nawet do 90%). Część odbitego promieniowania jest oddawana do pomieszczenia, a część ogrzewa powietrze znajdujące się w sczelinie . Dzięki temu zwiększa się jej opór cieplny (dwu a nawet trzykrotnie), a więc cała połać dachowa ma korzystniejszy współczynnik przenikania ciepła." Pozdrawiam Kamila Czy możesz podać mi numer muratora, w którym jest ten artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts