lotnik 01.02.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 W sypialniach raczej jest słaba wentylacja więc para powinna przechodzić przez wełnę. W łazienkach przez kratki wentylacyjne. para tak samo jak dwutlenek węgla powinno się "wypuszczać" wentylacją a nie przez wełnę... Jaką masz wentylację w swojej sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.02.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 może on nie, ale ja przez kibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Jaką masz wentylację w swojej sypialni?...wcześniej bardo dobrą.. przez stare okna... teraz praktycznie żadną ale do remontu... po remoncie albo reku albo dobra mechaniczna lub sprawna (?) grawitacyjna... ale do sypialni nie zamykamy drzwi więc jest to kubatura całego mieszkania.... może on nie, ale ja przez kibel ...ja niestety jeszcze też.... ale mam nadzieję że się to zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 02.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Jaką masz wentylację w swojej sypialni?...wcześniej bardo dobrą.. przez stare okna... teraz praktycznie żadną : No widzisz . Tak jest w większości mieszkań, szczelne pastikowe okna i zero webtylacji. Między innymi dlatego Rockwool nie zaleca stosowania paraizolacji nad pomieszczeniem suchym (sypialnią) Wiesz dlaczego wykonawcy montuą tam folie paraizolacyjną??? Bo producenci mają silne lobby, chcą jak najwięcej tej folii sprzedać , skłądy budowlane też chcą duże tego sprzedac bo na tym sporo zarabiają, wykonawcy też chą tą paraizolację montować to zarabiają na materiale i na robociżnie. A kto za to wszystko płaci??? A no Ty płacisz inwestorze Ty i wszyscy którzy budują domy i dali sie namówić na ten kit który wciskają rózni magicy- sprzedawcy i wykonawcy byśmy mieli termosik na poddaszu za sporą kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Wiesz dlaczego wykonawcy montuą tam folie paraizolacyjną??? ...a wiesz dlaczego producent nie zaleca folii? Bo wie że jeśli inwestor chcąc zachować ten sam współczynnik przenikalności to musi kupić u niego 5cm wełny więcej! Wilgotna wełna traci na izolacyjności! A swoją drogą to jesteś podatny na marketing i socjotechniki... Dawanie folii to takie nie ekologiczne... nie naturalne... nie trendy... Jeśli już nie można poprawić współczynników... nie da się już ulepszyć produktu za sensowne pieniądze to trzeba dobudować do niego całą otoczkę!!! Że niby ekologiczny (a ile energii idzie na ten niby ekologiczny produkt?)... bardzo modne ostatnio jest oddychanie wszystkiego... ściany... płyty na poddaszu... w klejach do glazury to nano(?) technologia...w innych produktach to tępienie bakterii! No i żyjemy w sterylnym świecie i nawet drobna infekcja może nas zabić! A wszystko po to by sprzedać produkt! W gładziach z poważnej wady (miękkość) zrobili super zaletę! Sypie się to g... ze ściany po przetarciu ręką ale to jego zaleta!!! I gips szpachlowy odchodzi do lamusa... dla mnie lepiej bo ja go szlifowałem! Ale dla inwestorów? No cóż... dla nich są te reklamy... to oni są klientami nie my wykonawcy tylko inwestorzy! I każda jedna reklama jest bardziej wiarygodna od wykonawcy nawet jeśli ma 25lat praktyki w zawodzie... ...i mnie nie przekonasz do teorii oddychania czegokolwiek! A swoją drogą to mogliby bardziej reklamować ten styl! Ta folia to potrzebna nam wykonawcom jak dziura w moście! Ino z nią kłopot i dodatkowa robota! A już masakra przy oknach dachowych! G... spada na pysk bo odkleja się od profili! Czyli ogólnie masz całkowitą rację! Wykonawcy całego kraju łączcie się! PRECZ Z FOLIą PAROIZOLACYJNą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 03.02.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Nie jestem podatny na reklamę, marketing i socjotechniki. To sprzedawcy folii stosują te metody by nakręcać sobie kase i mówiż zeby wszędzie dawać folię.Wystarczy trochę doświadczenia, wiedzy inzynierskiej i zdrowego rozsądku by nie dawać paraizolacji na skalną wełnę w pomieszczeniach suchych i dać ją tylko w mokrych. W łazience podczas 10-cio minutowego prysznica wytwarza się nawet 3 kg pary. A ile w ciągu nocy wytworzysz jej w sypialni??? max 100 gr.nawet w dwie osoby i tą ilością napewno nie zawilgocisz wełny, wszystko przejdzie przez wełnę i będzie zdrowszy mikroklimat wewnątrz pomieszczenia. Zaoszczędzone na folii pieniądze można nawet przeznaczyć na 5 cm dodatkowej wełny i będzie cieplej i oszczędniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.02.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Skoro temat zeszedł na temat oddychania ścian, stropów i dachów to co sądzicie o wełnie drzewnej np. Kronotherm z Kronopolu czy Steico flex z Steico która może być stosowana w ścianach dyfuzyjne otwartych. Czemu wełna drzewna jest tak mało popularna czy jest tylko zarezerwowana dla budownictwa szkieletowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ...czyli para powstała w łazience i w kuchni nie rozejdzie się po całym poddaszu?...a mikroklimat tworzy właśnie wilgoć... zbyt mało jej powoduje złe samopoczucie... a gips (płyta+tynki) jest takim regulatorem gdy jest za wilgotno to pochłania a gdy powietrze się przesusza to oddaje wilgoć... taki bufor-regulator. Ogólnie jeśli nie liczymy łazienki i kuchni to w domach jest zbyt suche powietrze... dlatego czasem trzeba stosować nawilżacze... A jeszcze jest jeden czynnik pomijany przez wielu ludzi! Usuwanie z pomieszczenia zużytego powietrza czyli CO2! Jeśli rano budzisz się nie wypoczęty... z bólem głowy to może być właśnie brak wentylacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 05.02.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Napisła to pani Karolina Matysiak-Rakoczy: "Aby mechanizm odbijania promieniowania cieplnego był skuteczny, aluminiowa powłoka nie może się z niczym stykać, bo wówczas nagrzewa się, zamiast odbijać promieniowanie. Dlatego między niskoemisyjną stroną folii a kolejnymi warstwami należy zastosować niewentylowaną szczelinę. Najwięcej trudności sprawia poprawne rozciągnięcie folii. Nie może ona obwisać między krokwiami, bo będzie się stykać z ociepleniem lub okładziną skosów. Nie może być również zbyt napięta, bo to uniemożliwi odkształcenia pod wpływem temperatury. Do prawidłowego ułożenia niezbędna jest sprawna ekipa." A jeśli chodzi o plusy to: "Promieniowanie cieplne w mniejszym stopniu przenika wówczas do konstrukcji dachu i na zewnątrz, bo w znacznej części jest odbijane (nawet do 90%). Część odbitego promieniowania jest oddawana do pomieszczenia, a część ogrzewa powietrze znajdujące się w sczelinie . Dzięki temu zwiększa się jej opór cieplny (dwu a nawet trzykrotnie), a więc cała połać dachowa ma korzystniejszy współczynnik przenikania ciepła." Pozdrawiam Kamila Czy możesz podać mi numer muratora, w którym jest ten artykuł? 09/2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.02.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Pozwolę sobie wtrącić kilka uwag w omawianej kwestii. Paroizolacja czyli ochrona warstwy ocieplającej przed zawilgoceniem to podstawa. Paroizolacja powinna być w każdym pomieszczeniu. Przegroda budowlana nie może spełniać roli kanału wentylacyjnego! Co do folii powlekanej aluminium i odbijaniu ciepła to warto by tu przytoczyć jakie promieniowanie odbija i co jest producentem tego promieniowania w pomieszczeniu i w jakiej ilości. Są to ilości marginalne. Faktem natomiast jest, że ta powlekana folia ma zwiększoną szczelność (stanowi większą barierę dla pary wodnej) czyli powinna być stosowana w pomieszczeniach wilgotnych. Brak paroizolacji lub stosowanie tzw. spowalniaczy powoduje zwiększone przedostanie sie pary wodnej do izolacji cieplnej, w której wraz ze spadkiem temperatury następuje wykraplanie. Kulminacyjny punt to tzw. "Punkt Rosy" (przy ujemnych temperaturach na zewnątrz zawsze występujący w materiale izolacyjnym). W okolicy tego punktu następuje zamarzanie kondensatu uwięzionego w izolacji cieplnej co powoduje znaczne obniżenie jej izolacyjności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.02.2008 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja tu chciałem, eee, tylko powiedzieć, że od czasu, jak ekipa od dachu położyła tą folię, przestała mi w domu działać komórka - no ale to już było...Chyba czas spać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 07.02.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A ja tak sobie myślę, że najbardziej ekologiczne to byłoby mieszkanie w jaskini. No ale pod wpływem speców od reklamy co robią nam wodę z mózgu, pranie i inne takie mieszkamy w blokach lub o zgrozo zamiast żyć w stadzie uciekamy do domków jednorodzinnych, gdzie nie ma czym oddychać bo tam folie, styropiany i inne takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 11.02.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Proponuję rozważyć nowy produkt, który pojawił się ostatnio na rynku. To aktywnie oddychająca inteligentna paroizolacja. Działa to to w taki sposób, że w zimie dziurki w folii, które pełnią funkcje porów, zamykają się i nie przepuszczają wilgoci do wełny. W lecie, w następstwie róznicy temperatur, pory się otwierają i wypuszczają ewentualną wilgoć w druga stronę, osuszając folię. Teraz zła wiadomość - drogie cholerstwo. Ostatnio docieplaliśmy dach taką folią z Isovera (folia Vario Duplex), a ponieważ nam zabrakło, dokupiliśmy już dużo tańszą z Castoramy. Jednak nie było warto - znaczna różnica w jakości, niestety na korzyść Isovera. I nic tu na siłę nie reklamuję, żeby było jasne - klientom zawsze polecam wełnę Rockwoola Po prostu polecam moim zdaniem najlepsze produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A niby skąd ta folia ma tą inteligencję? A niby po co ma latem tą parę wodną przepuszczać? Pory to moja żonka kupuje do zupy a znajomy murarz ma nie złe pory na każde pory (roku). A co to znaczy osuszać folię? Przecież ta folia nigdy nie będzie mokra. Co to znaczy docieplać dach folią? Może coś więcej na temat tego niezwykłego produktu?Co to znaczy "niestety" na korzyść Isovera? Markowe produkty mają najwyższą jakość i tak powinno być a nie "niestety". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 11.02.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A niby skąd ta folia ma tą inteligencję? A niby po co ma latem tą parę wodną przepuszczać? Pory to moja żonka kupuje do zupy a znajomy murarz ma nie złe pory na każde pory (roku). A co to znaczy osuszać folię? Przecież ta folia nigdy nie będzie mokra. Co to znaczy docieplać dach folią? Może coś więcej na temat tego niezwykłego produktu? Co to znaczy "niestety" na korzyść Isovera? Markowe produkty mają najwyższą jakość i tak powinno być a nie "niestety". Pozdrawiam. hm. na taki zalew pytań nie odpowiem, bo cytując tutejszych wyjadaczy: "zanim zapytasz, poczytaj forum". Tym bardziej, że wyczuwam lekką uszczypliwość. Odsyłam też do lektury fachowej, doradców rockwolla i isovera - są bardziej cierpliwi ode mnie Jeden oczywisty błąd z mojej strony - ten proces "oddychania" ma osuszać oczywiście wełnę, nie folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Tylko, że tu nie ma mowy o żadnym procesie oddychania (osuszania) gdyż za te sprawy odpowiada folia wstępnego krycia wysokoparoprzepuszczalna lub drożna szczelina wentylacyjna. A co do doradców rockwolla to oczywiście nie czuję się kompetentny do oceny ich wiedzy nie mniej uważam, iż powinni się wypowiadać na temat swoich produktów a nie folii.Oczywiście w mojej wypowiedzi znalazło się troszeczkę uszczypliwości skoro Cię uraziłem to bardzo przepraszam. Chodziło mi bardziej o uwypuklenie niespójności i braku merytorycznych uzasadnień w Twojej wypowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.02.2008 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 qbek4 z tego co zdążyłem się zorientować to na tym forum są ludzie którym ściany oddychają i są tacy którym absolutnie nie oddychają. Są tacy co wentylują pomieszczenia przez wełnę i tacy co dają szczelną paroizolację a wentylują przez sprawną wentylację... z tego co się orientuję to Andrzej Wilhelmi należy do tych drugich... ja zresztą też... i uważam że należy dawać szczelną paroizolację we wszystkich pomieszczeniach... usuwanie wilgoci poprzez wełnę to nieporozumienie... ale ludzi odmiennego zdania szanuję... i jeśli sobie życzą to nie będę na siłę im "wciskał" i po prostu nie dam paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 12.02.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 . A co do doradców rockwolla to oczywiście nie czuję się kompetentny do oceny ich wiedzy nie mniej uważam, iż powinni się wypowiadać na temat swoich produktów a nie folii. . Rockwool ma folię. Co do tej folii paroizolacyjnej już się wypowiadałem, ale powtórzę jeszcze raz. Paroizolację Rockwool zaleca w przypadku pomieszczeń mokrych, ma bardzo dobrą wełnę hydrofobową i w sypialnich nie da jej się zamoczyć. Uwierzcie w 70 lat doświadczenia Rockwoola. Wiem że Ursa i Isover zalecają folię na całej powierzchni poddasza widocznie to wynika z tego ze jest łatwiej tą wełną zamoczyć niż Rockwoola. NIe ma co już dalej tej dyskusji tylko stosować zalecenia producenta wełny, chyba to jedyne wyjśćie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 12.02.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 qbek4 z tego co zdążyłem się zorientować to na tym forum są ludzie którym ściany oddychają i są tacy którym absolutnie nie oddychają. Są tacy co wentylują pomieszczenia przez wełnę i tacy co dają szczelną paroizolację a wentylują przez sprawną wentylację... z tego co się orientuję to Andrzej Wilhelmi należy do tych drugich... ja zresztą też... i uważam że należy dawać szczelną paroizolację we wszystkich pomieszczeniach... usuwanie wilgoci poprzez wełnę to nieporozumienie... ale ludzi odmiennego zdania szanuję... i jeśli sobie życzą to nie będę na siłę im "wciskał" i po prostu nie dam paroizolacji. Ależ jak najbardziej się z tym zgadzam. Są dwie szkoły (wszędzie folia lub folia tylko w pomieszczeniach wilgotnych) i przedstawiciel każdej da sobie głowę uciąć za swoje racje (już to przerabiałem). Moim zadaniem jest poinformować klienta o wszystkich opcjach, produktach - i przedstawić to obiektywnie, zarówno z ich wadami i zaletami. O ostatatecznym kształcie decyduje zawsze... właściciel dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ale gwarancje daje wykonawca! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts